Prangerdage i amerikansk football. Hvilke klubber snupper hvilke talenter?

Kl. 01:30 natten til fredag, dansk tid, går NFLs årlige tre-dages Draft i gang i Radio City Music Hall i New York.
 
Men hvad er draften egentlig for en størrelse, hvordan foregår den, hvorfor er den så vigtig, og hvilke spillere kan vælges?

BetXperts NFL-ekspert Peter Jensen vil i følgende optakt/guide prøve at besvare disse og andre spørgsmål.

Torsdag bringer vi en fortsættelse af denne artikel. Et grundigt kig på de mest interessante spillere i årets draft: Stjerner in spe.

Og allerede nu kan man finde nogle tip til draften – på denne side (bemærk at disse tips har spilstop torsdag kl. 14).

Bemærk, at draften ikke sendes live i dansk tv. I stedet kan man følge med live på nfl.com.


Fastsættelse af draft-rækkefølge
Draften består af syv runder, hvor alle hold som udgangspunkt har ét valg i hver runde. Holdene, som ikke nåede i slutspillet, rangeres efter hvordan de har klaret sig i den forgangne sæson, således at det hold der klarede sig dårligst har det første valg (i år er det St. Louis Rams, der gik 1-15 sidste sæson), holdet der havde den næstdårligste record har det andet valg (Detroit Lions i år) og så fremdeles.

Således fastsættes top 20 og fra 21-24 drafter så de fire hold som røg ud i Wild Card Weekend, efterfulgt af de fire der røg ud i Divisional Playoffs fra 25-28, taberne af konferencefinalerne drafter som nummer 29 og 30, mens 31 og 32 går til Super Bowl-deltagerne, med Super Bowl-vinderen som nummer 32. I de tilfælde hvor to eller flere hold har samme record bruges en tiebreaker til at finde ud af i hvilken rækkefølge holdene skal vælge.

So far so good. Ovenstående er fremgangsmåden i første runde. I de efterfølgende syv runder vil hold med samme record skiftes til at vælge først (stadig indenfor de nævnte intervaller; top 20; 21-24; 25-28; 29-30. 31 og 32 ligger fast i hver runde) – Redskins og Chiefs sluttede begge 4-12 sidste år, og Chiefs vil derfor vælge før Redskins i anden, fjerde og sjette runde.

Tilsvarende er der bl.a. fem hold, der sluttede 8-8 (49ers, Broncos, Giants, Titans og Panthers), som i hver runde drafter før hinanden. 49ers vælger før de andre i første og sjette rundt, Broncos før de andre i anden og syvende, Giants i tredje, Titans i fjerde og Panthers i femte.

Når så draften oprinder vil den fastsatte rækkefølge ofte være ændret godt og grundigt, specielt i de senere runder, da handler i NFL aldrig involverer penge holdene imellem, men draft picks og/eller spillere. Diverse handler i det seneste år betyder at to hold – Seahawks og 49ers – i år står med to valg i første runde:

1.Denver Broncos har fået Chicago Bears’ valg (nummer 11): Stammer fra Jay Cutler-traden der sendte Bears’ 1. og 3. rundevalg sidste år samt førsterundevalget i år til Denver.
2.Seattle Seahawks har fået Denver Broncos’ valg (nummer 14): Broncos tradede sig ind i anden runde af sidste års draft for at vælge CB Alphonso Smith. De gav deres førsterundevalg i år for at kunne vælge ham.
3.San Francisco 49ers har fået Carolina Panthers’ valg (nummer 17): Ligesom Broncos tradede sig ind i anden runde sidste år gjorde også Panthers det. De gav dette års førsterundevalg for at kunne vælge DE Everette Brown.

I de senere runder er der sket endnu flere handler, og når der trades på draftday, vil det i størstedelen af tilfældene også være valg i dette års draft, som handles med.

Kompensationsvalg
I slutningen af marts blev der desuden uddelt 32 compensatory picks (kompensationsvalg), som uddeles til de hold, der i free agency i 2008 mistede flere/bedre spillere end de hentede. Der kan maksimalt gives fire kompensationsvalg til et hold, og Patriots har i år fået fire kompensationsvalg. Disse valg placeres til sidst i de enkelte runder, men ikke tidligere end i tredje runde.

