Både FC København og AaB møder seriøs modstand på deres vej til det forjættede land i Champions League-gruppespillet i 2014/15-sæsonen. Så seriøs at det giver odds 13 (NordicBet*) hvis københavnerne klarer sig igennem kvalifikationen og odds 5 (Danske Spil eller Betsafe) hvis nordjyderne gør det.

Danmark kan ende med at have to danske hold i Champions League-gruppespillet i den kommende sæson, men chancen for at det rent faktisk sker, ser ikke ud til at være alt for stor. For efter et par magre år i Europa, har Superligaen mistet den direkte billet til gruppespillet, og det betyder at både de danske mestre, AaB, samt sølvvinderne fra FC København skal ud i kvalifikation for at sikre sig adgang til det forjættede land.

Der spilles om i alt ti billetter til gruppespillet – fem til de nationale mestre (som fx AaB) og fem billetter til de hold, der ikke blev mestre i deres liga.

Og det kan ende med at blive en meget besværlig opgave for de danske mandskaber, der risikerer at møde hold fra de større nationer undervejs. AaB må dog trods alt siges at have en anelse lettere vej end FCK, der skal uddrible store hold som Arsenal og Napoli i bestræbelserne på at nå gruppespillet i Champions League.

Store klubber venter på FC København

FC København træder ind i 3. kvalifikationsrunde af Champions League-kvalifikationen, og her vil de blive placeret i laget af hold, der ikke blev mestre i deres respektive ligaer. I alt træder ti hold ind i 3. kvalifikationsrunde i dette lag, og FCK vil pga deres tidligere resultater (de optjente koefficient-point) være seedet i denne runde. Ni hold (ud af i alt 10) er allerede fundet, og seedningen afgøres af holdenes indtjente koefficient-point:

Seedede 

Zenit St. Petersborg (Rusland): 73,899

Lille (Frankrig): 45,300

FCK (Danmark): 45,260

(APOEL (Cypern): 39,150)

Standard Liege (Belgien): 38,260

Besiktas (Tyrkiet): 32,840

Useedede

Dnipro Dnipropetrovsk (Ukraine): 32,193

Panathinaikos (Grækenland): 30,220

Feyenoord (Holland): 13,362

Grasshoppers (Schweiz): 9,645

(AEL Limassol (Cypern): 7,650)

Det er dermed ret afgørende, hvordan ligaen bliver afgjort i Cypern, for hvis AEL Limassol vinder mesterskabet, vil APOEL træde ind i 3. kvalifikationsrunde som et seedet hold, mens Besiktas ryger ned som useedet. Under alle omstændigheder kan de danske vicemestre se frem til at møde enten Besiktas/AEL eller Dnipro Dnipropetrovsk, Panathinaikos, Feyenoord og Grasshoppers, fire hold der med garanti ikke bliver seedet i denne runde af 2014-15-udgaven af Champions League.

Hverken en tur til Tyrkiet, Grækenland, Ukraine eller Holland for den sags skyld lyder umiddelbart fristende for de danske vicemestre, der dog før har præsteret stort i Europa under Ståle Solbakkens ledelse. Skulle de tabe i denne runde, vil de ryge ind i playoff-runden til Europa League som FC Nordsjælland gjorde det sidste år. Det er stadiet før gruppespillet. Skulle man derimod vinde, er man sikker på et europæisk gruppespil uanset udfaldet af playoffrunden i Champions League, da man vil ryge direkte ind i gruppespillet i Europa League ved et nederlag i playoffrunden til Champions League.

Hvis FC København når videre til playoff-runden, så begynder det for alvor at se svært ud for de hvidblusede drenge fra hovedstaden, for her venter der en meget svær modstander. De fem største nationers kvalifikationshold træder nemlig ind i turneringen. Det drejer sig om følgende hold:

Athletic Bilbao

Arsenal

Bayer Leverkusen

Napoli

Porto

Såfremt Zenit også går videre fra 3. kvalifikationsrunde, vil de have flere koefficientpoint end flere af de øvrige hold, og de vil således skubbe Athletic Bilbao ud blandt de useedede hold, hvor også FCK vil være at finde, hvis de når denne runde. 

