I denne klumme kigger Ole Larsen/Investor på de forskellige tipper-typer. Se hvilken persontype DU tilhører – og overvej om du bør omlægge din stil...

Ugens klumme skulle have handlet om værdier, procenter og emner relateret dertil, men det skubbes en uge, så i dag er det i stedet spiltyper; ikke de sædvanlige i form af asian handicaps, over-under linjer, Money lines osv., men persontyper i bettingens verden, vi vil se nærmere på.

Og hvorfor så det? Fordi det er vigtigt at identificere sine styrker og ikke mindst svagheder. Jo bedre man kender sig selv, jo bedre kan man vurdere om man måske burde fralægge nogle vaner og tage andre til sig. Lidt disciplin hist, lidt mod pist, lidt lydhørhed det ene sted og lidt galskab det andet, kan såmænd både gøre det sjovere og mere profitabelt for én selv.

I næste uge skal vi så bruge de her persontyper til at se på værdi og procenter, subjektivt og objektivt i en bettingverden, hvor sort nogle gange er hvidt og vice versa.

Mand, kend dig selv…

Jeg har i mange år levet af at undervise i alle mulige og umulige sammenhænge. Aftenskole, universitet, kurser for erhvervsledere, kurser for ledige, for unge, for gamle, morgen, middag og aften. Efter at have gjort det i en del år, så kom jeg til en erkendelse, der egentlig overraskede mig en del, men som hjalp mig videre som underviser, og som når man reflekterer lidt over det, måske faktisk slet ikke er så overraskende endda. Erkendelsen handlede om forskellighed…eller rettere ensartethed. Isoleret set i en undervisningssituation er mennesker slet ikke så forskellige, ja, de er faktisk ret ens, og det på trods af tidens tegn, der vel i høj grad handler om mangfoldighed, forskelligheder, absolut differentiering osv.

Jeg kom frem til sådan ca. 5 forskellige arketyper, når det gjaldt undervisning. Typerne jeg definerede var: Den behagesyge, krakileren, den seriøse, klovnen, den ligegyldige og ikke mindst den ordførende, sidstnævnte svævende lidt over alle de andre! Jeg mødte aldrig andre typer, uanset hvor mange mennesker jeg ellers senere har undervist, og jeg udviklede en strategi til håndtering i et eller andet omfang af dem alle.

Og hvad har det her så med betting at gøre? Jo, jeg tror også, at der her er et ret begrænset antal typer, og jeg tror at, hvis man kender sig selv tilstrækkeligt, også på den front, så kan det medvirke til at gøre én skarpere og dygtigere, man kan blive bedre til at undgå de omveje, som man ofte går fordi andre typer går dem. Og fordi det er en god ide for andre, så er der jo virkelig ingen, der siger, at det er en god ide for den type, som man nu selv er.

Eksempel: I de første år jeg spillede befandt jeg mig i forhold til de ovennævnte typer så nogenlunde mellem den behagesyge og klovnen. Forstået på den måde, at min respekt for ”eksperter” var gigantisk, hvis jeg mente 1 og en ”ekspert” sagde 2, fluks var det 2 osv. Klovnen på den måde, at det hele ikke var så seriøst, jeg tjente penge, men penge jeg tjente kunne så nemt klattes væk på for mange og for dårlige spil. Og så er der jo intet så godt som en kariakeret udgave af virkeligheden til at få øjnene op for udprægede og karakteristiske træk, der går i positiv eller negativ retning.

Nu er de ovenstående typer jo ikke nødvendigvis repræsentative for bettingverdenen, men jeg har leget lidt med tanken om, hvilke bettingtyper, i en overdrevet og let karikeret version, vi så egentlig har…

Her har jeg et bud på 6 forskellige typer, kender du flere, så  kommenter endeligt!

Prokuristen

Jeg er ubeskeden nok til at starte med Prokuristen, nemlig den type jeg mener selv at tilhøre, eller rettere er kommet til at tilhøre. At have prokura betyder egentlig at have fuldmagt til at handle på f.eks. en virksomheds vegne, men ordet prokurist dækker over noget mere, som man ikke lige kan finde i ordbogen. Noget tørt, småkedeligt, usexet, men også noget stabilt, solidt, noget troværdigt, noget holdbart.

