Mandagstræner-debat: Hvordan synes du Morten Olsen skal stille op i tirsdagens landskamp mod Italien?

Man kan fodre svin med mandagstrænere. Især i Danmark hvor der er rigeligt med begge dele. Men selv om der er masser af negative ting at sige om folk der sidder blødt og trygt i en sofa og kritiserer hvad andre har ansvar for (og forstand på), så er det samtidig noget af det der gør livet interessant: at folk har en mening og ytrer den...

Især om det danske fodboldlandshold. Selv om Morten Olsen med jævne mellemrum forbander sine kritikere, så er det altså det han og holdet lever af - at de danske fodboldfans er engagerede og har en mening.

Derfor lægger undertegnede mandagstræner hermed op til mandagsdebat om landsholdet. Hvordan bør den danske opstilling mod Italien se ud (tirsdag kl 20:45. Se Match Center)? Og hvorfor?

Personligt er jeg fan af Morten Olsen, den stivbenede, men visionære vordingborgenser der har været landstræner siden år 2000 (og selv spillede 102 kampe for holdet fra 1970 til 1989). Han har bragt os til fire slutrunder (VM-02, EM-04, VM-10 og EM-12) og i vidt omfang fået det optimale ud af en - lad os være realistiske, Danmark har en højtudviklet fodboldkultur, men ER altså et lille land - temmelig begrænset talentmasse.

Men selv Mester Olsen kan vel fejle ind i mellem. Eller kan han? Det er det vi skal diskutere, ud fra et kig på det nuværende landshold. Kunne det være bedre?

Taktikken

Morten Olsens fodboldfilosofi er hollandsk inspireret. Han spiller stort set altid en form for 4-3-3, dvs med een angriber plus to pågående fløje. Dertil kommer to defensive midtbanespillere og en offensiv central-kreatør. Alt efter modstanderens styrke, kan formationen moduleres til 4-5-1 eller 4-2-3-1, men de basale principper består.

Godt eller skidt? Generelt godt, vil jeg sige. Landsholdsspillerne kender systemet ud og ind (det gør modstanderne dog også), og resultaterne har været fine.

Men ind i mellem savner man noget fandenivoldskhed, en vilje til at prøve noget nyt. Olsen viste faktisk vilje til at tænke uden for boksen mod Bulgarien da han efter 36 minutter erstattede defensiv-midtbanemand Kristensen med angriber Cornelius (hvormed formationen hed sådan cirka 4-1-3-2), men der skulle en bulgarsk udvisning (og 1-0-føring) til før landstræneren tog spændetrøjen af. Og desværre nyttede det ikke ret meget på en dag hvor opspillet var alt for omstændeligt, alt for uinspireret.

Kunne Olsen have gjort noget ved det?

Målmandsposten

Jeg synes at Morten Olsen i for lang tid holdt fast i Thomas "Sæbehænder" Sørensen som førstemand (ret skal være ret - Sørensen var fremragende i mand mod mand-situationer), men det er fortid - Stoke-målmanden lagde landsholdshandskerne på hylden efter at være blevet sendt hjem fra sommerens EM pga en mindre rygskade.

I stedet overtog Stephan Andersen EM-keeperposten. Forståeligt nok eftersom den anden topbejler til posten, Anders Lindegaard, på det tidspunkt kun var reserve i Manchester United. Andersen gjorde det glimrende i slutrunden i Polen/Ukraine og er også førstemand i dag. Jeg ærgrer mig dog over at Lindegaard (efter en god sæsonstart i Premier League) pt er skadet, for Andersen var stærkt impliceret i Bulgariens scoring i fredags.

Et andet alternativ kunne være Kasper Schmeichel, men han er lovligt undskyldt - konen er højgravid. Og dermed står Danmark pludselig med Jesper Hansen (FCN) og Steffen Rasmussen (ofte kritiseret AGF-målmand) som reserver til Stephan Andersen. Uimponerende - men næppe Morten Olsens skyld.

Midterforsvar

Liverpool-profilen Daniel Agger er urørlig som forsvarsstyrmand (når han ikke er skadet, hvad han desværre er alt for tit). Den venstrebenede tatoveringselsker er ikke verdens hurtigste, men han er en fantastisk fighter og desuden dygtig til at føre bolden frem. Noget der kan siges om meget få midterforsvarere.

Det kan i hvert fald ikke siges om Simon Kjær der har fysikken og hurtigheden, men ikke er meget bevendt teknisk. Til gengæld har han selvtillid - og dér kunne man ønske at Morten Olsen ville sige til den unge midtjyde: Hold dig til det du er god til, og lad være med at tro at du er Beckenbauer (eller Morten Olsen)!

Eller endnu bedre - lade være med at bruge Simon Kjær? Problemet er bare - hvem ellers? Jores Okore der storimponerede for FCN mod Chelsea, er en oplagt mulighed - men han er måske en kende for ung og urutineret til at man kan læne sig op ad ham i VM-kvalifikationen. Han svinger stadig en del i sine præstationer.

Højreback

Lars Jacobsen er solid, både defensivt og offensivt. Ikke prangende - men findes der en bedre dansk højreback? Jeg synes det ikke, men jeg håber at en Daniel Wass snart kan træde i karaktér.

Venstreback

Før han blev alvorligt skadet nåede Nicolai Boilesen i to landskampe i sensommeren 2011 at ligne den oplagte løsning på en post hvor det danske landshold har manglet en virkelig klassespiller siden Henrik Andersen og Jan Heintze (og til dels Niclas Jensen).

Men hvad gør vi indtil Boilesen er tilbage i form? Simon Poulsen gjorde det fremragende hos AZ Alkmaar i sidste sæson, men var ikke ret god under EM og har vel i det hele taget aldrig rigtigt overbevist på landsholdet. Men er der brugbare alternativer?

