Lørdag den 10. februar skal 10 sange dyste ved Dansk Melodi Grand Prix 2018 om en plads i Eurovision. Læs denne Melodi Grand Prix optakt (med insider-info) fra BetXperts underholdningsekspert, hvor han vurderer sange, odds, samt strukturen med fanjury.

Vi skal igen finde klaphatten og stemmesedlerne frem til på lørdag. 1,5 millioner danskere sidder klar til at stemme på deres favoritsange blandt de 10 offentliggjorte kandidater.

Odds på Europæiske melodi grand prix 2019

Årets ti danske deltagere er som noget nyt blevet udvalgt af DR's nyvalgte producer Mads Enggaard i samarbejde med en flok entusiatiske Eurovision-fans og musikeksperter. Det skal sikre et større og bedre helhedsindtryk. De 10 sange blev offentliggjort mandag d. 5. februar. Du kan længere nede i denne optakt lytte til alle 10 sange.

Flere fans, som har hørt sangene tidligere under udvælgelsesseminar, eller kender nogen som kender nogen, peger dog især på en særlig sang som favorit blandt fans. Det tegner godt for Danmarks chancer i finalen.

Lige nu er der Melodi Grand Prix odds ude hos flere forskellige bookmakere heriblandt Danske Spil, Unibet, Betfair Spillebørs, Nordicbet, Betsafe, LeoVegas, 888sport og Bet365.

Se odds og optakt til Eurovision semifinale 2019

Vinderen af Dansk Melodi Grand Prix skal gå i Anja Nissens fodspor. Anja Nissen kom sidste år akkurat med i Eurovision finalen på yderste mandat. Målet i år er en top 10-placering.

Alle er velkomne til at kommentere på artiklen og give gode ideer videre, så vi kan lære af hinanden og finde den bedste værdi. Husk at respektere, at musiksmag er meget individuel fra person til person og ligeledes fra land til land i Eurovision-finalerne i maj.

Melodi Grand Prix odds

Efter sangene er offentliggjort, er der nogle sange som ifølge bookmakerne har større chancer end de andre. Unibet har haft odds oppe, allerede før sangene var udgivet. Du kan høre sangene under analysen af hver kunstner. De bedste odds (tilbagebetaling: 91%) findes herunder, og vi opdaterer dem lejlighedsvis:

Odds på vinderen af Melodi Grand Prix 2018

Bedste odds Bookmaker
Rasmussen - "Higher Ground" 2,60
Danske Spil
Sandra - "Angels to My Battlefield 8,50
Betfair
Anna Ritsmar - "Starlight" 5,00 Unibet
CARLSEN - "Standing Up for Love" 7,00
Betfair
Ditte Marie - "Riot" 15,00
LeoVegas
Albin Fredy - "Music for the Road" 15,00
LeoVegas
KARUI - "Signals" 35,00
LeoVegas
Lasse Meling - "Unfound" 26,00
Betsafe
Sannie - "Boys on Girls" 20,00
Danske Spil
Rikke Ganer-Tolsøe - "Holder fast i ingenting" 51,00
Bet365

Ny struktur indført i 2017

Det blev til dansk fiasko i 2015 og 2016 ved det internationale melodi grand prix, og derfor besluttede man fra DRs side at indføre en fanjury. Den består af fem danske Eurovision-eksperter/superfans, og denne fanjury har 50 procent at af stemmerne. Tidligere var der en fagjury af musikfolk, men den er nu blevet erstattet af fanjuryen. 

Formålet med ændringen var at udpege en sang, som kunne blive en succes ved Eurovision. Indforstået: Kvalifikation fra semifinalen til finalen. Alt andet vil betegnes som en fiasko, og i en finale vil målet være en top 10-placering. 

Fanjuryen uddeler - ligesom sidste år - 50 procent af point. Også i superfinalen, hvor de tre bedste deltagere skal synge igen og have nye stemmer. 

Inden 2017 havde juryen kun medbestemmelse i den indledende afstemning om at finde de tre superfinalister, mens seerne så - "desværre" - havde det sidste, suveræne ord, og seernes valgt faldt ikke altid i resten af Europas smag. 

