I denne uge klumme viser Ole Larsen/Investor hvordan han grovsorterer, researcher og til sidst udvælger spil. I dette tilfælde fra MLB, og artiklen indeholder derfor en række brugbare baseball-links...

(Husk også at følge med i Oles MLB-tips).

For 14 dage siden var jeg lidt omkring, hvordan en typisk uge kunne se ud i min betting hverdag. I dag vil jeg prøve at kigge lidt nærmere på den enkelte kamp, eller rettere, jeg vil starte med en helt almindelig spilledag i en liga jeg følger, og derfra følge ét spil helt til dørs med alt hvad dertil hører af research, sites, statistik, læsning af samme osv.

Dagen er tirsdag d. 8. maj, ligaen er Major League Baseball, men det kunne for den sags skyld være hvilken som helst sportsgren eller liga i den vide verden.

Bemærk: Når sporten er baseball, og uanset hvor man nu ender med at smide sine penge, så er det en god ide at holde øje med Pinnacles odds og også oddsbevægelser hos netop denne bookmaker. Når vi nærmer os kampstart skal der sættes seriøst mange tusindkronesedler for at flytte odds hos Pinnacle, hvor limit på disse kampe vil være på et sekscifret beløb.

Grovsortering i dagens program: National League

I National League sorteres Washington fra med notorisk ustabile Edwin Jackson, Miami-oddset er for lavt, Cubs-Braves er et matchup mellem god pitcher for et dårligt hold og dårlig pitcher for et godt hold, hvilket gør, at oddset skal være skævt for at have interesse, ikke her. Milwaukee Brewers er ikke til at blive kloge på, Reds ej heller, absolut uinteresseret der whatsoever, San Diego, holdet stort set uden offensiv møder Colorado, 2 shaky pitchere gør det matchup uinteressant. Odds på Dodgers er decideret morsomt, og således har vi 2 potentielle kampe, der kunne være interessante:

Arizona Diamondbacks-St. Louis Cardinals

Cardinals er et formhold, der giver pænt over 2 gange pengene mod Arizona, hvor skader og dårlig form generer. Men Ian Kennedy starter for Arizona, og han har gjort det godt i denne sæson. To be continued..

Philadelphia Phillies-New York Mets

Batista, Batista, Batista…startende pitcher for New York Mets får straks grådigheden frem i mine øjne. Kan huske, at jeg så manden første gang for 6-7 år siden  starte en kamp, og at jeg ved den lejlighed tænkte, at han snart måtte være færdig i MLB. Han var ikke noget stort lys dengang, og i dag, som en halvgammel gut, er han næppe blevet bedre.

Gennemgang af American League-kampene

Og så til American League hvor man skal have kugler af stål for at bette imod Texas og deres potente batting lineup, hvor Clevelands Justin Masterson både kan være top eller flop på den allermest uforudsigelige facon, hvor odds på Yankees er højt, men hvor James Shields pitcher for Tampa, og han er ikke en mand man går imod i øjeblikket. Toronto frister et kort sekund, men odds er for lavt mod en habil Athletics pitcher, og odds på Angels og Tigers er så lave, at vandet et øjeblik står i øjnene, men hvor modstanderne på den anden side heller ikke har en klasse, der gør det modsatte spil interessant.

Så summa summarum tilbage er:

Kansas City Royals-Boston Red Sox

Red Sox har generelt min fulde opmærksomhed i disse tider, sådan som det bør være, når en storklub er i krise (og det gælder for alle sportsgrene). Verden er fuld af betting folks, der vil vædde alt på, at nu vender bøtten, og når det så ikke blev nu, så nu osv. Og når modstanderne som i dette tilfælde er et habilt hold, med en i øvrigt rædselsfuld hjemmebanestart, en fornuftig up-and-coming pitcher, til et godt odds, og med en skadesliste, der blegner i forhold til Red Sox, ja så har vi en størrelse til nærmere studier…

Hurtig gennemgang kræver indsigt

Naturligvis kræver denne hurtige indledende gennemgang et vist kendskab til hold og startende pitchere. Men den tid der måske skal bruges mere i starten på at sætte nogle parametre op, som man går efter, er godt givet ud senere. Og uanset sportsgren, når man først har fulgt med i et stykke tid, så behøver sådan en grovsortering egentlig ikke at tage så lang tid.

Indledende høring…lad retsforhandlingen begynde

Således er et fuldt program en typisk dag i baseballsæsonen nu reduceret til 3 spilmuligheder. Her er der nu forskellige sites, jeg checker for at få sorteret nogle eller måske alle disse spilmuligheder væk. For mig er det vigtigt, at jeg som udgangspunkt IKKE spiller disse kampe, hvilket altså betyder, at bevisbyrden, så at sige, ligger på de enkelte kampes side…De skal overbevise mig om, at de skal spilles, ikke modsat. Det tror jeg gør en forskel på, hvor hård kasseringshånden er, når alt kommer til alt. Og den er hård i mit tilfælde. Nå, men til de enkelte sites:

Covers er et must for lynhurtigt overblik over de enkelte hold, pitcherne i meget kort form, bullpens seneste præstationer osv. Deres forum har ligeledes nogle meget dygtige cappere godt skjult i et syndigt virvar af no goods, garanterede bankere og meget anden dårligdom. Men find et par stykker at følge, i mit tilfælde vil der aldrig være nogen, der vil kunne få mig til at tage et spil, men de nævnte par stykker vil kunne øge bevisbyrden imod et spil.

