Der findes uanede mængder af viden om tennis på alle niveauer i BetXperts univers, og i denne baggrundsartikel vil bruger og professionel tennistræner Rune Thomsen give sin vurdering af de 10 største kvindetalenter på futureniveau netop nu.

Der er mange ting, der skal klappe, hvis en ung, talentfuld WTA-spiller skal nå helt til tops. Tennis er en stærkt konkurrencepræget sport, hvor de største stjerner tjener mange penge, og der er derfor hård kamp om de øverste pladser på ranglisterne. 

Både for spillerne selv og for deres familier og trænerteams kræver det en masse ofringer og store mængder tid, hvis et talent skal spille sig helt i top 100 i verden på ATP- eller WTA-niveau. Det er derfor for langt de fleste nødvendigt at begynde at spille allerede som helt små børn, og flere lever en professionel tilværelse med træning og rejser allerede fra 10-årsalderen. 

Nedenfor er en liste over talentfulde piger, som har knækket den første del af koden, men som stadig har meget arbejde foran sig, hvis de vil etablere sig i verdenstoppen. De vil i de kommende år stå overfor en lang række af nye udfordringer som eksempelvis: Skader, mental deroute, og mangel på teknisk/taktisk niveau i spillet.

Svært for bookmakerne at prissætte

For folk, der forsøger at vinde penge på sporten, kan der tit være stor værdi i at holde øje med spil på disse helt unge spillere. Selvom de er unge nok til at spille på juniorniveau, deltager flere af dem i professionelle turneringer for voksne spillere. De har derfor sjældent en korrekt rangering i forhold til deres niveau, og de har ofte ikke ret mange kampe på professionelt niveau, som bookmakerne kan prissætte efter.

Et par eksempler på dette: I februar i år slog den blot 14-årige spanier, Carlos Garfia, italienske Frederico Gaio, der på daværende tidspunkt lå nummer 257 på ATP-ranglisten, til odds 12,00. Ingen havde kendskab til den spanske teenagers niveau, og selvfølgelig kræver det noget held at ramme sådan et odds, men det kan sagtens forekomme, at juniorerne driller de etablerede spillere. Af andre eksempler kan Marta Kostyuk’s run i Australien Open nævnes samt Amanda Anisimova i Indien Wells.

Herunder følger i vilkårlig rækkefølge en liste over de 10 største futuretalenter samt en række boblere:

Marta Kostyuk, Ukraine

Født: 26/6/2002

WTA-rangering: 158

Højde: Ukendt

Karriereindtjening: 131.494 Dollars

Kostyuk gik i tredje runde i Australien Open i 2018 i en alder af blot 15 år. Hun har efterfølgende fulgt det op ved at vinde en $60.000 future i Australien. Marta Kostyuk er opvokset og trænet i Ukraine af sin mor, som var professionel tennisspiller i 90’erne. Efterfølgende har hun haft base i Kroatien, hvor hun bl.a. i dag trænes af Ivan Ljubicic.

Hun er en kriger af guds nåde og har en viljestyrke, der kan flytte bjerge, kombineret med et stort slag-repertoire. Fra et bettingperspektiv skal Kostyuk næsten spilles, hver gang hun er underdog. Grundet hendes mentale styrke kan jeg ikke se ret mange i verden, som hun ikke har en chance mod.

Potentiale: Top 5

Amanda Anisimova, USA

Født: 31/8/2001

WTA-rangering: 154

Højde: 180 cm

Karriereindtjening: 236.056 Dollars

Amanda Anisimova fik sit gennembrud i Indian Wells i 2018, hvor hun spillede sig i fjerde runde og undervejs blandt andre slog Petra Kvitova. Hun har domineret på junior-touren fra en alder af bare 14 år. Hendes spillestil er aggressiv med baghånden som hendes største våben, og hun kan spille på alle underlag. Hendes base er i Florida, hvor hun bliver trænet af sin far. Anisimova har et tårnhøjt niveau, og hun kan slå rigtig mange spillere i top 100. Hun viste med sin indsats i Indian Wells, at selv et stort stadium og meget opmærksomhed ikke tynger hende.

Potentiale: Top 10

Anastasia Potapova, Rusland

Født: 30/3/2001

WTA-rangering: 242

Højde: 175 cm

Karriereindtjening: 90.173 Dollars

Anastasia Potapova har spillet sig i 2. runde i WTA Skt. Peterborg i 2018 og har en række futuretitler under bæltet. Hun er en aggressiv baseliner, som slår hårdt og fladt til alle bolde. Hun er født og opvokset i Rusland, men har haft træningsbase i Miami de sidste mange år. Potapova er lige et niveau under Kostyuk/Anisimova pt. men det vil stadig være muligt at finde god værdi på hende mod spillere omkring top 100.

Potentiale: Top 20

Whitney Osuigwe, USA

Født: 17/4/2002

WTA-rangering:489

Højde: Ukendt

Karriereindtjening: 31.611 Dollars

Whitney Osuigwe har spillet sig langt i en række futureturneringer og så småt forsøgt sig på WTA-niveau via kvalifikation i Indien Wells. Hun er en lille, meget atletisk spiller, som har defensiven som sit største våben. Hun er pt. nummer 1 på juniorernes verdensrangliste.

Hun er opvokset på IMG Acadamy, hvor hendes far er træner. Osuigwe er bedst på grus og bedst hjemme i USA, men vil helt sikkert kunne gøre sig gældende på europæisk grus senere på sommeren, hvor hendes niveau vil række til top 250.