FC København har således en ret svær vej til gruppespillet i næste sæsons udgave af Champions League. Et kig på oddsene viser da også, at bookmakerne vurderer det som mest sandsynligt at FCK kommer i Europa League-gruppespillet:

FCKs Europa-odds

Odds Bookmaker
FCK kommer i Champions League-gruppespillet 13,00
NordicBet
FCK kommer i Europa League-gruppespillet 1,40
NordicBet
FCK elimineres før EL- og CL-gruppespillet 3,15
NordicBet

Nemmere vej for de danske mestre

Det er heller ikke fordi de danske mestre har en nem vej til gruppespillet, for ligesom FC København træder AaB ind i 3. kvalifikationsrunde, men modsat de danske vicemestre, kan Superliga-vinderne ende med at undgå de helt tunge hold. Og AaB har historien med sig, for den nordjyske klub har været i gruppespillet to gange før (1995/96 og 2008/09). Tredje gang er ikke umulig, men det kan blive svært, hvis lodtrækningen er mod de danske mestre.

En af årsagerne til dette, er at det danske mesterhold kun har skrabet 5,260 koefficientpoint sammen de seneste fem sæsoner, hvilket godt kan gøre det svært for dem at blive seedet. Det står allerede klart, at de to øvrige hold, der kommer ind i 3. kvalifikationsrunde sammen med AaB – Red Bull Salzburg og de cypriotiske mestre – vil have flere koefficientpoint end AaB baseret på de seneste fem sæsoner. De 17 resterende hold i mestergruppens afdeling kommer fra de tidligere kvalifikationsrunder, og alt efter hvilke hold, der går videre, kan nordjyderne ende med at blive blandt de 10 dårligste koefficient-indsamlende hold.

Mindst 17 af de hold, der skal deltage i 2. kvalifikationsrunde har i skrivende stund flere koefficientpoint end AaB (et par ligaer er ikke afgjort, så tallet kan blive større), så hvis alle de seedede hold vinder deres runde, vil alle 19 hold i 3. kvalifikationsrunde have flere koefficientpoint end AaB. Med andre ord ser det ud til, at man i det nordjyske må finde sig i at være useedede i 3. kvalifikationsrunde.

Hvilke seedede hold venter der så de danske mestre? Hold som Steaua Bukarest, Celtic, Red Bull Salzburg, BATE, Sparta Prag, Dinamo Zagreb vil alle være seedede hold, såfremt de når 3. kvalifikationsrunde. Helt så skræmmende behøver det ikke blive, for også hold som Sheriff, Aktobe og HJK har flere point end danskerne og kan (hvis resultaterne tillader det) ende med at blive seedet. Lodtrækningen bliver vital her for de danske mestre.

Følgende 31 hold træder ind i 2. kvalifikationsrunde:

Steaua Bukarest (Rumænien): 39,451

Celtic (Skotland): 36,814

BATE (Hviderusland): 33,725

Sparta Prag (Tjekkiet): 28,870

Dinamo Zagreb (Kroatien): 23,925

Ludogorets Razgrad (Bulgarien): 18,125

Maccabi Tel Aviv (Israel): 17,875

Sheriff (Moldova): 17,075

Maribor (Slovenien): 16,200

Slovan Bratislava (Slovakiet): 8,700

FC Aktobe (Kazaksthan): 8,150

Ventspils (Letland): 7,750

Qarabag (Azerbaijan): 7,575

HJK (Finland): 7,435

Dinamo Tbilisi (Georgien): 6,975

Malmö (Sverige): 6,265

KR (Island): 5,350

Dudelange (Luxembourg): 4,975

Strømsgodset (Norge): 4,855

TNS (Wales): 4,850

St. Patricks (Irland): 4,775

Skënderbeu (Albanien): 4,600

Rabotnicki (Makedonien): 4,550

Valletta (Malta): 4,466

Zrinjski Mostar (Bosnien): 4,000

Cliftonville (Nordirland): 3,225

Zalgirls Vilnius (Litaeun): 3,050

De polske mestre

De serbiske mestre

De ungarske mestre

De montegrinske mestre

Hvis de skulle vinde i denne runde, vil AaB møde et af de øvrige hold, der også vinder i playoffrunden. Det er altså de samme hold, der igen skal trækkes op ad bowlen.

Hvis aalborgenserne ryger ud i 3. kvalifikationsrunde, vil de være sikret en plads i playoffrunden til Europa League. Hvis de ryger i playoffrunden til Champions League, vil de være sikret en plads i Europa League-gruppespillet. Bookmakeren Betsafe mener, at sandsynligheden er størst for at AaB ender i Europa League-gruppespillet i den kommende sæson. Det honorerer de nemlig med odds 1,40.

AaBs Europa-odds

Odds Bookmaker
De kommer i Champions League-gruppespillet 5,00
Danske Spil
De kommer ikke i Champions League-gruppespillet 1,13
Betsafe
De kommer i Europa League-gruppespillet 1,40
Betsafe
De kommer ikke i Europa League-gruppespillet 2,75
Betsafe