Den her bettingtype tager ingen chancer (hvilket i sagens natur er lettere selvmodsigende), er stabil i sin tilgang til betting, lader sig ikke rive alt for meget på af gode tider, lader sig ikke slå alt for meget ud af dårlige, lytter ikke alt for meget til andre – det er jo alligevel én selv, der har fuldmagten. Garderer heller e lidt for meget end lidt for lidt, bliver forskrækket over en sandsynlighed i et bet på under 50%, og anser alt, der ikke kan estimeres for djævelskab og useriøs omgang med midler. Der er ikke nødvendigvis meget morskab i bettingen, forstået på den måde at man tager ikke spil for sjov, man har en fuldmagt til at tjene penge and that’s it. Han elsker det objektive og er den fødte skeptiker. Der er noget tørt og støvet over prokuristen, men på den måde er han også knap så modtagelig for trends og bakterielle angreb…

Men prokuristen er dygtig til hvad han gør, hans sindsro giver modstandskraft i gode som i de dårlige tider, og med alle hans garderinger og forsigtigper attitude, så kan den bread bread and butter stil bære ham langt.

Hajen

Hajen er en kynisk spiller/investor, ment på en positiv måde, han er faktisk en rigtig cool mother…. Han læser markederne, som andre ville læse Bill og Ben, han lader sig ikke rive med, og hans tro på egne evner er ubegrænset. Han tager tab, men hans arbejdsindsats, intelligens og medfødte tæft får ham til at skifte jagtmarker i tide, han reagerer positivt på omskiftelighed, han har et vågent blik for nye muligheder. Han kan tjene penge på odds 1,02, han kan tjene på at spille på UFO landinger inden 2020, fordi det hajen gør, er nemlig først og fremmest at være informeret. Han klatter ikke penge væk, måske er han slet ikke interesseret i sport, han har ingen favorithold eller elsker at sidde på stadion, han lever i, af og med markedet.

Og jo Hajen taber spil, men det bringer ham ikke i affekt, han boltrer sig videre i oddsbølgerne, fordi han der er i sit rette element, om det er fodbold, politik, ædelmetaller eller dresserede rotter betyder mindre. Ikke bare taber hajen spil engang i mellem, han kan naturligvis, som alle andre også, brænde nallerne noget så eftertrykkeligt. Men man kan være sikker på, at en analystisk tankegang og en ubændig vilje til at tæmme markedsløven vil få ham tilbage i sadlen før snarere end senere.

Hajen er the cool kid i skolegården, men det ligger i hans natur, at han er fjern og utilnærmelig, ikke at han ikke vil/kan samarbejde, men der skal være value for money i det for ham. Dette er nemlig en mand, der ikke spilder tiden på pjat, på latterlige limits hos bolsjebookmakere eller på udfald, som han ikke så objektivt som hurtigt muligt kan vurdere.

Kunstneren

Kunstneren er egentlig den sande spiller, ment positivt og med respekt. Det er nemlig manden, som med en blanding af skarp intuition, sans for detaljen, analytisk kapacitet finder de spil og spilmuligheder, andre ikke sådan lige finder. For ham er beløbsstørrelser ikke altafgørende, han er feinschmeckeren, der også gerne tager et godt væddemål, selvom man kun kan skyde 200 kr. efter det. Det er jagten i højere grad end nedlæggelsen af bytte, der fascinerer kunstneren.

Han stræber ikke efter at kunne leve af sin hobby, en god fritidsindtægt er alt rigeligt for ham, han finder hellere høje værdiodds fremfor at skyde bondegårde efter små odds og ”sikre” spil. Han er måske den, der har det største potentiale af alle disse typer, også i forhold til hajen, fordi kreativitet og ”spielerische leichtigkeit”, som tyskerne ville sige, går hånd i hånd med et blik for markedet og en skarp intuition. Men han er ikke en alvorstype, han er godt nok optaget af sine spil, men mest af alt fordi han finder det udfordrende at ”slå” markedet for fejlodds eller ved at udnytte sin betragtelige tæft. Han kan meget vel være en specialist, der indenfor nicher, små markeder eller spiltyper er en kapacitet, der besidder stor viden, også større end alverdens oddssættere.

