Stjernerige PSG er favorit i Ligue 1 - uanset om Neymar bliver i Paris eller ej. Men Frankrig er frodig, frivol og uforudsigelig - favoritten vinder ikke altid. Sæsonen går i gang 10. august: Bliv klædt på med denne grundige optakt der gennemgår alle hold og kigger på transfers og odds.

Amiens Guingamp Montpellier Reims
Angers Lille Nantes Rennes
Bordeaux Lyon Nice Saint-Étienne
Caen Marseille Nîmes Strasbourg
Dijon Monaco PSG Toulouse


Neymar: Partir ou rester?

Sidste år var det brændende spørgsmål: Skifter Neymar fra Barca til PSG? Nu lyder det: Bliver den brasilianske superstjerne i Paris og Ligue 1?

Det ser indtil videre sådan ud, men transfervinduet er åbent til og med 31. august, og alt kan ske i en fodboldverden hvor der er milliarder at rutte med. Hvis Real ikke køber Hazard, er Neymar en oplagt afløser for Juve-farende Ronaldo på Bernabeus venstrekant.

Men det kan også gå den anden vej – fx overvejer PSG at købe den nykårede verdensmester Kanté i Chelsea. 

Neymar og Kanté eller ej, er der masser af grøde i den franske Ligue 1, og ikke kun i Paris. Kun én spiller fra ligaen (Mbappé) var med fra start i Frankrigs VM-finalesejr, men ud af truppens 23 mand tjener 9 skam til dagen og vejen i den bedste franske række. Dertil kommer naturligvis ligaens mange interessante udlændinge, herunder diverse VM-deltagere. Fx danske Lukas Lerager der spiller for Bordeaux, Alexandre Golovin, russisk VM-stjerne der netop er skiftet fra CSKA til Monaco, og Caleta-Car, kroatisk landsholdsbobler og VM-deltager, hentet fra Salzburg til Marseille.

Favoritten vinder ikke altid

De forsvarende mestre fra stjernerige PSG – nu med Thomas Tuchel som træner - er naturligvis favoritter til at genvinde titlen, men de har faktisk ”kun” vundet fire ud af seks ligamesterskaber (plus ni ud af 12 ligacup-/pokaltitler) siden Qatar Sports Investments i 2011 begyndte at hælde masser af oliepenge i pariserklubben. Favoritten vinder ikke altid.

De mest oplagte trusler er Lyon, Monaco, og Marseille der er langt fra den parisiske økonomiske formåen, men som alligevel har stærke trupper. Marseille har sågar en højrefløj i Thauvin der noterede sig for bedre tal end PSG-venstrefløj Neymar i sidste sæson: 22 mål (3 på straffe) og 11 assists. Neymar leverede 19 mål (4 på straffe) og 13 assists.

Bemærk også fx Nice der gerne driller topholdene, og som nu har fået navnkundige Patrick Vieira som cheftræner. Og hold også øje med de små klubber, herunder de to oprykkere Nîmes og Reims. Næppe mht mesterskabet, men det kan sagtens være de kan undgå nedrykning.

Odds og spilforslag

Nej, den franske sæson er ikke blottet for spænding, hverken mht tabelplaceringerne eller mht de enkelte kampe. Derfor denne optakt der skal gøre det nemmere at vurdere om der er værdi i oddsene, dels nu, dels i de kommende måneder.

Optakten analyserer en række holdinformationer (inkl transfers og deres betydning) samt lister nogle interessante odds: For førsterunde-kampene samt for Vinder, Top 3 og Nedrykning. Krydret hér og dér med nogle spiltanker og måske ligefrem -forslag.

Kom meget gerne med kommentarer og spørgsmål. Og korrektioner - der skal nok være nogle fejl.

Ferie og opdateringer

Tip til 1. runde, 10.-12. august, kommer der næppe; jeg er nemlig på ferie 6.-20. august. Det er måske meget godt – jeg har traditionelt svært ved at chancevurdere kampene i sæsonstarten. Men i løbet af sæsonen vil kampanalyserne og spilforslagene naturligvis komme i en lind strøm. På denne side. Jeg vil desuden stræbe efter at levere en ugentlig optakt med lidt kræs om hver kamp i den pågældende runde.

Bemærk: Transfervinduet er åbent til og med 31. august (for Premier League er datoen dog 9. august) - meget kan altså nå at ændre sig. I takt med ændringerne opdateres artiklen; hold øje med den tilknyttede forumtråd der vil annoncere de vægtigste af disse opdateringer.

Udvalgte odds: Vinder, Top 3 og Nedrykning

Ligue 1 2018/2019 vinder

Bedste odds Bookmaker
PSG 1,13
Lyon 16,00
Monaco 21,00
Marseille 21,00

Ligue 1 2018/2019 top 3

Bedste odds Bookmaker
Marseille 1,80
Monaco 1,83
Lyon 1,90
Bordeaux 14,00
Saint-Étienne 17,00
Montpellier 18,00
Nice 21,00
Lille 23,00
Rennes 23,00

Ligue 1 2018/2019 nedrykning

Bedste odds Bookmaker
Nîmes 2,90
Amiens 3,00
Reims 4,33
Dijon 11,00
Strasbourg 12,00
Caen 13,00

Amiens

Hjemmebane: Stade de la Licorne (12.300)
Underlag: Græs

Træner: Christophe Pélissier (2014)

Trupværdi, mio euro:
2017: 16 (nr 19)
2018: 32 (nr 18)

Placering:
2015/16: nr 3 i L3
2016/17: nr 2 i L2
2017/18: nr 13

Amiens klarede sig godt i oprykkersæsonen via stærk organisation, solid defensiv og en offensiv der efter langt tilløb viste skarpe tænder til sidst, især Konaté. Nu venter den svære sæson nr 2, og truppen ser indtil videre smallere ud. Men nyindkøbte Otero kan måske udfylde 10'er-pladsen efter farvel til Kakuta og Gakpé.

[Opdatering 8/8: højreback Krafth og venstrefløj Kurzawa hentet. 24/8: angriber Ghoddsos hentet. 31/8: Midtbanefolk Ganso og Javorcic hentet]

Efter to oprykninger i træk var 17/18 den første L1-sæson nogensinde for den lille nordfranske klub, men det gik glimrende, og trupvurderingen er nu skruet betragteligt i vejret. Men truppen ser ikke desto mindre smallere ud efter diverse afgange.

Målmandsposten: Amiens har én af ligaens hurtigstreagerende keepere i Gurtner. Han er ret lille og ikke supergod ude i feltet, men som shotstopper er han vældigt god. Nu har han fået konkurrence af Caen-reserve Dreyer, men mon ikke Gurtner holder fast.

Forsvaret har sagt farvel til backs Cissokho og Avelar, men har fuldgode erstatninger i El Hajjam og Dibassy. De formodede startere ser lige så gode ud som i sidste sæson, men bredden er svækket. Midterforsvaret med Adenon og Guano kunne også bruge nogle gode afløsere.

Midtbanen har stadig solide folk i Monconduit, Zungu og Fofana. Sidstnævnte åbnede sidste sæson som starter, men blev så skadet og formåede ikke at tilbagerobre sin plads efter pausen; spændende at se om han er tilbage på toppen nu (opdatering 28/8: solgt til Guingamp). Dertil kommer den langsomme, men intelligente, supererfarne og hovedspilsstærke tekniker Bodmer (kan også spille midterforsvar) samt nytilkomne Gnahoré fra Palermo.

Offensiven: Angriber/topscorer Konaté er der stadig, men der er sagt farvel til to andre markante startere i Kakuta og Gakpé plus nogle reserver. Der er stadig gode kantfolk som Cornette og Mendoza, men bredden virker markant svækket, og der mangler umiddelbart en oplagt 10'er. Og dog. Nyindkøbte Otero kan meget vel udfylde pladsen. Han er en skarp angriber, men også en god tekniker med blik for spillet – han kan nok godt ligge bagved Konaté.

Sidste sæson
Stærk oprykkersæson med en 13.-plads. Bortset fra de sidste par måneder hvor bl.a. Konaté (13 mål i alt) var i hopla, var der ikke meget krudt i offensiven, men defensiven gjorde det godt med kun 42 indkasserede mål; ligaens fjerdebedste statistik. Bevares, det var bl.a. fordi målmand Gurtner stod flot og præsterede mange redninger, men holdet var velorganiseret og solidt.

Før ny sæson
1-2 mod Paris (L2), 3-2 over Tubize, 1-1 mod Saint-Étienne, 1-3 mod Cardiff

Bud på idealopstilling
4-2-3-1: Gurtner – El Hajjam/Krafth, Guano, Adenon, Dibassy – Zungu, Mondonduit – Cornette, Otero, Kurzawa/Mendoza - Konaté

Opdatering 31/8; Nytilkomne Ganso er startkandidat på midtbanen når han kommer i form

Bud på straffeskytte
Konaté

Nøglespillere/hold øje med
Konaté, Otero, Gurtner

Skader/karantæner
http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Transfers
http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind: 
31/8: Ganso - offensiv midtbane - Sevilla - ikke spillet siden 2017
31/8: Javorcic - midtbane - Lazios ungdomshold
24/8: Saman Ghoddos - angriber - 24 år - Östersund - 9 mål/15 kampe i 2018
Start-august: Rafal Kurzawa - venstrefløj - 25 år - Gorik - starter
Start-august: Emil Krafth - højreback - 24 år - Bologa - afløser (12 kampe i 17/18)
Eddy Gnahoré – defensiv midtbane – 24 år – Palermo – starter/indskifter
Juan Ferney Otero – angriber - 23 år – Estudiantes – starter – 7 mål/17 kampe
Matthieu Dreyer – målmand – Caen – reserve
Jordan Lefort – midterforsvar/venstreback – 24 år – Quevilly/L2 – starter - leje slut
Nathan Dekoke – midterforsvar – 22 år – Bologne/3. div – starter - leje slut
Brighton – Labeau – angreb – 22 år – Créteil/3. div – indskifter - leje slut

Ud: 
28/8: Fofana - midtbane - indskifter - Guingamp
Gael Kakuta – fløj/offensiv midtbane – starter – HB CFFC (Rayo Vallecano) – lån slut
Serge Gakpé – fløj/angriber – starter - klubløs
Danilo Avelar – venstreback – starter – Torino (Corinthians) - lån slut
Harrison Manzala – offensiv midtbane/kant – indskifter - Angers
Lacina Traoré – angriber – indskifter – Monaco – lån slut
Issa Cissokho – højreback – starter/reserve - klubløs
Georges Gope-Fenepej – fløj/offensiv midtbane – reserve - Le Mans
Jean-Luc Dompé – fløj – reserve – Standard Liège
Emmanuel Borgaud – midtbane – reserve – Red Star
Guy N'Gosso – defensiv midtbane – reserve - klubløs
Raphael Adiceam – målmand – reserve - klubløs
Jean-Christophe Bouet – målmand – reserve - Laval

Lyon - Amiens

Angers

Hjemmebane: Stade Raymond Kopa (17.800)
Underlag:  græs
 
Træner: Stéphane Moulin (2011)

Trupværdi, mio euro:
2016: 35
2017: 38 (nr 12)
2018: 44 (nr 16)

Placering:
2015/16: nr 9
2016/17: nr 11
2017/18: nr 14

Den lille vestfranske klub klarede sig fri af nedrykning – igen. Via gejst og god fight. Nu er topscorer Ekambi solgt, og erstatningen har nok færre mål i støvlerne. Men holdet bør være solidt nok til at overleve igen.

[Opdatering: 9/8: Fløjtalent El Melali hentet i Algeriet. 16/8: Midtbanekæmpe N'Doye hentet tilbage efter en sæson i Birmingham. 31/8: angriber Lopez hentet i L2-klubben Lens]

Med Moulin ved trænerroret er Angers et hold der ikke frygter modstanderen. Respekterer, bevares, men der er som regel en tro på at der kan scores og/eller et godt resultat kan tilkæmpes. Også hvis man kommer bagud; Angers formår ret ofte at kæmpe sig tilbage. Det kneb dog med at vinde i 17/18; en del chancer blev brændt.

Målmandsposten: Erfarne Butelle er generelt en stærk sidste skanse. Begik et par fejl i sidste sæson, men reddede også sit hold i mange situationer.

Forsvaret: Er lidt tungt, men det er erfarne og ganske gode spillere. Fysisk stærke og hovedstødsdygtige midterforsvarere. Bredden ser styrket ud med tilgangen af talentfulde og fleksible Cissé.

Midtbanen: Væk er Oniangué, men til er kommet erfarne og solide Pajot. Intelligente Mangani er nok stadig styrmanden. God kreatør.

Offensiven: Kreative er kantspillerne Tait og Capelle også, og de har fået selskab af ganske gode Manzala. Men topscorer Ekambi (17 mål, 3 straffe, i 17/18) er væk i angrebet, og jeg tvivler på at nytilkomne Bahoken, selv om han er habil, kan udfylde Cameroun-frontløberens målstøvler.

