Verdens mest prestigiøse grus-tennisturnering starter denne søndag. Læs optakten der gennemgår favoritterne på kvinde-siden...

Her hvor French Open/Roland Garros står for døren, står minderne fra sidste års udgave stadig klart i hukommelsen: hvordan 17.-seedede Schiavone på fornem vis slog syvendeseedede Stosur i en mindeværdig afslutning på en overraskende turnering.

Om dette års kvinde-turnering bliver lige så fuld af overraskelser og spænding, må tiden vise, men turneringen ser igen meget åben ud, da hverken Venus Williams, Serena Williams eller Justine Henin er med.

Med de indlysende storfavoritter ude, er der mange om buddet ud over danske Caroline Wozniacki der er topseedet som verdensetter. Følgende optakt vil give sit bud på, hvem man skal holde øje med i den kommende turnering.

(Læs desuden optaktsartiklen om herre-turneringen)

Gode forhold for gode server og tunge grundslag

Det har stort set ikke regnet på anlægget i Roland Garros i en måned. Solen har skinnet og det har været fint vejr. Banerne er derfor knastørre, og der ventes varmere vejr i weekenden op til turneringens start.

Jo mere sol, desto hurtigere bliver banerne tørre efter vanding. Og jo mere tør banen er, desto hurtigere er den. Det er helt klart noget der vil gavne de spillere med tunge grundslag og en god serv.

Eksperttips

Hold øje med BetXperts eksperttips, fra følgende tennis-eksperter:

Kjartan Nygaard


Rasmus Jensen


Nikolaj Petersen


Alexander Dittmer (ny i ekspertpanelet; kommet til efter kvalifikation i brugertip-systemet, under navnet Ditlev


French Open 2011: Kvinder

Bemærk at seedningen ved French Open følger verdensranglisten. Wozniacki er nr 1 på listen – og er derfor førsteseedet.


Favoritter

Caroline Wozniacki (rank 1) er verdens nr. 1 og det forpligter. Hun er turneringens favorit.

Selvom Caroline ikke har nogen deciderede våben, så har hun en jernvilje og en fremragende evne til at få stort set alle bolde i spil.


Caroline startede sin grussæson med maner, da hun vandt på det hurtige grus i Charleston. Derefter fløj hun til Europa og nåede finalen i Stuttgart, hvor hun noget overraskende tabte til Goerges. Tyskeren skulle også vise sig at bliver Wozniackis onde ånd i Madrid, denne gang i 3. runde.


Selvom det er blevet til nogle finaler og turneringssejre på grus, så er det knuste teglsten ikke Wozniakis favoritunderlag. Hun er klart bedst på hardcourt, hvilket far og træner Piotr også erkender. Samtidig udtaler han, at Caroline stadig mangler forståelsen bag grustennis.


I skrivende stund deltager hun i Bruxelles, og selvom hun er topfavorit, så kan det blive et hurtigt exit med henblik på at forberede sig til French Open – players party og presse-hurlumhej...


Odds: Caroline Wozniacki som vinder af Roland Garros: 6,16 Pinnacle

Victoria Azarenka (rank 4) er Wozniackis bedste veninde, men nok også den den spiller i feltet med de bedste spillemæssige muligheder for på sigt at true danskerens rangliste-førsteplads.


Azarenka spiller aggressivt og har en vindermentalitet som kan matche Wozniackis. Fysikken er Azarenkas største fjende.


Hun har været plaget af skader. Hun syntes at finde noget form i Miami og Marbella som hun vandt, men derefter måtte hun trække sig i Stuttgart og igen i Rom med en skade i armen. Ugen forinden var Azarenka i finalen i Madrid, hvor hun tabte til en oplagt Kvitova.


Det er bekymrende for hende, at hun måtte trække sig med en skade i armen i Rom blot små 10 dage inden starten i Paris.


