Vi er nået til anden og sidste del af BetXpert Ligue 1-optakt. Her kigger vi blandt andre på storklubberne Paris Saint-Germain og Lyon. Herudover også Nice, som har Kasper Dolberg i truppen. 

Den franske Ligue 1-sæson begynder på fredag med en kamp mellem Bordeaux og Nantes. I anledningen af den nye sæson er BetXpert ude med en optakt, som vi har delt op i to afsnit. 

Første del udgav vi i går. Fik du ikke læst den, kan du finde den her

Kasper Dolberg: Skyder han Nice op i toppen?

Der er store forventninger til Kasper Dolberg i Nice. I sin første sæson for klubben bidrog han med 11 mål og tre assists i 23 Ligue 1-kampe. Hvad kan det så ikke blive til, nu når han mere eller mindre er helt integreret på holdet?

Den danske angriber har i hvert fald fundet målformen op til den nye sæson. Først scorede han på straffespark mod Standard Liège, og senest blev det så til to mål i venskabskampen mod Rennes. 

Kasper Dolberg og Nice special Højeste odds Bookmaker
Kasper Dolberg scorer over 15,5 Ligue 1-mål 1,90
Kasper Dolberg scorer under 15,5 Ligue 1-mål 1,80
Kasper Dolberg bliver Ligue 1-topscorer 67,00
Nice vinder Ligue 1 501,00
Nice slutter i top-6 1,75

OBS: Odds er fra onsdag den 19. august klokken 17.00. 

Spil på Dolberg og Nice hos 888sport

Olympique Lyon

Ligaplacering i 2019/2020: 7
Trupværdi ifølge Transfermarkt: 2,6 milliarder kroner
Spiller med højeste markedsværdi: Houssem Aouar, central midtbane, 368 millioner kroner

Ak, ak, Lyon. Det tidligere så suveræne mesterhold, som vandt sine syv hidtidige mesterskaber på rad og række fra 2002 til 2008, sluttede blot på 7.-pladsen i sidste sæson. Corona-afbrydelsen gjorde selvfølgelig, at de ikke fik de sidste ti kampe til at råde bod på miseren, men der skulle alligevel noget af en slutspurt til for bare at hente Lille, som endte på 4.-pladsen med ni point ned til Lyon. 

Nu kigger Lyon således ind i en sæson, hvor det ikke bliver til europæisk fodbold. Dette medmindre de vinder Champions League, hvor de i aften møder Bayern München i semifinalen. Skulle franskmændene klare den enorme opgave, venter landsmændene Paris Saint-Germain i finalen. Lyon har dog lige slået Juventus og Manchester City ud, så det er bestemt for tidligt at afskrive dem som vindere af turneringen. 

Selvom Lyon har en god og dyr trup, så er det formentlig alligevel ikke Lyon-spillere, der er på de flestes læber i skolegårdene og i frokostpauserne på arbejdet. Spillere som den tidligere Manchester United-back Rafael og offensivesset Memphis Depay, der i øvrigt også er eks-United-mand, kender de fleste. 

Der er selvfølgelig også flere rimelig kendte navne i truppen, men der står ikke nødvendigvis ”verdensstjerne” på cv’et, som det er tilfældet med mange af PSG-spillerne. Dette skal man dog ikke lade sig narre af. Her er stadig tale om rigtig gode spillere, og rammer de først melodien, kan de på en god sæson godt drille PSG en smule. 

Pariserne er godt nok meget suveræne, men Monacos mesterskab i 2016/2017 viste, at det kan lade sig gøre at vinde over dem. Lyons nylige resultater i Champions League viser også med al tydelighed, at her er tale om et hold, der er bedre end 7.-pladsen i Frankrig. Spillertruppens værdi er da også den næsthøjeste i landet. 

Slutteligt er det selvfølgelig værd at nævne, at Lyon-truppen også tæller Joachim Andersen. Den danske midterforsvarer er dog desværre ikke fast mand for tiden.  

Transfers:
Angriberen Karl Toko Ekambi blev lejet i Villarreal tilbage i januar. Nu er han købt på permanent basis for en sum af 85 millioner kroner. 