Sidste sæson
Overlevelse for tredje gang i træk efter oprykningen i 2015. Men efter to midterplaceringer: En plads i den tunge ende af tabellen, blot fire point over stregen. Mange brændte chancer og et lidt tungt forsvar. For få sejre. Men god fight og fortjent overlevelse.

Før ny sæson
1-1 hjemme mod Les Herbier (3. div), 1-3 mod Lorien (L2), 0-1 mod Caen, 1-1 mod Nantes, 0-0 mod Villarreal, 0-1-tab hos West Ham, 0-1-tab hos Schalke

Bud på idealopstilling
4-2-3-1 (evt 4-3-3): Butelle – Manceau, Traoré, Thomas/Pavlovic, Andreu – Santamaria, Adelaide/Pajot – Manzala/Capelle, Mangani, Tait - Bahoken

Opdatering 16/8: Tilbagevendte N'Doye er oplagt starter på midtbanen.

Bud på straffeskytte
Mangani

Nøglespillere/hold øje med
Butelle, Mangani

Skader/karantæner
http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Transfers
http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind: 
31/8: Lopez - angriber - Lens - starter/indskifter
16/8: Cheikh N'Doye - midtbane - 32 år - Birmingham - starter/indskifter
9/8: Farid El Melali - højrefløj - 21 år - Paradou/Algeriet - starter
Harrison Manzala – offensiv midtbane/kant – 24 år - Amiens – indskifter
Vincent Pajot – defensiv midtbane – 27 år – Saint-Étienne – indskifter
Stephane Bahoken – angriber – 26 år – Strasbourg – starter/indskifter – 7 mål/26 kampe (19 start)
Ibrahim Cissé – midterforsvar/back – 22 år – Tours/L2 - starter
Dorian Bertrand – angriber/offensiv midtbane – 25 år – Cholet/3. div – starter – lån slut
Saliou Ciss – venstreback – 28 år – Valenciennes/L2 – starter - lån slut

Ud: 
Toko Ekambi – angriber/fløj – starter/topscorer – Villarreal
Prince Oniangué – midtbane – starter – Wolves – leje slut
Gilles Sunu – angriber – indskifter – Erzurumspor
Baptiste Guillaume – angriber – indskifter – Nimes
Lassana Coulibaly – midtbane – indskifter – Rangers

Angers - Nimes

Bordeaux

Hjemmebane: Matmut-Atlantique (42.000)
Underlag: Hybridgræs

Træner: Gustave Poyet (jan 2018)

Trupværdi, mio euro:
2016: 70
2017: 74 (nr 6)
2018: 133 (nr 5)

Placering:
2015/16: nr 11
2016/17: nr 6
2017/18: nr 6

Bordeaux tog endnu en subtopplacering i 17/18 – hjulpet af trænerskifte i januar - og har stadig godt forsvar og ditto midtbane, men offensiven er markant svækket efter farvel til Malcolm og Braithwaite. Erstatninger forhåbentligt på vej – der bør være råd til det.

[Opdatering: 5/8: Den talentfulde fløj Kalu hentet i Gent. 9/8: Ditto defensiv-midtbanemand Basic købt i Hajduk. Og den erfarne angriber Briand er stødt til fra Guingamp. 15/8: højreback Palencia hentet hos Barcelonas andethold. 16/8: angrebsindskifter Laborde solgt til Montpellier og midterforsvarsreserve Baysse udlejet til Caen. 31/8: DK-angriber Cornelius og fløjspiller Karamoh hentet i Italien]

[SÆR-opdatering 22/8: Thierry Henry overvejet som cheftræner efter fyring af Gustave Poyet - efter denne havde brokket sig over klubbens transferpolitik - men Henry sagde nej tak. Ny træner bliver nok Ricardo der også var der i 2006-2008]

Siden mesterskabet i 2008/09 har Bordeaux ligget i 5-7-lavet (undtagen 2015/16 hvor det kun blev til en 11.-plads). Også i seneste sæson, trods ekstreme formsvingninger og en trænerfyring. Poyet kom til og bankede en stærk defensiv sammen. Det kostede til gengæld i offensiven, men individuelle kvaliteter hos Malcolm, Braithwaite og Kamano kunne ikke holdes helt nede – især i sæsonens sidste runder hvor der faktisk blev sprudlet. Nu er brasilianeren og danskeren væk, og Bordeaux må forventes at være på udkig efter erstatninger.

Der bør være penge til det. Dels pga salget af Malcolm der har indbragt 45 mio euro, dels fordi en amerikansk investeringsfond skulle være på vej til at købe klubben.

Målmandsposten: Costil er blandt landets allerbedste keepere. Både høj (god i luften) og reaktionsstærk. Kan dog være på vej væk.

Forsvaret: I midterforsvaret er Koundé – ret lille, men forbavsende god i luften – et stort talent. Boldsikker, forudseeende og hurtig. Makker kan være teknisk svage og langsomme, men fysisk stærke og veltimende Pablo (evt på vej væk) eller den kvikkere Lewchuk. Der er også erfarne Baysse, omend han i sidste sæson overraskende kom til kort. På højreback er stærke Sabaly måske på vej væk (men han dumpede lægetjek i Napoli), og afløser Gajic er et skridt ned i niveau uden at være dårlig. Til venstre er unge Poundjé god offensivt såvel som defensivt; afløse Pellenard er også interessant.

Midtbanen: Har sagt farvel til dynamiske Meïté, men ser stadig stærk ud med erfarne og intelligente Plasil som balancemand, målfarlige Sankharé (kan også bruges i angrebet) og danske Lerager som boks til boks-folk. Bredde også fin med folk som Vada og Otavio. Og 18-årige Tchouaméni der meget vel kan få en startplads – det har han haft i flere af træningskampene.

Offensiven: Farvel til to meget markante folk, højrefløj og topscorer Malcolm plus DK-angriber Braithwaite (han havde et glimrende forår efter at være blevet hentet i Middlesbrough på lejemål). På papiret ser det stadig ok ud, men Malcolms mest oplagte afløser er De Préville – teknisk fremragende og hurtig, men alt for ustabil og brænder for meget – medmindre Poyet vil tage chancen med unge, talentfulde Youssouf. I angrebet er Laborde mere kropsstærk og bedre på hovedstød end Braithwaite, men er lidt tung. Vigtigste offensivmand er nok venstrefløj Kamano – hurtig og målfarlig.

Opdatering: Den erfarne angrebsræv Briand, ikke så hurtig som i sine unge år, men teknisk stærk og snedig, ser ud til at komme til fra Guingamp.

Sidste sæson
Bordeaux lagde flot ud, men mistede pusten i efteråret, og det udløste fyring af manager Gourvennec som i januar blev afløst af organisationsfikserede Poyet. Han lagde også flot ud, med sejr over Lyon, men løb så ind i en serie af kampe hvor holdet virkede solidt bagude, men impotent fremme – måske til dels pga Poyets spændetrøje. Samtidig havde topscorer Malcolm en langvarig formbølgedal (nok psykisk præget af at diverse storklubber var ude efter ham). Det pegede dog markant opad til sidst, for ham og for holdt, og det blev til den sjetteplads som trupkvaliteten fortjente.

Før ny sæson
1-1 mod Alger, 1-0 over GFC Ajaccio (L2), 2-1 ude over Saint-Étienne, 1-1 hos Union Berlin.

Trådte ind i EL-kvalifikationens anden runde 26. juli mod Venspils fra Letland (1-0-udesejr til Bordeaux). Returkamp 2. august: 2-1-sejr hjemme. Tredje runde: 3-1-udesejr over Mariupol 8/8. Returkamp 16/8

Bud på idealopstilling
4-3-3 (eller 4-5-1): Costil – Sabaly, Koundé, Pablo, Poundjé – Lerager, Plasil/Basic, Sankharé/Tchouaméni – Youssouf/Kalu, Briand, Kamano

Opdatering 15/8: nytilkomne højreback Palencia er startkandidat på højre back. 31/8: Cornelius i angrebet.

Bud på straffeskytte
Kamano

Nøglespillere/hold øje med
Costil, Sabaly, Kamano

Skader/karantæner
http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Transfers
http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind: 
31/8: Andreas Cornelius - angriber - Atalanta - reserve
Karamoh - fløj - Inter - reserve
15/8: Sergi Palencia - højreback - 22 år - Barcelona B - starter
5/8: Samuel Kalu - fløj 20 år - Gent - starter - 7 mål/32 kampe, 22 fra start
9/8: Toma Basic - defensiv midtbane - 21 år - Hajduk Split - starter
10/8: Briand - angriber - Guingamp - starter

Ud: 
16/8: Laborde - angriber - indskifter - Montpellier
Malcolm – højrefløj – starter/topscorer - Barcelona
Martin Braithwaite – angriber/fløj – starter – Middlesbrough – lån slut
Soualiho Meïté – midtbane – starter – Monaco (Torino) – lån slut
Diego Contento – venstreback – afløser – Düsseldorf
Olivier Verdon – midterforsvar – reserve - Sochaux
Cafu - fløj - reserve - Røde Stjerne Beograd

Bordeaux - Strasbourg

Caen

Hjemmebane: Stade Michel d'Ornano (20.500)
Underlag: Græs
 
Træner: Fabien Mercadal (2018)

Trupværdi, mio euro:
2014: 17
2015: 31
2016: 32
2017: 32 (nr 15)
2018: 45 (nr 15)

Placering:
2013/14: nr 3 i L2
2014/15: nr 13
2015/16: nr 7
2016/17: nr 17
2017/18: nr 16

Efter endnu en tung sæson hvor nedrykning blev undgået til sidst, har normannerne sagt farvel til 6 markante stamspillere + træner Garande. Godt eller skidt? Der er sket en foryngelse der måske gavner, men nedrykning ligner igen et tema. Offensiven er ikke uinteressant, men forsvar og defensiv midtbane ser svækkede ud.

Caen rykker ned til odds 13,0 hos Danske Spil

Værdi? Det er i hvert fald fristende (også fordi markedets næstbedste odds er 10,0 - dvs en del lavere). Nedrykning var tæt på i sidste sæson, og truppen ser svækket ud.

[Opdatering: 4/8: Den stærke offensiv-midtbanemand Fajr er vendt tilbage efter fire år i den spanske Primera. 15/8: offensivmand Rodelin sendt til Guingamp.16/8: midterforsvarer Baysse hentet i Bordeaux. 30/8: den hurtige angriber/fløj Beauvue lejet i Celta. 31/8: Offensiv-midtbanemand Khaoui hentet i Troyes hvor han scorede 5 mål i sidste sæson]

I juni overtog L1-uerfarne Mercadal (senest træner for L2-klubben Paris FC) trænerposten efter Garande der havde været ved roret i Caen siden 2009.

Målmandsposten: Supererfarne og solide Vercoutre er væk, og posten overtages nok enten af hans reserve Samba eller Zelazny, hentet hos nedrykker Troyes. Habile keepere, men det ligner et skridt ned.

Forsvaret: Farvel til den hurtige midterforsvarer Da Silva, én af ligaens bedste (til er kommet Gradit fra L2, men jeg tvivler på at han kan løfte ansvaret). Væk er også den erfarne venstreback Bessat, men glimrende Imourou er tilbage efter lejeophold i Belgien. Til højre er der stadig dygtige Guilbert.

Midtbanen: Den gamle kreatørræv Féret er draget bort, og det vil vise sig om talentfulde Peeters kan løfte arven. Han får hjælp af nytilkomne Oniangué der er rutineret og målfarlig, så offensivt har midtbanen måske fået et løft, men den dygtige balancemand Benasser er væk, og jeg ser ingen oplagt erstatning. Der er habile folk i fx Sankoh og Diomandé, men de har slet ikke Benassers spilintelligens.

Offensiven: Salget af topscorer Santini svækker, men måske er det ikke SÅ slemt. Han scorede trods alt kun 6 rene mål i sidste sæson, og januartilkommer Crivelli der langt hen ad vejen er samme type, dvs stor, tung og snu (og lidt beskidt), kan måske løfte ansvaret. Alternativt er der store Tchokounté der efter pænt mange mål i tredje- og andenbedste række endelig (i en alder af 29) får chancen i den bedste række. Der er kreativ og nok også målstøtte fra kvikke Ninga, kommet til fra Montpellier, og rutinerede Rodelin er der stadig. 

Sidste sæson
Normannerne havde endnu en sæson flirtende med nedrykning. Først på allersidste spilledag (0-0 mod et umotiveret PSG-mesterhold) blev overlevelsen sikret. Trods nogle på papiret glimrende angribere kneb det gevaldigt med at score mål – 27 kasser var rækkens klart laveste – og forsvaret begik en række dumme fejl.

Før ny sæson
0-0 mod Concarneau (3. div), 0-6 mod Le Havre (L2), 1-0-sejr i Angers, 1-3 mod Guingamp

Bud på idealopstilling
4-3-3: Samba/Zelazny – Guilbert, Genevois/Gradit, Djiku, Imourou – Oniangué, Sankoh, Fajr – ?, Crivelli, Ninga

Opdatering: 16/8: nytilkomne Baysse er startkandidat i midterforsvaret. 30/8: nytilkomne Beauvue startkandidat i angrebet/på fløjen. 31/8: Khaoui på den offensive midtbane...