Så kunstneren er en vidende og dygtig fyr, der dog måske i ny og næ kan døje under svære markedsbetingelser fordi limits, justeringer af odds på specifikke markeder kan ramme ham. Men kun i kort tid, så er han tilbage på banen med stor kreativitet og ganske klar til at udnytte nye jagtmarker.

Vildmanden

En sjov fætter er vores ven Vildmanden. Masser af kreativitet, gode ideer, fremragende spots. Men også lidt ligeglad, det her er for kicks and giggles, og en gevinst til odds 5 kan for ham mere end opveje 7 tab i træk. Evt. pludselig opstået seriøsitet med betting bliver hurtigt afløst af en tilbagevenden til de vilde våger, uanset om der vindes eller tabes. Disciplin er en by længere ude end Rusland, og skrivebordet bugner med små lapper, fordi det da vist nok er smartest at gøre sådan, og så skal man jo også holde regnskab. Hvis endeligt der bliver lavet et anvendeligt regnskab, så bliver det et kortvarigt og knap så udtømmende ét af slagsen.

En parring mellem prokuristen og vildmanden vil være en himmelsk, men desværre også utopisk, begivenhed. Prokuristen vil begå mord snarere end at lytte til vildmandens kreative tanker, og sidstnævnte vil synke hen i apatisk mismod over prokuristens alvor og kontrolfreakeri. Vildmanden er bettingtalentet, der kunne have drevet det vidt, men når alt kom til alt ikke havde nok seriøsitet til at være i de sorte tal alt for længe af gangen. Er der noget galt med det? Ikke det fjerneste.

Optimisten

Optimisten kender vi sikkert alle, og jeg vil skynde mig at sige, at man også kunne give ham (eller hende) en mindre flatterende betegnelse, men nu er det jo et pænt forum det her… Optimisten har styr på tingene, og lader sig ikke gå på af småting som tb% og værdi, til syvende og sidst skal man jo spille, hvad det blir, ikke? Optimisten er også opportunistisk indstillet på egne og andres vegne, og han har tendens til let hånlighed overfor andre, der ikke har set hans lys brænde med så klar, så klar en flamme.

Optimistens store problem i nedgangstider er, at det altid vender…i hvert fald i hans eget hoved. Han er vores dages knap så duelige alkymist, der sådan set ligeså godt kan budgettere med et sekscifret overskud om året, når bare lige han begynder at..? Og det spørgsmålstegn er problemet og kendetegnet for optimisten, der har høje tanker om egne evner, men som mangler selvindsigt til at erkende egne begrænsninger.

Faktisk er optimisten egentlig ikke særlig dygtig til det der med betting eller med regnskab eller med disciplin eller med money management. Optimisten har nemlig sit eget system, og kan til tider også være ret undrende stillet overfor kritik eller prekære spørgsmål. I et bettingforum er optimisten også kendetegnet ved at være meget synlig, tydelig og klar i mælet i en overgang, hvorefter han ofte ”forsvinder” ligeså stille. Det er alligevel de andres skyld, når det ikke går som optimisten prædiker!

Det er heldigvis optimister, der er færrest af på BetXpert!

Taberen

Taberen den evige pessimist, den lille mand mod systemet; ”der er en mening med det hele og meningen er at få mig ned med nakken”, synes taberen. Egentlig er ”taberen” en lidt uretfærdig negativ betegnelse af denne spillertype, der er nemlig ikke meget ondt ved ham, højst kan han være lidt småirriterende, når han endnu engang har været uheldig. Taberen bruger ikke meget tid på at analysere eller spørge sig selv om, hvordan det kan være, at modgangen altid rammer ham.

Taberen er karakteriseret af mange ting. F.eks. har han ofte tænkt på at spille på det endelige resultat…især efter at kampen er færdig! Taberen har ikke specielt høje tanker om sig selv, og selvom der er rigeligt med drømme, så vågner taberen som regel, før de er drømt færdigt. Så drømme i en luftkastelsversion bliver det til, taberen ved godt, at de aldrig bliver realiseret. Og helt centralt: Taberen gør heller intet for at realisere dem. Og det er ikke fordi taberen ikke vinder på en del spil, det gør han, men odds er for dårlige, styringen af midler ikke eksisterende, og overskuddet til at gøre noget ved den situation ikke til stede fordi: Taberen identificerer sig med at være en taber.