Offensivspilleren Martin Terrier slog aldrig igennem i Lyon, hvorfor han nu er solgt til Rennes. Angriberen Amine Gouiri og forsvarsspilleren Oumar Solet er solgt til henholdsvis Nice og RB Salzburg. 

Montpellier

Ligaplacering i 2019/2020: 8
Trupværdi ifølge Transfermarkt: 632,8 millioner kroner 
Spiller med højeste markedsværdi: Andy Delort, angriber, 96,7 millioner kroner

Montpellier sluttede som nummer otte i tabellen i sæsonen, der blev afblæst som følge af coronakrisen. En acceptabel placering for Montpellier, der ikke har været i nærheden af toppen i Frankrig, siden de højst overraskende vandt mesterskabet i 2011/2012. Dengang blev Olivier Giroud topscorer med 21 mål og skiftede derefter til Arsenal. Man rådede også over stærke spillere som Younes Belhanda, Souleymane Camara og Mapou Yanga-Mbiwa. 

Det er kun den legendariske kaptajn Hilton, der stadig er tilbage i Montpellier-truppen fra mesterholdet for otte år siden, da Souleymane Camara netop har stoppet karrieren. Dengang var Hilton allerede en rutineret herre på næsten 36 år. Nu er Hilton snart 43 år, men han bærer stadig anførerbindet i Montpellier, og i den seneste sæson fik han alle 28 kampe, så der er ingen tvivl om brasilianerens betydning i det sydfranske. 

Montpelliers vigtigste offensive kort er angriberen Andy Delort, der på ingen måde lever op til ordet, de sidste fire bogstaver i hans efternavn, danner. Delort blev topscorer for Montpellier i 2019/2020 med ni mål, og det han blev også klubbens topscorer i 2018/2019.

Hvis Montpellier formår at holde på den algierske landsholdsspiller i dette transfervindue, kan Montpellier-fans formentlig se frem til at juble over en del Delort-scoringer i den nye sæson. 

Transfers: 
Montpellier har hentet angriberen Stephy Mavididi i Juventus for små 45 millioner kroner. Det tidligere Arsenal-talent optrådte for Dijon i den forgangne sæson, hvor han fik netmaskerne til at blafre fem gange. Målmanden Jonas Omlin er også hentet i Basel, mens man har fået en række spillere tilbage fra lejeaftaler.

Som nævnt har Souleymane Camara valgt at indstille karrieren i en alder af 37 år. Camara kan, ligesom Hilton, betegnes som en klublegende i Montpellier. Senegaleseren spillede for Montpellier i 13 sæsoner. Gerónimo Rulli er også tilbage i Real Sociedad efter endt lejemål. 

FC Nantes

Ligaplacering i 2019/2020: 13
Trupværdi ifølge Transfermarkt: 646 millioner kroner
Spiller med højeste markedsværdi: Alban Lafont, målmand, 82 millioner kroner

Nantes har været den gode, franske mellemvare, siden de rykkede op til 2013/2014-sæsonen. Siden da er det blevet til pladser mellem nummer syv og 14. Kigger man på Ligue 1-holdenes trupværdier, passer det også meget godt med en midterplacering til ”Kanariefuglene”. Ergo kan man sige, at Nantes har for vane at spille nogenlunde til par. 

Holdet er ikke så overraskende uden de helt store stjerner, hvorfor det er holdånden og samarbejdet, der skal sikre det, der meget vel kunne blive endnu en midterplacering. Største navn i truppen er formentlig den tidligere Manchester United-back Fábio. Han blev imidlertid aldrig til det helt store, hvilket klubskifter til Cardiff, Middlesbrough og senest Nantes vidner meget godt om. 

Transfers:
Ind er hentet kantspilleren Moses Simon fra Levante. Han er dog et kendt ansigt i klubben, da han var på leje i sidste sæson. Her gjorde han en god figur med fem mål og fem assists i 26 kampe. Franskmændene menes at have betalt i omegnen af 37 millioner kroner for nigerianeren. 