Bud på straffeskytte
Crivelli, Oniangué

Nøglespillere/hold øje med
Guilbert, Fajr

Skader/karantæner
http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Transfers
http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind: 
31/8: Khaoui - offensiv midtbane - Troyes - starter
30/8: Claudio Beauvue - angriber/højrefløj - 30 år - Celta - udlånt til Leganes i 17/18 - starter/indskifter
16/8: Baysse - midterforsvar - 30 år - Bordeaux - reserve (men før det fast i Nice og Malaga)
4/8: Fajcal Fajr - offensiv midtbane  - 30 år - Girona
Prince Oniangué – midtbane – 29 år – Angers (Wolves) - starter
Casimir Ninga – angriber/venstrefløj – 25 år – Montpellier - indskifter
Malik Tchokounté – angriber – 29 år – Paris/L2 – starter – 12 mål/1 straffe/36 kampe (33 start)
Erwin Zelazny – målmand – 26 år – Troyes - starter
Jonathan Gradit – midterforsvar – 25 år – Tours/L2 - starter
Yacine Bammou – angriber/fløj – Nantes - indskifter
Emmanuel Imourou – venstreback – Cercle Brügge – starter – leje slut
Andre tilbage efter lejemål: Alhadur, Louis, Reulet, Voisin, Sané

Ud: 
15/8: Rodelin - offensivmand - starter - Guingamp
Ivan Santini – angriber – starter (11 mål/5 straffe) – Anderlecht
Damien Da Silva – midterforsvar – starter – Rennes
Rémy Vercoutre – målmand - starter – klubløs
Julien Féret – midtbane - starter – klubløs
Vincent Bessat – venstreback/kant – starter - klubløs
Youssef Benasser – defensiv midtbane - starter – Monaco – leje slut
Jordan Leborgne – midtbane – reserve – klubløs
Durel Avounou – midtbane – reserve - Orlean
Matthieu Dreyer – målmand – reserve – Amiens
Hervé Bazile – venstrefløj – indskifter – Le Havre
N'Kololo – fløj – reserve – Hermannstadt
Voisin – reserve - Dunkerque

PSG - Caen

Dijon

Hjemmebane: Stade Gaston-Gérard (16.000)
Underlag: Græs

Træner: Olivier Dall’Oglio (2012)

Trupværdi, mio euro:
2016: 22
2017: 29 (nr 17)
2018: 53 (nr 13)
 
Placering:
2015/16: nr 2 i L2
2016/17: nr 16
2017/18: nr 11

Lille Dijon klarede sig flot i 17/18 trods mange skader – via modigt og effektivt spil - og bør overleve igen. Midterforsvaret mangler forstærkning, men ellers ser det glimrende ud; nu med FCN-keeper Runarsson og den skrøbelige, men ofte geniale, kreatør Gourcuff.

[Opdatering 28/8: Den rutinerede midterforsvarer Ciman købt i Los Angeles]

Målmandsposten: FCNs reaktionsstærke islænding Runarsson er kommet til, og det ligner en startplads. Væk er nemlig sidste sæsons første- og andenkeeper Reynet og Leroy, og tredjekeeper Alain har primært erfaring fra den franske ottendedivision. Spørgsmålet er så om unge Runarsson kan præstere lige så mange redninger som Reynet der i 17/18 toppede ligaen med 134 styk.

Midterforsvaret har mistet store og stærke Djilibodji (og den erfarne afløser Varrault), og jeg ved ikke om 22-årige Aguerd, der kommer fra marokkansk fodbold, bare kan tage over. Der er dog i Lautoa og Yambéré et ganske godt makkerpar. På backs (evt wingbacks) er der stadig Haddadi og unge Rosier, med Chafik som alternativ.

Midtbanen har mistet stærke Xeka, men har fået kreative og målfarlige Gourcuff (der i 2009 førte Bordeaux til mesterskabet). Den 32-årige ex-landsholdsspiller er ofte skadet og magter næppe mange uger med to kampe, men når kampklar, er han en decideret klassespiller. Bag ham er der kvikke og boldstærke folk på defensiv-midtbanen.

Angrebet: Sidste sæsons lejesvend fra Lille, driblestærke og målfarlige Sliti, er blevet købt, og der er andre hurtige og teknisk gode folk som Kwon (pt skadet) og Said, samt en stærk frontløber i Tavares, med Jeannot som kompetent aflaster.

Sidste sæson
Sennepsbyens klub klarede sig forbavsende godt i den ofte svære anden sæson efter oprykning – og det med en trup der på papiret var rækkens tredjeringeste, og som blev ramt af mange skader. Friskt spil med hurtige og giftige omstillinger og mange afslutninger. Temmelig åbent forsvar der tillod mange forsøg og lukkede næstflest mål ind (og det ville have været endnu flere hvis keeper Reynet ikke havde præsteret diverse flotte redninger), men til gengæld scorede holdet femteflest mål. Og de blev scoret af diverse forskellige; topscorer var Tavares med 12 mål, næsttopscorer Kwon med 11. Said og Sliti scorede også pænt med 9 og 7, og flere andre bød også ind med nogle kasser.

Før ny sæson
2-3-tab i Strasbourg, 2-2 hjemme mod Charleroi, 0-0 hos Sochaux, 0-2 mod Southampton, x-x i Reims 4/8

Bud på idealopstilling
4-3-1-2: Runarsson – Rosier, Lautoa, Yambéré, Haddadi – Marie, Abeid – Gourcuff – Kwon (Amalfitano), Tavares, Sliti

Opdatering 28/8:  Nytilkomne Ciman er startkandidat i forsvaret

Bud på straffeskytte
Tavares

Nøglespillere/hold øje med
Runarsson, Abeid, Gourcuff, Tavares

Skader/karantæner
Offensivmand Kwon – sidste sæsons næsttopscorer – missede VM for Sydkorea pga en akillesseneskade, og det er uvist hvornår han er klar.

Transfers
http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind: 
28/8: Laurent Ciman - midterforsvar/højreback - 33 år - Los Angeles FC - starter
Nayef Aguerd – midterforsvar – 22 år – Rabat
Runar Alex Runarsson – målmand – 23 år – FCN - starter
Mickael Alphonse – højreback – 28 år – Sochaux – starter 
Yoann Gourcuff – offensiv midtbane – 32 år - Rennes – indskifter
Jules Keita – venstrefløj – 19 år – klubløs
Tilbage efter lejeophold: Basilio, Dutournier, Bahamboula, Sarrabayrouse

Ud: 
Baptiste Reynet – målmand – starter – Toulouse
Xeka – midtbane – starter – Lille – leje slut
Djilibodji – midterforsvar – starter – Sunderland – leje slut
Sandsynligvis: Sliti – offensiv midtbane/fløj/angriber – starter – Lille – leje slut
Cédric Varrault – midterforsvar – afløser – klubløs
Vincent Rüfli – back – afløser – Paris
Eden Massouema – defensiv midtbane – reserve – Valenciennes
Erwan Maury – defensiv midtbane – reserve – Rodez
Benjamin Leroy – målmand – reserve – Ajaccio

Montpellier - Dijon

Guingamp

Hjemmebane: Stade du Roudourou (18.400)
Underlag: Hybridgræs

Træner: Antoine Kombouaré (2016)

Trupværdi, mio euro:
2016: 31
2017: 35 (nr 14)
2018: 52 (nr 14)

Placering:
2015/16: nr 16
2016/17: nr 10
2017/18: nr 12

Omstillingsstærke Guingamp – midterplacering i 17/18 – har sagt farvel til store Diallo på midtbanen samt to markante offensivfolk, kreatør Grenier og angriber Briand, men sidstnævnte erstattes af farlige Roux. Stadig basis for farlige kontraer.

[Opdatering: 15/8: Offensivmand Rodelin hentet i Caen. 28/8: midtbanemand Fofana købt i Amiens. 31/8: fløjspiller Salibur sendt til Saint-Étienne]

Målmandsposten: Stadig besat af den stærke svensker Kalle Johansson der i sidste sæson stod for tredjeflest redninger i L1 (hans forsvar tillod dog også tredjeflest forsøg).

Forsvaret ligner sig selv med erfarne Sorbon og Kerbrat i midterforsvaret, med Angoua og talentfulde Eboa Eboa som alternativer. Backen Martins-Pereira er væk, men førstevalgene var og er nok stadig Ikoko til højre og Rebocho til venstre (hvor angrebsdygtige Tabanou er alternativ).

Midtbanen har mistet store og hovedstødsstærke Diallo (passede ikke helt ind i den letbenede omstillingstaktik), men virker nydeligt dækket ind med løbestærke Deaux eller Didot som oprydder, samt teknisk dygtige Phiri og Blas som mere kreative. Blas blev i sidste sæson omskolet fra offensiv til defensiv midtbanemand, og efter indledende besværligheder gjorde han det flot.

Offensiven har mistet kreatør og frisparksskytte Grenier og den snu topscorer Briand, men har fået målsøgende og -farlige Roux, en angribertype som truppen manglede. Der er stadig hurtige og udfordrende fløje/angribere i N'Gbakoto, Salibur og ikke mindst 20-årige Marcus Thuram der viste storspil i slutningen af sidste sæson. Kæmpetalent (som ikke har det fra fremmede; far er den gamle landsholdsback Lilian). Der er også Benezet der er både kreativ og målfarlig og evt kan udfylde Greniers rolle.

Sidste sæson
De omstillingsstærke bretonere hentede igen en glimrende midterplacering og stod bl.a. for en meget underholdende og målrig april måned hvor det blev sejr over Monaco og uheldig uafgjort mod PSG.

Før ny sæson
1-0-sejr hos Cholet (3. div), 2-2 hos Brest (L2), 3-1-sejr i Caen, 4-1-sejr i Reims, x-x  mod Dijon (4/8)

Bud på idealopstilling
4-3-3: Johnsson – Ikoko, Sorbon, Kerbrat, Rebocho – Blas, Deaux, Phiri/Benezet – N'Gbakoto/Salibur, Roux, Thuram

Opdatering 15/8: Nytilkomne Rodelin er startkandidat i offensiven.

Bud på straffeskytte
N'Gbakoto/Roux

Nøglespillere/hold øje med
Johnsson, Blas, Thuram 

Skader/karantæner
http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Transfers
http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind: 
28/8: Fofana - midtbane - 25 år - Amiens - indskifter
15/8: Ronny Rodelin - angreb/kant - 28 år - Caen - starter
Nolan Roux – angriber – 30 år – Metz – starter/topscorer – 15 mål
Tilbage fra leje: Livolant, Traoré

Ud: 
Salibur - højrefløj - starter - Saint-Étienne
Grenier - offensiv midtbane - starter - Rennes
Briand - angriber - starter - Guingamp
Mustapha Diallo – defensiv midtbane – starter/afløser – Nîmes
Jonathan Pereira – back – starter/afløser - Lorient
Thibailt Giresse – fløj/offensiv midtbane – indskifter - karrierestop

Saint-Etienne - Guingamp

Lille

Hjemmebane: Stade Pierre-Mauroy (50.186)
Underlag: Græs
 
Træner: Christophe Galtier  (dec 2017)

Trupværdi, mio euro:
2016: 54
2017: 55 (nr 9)
2018: 92 (nr 8)

Placering:
2015/16: nr 5
2016/17: nr 12
2017/18: nr 17

Det ser lovende ud i Lille. Organisationsstærke Galtier fik et godt hold banket sammen i slutningen af en ellers grum 17/18-sæson, og transfers har styrket truppen markant – med tilgang af erfarne klassespillere som Fonte og Rémy samt fremstormende folk som Xeka, Celik, Bamba og Ikoné. Masser af talent.

Lille i top 6 til odds 5,0 hos Unibet

En sølle 17.-plads blev det til i sidste sæson, men træner Galtier, der tog over i januar, fik banket et godt hold sammen i løbet af foråret, og nu er en i forvejen talentfuld trup styrket markant. Jeg er usikker på chancevurderingen, men odds 5 lugter af værdi.  Alternativt er der top 10 til odds 1,8.

[Opdatering: 8/8: Højreback Malcuit solgt. Dygtig, men missede det meste af 17/18 pga skade. 13/8: den offensive back Pied hentet i Southampton. 15/8: midterrforsvarsreserve Alonso udlejet til Celta.17/8: Klubbens nok bedste venstreback (dog ikke spillet i denne sæson), den marokkanske VM-spiller Mendyl, solgt til Schalke. 22/8: Højrefløjsindskifter El Ghazi udlånt til Aston Villa. 30/8: angriber Mothiba solgt til Strasbourg. 31/8: Kreatør Benzia solgt til Fenerbahce, angriber Fonte hentet i Fulham og højreback Costanza i Botafogo]

Efter 14 år i træk i top10 (mange af årene i top5, nogle af dem i top3) har Lille i seneste to sæsoner været i den tunge halvdel. I 17/18 var holdet endda helt nede at snuse til nedrykning. Efter et skidt efterår, bl.a. ødelagt af kompromisløst offensive Bielsa, kom defensivt orienterede Galtier til i december, og efter en frustrerende overgangsfase hvor meget lidt lykkedes, begyndte Lille at spille stærk fodbold i slut-april.