Mange af kanditaterne til Melodi Grand Prix 2018 er blevet lyttet til og udvalgt af en flok superfans under et seminar. 

Det er dog formentlig ikke de samme fans, som skal afgive points, men de kender jo ofte hinanden indbyrdes i fanklubberne.

Fanjuryen skal selvfølgelig stemme individuelt og med hjertet, men det er en smule indforstået i ansættelsen, at de har egentlig kun har én vigtige opgave: at sikre, at vindersangen vil gøre det godt europæisk, hvor den skal have en kvalitet og stil, der tilfredsstiller fans og seere i de øvrige lande, der stemmer og deltager ved Eurovision. Ellers kunne man jo nøjes med seerpoint.

Hvert medlem af fanjuryen har hele 10% af stemmerne og repræsenterer dermed et opland på mere end 1 million mennesker.

I superfinalen vil afstemningen foregå på den måde, at fanjuryen og seerne hver har 50 point at dele ud. For fanjuryen betyder det, at hvert medlem har 10 point, som gives til den bedste sang. Seernes point derimod bliver fordel proportionelt. Og det har stor betydning: 

Det betyder nemlig reelt, at hvis bare tre-fire af fanjuryen har samme favorit i superfinalen, så vil fanjuryens favorit have så stort et forspring, at det vil være meget svært for de to andre sange at indhente forspringet, når seerstemmerne lægges oveni. 

Har alle fanjurymedlemmer den samme favorit - det er set før - så det vil være matematisk umuligt at nå for en af de to sange, uanset hvordan seerne har stemt. Det så vi (formentlig) sidste år. I Sverige har man derfor ændret på deres afstemningsprocedurer, så seerne får mere stemmemagt. Modsat kan man argumentere for, at den danske fanjury klarede missionen, da det danske bidrag - Anja Nissen - gik videre fra semifinalen. Så den danske struktur kan faktisk godt øge kvaliteten. 

Det bliver ikke offentliggjort, hvordan fanjuryens og seernes stemmer har fordelt sig. Kun det samlede resultat får danskerne at vide. 

Analyse af alle sange/artister

Her analyseres de enkelte sange. Husk at en sangs vinderchancer afhænger utrolig meget af fanjuryens vurdering.

Nederst i artiklen kan du finde gode generelle råd til at spotte en vindersang.

Deltagerne i Dansk Melodi Grand Prix 2018

Sang nummer 1: "Riot"

Solist: Ditte Marie

Tekst og musik: Lise Cabble, Theis Andersen og Chris Wahle

Vinderchancer: Outsider.

Ditte Marie virkede på pressemødet som den mest hjertevarme, og empatiske person. Hun er sød, charmerende, udadvendt og naturlig, og så er hun netop blevet mor.

Hvis man kan lide dancepop, så vil man tiltales af denne sang, som kan nå en top 5. Men, men: sangstemme og musik passer slet ikke godt sammen, som vi har hørt i hendes tidligere Melodi Grand Prix-optræden "Overflow" i 2012. Juryen kan nemt skræmmes væk. Så personligheden og energien er en klar vinder, men selve musikken og dens lydparametre overført til en scene kan skræmme den gode lyd bort og dermed point.

Sang nummer 2: "Starlight"

Solist: Anna Ritsmar

Tekst og musik: Lise Cabble

Vinderchancer: Pæn chance.

Anna er feltets yngste deltager og kendt fra X Factor. Hun synger udmærket, og sangen skiller sig lidt ud, som en stille sød sang. Hun synger ganske godt, og den kan potentielt godt nå en top 3, men jeg tror, den lige mangler det sidste - wow-effekten - for at vinde, især hos juryen. Den er nok mere en hovedtelefon-sang. Til gengæld er den en potentiel seerfavorit (vil nok få rigtig mange seerstemmer), og udlandet synes godt om den. Så absolut en klar kandidat til en topplacering. Sangen fører DR's poll klart. Det kan evt. skyldes skolekammerater.