Midterforsvareren Jean-Charles Castelletto og den defensive midtbanemand Pedro Chirivella er hentet til på frie transfers fra henholdsvis Brest og Liverpool U23. 

Reservemålmand Maxime Dupé, der i sidste sæson var udlejet til Clermont Foot, er solgt til Ligue 1-nedrykkerne fra Toulouse. 

OGC Nice

Ligaplacering i 2019/2020: 5
Trupværdi ifølge Transfermarkt: 1,3 milliarder kroner
Spiller med højeste markedsværdi: Kasper Dolberg, angreb, 149 millioner kroner

Nice har traditionelt set ikke været et hold, som vi har været vant til at se i toppen af fransk fodbold. I hvert fald ikke siden 1959, hvor de senest vandt det franske mesterskab. I de seneste syv år har holdet fra solkysten dog haft tre top-4-placeringer. Bedste resultat var i 2016/2017-sæsonen, hvor Lucien Fevre førte holdet frem til en 3.-plads. 

Skal Nice nå op på de højder igen, skal de formentlig have et større plus i målforskel, end det var tilfældet i fjor. Her var holdet blot i plus tre mål. Det positive var, at de med 41 mål var blandt ligaens allermest scorende hold. Kun Paris Saint-Germain (75), Lyon (42) og Monaco (44) scorede flere. 

Til gengæld var Nice det hold i top-8, som lukkede flest mål ind. 38 styk i 28 kampe. Det skal forbedres, hvis Kasper Dolbergs forhåbentlig mange mål skal være med til at skyde klubben i top-3, som kan give Champions League-gruppespil. I sidste sæson scorede den tidligere Ajax-spiller 11 gange i 23 Ligue 1-kampe. 

Foruden den blonde, danske angriber tæller truppen kendte navne som forsvarsspilleren Dante, der har en fortid i blandt andet Bayern München, Wolfsburg og Borussia Münchengladbach. Brasilianeren er anfører for Nice.

Herudover er de mest kendte spillere formentlig den tidligere Manchester United-spiller Morgan Schneiderlin samt den forhenværende Manchester City-, Monaco-, Lille-og Sevilla-spiller Rony Lopes. 

Transfers:
Ind er kommet den 22-årige brasilianske centerforsvarer Robson Bambu. Han er hentet i Atlético-PR i Brasilien for lidt under 60 millioner kroner. Herudover har man hentet den 20-årige angriber Amine Gouiri i Lyons overskudlager, højrebacken Jordan Lotomba i Young Boys, venstrebacken Hassane Kamara i Reims og Morgan Schneiderlin i Everton. 

Rony Lopes er kommet til på en lejeaftale fra Sevilla. 

Ud er røget angriberen Ignatius Ganago, der er taget til Ligue 1-oprykkerne fra Lens. Centerforsvareren Christophe Hérelle er solgt til Brest. 

Nîmes

Ligaplacering i 2019/2020: 18
Trupværdi ifølge Transfermarkt: 349 millioner kroner
Spiller med højeste markedsværdi: Yassine Benrahou, offensiv midtbanespiller, 29,7 millioner kroner

I den sydfranske by Nîmes skal byens bedste fodboldhold være glade for, at sæsonen blev aflyst grundet pandemien. Nîmes lå nemlig nummer 18, da LFP (Det Franske Fodboldforbund) meldte ud, at sæsonen blev afgjort på skrivebordet.

Det er dog selvfølgelig ikke sikkert, at Nîmes ville være rykket ned, hvis sæsonen var blevet spillet til ende. Nîmes havde nemlig fire point ned til Amiens og hele 14 point ned til Toulouse, der havde en forfærdelig sæson. 

Topscorer for Nîmes i 19/20 blev venstrekanten Romain Philippoteaux, der scorede fem gange i sæsonen. Kigger man på Nîmes-truppen er der nok ikke mange i truppen, der giver genklang. De råder over Nicklas Bendtners tidligere holdkammerat i Rosenborg Birger Meling, der netop er skiftet til Nîmes og dermed endnu ikke har optrådt for klubben. Meling er norsk landsholdsspiller og har 11 landskampe på CV'et indtil videre.