Målmandsposten: 23-årige Maignan gjorde det godt i en svær situation i sidste sæson (forsvaret svigtede ofte). En mere erfaren keeper kan dog være på vej.

Forsvaret: Sommerscoop: Lille har hentet en transferfri José Fonte i Kina. Han er 34 år og ingen hurtigløber, men han spillede alle Portugals 4 kampe ved VM og er stadig dygtig. Forstærkning af et midterforsvar der stadig råder over gode Soumaoro og den talentfulde Dabila. Alonso og teknisk svage Ie ser ud til at være til overs. På højrebacken er interessante Celik, 21 år, kommet til. Til venstre er der talentoverflod: 20-årige Mendyl og 23-årige Koné (vendt tilbage fra lejeophold). Der er også temmelig ringe Ballo Touré, men slutningen af sidste sæson tydede på at Galtier var ved at komme i (berettiget) tvivl om Ballos evner.

Midtbanen: Væk er Amadou (tung) og Bissouma (ustabil), men stærke Xeka er vendt tilbage efter succesrigt lejeophold i Dijon, og et serbisk stortalent (Zekaj) er hentet til. Der er stadig gode folk som Mendes og Maia. Offensivt er der stadig kreatør Benzia.

Angreb/fløje: Overflod. Den 31-årige ex-landsholdsspiller Rémy (ex-Marseille og -Chelsea) er kommet til og kan udfylde rollen som centreforward-læremester for 22-årige Mothiba der gjorde det glimrende i foråret. Begge er hovedstødsstærke og kvikke. På fløjene er der stadig målfarlige Pepe samt kreative El Ghazi og Araujo, og de har fået selskab af talenterne Ikoné og Bamba der begge, trods ung alder, 20 og 22, allerede har markeret sig i Ligue 1.

Sidste sæson
Efter et katastrofalt efterår, der inkluderede farvel til kompromisløst offensive Bielsa (El Loco), kom defensivt orienterede Galtier til i december. Han havde også sine problemer med at få banket et hold sammen af de mange individualister, men det lykkedes, og overlevelsen blev sikret via stærke indsatser i slut-april og maj.

Før ny sæson
2-1-sejr over Porto, 0-0 mod Everton, 2-0-sejr hos Portimonense, 2-2 hos Betis, x-x mod Leicester (4/8)

Bud på idealopstilling
4-2-3-1: Maignan – Celik, Soumaoro, Fonte, Koné – Xeka, Mendes – Pepe, Benzia, Araujo/Ikoné - Rémy

Opdatering 13/8: nytilkomne Pied er en startkandidat på højre- eller venstreback.

Bud på straffeskytte
Pepe, Rémy

Nøglespillere/hold øje med
Maignan, Fonte, Xeka, Pepe, Rémy

Skader/karantæner
http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Transfers
http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind: 
31/8: Rui Fonte - angriber - Fulham - indskifter
31/8: Costanza - højreback - Botafogo
13/8: Jeremy Pied - højreback (højrekant)/venstreback - Southampton - reserve
Rafael Leao - angriber - 19 år - Sporting - indskifter
Loïc Rémy – angriber- 31 år – Las Palmas/Getafe – starter/indskifter – 8 mål/23 kampe (12 start)
Jonathan Ikoné – fløj/offensiv midtbane – 20 år – Montpellier – starter/indskifter
Zeki Celik – højreback – 21 år – Istanbulspur - starter
José Fonte – midterforsvar – 34 år – Yifang - starter
Jonathan Bamba – højrefløj – 22 år – Saint-Étienne - starter
Anton Zekaj – defensiv midtbane – 18 år – Sopot
Xeka – midtbane – 23 år – Dijon – starter – leje slut
Youssouf Koné – venstreback – 23 år – Reims/L2 – starter – leje slut

Ud: 
31/8: Benzia - kreatør - starter/indskifter - Fenerbahce
30/8: Mothiba - angriber - starter - ville dog nok have tabt sin startplads til Rémy
22/8: El Ghazi - højrefløj - indskifter - Aston Villa
17/8: Mendyl - venstreback - starter i foråret - Schalke
15/8 - Alonso - midterforsvar - starter i 17/18; reserve i 18/19 - Celta
8/8: Malcuit - højreback - starter - Napoli
Bissouma – defensiv midtbane – starter/indskifter – Brighton
Amadou – defensiv midtbane/midterforsvar – starter . Sevilla
Ponce – angriber – indskifter – Roma
Kouamé – forsvar – reserve – Paris FC

Lille - Rennes

Lyon

Hjemmebane: Parc Olympiquie Lyonnais (59.186)
Underlag: Hybridgræs

Træner: Bruno Genesio (2016, januar)

Trupværdi, mio euro:
2016: 171
2017: 146 (nr 3)
2018: 352 (nr 2)

Placering:
2015/16: nr 2
2016/17: nr 4
2017/18: nr 3

Lyon kom tilbage i det gode CL-selskab med bronze og har håb om at holde fast – talentfuld trup forstærket af Terrier og Dubois. Men midterforsvaret bør nok forstærkes.

[Opdatering: 21/8: Den fleksible forsvarer Denayer købt i Man City; lejesvend i Celtic, Sunderland og senest Galatasaray. 29/8: Angriber Diaz solgt (tilbage) til Real. Sidste sæsons næsttopscorer, men i foråret og denne sæsonstart var han ofte kun indskifter. 31/8: Celtic-angriber Dembélé og fløjspiller Pintor fra Brest kommet til]

Målmandsposten: Lopes er blandt ligaens allerbedste; lynhurtige reflekser og ungdomsårenes droptendenser er stort set væk.

Forsvaret: Store Marcelo og lille, kvikke Morel kan være et vældigt stærkt par, men der er ofte hovedspilsproblemer i venstresiden hvor Morel er forudseende, men simpelthen for lille, og hvor backen Mendy er talentfuld, men urutineret og upålidelig. Til højre er Nantes' dygtige Dubois hentet til, og det på en post hvor der i forvejen er dygtige folk i Tete og Rafael (sidstnævnte kan være tiltænkt en rolle som afløser til venstre).

Midtbanen: Den defensive midtbane har fysisk styrke og samtidig boldspil i solide Tousart og dynamiske N'Dombele; evt suppleret af teknisk fremragende Aouar (fysisk svag, men kvik på fødderne) – der også kan ligge længere fremme, som fløj eller som kreatørafløser for den driblestærke frisparkskanon Fekir.

Offensiven: Traoré og Depay er udfordrende fløje der samtidig er målfarlige, og de kan sagtens flyttes frem i angrebet hvor især Depay brillerede ved flere lejligheder i 17/18. Det giver en ekstra dimension, en mulighed når den giftige (og lidt selviske) centreforward Mariano er skadet eller har brug for en makker. Venstrefløjen har i øvrigt fået tilgang af stortalent Terrier der har scoret (tre mål) i sine første to træningskampe. Dvs det giver mening at Lyon har solgt 16-årige Goebbels til Monaco formedelst 18,5 mio euro; han havde meget langt til meningsfuld spilletid.

1/8: Men Lyon har så hentet et andet stortalent, den 18-årige angriber Reo Griffiths i Tottenham (fri transfer). 

Sidste sæson
Lyon havde en del problemer i forsvaret, men målmand Lopes holdt modmål-tallet nede, og i den anden ende lynede den stærke defensiv. Bronze og CL-billet for næsen af Marseille.
 
Før ny sæson
2-2 hos Sion, 4-0 over Fulham, 1-3-tab i Huddersfield, 2-1 over Wolfsburg, 3-2 over Benfica i Algave, x-x mod Inter i Lecce (4/8), x-x hos Chelsea (7/8).

I september venter CL-gruppespillet.

Bud på idealopstilling
4-2-3-1: Lopes – Dubois, Marcelo, Morel/Denayer, Mendy – N'Dombele, Tousart – Traoré, Fekir, Terrier - Depay

Evt 4-3-1-2 eller 4-3-3 med Aouar på midtbanen.

Opdatering 21/8: Nyindkøbte Denayer ligner en startkandidat i defensiven. 31/8: Det samme gør Dembélé i angrebet

Bud på straffeskytte
Fekir

Nøglespillere/hold øje med
Lopes, Marcelo, Fekir, Depay

Skader/karantæner
http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Transfers
http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind: 
31/8: Dembélé - angriber - Celtic - starter
31/8: Pintor - fløj - Brest
21/8: Jason Denayer - midterforsvar (højreback/defensiv midtbane) - 23 år - Man City; de seneste tre sæsoner udlejet til Celtic, Sunderland og Galatasaray; fast alle steder. Med i 2 træningskampe for Man City i juli
1/8:  - Reo Griffiths - angriber - 18 år - Tottenhams U18-hold - 27 mål/20 kampe i 17/18
Martin Terrier – venstrefløj – 21 år - Strasbourg - starter
Leo Dubois – højreback – 23 år – Nantes - starter
Oumar Solet – midterforsvar – 18 år – Laval/L2 -
Efter lejeophold: Kemen, Martin Perreira

Ud: 
29/8: Diaz - angriber - starter/indskifter - Real Madrid
13/8: Maoulida - angriber/fløj - indskifter - Nice
Diakhaby – midterforsvar – afløser - Valencia
Willem Geubbels – fløj – reserve - Monaco

Lyon - Amiens

Marseille

Hjemmebane: Stade Vélodrome (67.394)
Underlag: Hybridgræs

Træner: Rudi Garcia (2016, oktober)

Trupværdi, mio euro:
2016: 72
2017: 136 (nr 4)
2018: 243 (nr 4)

Placering:
2015/16: nr 13
2016/17: nr 5
2017/18: nr 4

Dygtige Garcia ser ud til at have sat skik på det sydfranske galehus: Solid defensiv, sprudlende offensiv. Champions League-billet blev det ikke til, men det var meget tæt på, og der er optimisme i Middelhavs-storbyen hvor midterforsvaret er blevet meget mindre tungt via tilgangen af Car. Der mangler ”bare” en decideret bomber i front.

[Opdatering: 9/8: Defensiv-midtbanemand Anguissa solgt til Fulham for 33 mio euro. 16/8: venstreback-reserve Bedimo væk. 23/8: Fløjspiller Radonjic købt i Røde Stjerne. 28/8: Den stærke boks til boks-mand Strootman købt i Roma for 22,5 mio]

Målmandsposten: Mandanda er Frankrigs næstbedste målmand (efter Lloris) og nok ligaens bedste. Rutineret, forudseende og hurtig. Afløser Pelé med de lange fangarme kan droppe, men er generelt en ganske god vikar.

Forsvaret: Stærk signing af Salzburgs kroatiske stortalent Caleta-Car. Han bør erstatte gamle og langsomme (og pt skadede) Rolando som Ramis makker i midterforsvaret. Der er også 18-årige Kamara der viste gode ting når han fik chancen i 17/18, men som nok er for ung til en stamplads. Backs er stadig solide Sakai til højre (med hurtige Sarr som afløser) og kvikke Amavi til venstre (rutinerede Bedimo er vikar).

Midtbanen: Luiz Gustavo er blandt ligaens allerbedste som defensiv regissør, og der er gode makkermuligheder i kvikke Lopes og målfarlige Sanson (opdatering: men bredden er en del mindre imponerende uden Anguissa).

Offensiven: Angrebet har stadig store Mitroglou, intelligente Germain og hurtige Njie. Der mangler nok en decideret målæder, men en sådan kan være på vej (Marseille burde have købt Gomis, 20 mål i 16/17 som lejesvend, før sidste sæson, men efter 29 mål i Galatasaray er han måske stadig en mulighed, trods 32 år. Balotelli og Giroud nævnes også). Og ellers er der højrefløj Thauvin der scorede 22 mål (3 på straffe) i sidste sæson. Til sammenligning scorede PSG-venstrefløjsstjerne Neymar kun 19 (4 på straffe). Brasilianeren havde flere assists, men kun 2 flere (13 og 11), så jeg er tæt på at mene at den 25-årige franskmand havde en bedre sæson (jeg har ikke tal på indirekte assists). Hans mest markante makker er dribler og frisparksspecialist Payet (13 assists) der kan ligge centralt eller til venstre (sågar til højre), og som jeg personligt savnede på det franske landshold ved VM, men evigt løbende og kæmpende Ocampos til venstre er også værd at nævne.

Sidste sæson
Stærk sæson af Marseille der var solid defensivt trods tungt midterforsvar (god organisation) og ofte sprudlende offensivt.

Før ny sæson
1-2-tab mod Beziers (3. div), 0-1 mod Saint-Étienne, 2-1 over Nantes, 1-1 mod Villarreal, 2-3 mod Betis, 1-1 hos Sporting, 2-5-tab hos Bournemouth

Bemærk: Marseille skal spille EL-gruppespil fra september. Den første hjemmekamp spilles uden tilskuere pga uroligheder under flere af klubbens Europa-kampe i sidste sæson.