Sang nummer 3: "Higher Ground"

Solist: Rasmussen

Tekst og musik: Niclas Arn og Karl Eurén

Vinderchancer: Stor

Rasmussen stiller op med epic mørk sing-along vikingesang. Sangen skiller sig også ud fra mængden, og juryen vil formentlig elske den. Fans, som har hørt den ved udvælgelsen, peger på den, og det kan smitte af på andre fans. Der kan sagtens komme et flot sceneshow med trommer, horn, ild, vikingekoreografi, kor med mere.

Rasmussen er en ydmyg person og nede på jorden. Sangen fører flere polls hos blandt andet Eurosong og Eurovisionworld, og det er den sang, der efterspørges mest på Betfair Spillebørs og roses en del fra udlandet. Den appellerer især til mænd. Fanjury elsker nytænkning - og hvis han synger godt, hvilket jeg tror han gør, så kan den vinde hos juryen, som er tungen på vægtskålen i superfinalen.

 

Sang nummer 4: "Boys on Girls"

Solist: Sannie

Tekst og musik: Sannie Carlson, Domenico Canu og James Reeves

Vinderchancer: Outsider

Sannie (aka 90'ernes Whigfield) synger en meget poppet sang, som alligevel er en nytænkende og forfriskende 'guilty pleassure'. Den drives af en god fløjtelyd. Den er noget monoton og klichéagtig i især omkvæd. Juryer hader normalt den slags pop, men måske er den anderledes end normalt, moderne, festlig. Udlandet er glade for den, den scorer rigtig flot i polls, og ligger 4'er i dr.dk's poll.

Alt i alt virker den dog - trods flere melodiske lyspunkter - lidt monoton i længden, og jeg vurderer ud fra traditionel stemmehistorik for pop, at den måske ikke vil vinde titlen, men dog kan blande sig i top 3.

Sang nummer 5: "Angels to My Battlefield"

Solist: Sandra

Tekst og musik: Lars' Chief 1' Pedersen, Ronny Vidar Svendsen, Anne Judith Stokke Wik, Nermin Harambasic og Sandra Hilal

Vinderchancer: Pæn chance

Denne sang er rent kompositorisk en af de bedre, især omkvæd, og den kan nemt høste gode point og måske komme i superfinalen. Sangeren synger udmærket, men virker bestemt ikke særlig udadvendt eller karismatisk. Hun stiller dog op med et frisk bidrag på lørdag, og kan måske være en udfordrer til Rasmussen og co., hvis alt flasker sig. Fra udlandet, polls mm. scorer den meget lave scorer, men jeg ser den i top 5.

Sang nummer 6: "Unfound"

Solist: Lasse Meling

Tekst og musik: Lasse Meling, Kim Nowak-Zorde og TheArrangement

Vinderchancer: Får det svært

En kedelig klichéfyldt singer-songwriter-sang, som er forudsigelig, let at glemme, anonym og fyldt med gentagelser, ligesom mange andre sange i årets felt. Alt er hørt før, der er ikke meget energi, og den bør ikke have chancer for at vinde.

Sang nummer 7: "Standing Up for Love"

Solist: CARLSEN

Tekst og musik: Thomas Thörnholm, Michael Clauss og Dave Rude

Vinderchancer: Pæn chance

De tre Færørske søstre 'Carlsen' lyder ret godt sammen rent vokalt. Der er også et rigtigt ørehængende omkvæd. Sangen er meget pæn og harmonisk, ligesom Holland i Eurovision 2017. Om den lige har det sidste til at vinde, må vi se. Søstrene er enormt dygtige og erfarne på en scene. Den kan godt komme i top 3 og måske få ok point fra især fanjuryen, hvis alt spiller. Den skiller sig dog ikke særlig meget ud, og kan blive kedelig i længden, hvis den går videre til ESC. Den får blandet modtagelse i Europa og udenlandske polls.

Sang nummer 8: "Signals"

Solist: KARUI

Tekst og musik: Annelie Karui Saemala, Jeanette Bonde, Daniel Fält og Jonas Halager

Vinderchancer: Får det svært

Selve solisten er egentlig ganske god, og sangen har da ind imellem elementer af lidt jazz RnB chill, men herudover er det ikke noget grandiost bidrag. Musikken er simpelthen for døsig, kedelig og anonym. Den har nok ikke de store chancer, selvom solisten har charme. 