Transfers:
Som nævnt er Birger Meling hentet til fra Rosenborg for 7,4 millioner kroner. Nîmes har også købt Yassine Benrahou i Bordeaux for 11 millioner kroner, hvilket må siges at være et røverkøb, da han ifølge Transfermarkt er næsten 30 millioner værd. Benrahou var også i Nîmes i 19/20-sæsonen på en lejekontrakt, men dette har nu udmundet sig i et permanent skifte. Nîmes' dyreste indkøb indtil videre denne sensommer er købet af Andrés Cubas, der er hentet i CA Talleres for 21,5 millioner kroner. 

Den anden vej er gået Théo Valls, der står uden klub. Herudover er tre spillere vendt retur til deres respektive klubber fra lejeaftaler. 

Paris Saint-Germain

Ligaplacering i 2019/2020: 1
Trupværdi ifølge Transfermarkt: 5,9 milliarder kroner
Spiller med højeste markedsværdi: Kylian Mbappé, angriber, 1,3 milliarder kroner

PSG har med afstand den mest værdifulde trup i Ligue 1. Næsten seks milliarder kroner er hovedstadsklubbens trup værd. Den mest værdifulde spiller er verdensstjernen Kylian Mbappé, der har en markedsværdi på svimlende 1,3 milliarder kroner. Herefter følger Neymar, der er 953 millioner kroner værd. 

Paris Saint-Germain havde en strålende 19/20-sæson, og den er end ikke færdig endnu, da de søndag den 23. august skal spille Champions League-finale på Estádio da Luz. Vinder de her, har de vundet The Treble.

PSG har vundet mesterskabet syv ud af de seneste otte sæsoner i Frankrig. Kun Monaco har formået at bremse PSG-suveræniteten. Det gjorde de i 2016/2017, hvor de havde et fantastisk hold med Kylian Mbappé, Bernardo Silva og så videre. PSG sikrede sig Mbappé efter den sæson, og siden da har PSG vundet Ligue 1 tre gange i streg. 

Det er da også svært at få øje på, hvem der for alvor skal kunne true Paris Saint-Germain i mesterskabskampen. Det skulle da lige være Lyon, som også har imponeret stort i Champions League, hvor de er klar til semifinalen mod Bayern München, der spilles i aften onsdag.

PSG har bare så mange strenge at spille på, og med det budget og den spillertrup de har, så er det bare svært at hamle op med for de øvrige hold i Ligue 1. En solid defensiv organisation og en sprudlende offensiv med nogle af de absolut bedste spillere i verden skal vinde den franske liga hvert år. 

Transfers:
Mauro Icardis lejeaftale er nu gjort permanent, og han er officielt PSG-spiller. Herudover har man fået målmanden Alphonse Areola tilbage fra leje. Areola var i sidste sæson udlejet til Real Madrid. 

Thomas Meunier er skiftet på en fri transfer til Borussia Dortmund, mens man siger farvel til Edinson Cavani, Thiago Silva og Eric Choupo-Moting, der ikke får forlænget deres kontrakter. Thiago Silva og Cavani har været store profiler hos PSG de seneste mange år, så det er et par store personligheder, der mangler i den kommende sæson. Thiago Silva og Choupo-Moting er dog med i Portugal for at spille Champions League. Thiago Silva er anfører og stadig en vigtig spiller for PSG til og med Champions League-finalen søndag, hvor de møder enten Lyon eller Bayern München.

Stade Reims 

Ligaplacering i 2019/2020: 6
Trupværdi ifølge Transfermarkt: 545 millioner kroner
Spiller med højeste markedsværdi: Predrag Rajković, målmand, 60 millioner kroner

Med sidste sæsons 6.-plads indtræder Reims i den kommende sæsons kvalifikation til Europa League. Det er ikke hverdagskost for klubben fra den nordlige del af Frankrig. 