Udover den meget indledende oversigt over hold, skader, pitchere, bulllpens osv., så er der også enkelte stats, der kan fremhæves her. F.eks. de enkelte holds record mod hhv. højre- eller venstrehåndet pitching, og de enkelte pitcheres (inkl. bullpen) WHIP (Walks and Hits per Inning Pitched), et tal, der egentlig er langt mere anvendeligt, om end ikke så udbredt, som ERA (Earned Run Average). Hvor ERA er summen, så er WHIP i langt højere grad den sigende del af regnestykket, der blotlægger f.eks. svagheder som ERA ikke gør. Eller styrker for den sags skyld.

I vores 3 kampe ser jeg f.eks. at Batista har en WHIP på 3.00, hvilket er latterligt højt (og dermed dårligt). Hans modstander fra Phillies Blanton har en WHIP på 0.90, og det siger sig selv, at hvis der er hele 2 hits eller walks i Phillies umiddelbare favør per inning fra den startende pitcher, så er der indikationer på noget slemt i gære for Mets.

I mit potentielle St. Louis spil bliver jeg igen mindet om, at Ian Kennedy er en rigtig god pitcher med en WHIP ikke meget over 1, og at de 2 holds available bullpen har sammenlignelig styrke. Når bullpen checkes, så husk altid, at det er available bullpen, der er interessant, hvis en pitcher har været brugt flere dage i træk kan han meget vel hænde ikke at være til rådighed, og det kan forrykke bullpens styrkeforhold ganske betragteligt.

Mano a mano

Altid interessant er det at besøge ESPN, Miguel Batista bruges her som eksempel. Her kan der findes specifikke matups mod netop den kommende modstander, statistikker for den enkelte spiller, kort sagt, alt hvad der tager os lidt længere ned i substansen i forhold til Covers. Især matchup mellem pitcher og den enkelte spiller er relevant, og husk nu at checke om de nævnte spillere nu også er spilleklar, det hjælper jo ikke at de historisk kan ramme pitcheren, hvis de ikke er på banen. Klik også f.eks. på linket ”Splits”, hvor man kan se statistik f.eks. på hjemme- og udebane, om en pitcher er bedre om dagen end om aftenen, eller bedre historisk set i april end i august osv.

Hvis man synes, at vi bevæger os omkring hysteriet, så glem alt om det. Pitchere er umiddelbart sarte planter, hvor små, små ting spiller ind for deres præstationer, f.eks. vil en blister på en finger holde en pitcher ude, eller i bedste fald genere ham. Men så sarte er de nu nok ikke alligevel, det er en gigantisk belastning for kroppen at kaste de bolde over 100 gange i løbet af et par timer. Og hvis en pitcher ikke kan lide at starte med solen i øjnene, så er det altså ret væsentligt for de spil, man bør tage, for nu at overdrive lidt.

Hardcore

Dernæst et besøg på en side for de virkeligt interesserede: baseballprospectus.com/sortable/ der er et sted til statistikker, den udvidede version. For de enkelte spillere ja, men også rigtigt interessant at se holdstatistikker på f.eks. ”defensive efficiency”, hvor mange bolde holdene bringer i spil, der sammen med de udvidede statistikker for den enkelte pitcher begynder at give et billede. Det er ikke en timelang gennemgang af hver eneste detalje, snarere enkelte kig på centrale stats, som jeg lægger vægt på. Andre lægger vægt på andre stats, det er i den grad smag og behag.

Vi er ikke helt færdig med hardcore delen, hvis det følgende ellers kan regnes med dér. Hvis det er muligt, så checker jeg nemlig altid op på kampens dommer. Hver kamp dømmes af 4 dommere, ham der er interessant er ”the home plate umpire”. Statistikker for dommerne kan f.eks. ses på: donbest.com/mlb/umpires/.

Det er interessant, fordi der kan være meget stor forskel på den enkelte dommers strike zone, og hvis der f.eks. er en meget lille strike zone, så tilgodeser det bestemt ikke pitchere, der måske har problemer med kontrollen i deres kast. Ligeledes kan en lille strike zone være et alvorligt problem for pitcheren, der møder et stærkt battende hold, da han naturligvis får sværere ved at kaste sine strikes.

Nå, efter dette besøg er samtlige mine 3 matchups stadig  med i kapløbet, hvilket er usædvanligt, da det er langt mere normalt, at der på nuværende tidspunkt er et stort rundt 0 tilbage.