Potentiale: Top 20

Cori Gauff, USA

Født: 13/3/2004

WTA-rangering:

Højde: 176 cm

Karriereindtjening:

Cori Gauff har grundet hendes unge alder endnu ikke måttet spille seniortennis, men i en alder af bare 13 år var hun i finalen i juniorernes US Open i 2017. Efterfølgende udtalte hun: ”I want to be the greatest of all time”. Hun er fysisk stor og stærk og slår godt fra begge side, og selvom hun er forholdsvis høj, er hendes benarbejde uovertruffent. Hun er tilknyttet det franske Mouratoglou Tennis Acadamy.

Når Gauff begynder at spille futuretennis, er det med at være vågen, for hun vil med al sandsynlighed have niveau til at vinde future $15.000  og nå langt i $25.000. Der kan med garanti derfor findes kæmpe værdi i hende, fordi hun vil være urangeret.

Potentiale: Top 5

Xin Yu Wang, Kina

Født: 26/9/2001

WTA-rangering: 523

Højde: 182 cm

Karriereindtjening: 59.023 Dollars

Xin Yu Wang vandt en runde i en $100.000 WTA i 2017, og hun spillede via wildcard Australien Open for seniorer (en plads hun havde fået efter sejr i en stor kvalifikationsturnering for alle asiatiske damespillere), hvor det blev til et nederlag i første runde af hovedturneringen.

Hun er forholdsvis høj og bliver trænet af sin far i Shenzhen i Kina, hvor hun er født og opvokset. Wang vil specielt i Asien kunne være et godt værdispil som underdog fra tid til anden - især i de mellemstore turneringer. Her vil hun kunne spille lige op med mange i top 200.

Potentiale: Top 50

Olga Danilovic, Serbien

Født: 23/1/2001

WTA-rangering: 255

Højde: 182 cm

Karriereindtjening: 22.458 Dollars

Olga Danilovic har blandt andet vundet flere $25.000  future WTA-turneringer og gik ubesejret igennem Fed Cup Group 1 for Serbien i februar 2018. Hun er en stor og stærk venstrehåndsspiller, som fra en tidlig alder har gjort sig bemærket på seniorniveau.

Hun har haft sin base i Spanien, hvor hun er blevet trænet af den tidligere top 10s-piller, Alex Corretja. Siden 2017 har hun byttet ham ud med Juan Lizariturry, men hun har forsat base i Spanien en stor del af året. Danilovic vil kunne bryde igennem i top 150 meget snart, og derfor ville hun kunne være god værdi mod langt højererangerede spillere. Skulle hun få et wildcard til en WTA, skal man ikke blive overrasket, hvis hun skulle slå top 100-spillere - specielt på grus.

Potentiale: Top 20

Xiyu Wang, Kina

Født: 28/3/2001

WTA-rangering: 444

Højde: Ukendt

Karriereindtjening: 21.479 Dollars

Xiyu Wang har allerede debuteret på allerhøjeste niveau i kvalifikationen til dette års Miami & WTA International i Shenzhen i januar. Hun er venstrehåndet og spiller med tohåndsbaghånd. Hun er ligesom navnesøsteren, Xin Yu Wang, blevet opfostret gennem det kinesiske tennisforbund, som de seneste mange år har pumpet penge i udviklingen af sporten. Man vil kunne finde størst værdi på at spille på Wang, når hun spiller i Asien, og er hun underdog i $15.000  futures, er hun bestemt et skud værd, da hun har niveau til at slå alle på det niveau.

Potentiale: Top 80

Naomi Cheong, USA

Født: 16/5/2002

WTA-rangering: 493

Højde: Ukendt

Karriereindtjening: 6.777 Dollars

Cheong gik i november 2017 fra kvalifikationen til kvartfinalen i en $100.000  WTA i Japan. Hun havde et par uger inden været i en semifinale i en $25.000 - ligeledes fra kvalifikationen. Hun har ikke de store junior-meritter, da hun er sprunget mere eller mindre direkte ind på den professionelle tour. Hun er født og opvokset i Las Vegas og spiller med højrehånd og tohåndsbaghånd.

Cheong er stadig meget ung og vil svinge meget i niveau. Hun kan derfor være svær at vurdere, men specielt i Asien har hendes spil været til at slå højere rangerede spillere. Giv hende et halvt eller helt år, så skal hun nok være med på højere niveau end future $15.000.

Potentiale: Top 50

Iga Swiatek, Polen

Født: 31/5/2001

WTA-rangering: 422

Højde: Ukendt

Karriereindtjening: 15.111 Dollars

Iga Swiatek har vundet flere $15.000 futureturneringer og debuterede på det polske Fed Cup-landshold. Hun har tidligere spillet sig langt i en del store juniorturneringer. Swiatek spiller med højrehånd og tohåndsbaghånd og er født i Warszawa, hvor hun også har base og træner. Polen har i en lang årrække produceret mange top 10-spillere hos kvinderne. Swiatek vil være værdi i mange kampe på $15.000-niveau, hvor hendes niveau er til at vinde rigtig mange turneringer.

Potentiale: Top 80

Bobler potentiale top 100

Maja Chwalinska, Polen, 2001

Caty Mcnally, USA, 2001

Vlada Koval, Rusland, 2001

Lulu Sun, Schweiz, 2001

Mahak Jain, Indien, 2001

Clara Tauson, Denmark, 2002

Leylah Fernandez, Canada, 2002

Himari Sato, Japan, 2002

Naho Sato, Japan, 2001

Bemærk: Det er i strid med lovgivningen at udbyde væddemål på sportsbegivenheder forbeholdt unge under 18 år. Det er dog tilladt at spille på sportsbegivenheder forbeholdt voksne, hvor unge under 18 år deltager.