Cincinnati Bengals har i år fået det tidligste kompensationsvalg (nummer 96 overall), som kompensation for at have mistet WR T.J. Houshmandzadeh til Seattle Seahawks.

Der blev i år kun uddelt 30 reelle kompensationsvalg for tab af spillere, men for at der i alt vælges 255 spillere (egentlig 256, men Redskins har brugt deres valg på en spiller i Supplemental Draften sidste år, hvorfor der kun er 255 valg i dette års draft) uddeles to såkaldte supplemental compensatory selections – disse gives til de to hold, der ville have valgt med de to første valg i en (hypotetisk) ottende runde, dvs. St. Louis Rams og Detroit Lions.

Kompensationsvalg er de eneste, som ikke kan trades væk.

Værdien af et draftvalg
Så længe en handel involverer spillere er det sværere at vurdere om det var en fair ”pris” eller ej, end når der bare handles med draftvalg. Og hvorfor så det? Pga. den såkaldte ”trade value chart” (se dette link). Her tilskrives hvert valg en værdi, og ved en trade to hold imellem, der blot involverer valg i det årets draft, kan man tage et kig på oversigten og vurdere om det har været en fair handel.

Eksempel: I forrige års draft tradede Falcons sig ind i første runde ved at sende valg nummer 34, 48 og 103 til Redskins, som til gengæld sendte valg nummer 21, 84 og 154 den anden vej.

Værdien af Falcons’ tre valg: 560 + 420 + 88 = 1068
Værdien af Redskins’ tre valg: 800 + 170 + 29,8 = 999,8.

Falcons’ tre valg havde altså større værdi end de tre valg de endte med at få. Til gengæld fik Falcons også muligheden for at vælge lige præcis den spiller de ønskede – en spiller de tilsyneladende ikke troede på ville kunne falde ned til valg nummer 34. Derfor betalte de en lille overpris for at kunne vælge OT Sam Baker. Forskellen på 68,2 er i det samlede billede til at overse (svarende til et valg midt i fjerde runde. Dette valg havde Redskins dog i forvejen sendt til Denver).

Når der trades et valg i næste års draft vil det typisk være sådan at man giver næste års førsterundevalg for dette års andetrundevalg, næste års andetrundevalg for dette års tredjerundevalg osv.

Draftens nye format, hvor den fordeles ud over tre dage med første runde natten til fredag dansk tid, anden og tredje runde natten til lørdag dansk tid og de sidste fire runder fra lørdag eftermiddag dansk tid, har ført til spekulation om at nogle valg nu vil være mere værd. Ganske enkelt pga. udbud og efterspørgsel.

Sidste år tradede Jets sig op til det første valg på andendagen (tredje runde) for at vælge Shonn Greene. Efter førstedagen – de første to runder – var forbi tog Jets et kig på deres draft board og konstaterede at Greene, som de havde rangeret som den 16. bedste spiller, stadig var på brættet, og efter noget betænkningstid besluttede de at forhøre sig med Lions om de ville være villig til at trade deres valg i tredje runde.

I år sidder Rams med det første valg i alle runder – men det vigtige er at de har det første i både anden og fjerde runde; det første valg på både anden- og tredjedagen. Draften i år betragtes som ganske stærk, så der vil stadig være flere kvalitetsspillere tilgængelige når første runde er færdig, og derfor kan efterspørgslen efter valg nummer 33 blive stor, og det vil kunne presse ”prisen” op for de hold som sidder med deres draft board efter første runde og konstaterer at der altså stadig er en spiller de virkelig gerne vil have tilgængelig. Det samme vil kunne gøre sig gældende med det første valg i fjerde runde.

Økonomien
Der har været lavet en alternativ trade value chart (kan findes her), som gør forskellen af værdien i toppen af første runde mindre. Men hvorfor så det, når spillerne man kan vælge i toppen af første runde jo må være blandt de bedste? Ganske enkelt pga. størrelsen af de kontrakter, der uddeles til de højest valgte spillere. Det skal med andre ord være ”billigere” at trade sig til et tidligt valg, for at kompensere for den store kontrakt, der skal gives til en tidligt valgt spiller.