Det sjove

Efter al det tørre talarbejde, så er det tid til det mere almindelige læsestof. Aviser fra de pågældende byer checkes, og ligeså fan forums. Hvad sidstnævnte angår, så vil jeg bestemt anbefale, at man finder de uofficielle forums, altså går uden om de MLB-styrede fansider, der sjældent er interessante, og hvis informationer, man i hvert fald kan være helt sikker på, at alle andre også vil have. En side som f.eks. denne: royalsreview.com vil have langt større muligheder for at bringe lidt interessante vinkler og perspektiver frem.

Denne tur rundt behøver heller ikke tage så forfærdelig lang tid, hvis man f.eks., som jeg, har bygget et lille kartotekssystem op, så jeg på et splitsekund kommer på de sider, der kan give nyttig information. Og efter gennemgangen på de 3 kampe tegner der sig et billede af, at det bliver svært at undgå et spil på Kansas City Royals. Jeg tenderer til at smide de 2 andre væk, hvilket i givet fald vil være typisk for de dage, hvor jeg har penge på baseball, det sker ikke tit, at der er mere end èt spil.

Dommen

Og der voteres…Cardinals ryger, egentlig ikke fordi jeg har fundet noget som helst, der ikke indikerer værdi, men fordi Ian Kennedy, den gode pitcher for Arizona, spøger i mit baghoved, og jeg beslutter at tvivlen skal komme ham og ikke Cardinals til gode..

Men så Batista for Mets, sjældent vil det være, at jeg tager et spil så udpræget imod en spiller fremfor p.g.a. Phillies kvaliteter. Og oddset, lige i underkanten af 1,6 for favoritten, hvilket egentlig er mig inderligt imod at tage, da det er vejen til undergang for enhver MLB bankroll.

Så i dette tilfælde, og det jeg altid gør, når jeg er udpræget i tvivl, så tager vi lige en hurtig tur rundt omkring nogle af de sites, jeg har nævnt ovenfor. Og efter at det er gjort, og efter at intuitionen er blevet spurgt godt og grundigt, så er jeg sådan set ikke i tvivl om, at Phillies som minimum vinder det matchup i 65% af tilfældene…og selvom Batista sikkert er et rart menneske og god mod børn, så er han en pitcher, der skal imødegås til det odds på den dag mod den modstander.

Kansas mod Boston var egentlig en done deal efter avislæsningen, det spil skal helt sikkert tages, og således blev Kampen til Kampene…

I bagklogskabens lysende skær

Ovenstående linjer blev skrevet tirsdag d. 8. før kampene, nu hopper vi let og elegant til efter kampene…

I dag er det så onsdag, og hvad har vi så lært om den spillerunde, og ikke mindst vores 2 spil: En gevinst og et tab. Tab på Phillies mod Mets i en kamp, hvor Batista var nøjagtig så shaky som forudset…i de første 2 innings. Men også en kamp hvor mandens ubestridelige rutine afværgede værre, hvor han til min store overraskelse kom igennem 6 innings, og hvor Phillies satte en fuldstændig sikker 4-0 føring over styr hen imod kampens slutning.

Surt, men til gengæld havde vi medgang i Kansas, hvor stærk pitching fra Daniel Bard til gengæld blev sat over styr af Red Sox bullpen, nogenlunde som jeg i hvert fald havde en anelse om kunne være tilfældet.

Og Cardinals cruisede til sejr men uden at det resulterede i penge i lommen for mig. Alt i alt når dagens/nattens arbejde er opgjort: +0,14 unit. Ikke tilfredsstillende, når alt kommer til alt, og man kan sige, at jeg satte mig mellem 2 stole. Bedre havde det været at have haft penge på alle 3 eller alternativt nøjes med mine Kansas-venner. Katastofalt var det dog heller ikke, og set i det brede perspektiv, så var mine læsninger af kampene ok.

I næste uge skal det handle om et lille diskussionsoplæg: værdier, procenter, absolutte og ikke-absolutte størrelser i et evigt forsøg på at blive klogere.

På genhør!

Investor er tilbage!

Der hviskes af og til ærefrygtigt i BetXperts kroge om Odds Med Omtanke - den sagnomspundne klumme hvor "Investor" (Ole Larsen) gavmildt øste af sin enorme viden om betting.

Det gjorde han ugentligt i tre måneder i 2006 - i alt 13 artikler blev det til før han og katten Keld trak sig tilbage (i forlængelse af klumme-virksomheden udgav Ole i øvrigt en bog: "Vind på Sport").

Fem år siden - men hans artikler er stadig særdeles anbefalelsesværdige for enhver der er interesseret i blive bedre til at tippe - du kan finde en oversigt over klummerne her.

Og nu er den gode Investor så vendt tilbage til BetXpert med en ugentlig klumme til udgivelse hver fredag (start fredag d. 16/3). Se klumme-oversigten her: http://www.betxpert.com/artikler/ole-larsen-investor

Ved siden af klumme-produktionen leverer Ole desuden, fra midt-april, ekspertips her på BetXpert.