I anledningen af 25-årsdagen for Danmarks sensationelle sejr over Tyskland ved EM-finalen i 1992 har BetXpert bedt fire bookmakere om at sætte odds på et match-up mellem landsholdet fra dengang og det landshold der slog Kazakhstan 3-1 i den seneste VM-kvalifikationskamp. 

I dag er det præcis 25 år siden, at Danmark vandt EM-finalen i Göteborg med 2-0 over Tyskland på mål af John "Faxe" Jensen og Kim Vilfort. Det er den største danske fodboldtriumf nogensinde, og danskerne blev hyldet som folkehelte. Sådan er det ikke med det nuværende danske landshold, der for tiden er inde i en bølgedal under Åge Hareides ledelse og får mere end svært ved at kvalificere sig til VM 2018 i Rusland. 

Men alligevel mener flere bookmakere, at det nuværende landshold, der spillede mod Kazakhstan i VM-kvalifikationen den 10. juni og vandt med 3-1, ville slå mesterholdet fra 1992, hvis man satte de to hold til at spille mod hinanden, uden at 1992-holdet er blevet 25 år ældre. 

"Sammenligningen er virkelig interessant. Desværre må mit romantiske fodboldhjerte give fortabt og erkende, at 2017-holdet er svage favoritter i det her match-up. Selvom Laudrup, Povlsen og Schmeichel var nogle store individualister, så var der nogle svage punkter på 92-holdet, som ville blive udstillet i dag" siger Morten Olsen, oddschef hos Bet25.

Hos Unibet* fortæller pressechef Per Marxen, at oddssætternes vurdering er, at 1992-holdet ville have meget svært ved at stå imod det danske angreb med blandt andet Poulsen, Dolberg og Jørgensen. 


"Det tænkte eksempel er jo sjovt, også på baggrund af, at man generelt taler det nuværende landshold ned og gør det historiske hold fra ’92 bedre, end det måske var," siger Per Marxen. 

Nordicbet*: 2017-holdet er naivt

At Danmark vandt EM i 1992 er uden tvivl den største danske bedrift i dansk landsholdsfodbold, lyder det fra Nordicbet*, der dog pointerer, at der kun var otte deltagende nationer med, samtidigt med at marginalerne var på danskernes side under turneringen. 

"92-holdet var på mange områder et ganske ordinært mandskab, hvis man ser bort fra Schmeicel, Laudrup og til dels Flemming Poulsen. De var dog en rutineret flok, som kendte egne styrker og svagheder. Derudover var de ekstremt godt organiseret af den legendariske træner Richard Møller Nielsen," siger Thomas Holm, pressechef hos Nordicbet* og fortsætter:

"Det nuværende danske landshold underperformer i den grad, i hvert fald hvis man kigger på spillermaterialet. Vi har efterhånden faktisk en del spillere, som er profiler i udlandet. Vi fungerer dog langt fra optimalt som et hold. Derudover virker det til, at man ofte har en lidt naiv tilgang til kampene. Hvis man endnu engang misser en kvalifikation, hvad det unægteligt ser ud til, vil det være ekstremt skuffende. Specielt taget i betragtning af, at det er blevet langt lettere at kvalificere sig."

Kamp

1X2Bookmaker
Danmark '17 - Danmark '92 1,20 5,50 15,00
Unibet
Danmark '17 - Danmark '92 1,75 3,35 5,50
NordicBet
Danmark '17 - Danmark '92 2,95 3,35 2,45
Danske Spil
Danmark '17 - Danmark '92 (chancevurdering) 2,5 3,15 3,00
Bet25

Danske Spil* står alene 

I den anden grøft, eller rettere banehalvdel, finder man Danske Spil*, der som de eneste har 1992-holdet som favoritter. Godt nok er det smalle favoritter, men oddsætterne hos det statsejede spilleselskab er ikke enige med de andre. 

"Det er et sjovt tankeeksperiment at sætte de to op mod hinanden. Der er sket helt enormt meget i fodboldverdenen i den mellemliggende periode, og det gør det selvfølgelig svært at oddssætte en fiktiv kamp mellem to hold, der spillede med 25 års mellemrum. Helt grundlæggende set så vandt 92-årgangen jo EM, og vores nuværende hold har lige kikset kvalifikationen til et EM med 24 hold. Og de er måske ved at glippe VM også," siger oddsansvarlig hos Danske Spil*, Peter Emmike, og fortsætter:

"Kigger man på trupperne, så var der rigtig mange spillere fra danske klubber på ’92-holdet. Men de danske hold viste i Europa dengang, at man godt kunne hamle op med nogle af de store drenge i Europa. Brøndby var i samme periode i UEFA Cup-semifinalen, og B1903 havde lige smidt Bayern München ud af samme turnering. Så spillerne havde altså en vis kvalitet. Vi havde en keeper, som allerede i 1992 var i den absolutte verdenstop. Vi havde et par offensive profiler, som også gjorde en forskel. Selv mod de allerbedste modstandere. Der kæmper vi lidt mere i disse år."

92-holdet kan ikke følge med

Både hos Bet25, Unibet* og Nordicbet* pointeres det, at tempoet, teknikken og fysikken har ændret sig markant i topfodbold siden begyndelsen af halvfemserne, og derfor vil 2017-holdet være favoritter trods dårlige resultater. 

"Jeg holder 2017-holdet som klar favorit, grundet deres tekniske niveau, samt den fart spillet bliver spillet med i dag. 92-holdet spiller dog en snu omgang fodbold, og på dagen kunne de sagtens ende med at snyde 2017-holdet, også qua en X-Factor som Brian Laudrup. Jeg kunne let forestille mig, det kunne blive en lavtscorende og taktisk affære, hvor 92-holdet ville lade 2017-holdet have bolden meget og så spille på omstillinger," siger Thomas Holm fra Nordicbet*


Per Marxen fra Unibet* stemmer i: 

"Som oddssætterne vurderer det, er fodbold jo blevet et endnu hurtigere og mere fysisk krævende spil i de seneste 25 år. Ser man billeder fra historiske kampe, ligner det jo nærmest slow-motion i forhold til i dag. Landsholdet af i dag ville kunne sætte et fysisk tempo, som 92’erne næppe kunne følge med i," siger pressechefen.

"Spillets udvikling og fysikken er et andet parameter i den vurdering. En mand som ”Store Larsen” ville aldrig kunne følge med på det her niveau, og Eriksen ville få alt for let spil på 92'ernes midtbane. Deres chance er, at de i legendariske Ricardo havde en mand, som ikke ville være bleg for at parkere bussen og leve på kontraspillet," siger Morten Olsen fra Bet25. 

Kamp

Over 2,5 målUnder 2,5 målBookmaker
Danmark '17 - Danmark '92 2,35 1,60
NordicBet
Danmark '17 - Danmark '92 1,42 2,60
Unibet
Danmark '17 - Danmark '92 (chancevurdering 2,10 1,75
Bet25

Byd gerne ind med jeres vurderinger af, hvordan en kamp mellem 2017-holdet mod 1992-holdet vil forløbe og ende.