Sidste år gav Detroit Lions QB Matthew Stafford en kontrakt med en værdi på hele $78 millioner, hvoraf de $41,7 millioner var garanterede penge – det største garanterede beløb i NFL-historien. Året inanden havde Dolphins givet OT Jake Long en kontrakt med en værdi på $57,75 millioner, hvoraf de $30 millioner var garaterede penge. Uden nogensinde at have spillet en eneste down i de professionelle rækker, vil topvalget altså stå med en kontrakt der er blandt de største på sin position – i Jake Longs tilfælde var det den største kontrakt af alle offensive linjemænd i NFL.

OG Alan Fenca fra Jets, der har været otte gange i Pro Bowl, fik på ca. samme tid som Long en ny kontrakt, da han skiftede til Jets. Ligesom Long var det en fem-årig kontrakt, men den var ”kun” på $40 millioner. Selvfølgelig har Long større værdi for et hold, som tackle end Faneca som guard, men det siger ikke desto mindre noget om hvor store penge der bindes i talenter, som vitterligt ikke er mere end dét; talenter – Jake Long har dog vist sig at være pengene værd og er allerede nu, efter blot to sæsoner, en af de absolut bedste left tackles i ligaen.

QB Matt Ryan (valgt med tredjevalget i 2008) fik en kontrakt hos Falcons med en værdi på $72 millioner. Den kontrakt var den fjerdestørste i NFL, efter Peyton Manning, Ben Roethlisberger og Carson Palmer. Han stod altså med en større kontrakt end Tom Brady – der kan flashe tre Super Bowl-ringe – uden på nogen måde at have vist at han var den værd. Detroit Lions’ kontrakt til Matthew Stafford var som nævnt endnu større. Og hvis Rams som forventet vælger QB Sam Bradford i år må de forventes at give ham en endnu større kontrakt – der snakkes om $50 millioner i garanterede penge.

I forbindelse med den nye overenskomst mellem ligaen og spillerne forventes det at en rookie-lønskala vil blive diskuteret for at undgå disse absurde kontrakter og ”tvinge” spillerne til at gøre sig fortjent til alle de penge de får. Der skal naturligvis stadig være en del penge forbundet med at være topvalget, men hvis nu Rams giver Bradford $50 mio. garanteret og han bliver alvorligt skadet tidligt i sin karriere – eller skuffer så meget at han aldrig bliver mere end en backup for holdet – så er det altså uhyggeligt mange penge at have bundet i en spiller, som man ikke kan bruge.

Afvikling af draften
Draftens første runde starter natten mellem torsdag den 22. april og fredag den 23. april kl. 1.30 dansk tid (Rams kommer ”on the clock” kl. 1.32). Andendagen – anden og tredje runde – starter natten til lørdag den 24. april kl. 0.30 dansk tid. Tredjedagen – de sidste fire runder – sparkes i gang kl. 16.00 dansk tid lørdag den 24. april.

Skulle man ikke nå at få lavet sit valg inden tiden er udløbet vil det efterfølgende hold også komme ”on the clock” (og stadig have det antal minutter som de ellers ville have). Holdet der ikke nåede at vælge kan dog til enhver tid foretage sit valg – men kan altså risikere at det efterfølgende hold vælger den spiller man selv ville have taget. Der har været kaotiske scener tidligere i løbet af draftday (sågar tidligt i første runde) når et hold ikke har fået foretaget sit valg til tiden, men det er trods alt forholdsvis sjældent det sker.

Hvem kan vælges i draften?
De spillere der kan vælges i draften er spillere, der har afsluttet high school for mindst tre år siden. Der er undtagelser, men langt størstedelen er spillere fra der har spillet NCAA-football (National Collegiate Athletic Association) i college.

Størstedelen af spillerne er seniors, men også juniors og sågar ”red-shirt sophomores”, der ellers har et enkelt år tilbage i college, har muligheden for at tilmelde sig draften. Skæringsdatoen for underclassmen (alle der ikke er seniors) var den 15. januar.

Red-shirt sophomores er spillere der af den ene eller den anden grund ikke har spillet football i et år i college (de har ”red-shirted” dette år), men ellers har spillet to år – de har på den måde været ude af high school i tre år, hvilket giver dem muligheden for at tilmelde sig draften.