Bud på idealopstilling
Mandanda – Sakai, Rami, Car, Amavi - Anguissa/Lopez, Gustavo - Thauvin, Payet, Ocampos - Germain

Opdatering 28/8: Nytilkomne Strootman er oplagt som starter på midtbanen.

Bud på straffeskytte
Thauvin, Payet

Nøglespillere/hold øje med
Mandanda, Gustavo, Thauvin, Payet

Skader/karantæner
http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

En del skader. Mest markante: Venstrefløj Ocampos ventes klar i slut-august. Desuden højrekantsafløser Sarr og midterforsvarer Rolando: Uvist hvornår.

Transfers
http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind: 
28/8: Kevin Strootman - 28 år - midtbane - Roma - starter
23/8: Nemenja Radonjic - venstrefløj - 22 år - Røde Stjerne - starter - 5 mål/ 28 kampe, 16 fra start
Duje Caleta-Car – midterforsvar – 21 år – Salzburg - starter
Lejeophold slut: Cabella, Hubocan, Khaoui

Ud: 
Anguissa - defensiv midtbane - starter/afløser - Fulham

Marseille - Toulouse

Monaco

Hjemmebane: Stade Louis II (18.500)
Underlag: Hybridgræs

Træner: Leonardo Jardim (juli 2014)

Trupværdi, mio euro:
2016: 164
2017: 265 (nr 2)
2018: 274 (nr 3)

Placering:
2015/16: nr 3
2016/17: nr 1
2017/18: nr 2

Sølvvinder Monaco har en uhyre talentfuld trup med masser af stjerner in spe, støttet af veteraner som Falcao og Glik. Og nu er VM-profil Golovin kommet til i offensiven. Men der mangler nok en ny målmand og noget bredde i midterforsvaret. Og en ny defensiv-midtbane kan volde problemer.

[Opdatering: 13/8: offensivmand Keita Baldé udlejet til Inter. 28/8: Højre wingback-stortalent Henrichs købt i Leverkusen. 30/8: Kantspiller Chadli købt i WBA]

Fyrstedømme-klubben der ejes af den russiske milliardær Rybolovlev, erobrede mange franske og europæiske hjerter i 2016/17 hvor storfavoritten PSG blev henvist til andenpladsen i Ligue 1, og hvor Juventus måtte kæmpe hårdt for at eliminere monegaskerne i CL-semifinalen.

Efter salg af fire markante idealstartere, inkl Mbappé, i sommeren 2018, kunne Monaco ikke bide skeer med PSG, men det blev til en glimrende andenplads foran Lyon og Marseille. Femte top 3-placering i træk.

Jardim har prøvet forskellige taktikker i sin tid som Monaco-træner, inkl stor fokus på defensiven, men i 16/17 havde han den helt rigtige trup og kunne vende tilbage til sit udgangspunkt: Offensivt spil! Bevares, mod fx PSG stod holdet kompakt defensivt (dog krydret, pletvist, med højt og heftigt pres) og lurede på kontra. Men hvilke kontraer! Lynhurtige og med mange mand. Det gik knapt så lynhurtigt, og var knapt så effektivt, i 17/18, men det var stadig målsøgende.

Målmandsposten: Jeg synes der er behov for indkøb. Førstekeeper er 33-årige Subasic der ved VM demonstrerede sin styrke (rutineret snuhed) og sin svaghed (langsom af H til). Andenkeeper er Benaglio som jeg mener er bedre, men som er 34, og Jardim foretrækker Subasic.

Forsvaret: Midterforsvaret er stadig erfarne og hovedspilsstærke, men langsomme, Glik og den mere kvikfodede (uden at være hurtigløber) Jemerson. Med slasklangsomme Raggi som vikar. Højreback er som udgangspunkt kvikke og offensivt stærke Sidibé om end en talentfuld afløser er kommet til i Pierre-Gabriel.  Til venstre meldes Jorge på vej væk, men til er kommet Barreca, og der er stadig unge Serrano som afløser.

Midtbanen: Sidste sæsons idealstartpar på den bageste midtbane, Fabinho og Moutinho er væk. Den ene plads tages nok af dygtige Tielemans der fik temmelig meget spilletid i 17/18, og den anden plads... Det ligner en kamp mellem den dybtliggende spilfordeler Benasser, dynamiske N'Doram samt nytilkomne Pelé og Aholou.

Offensiven: Venstrekant Lemar er væk, men han havde alligevel en ret skidt 17/18-sæson, og hans salg kan give plads til Baldé der pletvist viste storspil i 17/18 (som kant eller angriber). Der er diverse talenter, fx Geubbels, købt i Lyon for 18,5 mio euro, men han er kun 16 og er næppe tiltænkt en startplads endnu. På højrekanten er der stadig driblestærke og målfarlige Lopes, men der bør også blive en del spilletid (bl.a. fordi Lopes kan ligge centralt eller til venstre) til nytilkomne Grandsir der er hurtig og en stærk kontraspiller. I front er Falcao stadig nr 1, mens intelligente Jovetic nok igen er afløser/indskifter, for Falcao eller på pladsen som hængende angriber/kreatør som nok går til nyankomne Golovin. Interessante stortalenter som Sylla og Pellegri.

Sidste sæson
Efter 90 point og målscore 107-31 i mesterskabssæsonen blev det i 17/18 kun til 80 point og målscore 85-45. Men monegaskerne snuppede andenpladsen - var mere stabil mod de små hold end Lyon og Marseille.

Før ny sæson
1-1 hos Wisla Krakow, 3-0-sejr hos Ruch Chorzow, 3-2-sejr hos Cercle Brügge, 1-2-tab hos Paderborn, 2-2 i Bochum, 1-3-tab hos HSV

4/8 er der Supercup-kamp mod PSG i Kina. I september venter CL-gruppespillet.

Bud på idealopstilling
Subasic – Sidibé, Glik, Jemerson, Barreca – Tielemans, Benasser/N'Doram/Pelé/Aholou – Lopes, Golovin, ? - Falcao

Opdatering 30/8: Kantspiller Chadli er oplagt startkandidat, fx på venstre fløj

Bud på straffeskytte
Falcao

Nøglespillere/hold øje med
Glik, Sidibé, Lopes, Falcao

Skader/karantæner
http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Transfers
http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind: 
30/8: Nacer Chadli - kantspiller - 29 år - WBA - indskifter/reserve
28/8 Benjamin Henrichs - højre wingback - 21 år - Leverkusen - starter/indskifter
Alexandr Golovin – offensiv midtbane/kant – 22 år - CSKA Moskva - starter
Willem Geubbels – fløj – 16 år – Lyon – reserve/andethold
Antonio Barreca – venstreback – 23 år – Torino - reserve
Pelé – defensiv midtbane – 26 år – Rio Ave - starter
Ronael Pierre-Gabriel – højreback – 20 år – Saint-Étienne – afløser
Samuel Grandsir – højrefløj – 21 år – Troyes – starter
Jean-Eudes Aholou – defensiv midtbane – 24 år – Strasbourg - starter
Jonathan Panzo – midterforsvar – 17 år – Chelsea U 18
Diop og Isidor – offensivfolk – 18 og 17 år – Rennes (andethold og U19)
Youssef Benasser – defensiv midtbane – 21 år – Caen – starter – leje slut
Også tilbage efter lejeophold: Gaspar

Ud: 
13/8: Keita Baldé - venstrekant/angriber - starter/indskifter - Inter
Thomas Lemar – venstrekant/offensiv midtbane – starter – Atlético
Fabinho – defensiv midtbane – starter – Liverpool
Moutinho – midtbane – starter - Wolverhampton
Adama Diakhaby – angriber – indskifter – Huddersfield
Ghezzal - højrefløj - indskifter - Leicester
På vej væk: Jorge - venstreback - starter (opdatering 31/8: udlånt til Porto)

Nantes - Monaco

Montpellier

Hjemmebane: Stade de la Mosson (32.900)
Underlag: Græs

Træner: Der Zakarian (2017)

Trupværdi, mio euro:
2016: 32
2017: 46 (nr 10)
2018: 57 (nr 12)

Placering:
2015/16: nr 12
2016/17: nr 15
2017/18: nr 10

Midterholdet Montpellier har (nok) igen-igen solgt sin topscorer, men har hentet to erstatninger der måske kan ruske op i den spage offensiv. Værre er at den hamrende gode defensiv har mistet midterforsvarer Mukiele og wingback Roussillon (også vigtig for offensiven).

[Opdatering: 9/8: Offensivmand Mbenza udlejet til Huddersfield. 16/8: angriber Laborde hentet i Bordeaux]

De overraskende 2012-mestre fra Montpellier er vant til at sælge ud af arvesølvet. Giroud blev solgt i 2012, Belhanda i 2013, Cabella i 2014, Barrios og El Kaoutari i 2015, midtbaneprofilerne Dabo og Martin i 2016, fulgt i januar 2017 af kollega Sanson. Sidste sommer topscorer Mounié, og denne sommer ser det ud til at topscorer Sio afhændes.

År efter år er det gået alligevel – overlevelse i Ligue 1 og i sidste sæson såmænd en nydelig midterplacering.

Målmandsposten: Her råder holdet stadig over knalddygtige Lecomte.

Forsvaret: Det bundsolide tremands-midterforsvar har mistet sin hurtigløber: højremand Mukiele. Evt kan pladsen udfyldes af Le Tallec der har hentet hår på brystet i bl.a. serbisk fodbold. Styrmand ser stadig ud til at være Hilton der er 40 og temmelig langsom, men det har han sådan set altid været – rutine og evne til at time kompenserer. I hvert fald hidtil – kan han virkelig bliv ved? Der er også Mendes og Congré, begge ret tunge, men ganske habile.

På wingbacks er klassespiller Roussillon væk. En markant svækkelse, for afløser Cozza (U19-landsholdsmand) er nok et talent, men mangler stabilitet. Til højre er der stadig kvikke Aguilar.

Midtbanen: Hårdtarbejdende folk i Lasne, Skhiri og Sambia. Med Piriz (og førnævnte nytilkommer Le Tallec) som alternativ. Der mangler noget driblekunst og noget kreativitet, men der er løbestyrke, fysik og vilje + evne til gå med i kontraangreb.

Offensiven: Topscorer Sio er nok væk, men to erstatninger er kommet til: Mest markant den hurtige og teknisk dygtige Delort. Han scorede ikke ret meget for Toulouse, men var ofte skubbet ud på venstrekanten (hvor hans speed og udfordrende træk også er gavnlige). Her KAN han også havne i Montpellier der også har hentet den store angriber Skuletic. Til venstre er vævre Dolly dog også en mulighed. Opdatering: Men hvad med højrekanten efter Mbenzas farvel? Erfarne (over-the-hill) Camara eller fleksible Berigaud?

Sidste sæson
Midterplacering. Undervejs imponerede Montpellier med en række flotte kampe og resultater mod topholdene, men i sidste ende betød for mange uafgjorte (18!) at en EL-billet ikke kunne nås. Det sydfranske hold havde een af rækkens allerbedste defensiver – klassekeeper Lecomte bagved et solidt tremandsmidterforsvar – men var temmelig tandløse fremme. Gode kontraer, bl.a. via gode wingbacks, men manglende effektivitet i front. 33 mål imod superflot, men 36 scorede mål var ringe. Heraf stod angriber Sio for de 10, kantspiller Mbenza for 8.

Før ny sæson
0-4-tab mod Clermont (L2), 2-0-sejr over Rodez (3. div), 1-1 mod Villarreal, 0-0 i Burnley

Bud på idealopstilling
3-4-3: Berthod – Le Tallec/Mendes, Hilto, Mendes/Congré – Aguilar, Skhiri, Lasne, Cozza – Berigaud, Skuletic, Delort

Evt 3-4-1-2 med fx løbestærke Sambia bagved to angribere.

Opdatering 16/8: Nytilkomne Laborde er startkandidat i angrebet

Bud på straffeskytte
Delort

Nøglespillere/hold øje med
Lecomte, Hilton, Lasne

Skader/karantæner
http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Transfers
http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind: 
16/8: Gaëtan Laborde - angriber - 24 år - Bordeaux - indskifter
Andy Delort – angriber – 26 år – Toulouse – starter – 5 mål/32 kampe (25 start)
Florian Mollet – offensiv midtbane – 26 år - Metz – starter
Damien Le Tallec – midterforsvar/defensiv midtbane – 28 år – Røde Stjerne Beograd - starter
Patar Skuletic – angriber – 28 år – Genclerbirligi – starter – 8 mål/27 kampe (22 start)
Kevin Bérigaud – angriber/fløj – 30 år – Paphos/Cypern – starter – leje slut
Jonathan Ligali – målmand – 27 år – Dunkerque/3. div – leje slut

Ud: 
Sandsynligvis: Sio - angriber - starter - topscorer
Roussillon – venstre wingback - starter - Wolfsburg
Nordi Mukiele – højreback/midterforsvar – starter – Leipzig
Casimir Ninga – angriber/venstrefløj – indskifter - Caen 
Jonthan Ikoné – fløj/offensiv midtbane – indskifter - Lille
Laurent Pionnier – andenkeeper - karrierestop

Montpellier - Dijon

Nantes

Hjemmebane: Stade de la Beaujoire (38.100)
Underlag: Hybridgræs

Træner: Miguel Cardoso (2018)

Trupværdi, mio euro:
2016: 30
2017: 38 (nr 13)
2018: 79 (nr 9)

Placering:
2015/16: nr 14
2016/17: nr 7
2017/18: nr 9

Under Ranieri var Nantes solid bagude, impotent fremme (undtagen Sala – indtil han kørte træt). Hvad kan den nye mand på trænerposten Cardoso mon udrette i Bretagne? Truppen har mistet en stærk højreback i Dubois, men har hentet kvikke Fabio. Værre for holdet er nok at kreatør Thomasson er væk.