Klubben har fået et par spændende tilførsler til den kommende sæson, men har også sagt farvel til to faste spillere i forsvarskæden – en centerforsvarer og en venstre back. Dette uden man har hentet direkte erstatninger ind. Spørgsmålet må derfor være, om træner David Guion mener, at man har erstatningerne i truppen, eller om der skal hentes nye spillere, inden vinduet lukker 5. oktober. 

Man har faktisk hentet en venstreback i skikkelse af Thibault De Smet, men han var lidt ind og ud af holdet i Sint-Truiden i den seneste sæson i Belgiens. Han er formentlig tiltænkt en reserverolle for Ghislain Konan, som deltes med nu solgte Hassane Kamara om spilletiden på venstre back i fjor. 

Med en ung og smal trup, der både skal forsøge at gøre det godt i Europa, Ligue 1 og i pokalturneringen, får Reims meget at se til i den kommende sæson. 

Transfers:
Ind er kommet midtbanespilleren Valon Berisha fra Lazio. Bestemt en fin tilførsel, som man angiveligt har måttet betale 32 millioner kroner for. Nye i truppen er også angriberen Anastasios Donis, som er hentet i VfB Stuttgart, offensivspilleren Fraser Hornby fra Everton U23 og venstrebacken Thibault De Smet fra Sint-Truiden i Belgien. 

Centerforsvareren Axel Disasi er solgt til AS Monaco for lidt under 100 millioner kroner. Herudover har man også solgt venstrebacken Hassane Kamara til Nice for omegnen af 30 millioner kroner. 

Rennes

Ligaplacering i 2019/2020: 3
Trupværdi ifølge Transfermarkt: 1,37 milliarder kroner
Spiller med højeste markedsværdi: Eduardo Camavinga, midtbanespiller, 279 millioner kroner

Rennes havde en fremragende 19/20-sæson, hvor de sluttede på 3.-pladsen, hvilket betyder, at de skal spille Champions League-kval inden længe. Rennes råder over stortalentet Eduardo Camavinga på blot 17 år. Camavinga er dog fast mand i Rennes, hvor han i sidste sæson fik spillede 25 kampe og fik 2.113 minutters Ligue 1-bold i benene. Han fik debut for Rennes i en alder af blot 16 år og én måned, hvilket gør ham til den yngste debutant i klubbens historie. 

Foruden Camavinga råder Rennes også over evighedstalentet M'Baye Niang, der efterhånden virker til at have fundet sin rette hylde. Den 25-årige Niang blev Rennes-topscorer i sidste sæson med 10 mål. Den tidligere Milan-spiller har gjort det godt i de to sæsoner, han indtil videre har spillet i Rennes. Det bliver interessant at se, om Rennes kan holde på ham, og om Niang i så fald kan få Rennes med i Champions League-gruppespillet. 

Rennes har vundet det franske mesterskab to gange, men vi skal helt tilbage til 1982/1983 for at finde seneste Rennes-triumf. Til gengæld skal vi kun tilbage til 2018/2019-sæsonen for at finde seneste Rennes-trofæ. Her sejrede de i den franske pokalturnering efter finalesejr mod PSG efter straffesparkskonkurrence.

Rennes åbner sæsonen lørdag ude mod Lille. 

Transfers:
Rennes har hentet Martin Terrier hos Lyon, der er købt for 89,3 millioner kroner. Den 23-årige kantspiller spillede 23 kampe for Lyon i den forgangne sæson. Også forsvarsspilleren Nayef Aguerd er hentet til klubben. Han er kommet til fra Dijon for 37 millioner kroner. Herudover har Rennes fået en række spillere tilbage fra leje.

Rennes har vinket farvel til en god sjat spillere. Blandt andre har de to venstrebacks Jérémy Morel og Souleyman Doumbia forladt klubben på henholdsvis fri transfer og en handel på 22,3 millioner kroner. Morel er røget til Lorient, mens Doumbia er skiftet til Angers. Forsvarsspilleren Joris Gnagnon er også fortid i klubben, da hans lejeaftale er slut, og han er i stedet tilbage i Sevilla. 