Daniel Wass - egentlig højreside-side - er blevet brugt som venstreback i de seneste par kampe, men uden den store succes. Især mod Bulgarien hvor han var decideret ringe. Så er det måske nok bedre med Patrick Mtiliga (som påfaldende længe var fraværende fra landsholdet - trods godt spil for FCN). Silberbauer er også en mulighed selv om han er midtbanemand. Han har et par gange vikarieret på venstrebackpladsen, og med succes.

Kunne Morten Olsen have gjort det anderledes end han har gjort? Og hvem skal han vælge mod Italien?

Defensiv midtbane

I EM-kvalifikationen viste de gamle lilleput-kammerater William Kvist og Niki Zimling sig som et solidt og effektivt makkerpar. Med Kvist som den "kedelige" (men pålidelige) og Zimling som den lidt mere dynamiske.

Nu er Zimling skadet, og Olsen skal finde en erstatning. Mod både Tjekkiet og Bulgarien har han forsøgt sig med Thomas Kristensen der har overtaget William Kvists stabilisator-rolle hos FCK. Med andre ord - landstræneren har insisteret på at starte med TO drønkedelige defensiv-midtbanespillere...

Det er (selvfølgelig) gået galt. Dels har Kristensen ikke været SÅ stabil defensivt, dels har han ikke ydet noget fremad.

Selv om Pirlo & Italien må formodes at være mere spilstyrende end Bulgarien (især end 10 bulgarere), så håber jeg ikke at Olsen igen starter med både Kristensen og Kvist. Han bør nøjes med Kvist og så... Ja, hvem? Evigt fightende Leon Andreasen kunne være et bud - men den uheldige jyde er skadet igen-igen.

Der har været snak om at bruge Kahlenberg på den defensive midtbane, men ligesom Morten Olsen vil jeg sige at dét duer ikke. Kahlenberg er teknisk dygtig og snu, men han er for langsom til en oprydderrolle - og uvant med pladsen. Nej, Jakob Poulsen må være svaret. Han er hurtig, kropsstærk og en god tekniker. Problemet er måske at han tager lidt for mange chancer - flere end Zimling eksempelvis - men jeg kan ikke se at der er brugbare alternativer.

Heller ikke udenfor den nuværende trup. Der er en Christian Poulsen, men han har selv sagt stop, og med god grund - han er ikke hvad han har været.

Offensiv midtbane

Christian Eriksen er ikke Michael Laudrup. Fynboen er et stort talent, men Laudrups støvler kan han næppe nogensinde fylde ud.

Men mindre kan også gøre det. Som Eriksen ind i mellem har spillet for Ajax, er der i mine øjne al mulig grund til at Morten Olsen satser på knøsen som landsholdets kreatør. Jeg kan i hvert fald ikke se andre oplagte muligheder. Kahlenberg? Se under "for langsom". Schøne? Han spiller andenviolin i Ajax - skulle han spille førsteviolin på landsholdet? Nicolai Jørgensen (ud over at han lige pt er skadet)? Jeg kan ikke se det for mig. Hængende angriber eller kantspiller, men decideret kreatør - nej.

Men der skal andre boller på suppen. Jeg er træt af at se Christian Eriksen være simpel boldflytter på landsholdet, en sådan har vi allerede i William Kvist (der desuden kan rydde op). Jeg ved ikke om hans safety first-spillestil skyldes dessiner fra Olsen eller eget manglende mandsmod, men noget må gøres.

Højrefløj

Dennis Rommedahl er lynhurtig, men teknisk ufunderet. Han er blevet mere snu med årene, men har stadig dårlige førstegangsberøringer, tager for lange træk og slår dårlige indlæg. Ind i mellem. Ind i mellem suser han afsted i hullet og laver et genialt cutback der giver en oplagt scoringsmulighed til en medspiller (ofte Bendtner). Og har vi nogen der kan gøre det bedre?

Tobias Mikkelsen, måske. Han viste gode ting ved EM. Men pt er den tidligere FCN-fløj på sidelinjen i Greuther Fürth og dermed reelt ubrugelig for Morten Olsen.

Der til gengæld, efter den triste Bulgariens-kamp, har vist initiativ ved at udtage OBs meget talentfulde Emil Larsen. Uanset om han ligger til venstre eller højre (eller endog centralt) er han hurtig, teknisk dygtig og ikke mindst målfarlig. Men er han klar til Italien? Morten Olsen sætter ham næppe på banen fra start. Ville du?

Venstrefløj

Som Krohn-Dehli gjorde det ved EM (flot mål mod Holland) og som han har indledt Primera-sæsonen for Celta Vigo, er der vist ingen tvivl om at den tidligere Brøndby-fløj er øverst i venstrekantshierakiet på landsholdet. Det var også ham der lagde det indlæg Bendtner nikkede i kassen mod Bulgarien.

Er der nogen der kan gøre det bedre? Det håber jeg. Jeg kunne godt tænke mig en lidt hurtigere venstrefløj end Krohn-Dehli.

Centreforward

Nicklas Bendtner viste mod Bulgarien at han - selv uden kamptræning - er Danmarks bedste angriber. Hvilket desværre siger noget om niveauet.

Bevares, der er store talenter på vej. Folk som Helenius. Makienok og Cornelius (og på lidt længere sigt Fischer). Men hér og nu? Ingen der kan udfordre Bendter. Desværre.

I dét lys giver det mening at truppen mod Italien kun indeholder een decideret angriber - Bendtner. Eller gør det? Burde Olsen ikke have udtaget i hvert fald een ekstra angriber? Hvem?

Den danske trup: http://www.dbu.dk/landshold/herrelandshold/A-landsholdstruppen.aspx