Sang nummer 9: "Holder fast i ingenting"

Solist: Rikke Ganer-Tolsøe

Tekst og musik: Rune Braager, Clara Sofie Fabricius og Andrea Emilie Fredslund Nørgaard

Vinderchancer: Får det svært

Årets eneste sang på dansk. Dette plejer at være en garanti for succes, men kvaliteten ligger ikke så højt. Det lyder som noget kopieret fra Medina og Miley Cyrus. Det er ikke et lyst, frejdigt og enkelt nummer, som danske seere elsker. Sangeren virker heller ikke helt i top. Jeg tror, at fanjuryen vil slagte den.

Sang nummer 10: "Music for the Road"

Solist: Albin Fredy

Tekst og musik: Rune Braager, John Garrison og O. Antonio

Vinderchancer : Outsider

Endnu en singer-songwriter-sang, som ikke har særlig meget energi og ikke skiller sig meget ud med nytænkning. Dog har den noget country, som er oppe i tiden.

Den er såmænd okay, men drukner lidt i mængden. En top 5 er ikke helt umuligt, men jeg ser den ikke gå videre til superfinalen.

Highrollers vurdering:

Stor vinderchance:

 - Rasmussen

Pæn vinderchance:

 - Anna 

 - Carlsen

Outsider:

 - Sandra

 - Albin

 - Sannie

 - Ditte

Får det svært:

- Rikke

- Karui

- Lasse

Bemærk, at denne artikels skribent har fulgt Melodi Grand Prix tæt i månedsvis med pressemøder, netværk, insiderviden, tidlige odds osv, og derfor potentielt kan være påvirket af tidlig confirmation bias. Rasmussen har for eksempel åbnet i flotte odds 15 i nogle minutter mandag og før det i odds 2,25, før sangene blev offentliggjort, mens Sandra også har været favorit tidligere.

Melodi Grand Prix spilforslag

Rasmussen kan imponere fanjuryen, som har stemmemagten. Odds 3,50 virker stadig flot.

Han fører i 2 af 3 polls, jeg har set, og ligger toer i den tredje. Hans bidrag skiller sig ud og bør give Danmark rigtig fine muligheder for en god placering ved Eurovision i maj. Han er overordnet den deltager, som udlandet syntes bedst om.

Anna Ritsmar kan måske være seerfavorit, men i superfinalen kan fanjuryens blokke på 10 point per mand overtrumfe seerne, da juryen kan tale sammen. Jeg tror, det bliver en af de to.

Sannies sang, "Boys on Girls", i top 3 til høje odds 10 hos danske spil kan også overvejes. Den ligger flere i polls som nr. 2 eller 4. Den har lidt af det skøre feststemning, som Eurovision-fans elsker.

Gode råd til betting på Melodi Grand Prix

  • Fanjuryen kan snakke sammen og påvirke hinanden. Dermed er fanjuryens fælles favorit alfa og omega i forhold til at finde en vinder. Hvis 3-4 jurymedlemmer bliver enige, kan de overtrumfe seernes favorit.
  • Seerne elsker det glade, lyse og enkle. Glade sange på dansk er hot hos seerne.
  • Juryen vægter ofte en dygtig sanger og performance. 
  • Juryen kan godt lide nytænkning og udtryk. Helst ikke metervarepop og dance.
  • Både jury og seere kan lide det enkle, tydelige og autentiske, a'la Portugal sidste år.
  • En vigtig ting i betting på sange er at forudse, hvordan en sang vil komme til udtryk på en scene, i forhold til hvad folk synes om hovedtelefon-udgaven.
  • Der bliver typisk afholdt prøver før selve showet.
  • Koreografier er endnu ikke offentlig kendt før prøverne - end ikke hos fans.

God fornøjelse!

Artiklen bliver løbende opdateret med odds på Melodi Grand Prix og spilforslag. Artiklen er senest opdateret den 7. februar klokken 00:18.