AS Saint-Étienne

Ligaplacering i 2019/2020: 17
Trupværdi ifølge Transfermarkt: 650 millioner kroner
Spiller med højeste markedsværdi: Wesley Fofana, centerforsvar, 75 millioner kroner

Saint-Étienne er traditionelt set en af de største klubber i Frankrig. De grønblusede har vundet det nationale mesterskab ti gange, hvilket kun Marseille har gjort lige så godt. Med Paris Saint-Germains dominans og foreløbige ni mesterskaber er det imidlertid formentlig blot et spørgsmål om få år, før pariserne stryger alene til tops på listen. 

Saint-Étiennes seneste mesterskab kom tilbage i 1981. 

Et mesterskab var man bestemt ikke i nærheden af i 2019/2020-sæsonen. Tværtimod skal klubben fra et sportsligt synspunkt være glad for, at coronapandemien satte en stopper for sæsonen. Ved afbrydelsen lå holdet på 17.-pladsen med kun tre point ned til en nedrykningsplads. Da der endnu resterede ti kampe af sæsonen, kunne det nemt have gået galt.

Målet for denne sæson må være at stabilisere sig i den bedre halvdel af tabellen igen. Inden sidste sæsons 17.-plads havde man ikke sluttet ringere end nummer otte i de otte foregående sæsoner. 

Transfers:
Man har hentet en tiltrængt forstærkning til forsvaret, der i sidst sæson lukkede 45 mål ind i 28 kampe. Ind er derfor kommer centerforsvareren Timothée Kolodziejczak fra Tigres i Mexico. 33 millioner kroner skulle man efter sigende punge ud for den 28-årige fransk-polak. 

Jean-Philippe Krasso, 22-årig angriber, er hentet på en fri transfer fra SAS Espinal. Adil Aouchiche, der er offensiv midtbanespiller, er hentet i PSG, ligeledes på en fri transfer. 

Slutteligt har man lejet den 23-årige defensive midtbanespiller Yvan Neyou fra Bragas reservemandskab. 

Strasbourg

Ligaplacering i 2019/2020: 10
Trupværdi ifølge Transfermarkt: 602,5 millioner kroner
Spiller med højeste markedsværdi: Mohamed Simakan, forsvarsspiller, 89,3 millioner kroner

Strasbourg sluttede lige midt i tabellen 19/20, og de var 12 point efter Rennes på 3.-pladsen og havde 14 point ned til nedrykningsstregen. En 10.-plads i rækken må være tilfredsstillende for Strasbourg, der har et fransk mesterskab i trofæskabet. Det er dog helt tilbage fra 78/79-sæsonen.

Det er dog en ganske udmærket trup, som træner Thierry Laurey råder over. Af nævneværdige spillere kan Strasbourgs delte topscorere, Adrien Thomasson og Ludovic Ajorque, blandt andre nævnes. Begge spillere tegnede sig for otte scoringer i 19/20-sæsonen. Også nede bagi har Strasbourg nogle stærke spillere som Mohamed Simakan, Kenny Lala, Alexander Djiku og kaptajnen Stefan Mitrovic. På mål er den tidligere Newcastle-målmand Matz Sels. Belgieren har spillet i det østfranske siden 2018. 

Det er fjerde sæson i træk i Ligue 1, Strasbourg nu tager fat på. Klubben vandt Ligue 2 i 16/17-sæsonen, og dengang var det næsten ti år siden, Strasbourg sidst havde været i den bedste franske række. 

Strasbourg indleder den nye sæson mod Lorient søndag eftermiddag klokken 15.00. 

Transfers:
Strasbourg har hentet angriberen Majeed Waris permanent i FC Porto. Waris skiftede i januar til Strasbourg på en lejeaftale med købsoption, og denne har Strasbourg nu betalt. Der er tale om et beløb på cirka 15 millioner kroner. Man har også hentet midtbanespilleren Mahame Siby i Valenciennes. 

Den anden vej er gået Louis Pelletier og Abdallah Ndour, der begge er skiftet på en fri transfer. Derudover har man ikke forlænget kontrakterne på Benjamin Corgnet og Jérémy Grimm, der nu står som klubløse på markedet.