INTET er sikkert...
Så er vi ovre i et velkendt ordsprog fra den daglige gang på BetXpert. Og i forbindelse med draften, så er vi ovre i noget, hvor det økonomiske aspekt også har noget at sige. Man hører hvert år – og også i år – om spillere, der er ”sikre valg”, spillere der vil komme i Pro Bowl masser af gange osv.

Sådan går det bare ikke hver gang. Der er flere eksempler på at flere af disse ”sikre” valg har skuffet. Der kan findes talrige eksempler på draft busts i første runde (og top 10 for den sags skyld) ved at tage et kig på de seneste mange års drafts. Jeg vil dog ikke komme nærmere ind på disse i denne optakt.

Det økonomiske aspekt i dette er naturligvis, at hvis et hold skal ud og give $50-70 millioner til en spiller over en periode på ca. fem år, så skal det naturligvis helst være til en, som kan gå ind og bidrage og, om ikke gøre en forskel, så i hvert fald ikke falde igennem.

Vigtigt at vælge rigtigt
Det leder os lynhurtigt over i spørgsmålet om vigtigheden af at levere en god draft. Det står og falder ikke med førsterundevalget, men da der er her den største kontrakt må forventes at blive givet, så er det også her det er værst at dumme sig.

St. Louis Rams står umiddelbart overfor en beslutning, der drejer sig om tre spillere, når de skal vælge den første spiller. QB Sam Bradford, DT Ndamukong Suh og DT Gerald McCoy er de spillere der umiddelbart er i fokus. Bradford vil give holdet en franchise-QB, et nyt ansigt udadtil, og en spiller, der kan gå hen og gøre en stor forskel for holdet. Flopper han til gengæld, vil Rams have skudt sig selv fem år tilbage, fordi de har bundet så mange penge i en spiller, der ikke gør en positiv forskel. Rams har dog i de seneste to drafts fravalgt en potentiel franchise quarterback (Matt Ryan i 2008 og Mark Sanchez i 2009) til fordel for en linjemand (DE Chris Long i 2008, OT Jason Smith i 2009) og det kan de reelt set bare ikke tillade sig at gøre igen.

Bradford er dog ikke den bedste spiller i draften og det er en af grundene til at nogle hellere ser Rams vælge Suh. De ser ikke Stafford have værdi til first overall, og da man kun starter én quarterback er det altså enten-eller med Bradford mens Suh i værste fald ”bare” kan indgå i en rotation på den defensive linje og stadig bidrage der hvis ikke han bliver den dominerende force man forventer. Der er altså på sin vis en større risiko forbundet med at vælge Bradford – omvendt er der også en større potentiel gevinst forbundet med det, og i den sidste ende er det så et spørgsmål om hvorvidt Rams’ Front Office mener at den potentielle gevinst overstiger risikoen. Med andre ord – nu hvor jeg alligevel har kastet mig ud i sætninger man hører dagligt på BetXpert: ”Er der værdi i (at satse på) Bradford?”. Mit svar: Ja.

En draft kan altså, med et engelsk udtryk ”make or break a franchise”.

Kun få slipper gennem nåleøjet
Der er 255 valg i løbet af draften, og det betyder at der er mange spillere, der ikke vil få deres navn råbt op i løbet af weekenden. NFL Draft Scout og CBS Sports har slået sig sammen og har sammensat en rangering af de 2258 bedste spillere i draften (http://www.cbssports.com/nfl/draft/prospectrankings). Der kan meget vel være endnu flere muligheder end disse 2258 spillere for holdene, og det giver forhåbentlig også en forståelse af hvorfor selv en spiller valgt i slutningen af syvende runde er glad for bare at være blevet valgt.

At man bliver valgt er dog på ingen måde en garanti for at man nogensinde kommer til at spille i de professionelle rækker. Flere af de 255 draftede (og de senere signede undraftede free agents) vil blive cuttet hen over sommeren og dermed ikke komme på et af de 32 holds endelige 53-mands roster. Nogle vil ryge på et holds practice squad, hvorfra de senere kan blive rykket op på holdet, når skaderne begynder at ramme, andre vil kæmpe videre for at bevise sig selv over for andre hold i håb om en kontrakt, mens andre igen vil finde noget helt andet at lave.

Mens draften markerer begyndelsen på et fantastisk eventyr – og millionærstatus – for nogle, så markerer den slutningen på en drøm for flere andre...