[Opdatering 8/8: Gode forstærkninger i midterforsvarer Miazga (som kan snuppe en startplads fra erfarne Pallois, i unåde hos træneren), venstrefløj Boschillia og den lynhurtige angriber Waris. 17/8: forsvarer Djidji udlejet til Torino. 23/8: kantspiller Limbombé hentet i Club Brügge. 30/8: Venstreback Traoré hentet i Troyes. 30/8: stærke Kara Mbodji, midterforsvar/defensiv midtbane, lejet i Anderlecht ]

Efter et år med defensivræven Claudio Ranieri ved trænerroret, har Nantes hyret den cheftræner-uerfarne Miguel Cardoso (12 år som assistent i diverse klubber, 1 år som chef i Rio Ave). Det vil vise sig om han kan give bretonerne mere bid fremme. Indtil videre ser det ud som om han holder fast i Ranieris tendens til at spille kompakt og med kun én angriber, men lad os se.

Målmandsposten: Store Tatarasanu er rutineret og dygtig. En god sidste skanse.

Forsvaret: Midterforsvaret ser stadig solidt ud med folk som Pallois, Carlos og Djidji. Sidstnævnte kan dog være tiltænkt en rolle som højreback efter farvel til dygtige Dubois, men det kan også været at nytilkomne Fabio (tvillingebror til Lyons Rafael) skal udfylde pladsen selv om den tidligere Man Utd-spiller egentlig er venstreback. Til venstre har Nantes nemlig Lima. Omend han kan ligge som kant... 

Midtbanen: Masser af løbestyrke, liden kreativitet. Khrin, Traoré, Girotto, Rongier er habile. Desværre for Rongier, der helst vil spille defensiv midtbane – blev han af Ranier ofte brugt som offensiv midtbane, og det ser ud til at Cardoso kan finde på det samme. Der mangler da også gode offensiv-midtbanefolk i truppen, især efter farvel til kreatør Thomasson. Der er talentfulde Dabo og Alegué, men førstnævnte er kun 17 år. Sidstnævnte er 21, men mangler også stabilitet. Men måske kan nytilkomne Evangelista tilføre lidt kreativitet – han havde i det mindst 3 assists i sidste sæson i den portugisiske liga.

Offensiven: Var i 17/18 alt for ofte én mand (støttet af Thomasson): Den store angriber og targetman Sala. Der udfyldte rollen på flot vis langt hen ad vejen, men som mistede pusten i foråret. Cardoso ser også ud til at foretrække at spille med én angriber, men måske vil han yde mere støtte til centreforwarden end Ranieri der typisk spillede med lange bolde og lod Sala ase og mase alene. Problemet for Nantes er at det kniber med gode, stabile fløje eller kreatører. Der er fx Kacaniklic, N'Gom og El Ghanassy. Har de hvad der skal til?

Sidste sæson
Med Ranieri ved trænerroret var Nantes defensivt solid og temmlig endimensionel fremme (for meget ansvar på targetman Salas ganske vist store skuldre). Få mål i begge ender (36-41). Mange eetmålssejre – bretonerne var vældigt dygtige til at grave sig ned og holde en føring. Efter i lang tid i subtoppen blev det dog kun til en midterplacering. Tungt forår. Blandt andet fordi stakkels overbelastede og hårdtarbejdende Sala kørte træt (scorede kun 1 mål i sæsonens sidste 3 måneder).

Før ny sæson
1-0 over Servette, 5-0 over Chenois, 1-2-tab i Marseille, 0-2-tab mod Avranche (3. div), 1-1 i Angers, 2-1-sejr i Vitré (8. div), x-x i Brighton 3/8

Bud på idealopstilling
Tatarusanu – Fabio, Carlos, Miazga, Lima/Fabio – Touré, Krhin, Rongier – Evangelista, Waris - Sala

Opdatering 23/8: Den nytilkomne kantspiller Limbombé er startkandidat. 30/8: Det samme er nytilkomne Mbodji i midterforsvaret eller den defensive midtbane

Bud på straffeskytte
Sala

Nøglespillere/hold øje med
Tatarusanu, Sala

Skader/karantæner
http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Transfers
http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind: 
30/8: Kara Mbodji - midterforsvar/defensiv midtbane - 28 år - Anderlecht - starter (men skadet det meste af foråret; comeback i maj)
30/8: Charles Traoré - venstreback - 26 år - Troyes/L2 - fast starter i 17/18 hvor Troyes var i L1
23/8: Anthony Limbombé - kantspiller (venstreback) - 24 år - Club Brügge - starter - 6 mål/32 kampe
Start-august: Matt Miazga - midterforsvar - 22 år - Vitesse (ejet af Chelsea) - starter
Start-august: Majiid Waris - angriber/venstrekant - 26 år - Porto - indskifter
Start-august: Gabriel Boschillia - fløj - 22 år - Monaco - reserve
Lucas Evangelista – midtbane/kant - 23 år – Estoril (ejet af Udinese) - starter
Fabio da Silva – venstreback – 28 år - Middlesbrough – starter/afløser
Efter lejeophold: Walongwa, Olliero

Ud: 
18/8: El Ghanassy - fløj - indskifter - Al-Raed
17/8: Djidji - midterforsvar/højreback - Torino
Dubois – højreback – starter – Lyon
Thomasson – offensiv midtbane/kant – starter – Strasbourg
Yacine Bammou – angriber/fløj – indskifter - Caen
Awaziem – midterforsvar – afløser – Porto – leje slut
Alcibiade – back – reserve – klubløs
Iloki – midtbane – indskifter - klubløs
Nakoulma - angriber - reserve - klubløs

Nantes - Monaco

Nice

Hjemmebane: Allianz Riviera (35.600)
Underlag: Hybridgræs

Træner: Patrick Vieira (2018)

Trupværdi, mio euro:
2016: 72
2017: 109 (nr 5)
2918:  128 (nr 6)

Placering:
2015/16: nr 4
2016/17: nr 3
2017/18: nr 8

Farvel til trænerkapacitet Favre samt tre markante idealstartere. Men Vieira havde pondus som spiller og ser også ud til at have det som træner. Desuden er truppen stadig god og teknisk stærk, inkl nogle interessante tilgange. Offensiv trænger dog til forstærkning, især hvis Balotelli smutter.

[Opdatering: 13/8: angrebstalent Maoulida købt i Lyon. 26/8: Venstrefløj-indskifter Marcel sendt til Troyes. 31/8: højreback Souquet afhændet til Gent]

Efter to sæsoner med dygtige Favre ved trænerroret, er han solgt til Dortmund for 3 mio euro, og Nice har hyret Patrick Vieira, den tidligere landsholdskæmpe der stoppede den aktive karriere i 2011, og som de seneste to år har været cheftræner i New York City.

Med to års erfaring må Vieira siges at være urutineret på trænerbænken, men han gjorde det glimrende i New York med sin spilstrategi: Masser af side-afleveringer i forsvaret indtil modstanderen blotter sig, og en midtbanemand med luft omkring sig kan findes med en skarp bold der så kan sendes hurtigt videre ud på fløjen.

Målmandsposten: I sidste sæson erobrede store og stabile Benitez startpladsen fra lynhurtige, men upålidelige, Cardinale.

Forsvaret: Farvel til Marlon og Le Marchand, men den rutinerede og dygtige styrmand Dante er der stadig, sammen med talentet Sarr, og til er kommet gode Hérelle og talentfulde Boscagli (han er tilbage fra lejeophold og virker modnet), til henholdsvis midterforsvar og venstreback. På højreback er der stadig habile Souquet (dog for mange fejlafleveringer). Erfarne Jallet er en mulighed i begge sider – når skadesfri.

Midtbanen: Farvel til stærke Seri. Han var dog temmelig bleg i sidste sæson (nok pga forfejlet salg til storklub i sommeren 2017), så savnet er til at overse. Et par tilgange i Walter (tilbage fra lejeophold) og Danilo, men talentfulde og kvikfodede Tameze fortjener en startplads på en dynamisk totalfodbold-midtbane sammen med målfarlige Lees-Melou og Cyprien.

Offensiven: Hurtige og målfarlige Pléa er solgt, men den ligeledes hurtige driblekunstner Saint-Maximin er der stadig, og den anden fløj kan udfyldes af endnnu en tekniker, Srarfi (talentfulde alternativer i fx Marcel og Sacko). I front bad boy Balotelli når han ikke har karantæne. Medmindre han sælges. Der mangler noget bredde i angrebet. Le Bihan er en habil centreforward, men kan han bære et startansvar?

Sidste sæson
Nice kørte ikke så godt som i bronzesæsonen 16/17; scorede færre mål og lukkede flere ind. Var dog også temmelig skadesplaget.

Før ny sæson
3-2-sejr i Nyon (), 0-1-tab mod Sporting, 2-2 i Charlerois, 0-1-tab hos Torino, x-x mod Saint-Étienne (4/8)

Bud på idealopstilling
4-3-3: Benitez – Jallet, Hérelle, Dante, Boscagli – Lees-Melou, Tameze, Cyprien – Srarfi, Balotelli, Saint-Maximin​​​​

Opdatering 13/8: Nyindkøbte Maoulida er startkandidat i offensiven

Bud på straffeskytte
Balotelli

Nøglespillere/hold øje med
Dante, Balotelli, Cyprien, Saint-Maximin

Skader/karantæner
http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Angriber Balotelli åbner sæsonen med tre spilledages karantæne (pga dårlig opførsel i sidste hjemmekamp i 17/18). Backen Jallet er skadet – uvist hvor længe.

Transfers
http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind: 
13/8: Myziane Maoulida - angriber (fløj) - 19 år - Lyon - indskifter
Danilo Barbosa – defensiv midtbane – 22 år - Braga – starter/indskifter
Christophe Hérelle – midterforsvar – 25 år – Troyes – starter
Youcef Atal – højreback – 22 år – Kortrijk - 
Rémy Walter – defensiv midtbane – Troyes – starter – leje slut
Olivier Boscagli – venstreback/midterforsvar – Nîmes – starter – leje slut
Andre lejeslut: Hassen, Lloris

Ud: 
31/8: Souquet - højreback - starter i sidste sæson, ikke i denne - Gent
26/8: Marcel - venstrefløj - indskifter - Troyes
Seri – midtbane – starter – Fulham
Le Marchand – midterforsvar/venstreback – starter – Fulham
Pléa – angriber/fløj – starter – Gladbach
Lusamba – offensiv midtbane – indskifter – Cercle Brügge
Marlon – midterforsvar – starter/afløser – Barcelona – leje slut
Mendy – defensiv midtbane – afløser – leje slut

Nice - Reims

​​​

Nîmes

Hjemmebane: Stade des Costières (18.500)
Underlag: Græs

Træner: Bernard Blaquart (2015)

Trupværdi, mio euro:
2018: 29,6 (nr 19)

Placering:
2015/16: Nr 14 i L2
2016/17: Nr 6 i L2
2017/18: Nr 2 i L2

Oprykker Nîmes har sagt farvel til to talentfulde stamspillere, og næsttopscorer Alioui er skadet. Til er kommet bl.a. midtbanekæmpe Diallo, en målfarlig fløj og et stort målmandstalent. Midtbane og offensiv ser nydelige ud, men forsvaret ligner et svagt punkt. Ikke det bedste udgangspunkt for Krokodillerne før tilværelsen i L1.

[Opdatering 31/8: Venstrekants-talent Maouassa hentet i Rennes]

Nîmes er tilbage i den bedste række efter næsten tyve år i de lavere rækker (inkl en pinlig tvangsnedrykning i 2015 fra 3. til 2. division pga matchfixing). De fleste fans er nok for unge til at huske klubbens storhedstid: fire L1-andenpladser 1958-1972 (dertil kommer dog en pokalfinale i 1996 der gav en Europa-billet). 

Fans er i hvert fald for unge til at huske byens storhedstid; for cirka 2.000 år siden var sydfranske Nîmes en storby i Romerriget. Men Historien bruges – den største fangruppe kalder sig ”Gladiators”, og klubholdets kælenavn er ”Les Crocodiles”. Sidstnævnte en henvisning til dengang Julius Cæsar gav Afrika-krigsveteraner jordlodder i Nîmes.

Målmandsposten: Fast starter i sidste sæson var Valette, men selv om den 25-årige netop har forlænget sin kontrakt, kan startposten gå til nytilkomne Bernardoni. Han er eet af Frankrigs største målmandstalenter og har trods sine kun 21 år erfaring fra L1 (senest dog L2).