Det store spørgsmål man kan stille taberen er: ”Hvorfor spiller du egentlig?”. Til det kan taberen uden blusel svare, at hvad skulle han ellers gøre, og så tænker han i øvrigt ikke så meget videre over det. Psykologisk set kompenserer taberen måske overfor andre nederlag i livet med sine spil, på det her område er der da i det mindste en teoretisk mulighed for succes og jackpot. Taberen spiller derfor også helt sikkert lotto!

Sidst, men ikke mindst, endnu en type, nemlig ludomanen: Han kunne potentielt gemme sig i alle disse forskellige typer. Umiddelbart ville jeg mene, at vildmanden er i mindst fare, mens optimisten og taberen er i størst. Men uanset hvilken gruppe, man nu selv mener at tilhøre, så vil det være naivt ikke at være/have været opmærksom på risikoen på et eller andet tidspunkt, hvis man bruger meget tid på spil. Og jo, selvfølgelig er disse typer groft forenklede og steoreotypiserede, men er der måske ikke lidt om snakken alligevel?

BetXperts brugere

BetXperts brugere dækker naturligvis på godt og ondt hele spektret, jeg har under alle omstændigheder læst forumindlæg fra alle disse typer i tidens løb. Ligeså tydeligt er det så også, at det langt fra er alle, der på nogen måde har kendskab til, hvor de egentlig selv skal placeres i denne, meget subjektive, typefortegnelse. Derfor tror jeg også, at det for mange kunne være en nyttig øvelse at se lidt nærmere på, hvem man egentlig selv er som bettingtype, og det bliver jo ofte lidt nemmere, hvis man i den proces kan spejle sig lidt i andre.

Det gør ikke Taberen til storvinder, det gør ikke Prokuristen bedre til at tage chancer eller Optimisten til realist. Men bare en anelse rem af andres huder kan nu også gøre underværker. Lidt disciplin hist, lidt mod pist, lidt lydhørhed det ene sted og lidt galskab det andet, kan såmænd både gøre det sjovere og mere profitabelt for én selv.

Et personligt eksempel på den ikke-konstruktive stædighed kunne være at jeg, efter en tid med købespil og anden ekstern inspiration, sagde fuldstændig fra overfor alt, der ikke lige var ”produceret” af mig selv. En sådan rigiditet gjorde også, at jeg nægtede at tage andre gode spil end dem jeg lige selv havde fundet, også selvom jeg egentlig var overbevist over værdi, rigtighed, holdbarhed og alt muligt andet godt. Ikke klogt, min type spillede mig et puds, og det er ét af de områder, hvor jeg har blødt lidt op, da alt andet i det lange løb ville være uintelligent.

Og således kom vi rundt om bettingverdenens Kloge Åge, Supermand og Anders And…Sidste klumme før sommerferien følger i næste uge, og den vil følge op på nogen af disse tanker sat i værdi og procenter…

På genhør!

Investor er tilbage!

Der hviskes af og til ærefrygtigt i BetXperts kroge om Odds Med Omtanke - den sagnomspundne klumme hvor "Investor" (Ole Larsen) gavmildt øste af sin enorme viden om betting.

Det gjorde han ugentligt i tre måneder i 2006 - i alt 13 artikler blev det til før han og katten Keld trak sig tilbage (i forlængelse af klumme-virksomheden udgav Ole i øvrigt en bog: "Vind på Sport").

Fem år siden - men hans artikler er stadig særdeles anbefalelsesværdige for enhver der er interesseret i blive bedre til at tippe - du kan finde en oversigt over klummerne her.

Og nu er den gode Investor så vendt tilbage til BetXpert med en ugentlig klumme til udgivelse hver fredag (start fredag d. 16/3). Se klumme-oversigten her: http://www.betxpert.com/artikler/ole-larsen-investor

Ved siden af klumme-produktionen leverer Ole desuden, fra midt-april, MLB-ekspertips her på BetXpert. Hold øje med hans tips her: http://www.betxpert.com/ekspert/ole-larsen