Når det gælder grus, har Azarenka ikke nogen store meritter på underlaget. Hendes bedste underlag er hardcourt, men hun har dog en kvartfinale fra French Open på CV’et.


Odds: Victoria Azarenka som vinder af Roland Garros: 6,56 Pinnacle

Den siberiske sirene Maria Sharapova (rank 7) virker endelig til at være på vej tilbage til det velkendte niveau. Skulderskaden så ellers længe ud til at have fået hende ned med nakken. Men turneringssejren i sidste uge i Rom indikerer, at hun ikke har langt igen.


Når Sharapova er i topform, så har hun en meget effektiv serv og meget effektive grundslag. Modstanderen bliver presset tilbage i banen og selv den bedste defensiv får det svært.


Maria har ikke grus som sit bedste underlag. Hendes grundslag og serv kommer i højere grad til sin ret på de hurtige underlag. Det forhindrer hende dog ikke i at gøre det ok. De seneste sæsoner har budt på kvartfinaler og 4. runde i French Open. Det store spørgsmål er dog om hendes fysik kan holde hele vejen.


Odds: Maria Sharapova som vinder af Roland Garros: 8,00 188bet.

Sidste års finalist Samantha Stosur (rank 8) er så småt begyndt at finde formen efter en noget sløv start på sæsonen.


Højdepunktet var turneringen i Rom, hvor hun servede upåklageligt frem til finalen. På selve finaledagen vågnede hun op med kvalme og kunne ikke gennemføre opvarmningen mod Sharapova. Russeren slog da også Stosur uden de store dikkedarer.


Det der bragte Stosur i finalen sidste år var en uhyre effektiv serv. Førsteserven besidder meget variation og andenserven er den bedste kick-serv hos kvinderne. Den hopper højt og de fleste spillere har svært ved at gøre noget med den, hvorefter Stosur følger godt op.


Sidste års turnering var faktisk ikke et enkeltstående tilfælde. I 2009 nåede hun semifinalen i French Open. Forventningerne til hende er store. Både hos publikum og hos hende selv.


Stosur har ellers altid været en spiller, der har gjort det bedst på hurtige underlag som græs og hardcourt qua sine gode flugtninger, slice og serv. Overraskende for nogen er det måske, at hun har sine bedste resultater for det seneste års tid på grus. Jeg synes dog, at hendes spil er bedre suited til grus, da hun får tid til sine slag og fordi hun faktisk har en pæn variation i sit shot selection.


Hun bliver spændende at følge, da hendes form synes at være på rette vej.


Odds: Samantha Stosur som vinder af Roland Garros: 11,53 PinnacleVerdens nr. 2 Kim Clijsters (rank 2) har været skadet op til French Open. Hun trænede første gang efter sin skade d. 5. maj. Det er ikke meget forberedelse for den vellidte spiller.


Alligevel skal hun regnes for en af de mulige titelvindere, da hun er så topprofessionel at hun næppe ville stille op, hvis hun ikke kunne yde tæt på maks.


Hun udtaler at hun stadig har smerter i anklen, men at tapen hjælper hende en del.


Clijsters har ikke stillet op i French Open siden 2006 og da hun aldrig har vundet turneringen, står den helt sikkert meget højt på hendes ønskeseddel. Hun kan dog prale af to finaler (2001 og 2003) og en semifinale (2006).


Det er dog værd at bemærke, at Clijsters ikke har spillet en betydningsfuld kamp siden kvartfinalen mod Azarenka i Miami d. 30. marts. Det er efterhånden snart to måneder siden, så man skal nok forvente, at hun lige skal bruge lidt tid på at genfinde rytmen.


Odds: Kim Clijsters som vinder af Roland Garros: 12,50 Unibet*Vera Zvonareva (rank 3) er en nok den topspiller som ankommer til Paris med den dårligste form.

Russeren har slet ikke kunne få sit spil til at fungere og hun har lavet forbavsende mange uprovokerede fejl og da serven heller ikke er optimal, er der ikke meget at falde tilbage på.