Forsvaret: Var bestemt ikke det bedste i L2 i sidste sæson, og nu er der sagt farvel til talentfulde Boscagli. Der er den erfarne Harek på venstre back (evt midterforsvar trods kun 1,75), men ellers er det småt med L1-erfaring. Harek har i øvrigt rundet de 35, og det nytilkomne talent Miguel kan måske tage backpladsen, lige som to andre nytilkommere, Landre samt venstrebenede og store Lybohu, evt kan tage en højreback- og midterforsvarsplads. Lybohu er 34 år og har, ligesom Miguel, ingen L1-rutine, men det er ikke fordi det vrimler med kompetente kræfter i Nîmes-forsvaret. 

Midtbanen havde i forvejen gode folk i Valdivia (1 sæson i L1) og Savanier, og nu er store og hovedstødsfarlige Diallo kommet til. Der mangler dog måske lidt bredde.

Offensiven har sagt farvel til kreative Del Castillo. Sidste sæsons to topscorere, angriberne Bozok (24 mål/3 på straffe) og Alioui (17) er der stadig, men sidstnævnte åbner sæsonen med at være skadet. Hans plads tages så nok af talentfulde Guillaume, kommet til fra en reservetilværelse i Angers. Til er også kommet den målfarlige fløj Boaunga.

Sidste sæson
Nîmes blev nr 2 i L2. Var langt efter Reims, men fem point foran nr 2. Scorede flest mål af alle, men det kneb mere med forsvaret (fire hold lukkede færre mål ind): 75-37.

Før ny sæson
1-0-sejr hos Beziers (L2), 3-3 hjemme mod Lens (L2), 3-2-sejr hos GFC Ajaccio, x-x hos Guingamp (4/8)

Bud på idealopstilling
4-3-3: Bernardoni – Alakouch/Landre, Landre/Briancon, Briancon/Lybohy, Harek/Miguel – Savanier, Diallo, Valdivia – Thioub, Bozok, Bouanga

Evt 4-4-2

Opdatering 31/8: Nytilkomne Maouassa oplagt startkandidat på venstrekanten/venstreback

Bud på straffeskytte
Bozok

Nøglespillere/hold øje med
Bernardoni, Diallo, Boaunga, Bozok

Skader/karantæner
http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Angriber/næsttopscorer Alioui missede VM (for Marokko) og går også glip af en del af efteråret pga den skade han pådrog sig i maj.

Transfers
http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind: 
31/8: Maouassa - venstrekant - Rennes - reserve
Denis Bouanga – fløj – 23 år – Lorient/L2 – starter (9 mål/34 kampe)
Mustapha Diallo – defensiv midtbane – 32 år – Guingamp – starter/indskifter
Paul Bernardoni – målmand – 21 år – Clermont/L2 - starter
Loiik Landre – højreback/midterforsvar – 26 år – Genoa - reserve
Baptiste Guillaume – angriber – 23 år – Angers - indskifter
Florian Miguel – venstreback – 21 år – Tours/L2 – starter (4 mål/31 kampe)
Zie Diabaté – venstreback – 29 år – Niort/L2 – starter/reserve
Hervé Lybohy – midterforsvar – 34 år – Paris/L2 - starter

Ud: 
Romain Del Castillo – fløj/offensiv midtbane – starter - Rennes
Olivier Boscagli – midterforsvar/venstreback – starter - Nice

Angers - Nimes

Paris SG

Hjemmebane: Parc des Princes (48.428)
Underlag: Hybridgræs

Træner: Thomas Tuchel (2018)

Trupværdi, mio euro:
2016: 413
2017: 412 (nr 1)
2018: 832 (nr 1)

Placering:
2015/16: Nr 1
2016/17: Nr 2
2017/18: Nr 1

Mestrene har foretaget interessant trænerskifte og er styrket på målmandsposten. Den defensive midtbane har sagt farvel til Motta, men det ser jeg som noget positivt. Noget andet: Bliver Neymar, og er der (med eller uden Neymar-salg) et storkøb på vej til Paris?

PSG får flest tilskuere: odds 2,3 hos Unibet

Det var tæt i 2017/18 mellem PSG, Marseille og Lyon der alle lå på et snit mellem 46.000 og 47.000, men pariserne havde godt 600 flere end Lyon og godt 300 flere end Marseille. Sidstnævntes ultras har det i øvrigt med at gå over gevind og koste lukkede tribuner. Jeg er ikke sikker på chancevurderingen, men odds 2,3 frister.

[Opdatering: 12/8: Schalke-forsvarer Kehrer skifter til PSG for 35 mio euro. 31/8: PSG henter Bayerns venstreback-afløser Bernat og Stoke-angriber/fløj Choupo-Moting. Midtbanemand Lo Celso udlejet til Sevilla]

PSG har haft Qatar Sports Investments-koncernen i ryggen siden 2011, og efter en skuffende andenplads i 2011/12 fik araberne mere valuta for de mange oliepenge med fire mesterskaber i træk (alle signeret topscorer Zlatan Ibrahimovic) plus en række pokaler via ligacup og den store pokalturnering. Begge cupturneringer blev også vundet i 17/18, men i år 1 efter Zlatan glippede mesterskabet - sprudlende Monaco var bedst. I 17/18 vendte pariserne dog tilbage på tronen, med nytilkomne Neymar og Mbappé som drivkræfterne ved siden af topscorer Cavani.

Nu er manager Emery – kunne ikke slå igennem i CL og scorede kun eet ud af to ligamesterskaber – udskiftet med Thomas Tuchel (ex-Mainz og -Dortmund). Interessant. Han er kun 44 år, men taktisk velfunderet og fleksibel; jonglerer gerne med formationerne (i sommerens træningskampe har han i øvrigt brugt tre midterforsvarere). Men først og sidst er han glad for højt tempo; pres i forsvar og hurtige angreb. Emery kunne også sætte holdet godt op, men han kunne også kikse fælt, og hans PSG-hold havde tendens til at dale i tempo.

Målmandsposten: Superveteran Buffon er kommet til og skubber nok talentfulde Areola (med til VM som fransk tredjekeeper) ud på bænken. Hvis Buffon spiller som han har gjort i de seneste par sæsoner, er det en forstærkning selv om Areola har gjort det nydeligt.

Forsvaret: Stadig med kvikke Marquinhos og rutinerede Silva (anfører) som ankerfolk i midterforsvaret, men talentfulde Kimpembé får nok igen meget spilletid. På højreback er Alves skadet, så stærke Meunier sidder nok tungt på pladsen. Til venstre er Yuri Bergiche væk, og Kurzawa – dygtig, især fremad, når i form – kan få sin plads tilbage.

Midtbanen: Motta – snu, men langsom – er stoppet, og det kan åbne for en oprydder-startplads til teknisk stærke og visionære Diarra. Medmindre der investeres i fx Kanté... Spilfordeler er stadig lille, men stortænkende, Verratti, og til venstre er der stadig den dynamiske boks til boks-mand Rabiot. God – undtagen når han får bolden tæt på eget felt og tror sig utacklelig. Men der er også kvikfodede Lo Celso der kan udfylde alle pladser på midtbanen. Og unge Nkunku med det gode spark udefra.

Offensiven: Cavani er centreforward, Neymar (medmindre han tager til Real Madrid; han siger selv at han vil blive i Paris) er venstrefløjen der kan kreere helt ude på kanten eller kan gå tilbage (og centralt) og agere spilfordeler, Mbappé (stor andel i det franske verdensmesterskab) er højrekanten der kan foretage lynhurtige løb langs sidelinjen eller centralt, og som gerne går ind og agerer ekstra angriber.

På fløjene er der også Draxler og Di Maria – klassespillere. Og i angrebet er der tilbagevendte Guedes og Jesé – medmindre de udlejes igen. Derudover skal man lægge mærke til det 18-årige stortalent Timothy Weah (søn af George). Han fik kun 3 ligakampe i sidste sæson (1 fra start); forhåbentligt bliver det til mere denne gang.

Sidste sæson
Suverænt mesterskab – 13 point ned til Monaco – og der var råd til afslapning til sidst: 4 runder i træk uden sejr. PSG scorede 108 mål. 1 flere end Monaco sprudlede sig frem til i 16/17 og flere end dengang pariserne havde Zlatan i front. Cavani, Neymar og Mbappé var ustoppelige. Til gengæld var defensiven ikke så solid som normalt. Bl.a. pga problemer på den defensive midtbane hvor Motta var over-the-hill. Og måske også fordi Neymar ikke hjalp ret meget når modstanderen havde bolden. Det forsøgte Mbappé derimod, men det blev mest til klodsede frispark. Fremad var de til gengæld gode...

Før ny sæson
1-3-tab mod Bayern i Østrig (mange PSG-reserver), 1-5 mod Arsenal (ditto) i Singapore, 3-2 over Atlético i Singapore.

4. august gælder det Supercup mod Monaco (i Kina). I september venter CL-gruppespillet.

Bud på idealopstilling
4-3-3: Buffon – Meunier, Marquinhos, Silva, Kurzawa – Verratti, Diarra, Rabiot – Mbappé, Cavani, Neymar

Eller 3-4-3: Buffon – Marquinhos, Silva, Kimpembé - Meunier, Verratti, Rabiot, Kurzawa – Mbappé, Cavani, Neymar

Bud på straffeskytte
Neymar

Nøglespillere/hold øje med
Neymar, Mbappe, Cavani

Skader/karantæner
http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Højreback Alves er korsbåndsskadet – ude til februar.

Transfers
http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind: 
31/8: Choupo-Moting - angriber/venstrefløj - Stoke - starter
31/8: Bernat - venstreback - Bayern - afløser
12/8: Kehrer - midterforsvar/back - 21 år - Schalke - starter
Gianluigi Buffon – 40 år – Juventus – starter
Tilbage efter lejeophold: Jesé, Guedes, Bahebeck, Georgen, Dechamps

Ud: 
31/8: Lo Celso - midtbane - afløser - Sevilla
30/8: Trapp - reservekeeper - Eintracht Frankfurt
Pastore – offensiv midtbane – indskifter – Roma
Berchiche – venstreback – starter – Bilbao
Motta – defensiv midtbane – starter - karrierestop
Ben Arfa – offensiv midtbane – reserve - klubløs

PSG - Caen

Reims

Hjemmebane: Stade Auguste-Delaune II (21.700)
Underlag: Hybridgræs

Træner: David Guion (2017)

Trupværdi, mio euro:
2018: 22,35 (nr 20)

Placering:
2015/16: Nr 18 i L1
2016/17: Nr 7 i L2
2017/18: Nr 1 i L2

Reims var suveræn i L2, men har mistet nogle forsvarere og to markante offensivfolk, inkl topscoreren, og har en L1-uerfaren trup. Det kan blive svært at overleve i den bedste række – medmindre der købes/lejes godt i august.

[Opdatering: 9/8: Den store sydkoreanske angriber Suk hentet hos nedrykkede Troyes. 19/8: Den store midterforsvarer Engels lejet i Olympiakos. 31/8: højreback Foket købt i Gent. 30/8: Fløjtalent Ojo lejet i Liverpool]

Reims er tilbage i den bedste række efter to sæsoner i L2. Den gamle storklub (seks mesterskaber, senest i 1962) har et ret lille budget, og truppen temmelig tynd. Men der er entusiasme hos de rød-hvide efter en flot 17/18-sæson, og den nordøstfranske klub er nok glad for at have givet manager Guion chancen sidste sommer efter nogle år som andetholdstræner og lejlighedsvis førsteholds-caretaker.

Målmandsposten: Fast starter i sidste sæson var unge Mendy, men han er pt fingerskadet, så det kan være at den erfarne reserve Carrasso åbner sæsonen mellem stængerne. 

Forsvaret var solidt i seneste sæson, men er L1-uerfarent, har solgt midterforsvarer Jeanvier og har ikke rigtigt forstærket sig – ud over en hulens bunke venstrebacks (som erstatning for Koné der er vendt hjem til Lille). I det hele taget er der mange venstrebenede i truppen.

Midtbanen der har sagt farvel til fysisk stærke Danilson, har et markant navn i kreatørræven Marvin Martin (højrebenet). I sin tid (knap 10 år siden) én af de bedste spillere i L1, men desværre begyndte han at døje med knæskader i 2013, og han har ikke spillet fast siden, i diverse klubber. Det gjorde han heller ikke i sidste sæson. Men det kan sagtens være at et ellers L1-urutineret hold kan have gavn af hans teknik (også på frispark) og erfaring. I slut-juli kom en anden erfaren herre, den teknisk stærke defensivmand Romao (8 år i L1, bl.a. for Marseille) til fra Olympiakos. En god handel, umiddelbart, selv om han er 34.

Offensiven har sagt farvel til topscorer Siebatcheu og tredjetopscorer Diego. Der er dog stadig den målfarlige og erfarne argentiner Chavarria (næsttopscorer i 17/18 med 14 mål) og unge Oudin der gjorde det godt i foråret. I Rostov har man desuden hentet den ganske interessante Doumbia.

