Kvindelandsholdets angrebsstjerne Nadia Nadims samarbejde med bookmakeren LeoVegas* overtræder FIFAs etiske kodeks. Det vurderer dansk sportsjurist, og han understøttes af FIFA-uddannet juraekspert. Hverken LeoVegas* eller Nadia Nadims agent ønsker at kommentere sagen.

BetXpert har tidligere beskrevet, hvordan herrelandsholdets Simon Kjær ifølge eksperter overtræder FIFAs etiske kodeks i sit samarbejde med bookmakeren Nordicbet*. Og det er ikke kun den danske anfører på herresiden, der er i konflikt med kodekset.

Også på kvindesiden har en af de helt store profiler lavet en individuel aftale med en bookmaker. Angrebsstjerne for det danske landshold, årets dansker 2017 kåret af Berlingske og siden årsskiftet profil for Manchester City, Nadia Nadim, indgik i maj et individuelt samarbejde med LeoVegas*.

Og det er ifølge sportsjurist Jens Bertel Ramussen et brud på FIFAs etiske kodeks. Til BetXpert udtalte han i juni, at det er hævet over enhver tvivl, at Simon Kjærs samarbejde ned Nordicbet* er en overtrædelse af kodekset, og han bekræfter, at det også er tilfældet for Nadia Nadim.

Jens Bertel Rasmussen er formand for Dansk Håndboldforbunds Disciplinærudvalg, og ved siden af er han vicepræsident i det europæiske håndboldforbunds Court of Appeal. 

Tyst i Nadim-lejren

Det har ikke været muligt at få Nadia Nadim i tale, mens hendes agent, Michael Kallback fra Neverland Management, ikke ønsker at udtale sig om sagen. Heller ikke LeoVegas* har ønsket at stille op til interview med BetXpert.

Helt præcist overtræder Nadia Nadim ifølge Jens Bertel Rasmussen artikel 25 i FIFAs etiske kodeks, og den siger, at man som fodboldspiller ikke må kunne kædes sammen med betting:

"Persons bound by this Code shall be forbidden from taking part in, either directly or indirectly, or otherwise being associated with, betting, gambling, lotteries and similar events or transactions connected with football matches.
They are forbidden from having stakes, either actively or passively, in companies, concerns, organisations, etc. that promote, broker, arrange or conduct such events or transactions."

Det er den første halvdel af artikel 25, som Nadia Nadim ifølge Jens Bertel Rasmussen overtræder, når hun sammen med Uffe Holm og tidligere landsholdsspiller for herrelandsholdet, Thomas Gravesen, er frontfigur i reklamefremstød for LeoVegas*. Jens Bertel Rasmussen vurderer, at Nadia Nadim, såfremt FIFA opdager overtrædelsen og vælger at sanktionere, kan straffes med en bøde.

FIFA-uddannet: De samme regler gælder

James Kitching, der er uddannet Master i sportsjura, -management og -humaniora hos FIFA, har tidligere afvist at gå ind i konkrete sager, som han ikke kender det fulde omfang af. Dog bekræfter han Jens Bertel Rasmussens tolkning af, hvordan artikel 25 i FIFAs Code of Ethics skal forstås, og han understreger, at de regler, der gør sig gældende for Simon Kjær, også gælder for Nadia Nadim.

Til BetXpert sagde han i juni om artikel 25:

"Den første del af artiklen handler om at være 'associeret' med betting. 'Associeret' som udtryk bliver ikke nærmere defineret. Ordet er tydeligvis blevet brugt bevidst for at dække et bred vifte af typer adfærd. At være associeret betyder at have en forbindelse til noget. Helt overordnet vil et individ, der har en sponsoraftale med et firma, der tillader betting på fodbold, høre under at være 'associeret.'"

Hvad er så forskellen på en individuel spillers aftale med en bookmaker og eksempelvis DBUs aftale med Danske Spil* eller Sevillas aftale med  Playtika?

"FIFAs Code of Ethics gælder kun individer. Spillere og officials. Det gælder ikke for klubber eller foreninger. Et forbund kan vælge selv at regulere på området. For eksempel har det asiatiske fodboldforbund, AFC, gjort det forbudt for klubber i den asiatiske Champions League og AFC Cup at reklamere for gambling på deres trøjer, selvom de forskellige klubber måske har fået tilladelse af deres respektive nationale forbund," sagde James Kitching til BetXpert.

James Kitching driver i dag sin egen rådgivningsvirksomhed, Kitching Sports i Australien, og er tidligere Head of Sports Law hos det asiatiske fodboldforbund (AFC).

Bag om historien:
BetXpert har forgæves arbejdet på at få kommentarer fra FIFA og Spillerforeningen i forbindelse med Simon Kjær-sagen. I samme ombæring har BetXpert været i dialog med et tocifret antal sportsjurister og relevante professorer fra både ind- og udland, som ikke er citeret i artiklen. Fælles for dem alle er, at de enten ikke følte sig kompetente til at forholde sig til spørgsmålene, eller ikke ønskede at kommentere, fordi de havde en professionel forbindelse til en eller flere af sagens aktører