Overgangen fra hardcourt til grus har været hård for russeren. To kampe i Stuttgart og tre i Madrid er under hendes niveau. På vejen fik hun endda et æg af Vesnina i Madrid. I 2. runde i Bruxelles.


Som det ser ud pt., så tror jeg Zvonareva har en lang vej mod et godt resultat i Paris. Med den spillestil hun har, kræver det sikkerhed i grundslagene og bare en smule snert i serven.


Odds: Vera Zvonareva som vinder af Roland Garros: 11,53 PinnacleOutsidere

Under ovennævnte skare af favoritter til at vinde Roland Garros, er der et kæmpe felt af spillere som potentielt kan nå rigtig langt. Blot for at nævne nogle få:


Kvitova (11,53 Pinnacle), Goerges (25,00 Unibet*), Jankovic (20,00 Unibet*) og Schiavone (22,00 Pinnacle). Alle disse spillere kan nå rigtig langt, når de har formen. Især Kvitova og Goerges har vist god form inden for den seneste måned.


Kvitova (rank 9) vandt i Madrid, hvor hun slog Zvonareva, Na Li og Azarenka på sin vej. Hun er en kapacitet, når hun får sat sin stærke venstrehåndsserv og følger den op med sin store forhånd. I sidste uge stillede hun op i hjemlandet og kom, selvom hun var småskadet, i finalen (tabte til Rybarikova).


Julia Goerges (rank 18) gik hen og blev Wozniackis onde ånd hele to gange på 14 dage. Først spillede hun sig fremragende i finalen i Stuttgart, hvor hun slog Wozniacki i to sæt. Forhånden havde gjort meget skade hele turneringen igennem, da hun bl.a. slog Stosur og Azarenka.


Ugen efter skulle Wozniacki og Goerges igen stå ansigt til ansigt, da de mødtes i tredje runde i Madrid. Her så Wozniacki ud til at have luret tyskeren, da hun tog 2. sæt med 6-1, men Julia kæmpede sig flot tilbage og servede utrolig godt.


Efter de mange kampe i Stuttgart og Madrid måtte tyskeren trække sig fra sin næste turnering pga. rygproblemer. Hun har dog meldt ud at hun er klar igen og allerede nu er i gang med træningen i Paris.


Jelena Jankovic (rank 10) synes desværre at være et godt stykke fra tidligere tiders niveau. Hendes fysik er skrøbelig og det ser ud til at kroppen er ved at bukke under for de mange kampe hun har spillet i sine tidlige år på touren, hvor hun stillede op i rigtig mange turneringer og tog en del smertestillende piller for at kunne deltage.


Overgangen til grus har været svær. Hun spillede godt i Charleston, men tog så til Europa, hvor hun ikke har kunnet indfri forventningerne. Jeg tror hun får problemer med fysikken jo længere vi kommer ind i turneringen.

Hendes spillestil tager hårdt på kroppen, og hun har ikke rigtigt nogen plan B.

Man kan ikke andet end at give den forsvarende titelindehaver Francesca Schiavone (rank 5) lidt spalteplads. Den karismatiske italiener viste med sin titel sidste år, at hun besidder et uhyre højt topniveau på grus.

Hun er dog ikke ret godt spillende og har ikke vundet tre kampe i træk siden Australian Open i januar. Hendes sæson på grus har været skuffende og det er kun blevet til en kvartfinale i Rom på det røde grus.

Man kan så spørge sig om hun sparer sig til French Open. Det gør hun næppe. Formen er bare ikke voldsomt god og så har hun kæmpet lidt med at få noget rytme.

Hendes forberedelser til grussæsonen har ellers været gode. Hun droppede sågar semifinalen i Fed Cup for at forberede sig til grus. Semifinalen blev spillet indendørs i Rusland, hvilket Schiavone ikke mente var optimalt, hvis hun skulle gøre sig nogen forhåbninger om at forsvare sin titel i French Open.