11 minutter. Så længe varede kampen mellem Østrig og Vesttyskland ved VM-1982 i Spanien, eller rettere, så længe forsøgte de to hold at få det til at ligne en normal fodboldkamp. I 11. minut scorede tyskerne til 1-0 ved Horst Hrubesch, og så gik kampen reelt i stå; de resterende 79 minutter blev brugt til at trille bolden frem og tilbage.

Toni Schumacher i det tyske mål kunne såmænd have lagt sig ned og taget en lur (sidenhen i turneringen kom han anderledes i aktion, se forneden i artiklen).

Boldtrilleriet skete til stor forargelse for Algeriet. Rabah Madjer og co. havde nemlig slået Vesttyskland med 2-1, men tabt til Østrig med 2-0. Alle tre slog Chile, og en smal tysk sejr over Østrig i sidste runde betød dermed kvalifikation til mellemrunden for både tyskerne og østrigerne, mens Algeriet blev efterladt med sorteper.

Skandalen i Gijon var en skamplet for fodboldspillet, men FIFA greb ikke ind. Muligvis fordi Vesttyskland fyldte mere i magtens korridorer end bette Algeriet.

Eller måske fordi fodboldverdenen simpelthen ikke kunne tro sine egne øjne. For faktisk havde Vesttyskland og Østrig også mødt hinanden i et afgørende opgør ved VM i 1978, dengang i mellemrundens sidste kamp - og da blev der bestemt ikke uddelt gaver til nogen. Dengang kunne Østrig ikke nå noget, men det kunne tyskerne; de skulle vinde for at overhale Italien. Men kampen endte skam 3-2 til Østrig (på banen var i øvrigt østrigernes nuværende landstræner Josef Hickersberger).


Historien gentager sig ikke (denne gang)

Nu mødes Østrig og Tyskland (Vest og Øst har været forenet siden 1991) igen i en afgørende kamp i et slutrunde-gruppespil: Det sker i aften i gruppe B ved EM i Østrig/Schweiz.

Men man kommer ikke til at se en gentagelse af 1982-skandalen. Ikke kun fordi fodboldverdenen er blevet mindre korrupt end for 26 år siden (det må man i hvert fald håbe at den er), men fordi de to lande ikke begge kan gå videre denne gang. Østrig SKAL bruge en sejr, mens Tyskland har brug for mindst uafgjort.

Tyskerne er naturligvis klare favoritter; immervæk verdensranglistens nr 5 mod nr 101. Også selv om Østrig har spillet bedre end forventet, og selv om Tyskland fik en lektion af de teknisk dygtige kroater. Østrigs spillestil er noget mindre raffineret end Kroatiens, og holdet ligner nok mere Polen – som Tyskland jo slog temmelig sikkert med 2-0. Desuden har østrigerne haft yderst svært ved at score.

Kroatien spiller samtidig mod Polen. Kroaterne er sikre på gruppens førsteplads og ventes at stille med et reservehold, mens polakkerne stadig har en chance. Det kræver dog en sejr, samtidig med at Tyskland taber (men ikke for stort, for så snupper østrigerne billetten via en bedre målscore end Polen).

Der skal nok være nogle tyskere og østrigere der brokker sig over Kroatiens mangel på fair-play. Og noget er der om det; pænt er det ikke. Men værre end ”Skandalen i Gijon” er det vist ikke...


BetXperts EM-tip

BetXperts EM-team lagde ud som lyn og torden – men løb så ind regn og slud. Vi har haft underskud i fem dage i træk, og vores tilbagebetaling er styrtdykket til 104%. Det er ikke helt godt nok, og vi vil gøre hvad vi kan for at skubbe den opad igen.

EM-tip: http://www.betxpert.com/ekspert/euro08/  

og hér: http://www.betxpert.com/ekspert/torben/

Husk også at benytte vores EM-guide (inklusive ajourført skadesnyt): http://www.betxpert.com/euro08

Og hvis du ikke allerede er med i vores store (gratis) EM-konkurrence hvor vi i samarbejde med Sportingbet udlodder præmier for i alt 48.000 kr, så bør du lige kaste et blik på den: http://www.betxpert.com/euro08/comp/


Flere skandaler ved VM-1982

Tyskland gik videre fra den indledende pulje via skandalekampen mod Østrig, og derefter gik tyskerne faktisk hele vejen til finalen ved VM-1982 hvor de tabte 1-3 til Italien (mens Østrig blev slået ud i mellemrunden).

På vej til finalen viste tyskerne igen deres kompromisløshed (kynisme) - og blev igen hjulpet af etablissementet. I semifinalen mod Frankrig stod der 1-1 efter ordinær spilletid, 3-3 efter forlænget, og Tyskland vandt 5-4 i straffesparkskonkurrencen. Men hvis Toni Schumacher i det tyske mål var blevet udvist for sit vanvittige overfald på Patrick Battiston, så kunne det have set anderledes ud. Der blev skam fløjtet da Schumacher ignorerede bolden (der gik forbi mål) og bevidst hamrede ind i franskmanden og slog ham bevidstløs, men det var for målspark. Battiston blev bragt på hospitalet, og Schumacher fik end ikke en advarsel...