Sidste sæson
Reims vandt den næstbedste række på suveræn vis: 15 point ned til nr 2. Det gik strygende ude såvel som hjemme: 14-2-3 begge steder, dog med bedre målscore på eget græs. Samlet målscore på 74-24 i 38 kampe. Stærk offensiv og endnu bedre defensiv.

Før ny sæson
4-2-sejr hos Lille, 1-2 hjemme mod Red Star (L2), 2-1 over Cercle Brügge, 2-2 mod St Mar Lusitanos, 3-3 i Strasbourg, 1-4-tab mod Guingamp, x-x mod Dijon (4/8)

Bud på idealopstilling
4-3-3: Carrasso/Mendy – Metanire, Jeanvier, Abdelhamid, Konan – Chavalerin, Martin, Romao– Doumbia, Chavarria, Oudin

Opdatering 19/8: Nytilkomne Engels ligner en startkandidat i midterforsvaret. 31/8:  Nytilkomne Foket og Ojo ditto på henholdsvis højreback og en fløj.

Bud på straffeskytte
Chavarria

Nøglespillere/hold øje med
Chavarria, Martin, Oudin

Skader/karantæner
http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Den nytilkomne defensivmand Dingomé har L1-erfaring, men har ikke spillet siden knæskade i november. Målmand Mendy døjer med en brækket finger; ventes at blive klar i august.

Transfers
http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind: 
31/8: Thomas Foket - højreback - 23 år - Gent - starter
30/8: Ojo - fløj - 21 år - Liverpool - i 17/18 udlejet til Fulham i Championship - starter
19/8: Björn Engels - midterforsvar (defensiv midtbane) - 23 år - Olympiakos - starter
Hyun-jun Suk - angriber - 27 år - Troyes - indskifter - 6 mål/25 kampe, 12 fra start
Alaixys Romao – defensiv midtbane – 34 år – Olympiacos – starter
Boulaye Dia – angriber – 21 år - Jura Sud/4. div – starter/topscorer (15 mål/21 kampe)
Aksel Aktas – venstrebenet midtbane – 19 år – Sochaux (andethold) – starter
Ghislain Konan – venstreback – 22 år - Vitoria Guimarares – starter
Tristan Dingomé – venstreback/defensiv midtbane – 27 år – Troyes/L1 – starter til knæskade i nov
Thomas Fontaine – venstreback/midterforsvarer – 27 år - Clermont/L2 - starter
Moussa Dombia – fløj/angreb/offensiv midtbane – 23 år - Rostov – indskifter
Pierre Nouvel – venstreback – 20 år – Lyon (andethold) - starter

Ud: 
Jeanvier – midterforsvar – starter - Brentford
Siebatcheu – angriber – starter/topscorer - Rennes
Diego Rigonato – fløj/offensiv midtbane – starter - Al Dafra
Danilson – midtbane – starter – Nancy
Youssouf Koné – venstreback – starter – Lille – leje slut
Gregory Berthier – midtbane – reserve - Red Star

Nice - Reims

Rennes

Hjemmebane: Roazhon Park (29.800)
Underlag: Hybridgræs

Træner: Sabri Lamouchi (nov 2017)

Trupværdi, mio euro:
2016: 68
2017: 42 (nr 11)
2018: 122 (nr 7) 

Placering:
2015/16: nr 8
2016/17: nr 8
2017/18: nr 13

Efter et skidt efterår gjorde trænerskifte til organisationsstærke Lamouchi underværker i Rennes der spillede flot i foråret. Nu er topscorer Khazri væk, men offensiven ser alligevel stærk og bred ud, bl.a. pga tilgang af Siebatcheu. Midtbanen er også fin inkl stærk svensker der dog lige skal i kampform, mens midterforsvaret har fået én af ligaens bedste.

[Opdatering: 30/8: Den hurtige offensivmand Niang lejet i Torino. 31/8: Angrebsindskifter Sakho udlånt til Bursaspor. 31/8: driblekongen Ben Arfa hentet i PSG der nægtede at bruge ham]

Målmandsposten: Koubek begår en del fejl, men præsterer også mange gode redninger - er reaktionskvik og fx stærk på straffe.

Forsvaret: Det unge makkerpar Gnagnon/Gelin (talentfuld, men ret fejlbehæftet) er ikke mere; efter salget af Gnagnon skal Gelin have en ny makker. Og her har bretonerne virkelig gjort en god handel. Gnagnong er solgt for 13,5 mio euro, og samtidig er rutinerede og hurtige Da Silva hentet i Caen på fri transfer. Markant forstærkning, synes jeg. Afløser er nok stadig erfarne og hovedspilsstærke Mexer. Bredde er der rigeligt af på backs med Traoré og Danze til højre; Baal, Bensebaini og Zeffane til venstre. Zeffane er også en midtbane/kant-mulighed.

Midtbanen: Prcic er væk, men erstatningen er god: Fysisk stærke Johansson er svensk landsholdsspiller – eller var det til han blev knæskadet i november. Hvis han genfinder formen, ligner det en god handel for den defensive midtbane. Der er også teknisk dygtige og skudstærke Siliki og André. De er alle tre gode boks til boks. Og nu har den offensive midtbane fået kreative og frisparksstærke Grenier.

Offensiven: Fløjene er godt besat med arbejdsomme og skudstærke Bourigeaud og stortalentet Sarr (han var fast starter for Senegal ved VM) – der er desuden fx talentfulde Maouassa som alternativ. Angrebet har mistet topscorer Khazri, den falske nier der var både kreativ og målfarlig, men holdet klarede sig faktisk glimrende efter han blev skadet i april, og nu har man hentet en rigtig centreforward i store Siebatcheu. Der har et alternativ i Sakho, mens tekniske Honou er en mulighed hvor som helst i offensiven.

Sidste sæson
En 13.-plads er skuffende for en klub af Rennes' størrelse, men der blev alligevel holdt sommerferie i godt humør. Efter trænerskifte i november havde bretonerne nemlig et flot forår og bragte sig væk fra den truende nedrykning.

Modigt af træner Lamouchi der insisterede på et ungt og talentfuldt forsvar (der begik en del fejl). I offensiven var han mindre modig – stillede ofte kun med tre deciderede offensivfolk inkl en falsk nier som centreforward. Men kredit for en flot sæsonafslutning hvor det gode spil og de fine resultater fortsatte efter næsttopscorer Khazri blev skadet i slut-april. Han nettede 9 gange (3 på straffe) i 24 kampe; Bourigeaud scorede 10 (3 straffe) i 37 kampe.

Før ny sæson
0-3-tab i Salzburg, 2-3-tab hos Anderlecht, 4-1 over Everton, x-x hos Dortmund (3/8)

Bud på idealopstilling
4-2-3-1: Koubek – Traoré, Da Silva, Gelin, Baal/Bensebaini – Siliki, Johansson (André) – Bourigeaud, Grenier, Sarr – Siebatcheu

Opdatering 30/8: nytilkomne Niang er startkandidat i angrebet elller på en fløj. 31/8 Det samme er Ben Arfa, på en offensiv midtbane

Bud på straffeskytte
Grenier, Bourigeaud

Nøglespillere/hold øje med
Silva, Bourigeaud, Sarr

Skader/karantæner
http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Uvist hvornår den nyankomne midtbanemand Johansson, alvorligt skadet i nov, er helt kampklar.

Transfers
http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind: 
31/8: Ben Arfa - offensiv midtbane - PSG - reserve
30/8: M'Baye Niang - angriber/fløj - 23 år - Torino - starter/indskifter
​​​​​​​Damien Da Silva – midterforsvar – 30 år – Caen - starter
Theoson Jordan Siebatcheu – angriber – 22 år - Reims – starter/topscorer – 17 mål/2 straffe/35 kampe (31 start)
Clément Grenier – offensiv midtbane – 27 år – Guingamp – starter
Romain Del Castillo – offensiv midtbane/fløj – 22 år – Nîmes/L2 - starter
Jakob Johansson – defensiv midtbane – 28 år - AEK – starter, men ikke spillet siden alvorlig skade i Italien-Sverige i november (efter scoring i Sverige-Italien)
Tilbage efter lejeophold: Poha, Guitane, Chantôme

Ud: 
31/8: Sakho - angriber - indskifter - Bursaspor
​​​​​​​Khazri – angriber/fløj – starter/næsttopscorer – leje slut – Sunderland → Saint-Étienne
Gnagnon – midterforsvar – starter - Sevilla
Prcic – defensiv midtbane – starter - klubløs
Gourcuff -  offensiv midtbane – indskifter – Dijon
Brandon – angriber – indskifter - Osasuna
Amalfitano - kant/midtbane - afløser

Lille - Rennes

Saint-Étienne

Hjemmebane: Stade Geoffroy-Guichard (42.000)
Underlag: Græs

Træner: Jean-Louis Gasset (jan 2018)

Trupværdi, mio euro:
2016: 79
2017: 63 (nr 7)
2018: 69 (nr 11)

Placering: 
2015/16: nr 6
2016/17: nr 9
2017/18: nr 7

Trænerskifte + stærke transfers gav stærkt forår (efter elendigt efterår) i helgenbyen. Startelleveren ser stadig god ud (især efter tilkomsten af Khazri), men truppen er tynd efter farvel til diverse afløsere; der skal fyldes på i bredden. Men det bliver der nok også; Saint-Étienne er næppe færdig med at handle.

[Opdatering: 16/8: Kreatør Cabella der ellers var vendt tilbage til Marseille efter sit lejeophold i Saint-Étienne, købt af helgenklubben. 31/8: Guingamp-fløjspiller Salibur hentet til]

Målmandsposten: Ruffier har været blandt ligaens allerbedste i mange år. Superstærk keeper. Afløser Moulin er også god.

Forsvaret: Perrin og Subotic er ikke synderligt hurtige, men de er rutinerede, veltimende og boldfaste. Stærkt makkerpar i midten. Som har fået Timothée Kolodziejczak som afløser. Han har haft det svært de seneste sæsoner, i Spanien, Tyskland og senest Mexico, men han var stærk i sin tid i først Lyon, så Nice og så Sevilla. På højre back er der erfarne og målfarlige Debuchy, til venstre kvikke Silva. Stærkt forsvar – der dog mangler noget i bredden. Der er umiddelbart kun store (og ikke ret gode) Lacroix samt den rutinerede venstreback Mbengue.

Midtbanen: Startparret på den bageste midtbane ligner fortsat de velafleverende Selnæs og M'Vila. Efter salg af solide Pjaot er fremmeste afløser nok talentfulde Dioussé.

Offensiven: På venstrefløjen er der stadig rutinerede og stærke Monnet-Paquet der i sidste sæson holdt Ntep (væk igen nu) på bænken. Til højre er Bamba væk, men Hamouma (ofte brugt som angriber) er der stadig. Centreforward er stadig dygtige Beric. Og så er der kreatørposten som i sidste sæson blev udfyldt flot af Cabella. Han er væk nu (opdatering: han ser alligevel ud til at blive!), men til er kommet Khazri der er mindst lige så god (og som kan ligge helt i front hvis det skal være, som falsk nier) – ligeledes driblestærk og målfarlig.

Sidste sæson
Skidt efterår, stærkt forår – hjulpet af trænerskifte (til rutinerede Gasset) og en række gode januartransfers. Fra februar indkasserede holdet 12 mål ind i 15 kampe og scorede selv 25. Var stærkt både som kampskabende og på kontra. Topscorer blev kreatør Cabella med 8 mål (1 på straffe) hvoraf 6 blev sat ind i foråret.

Før ny sæson
7-0 over en ottendedivisionsklub, 1-0 over Marseille, 1-2-tab mod Bordeaux, 1-0 over Lens (L2), 1-1 i Amiens, x-x mod Nice (4/8)

Bud på idealopstilling
4-2-3-1: Ruffier – Debuchy, Perrin, Subotic, Silva – Selnæs, M'Vila – Khazri/Hamouma, Cabella/Khazri, Monnet-Paquet - Beric/Khazri

Bud på straffeskytte
Khazri

Nøglespillere/hold øje med
Ruffier, Debuchy, M'Vila, Khazri

Skader/karantæner
http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Transfers
http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind: 
Salibur - fløj - Guingamp - starter
​​​​​​​Timothée Kolodziejczak - midterforsvarer - 26 år - Tigres - reserve
Wahbi Khazri – offensiv midtbane/kant/angreb – 27 år – Rennes (ejet af Sunderland) – starter/næsttopscorer – 9 mål/3 straffe/24 kampe (23 start)
Tilbage efter lejeophold: angriber/fløj Diony, fløj Nordin

Ud: 
Cabella – kreatør/topscorer (8 mål/1 straffe) – starter – Marseille – leje slut
Jonathan Bamba – højrefløj – starter – Lille
Ntep – venstrefløj – indskifter – Wolfsburg – leje slut
Hernani – defensiv midtbane – indskifter – Zenit – leje slut
Pierre-Gabriel – højreback – afløser – Monaco
Janko – højreback – afløser – Porto
Pajot – defensiv midtbane – afløser – Angers
Theophile-Catherine – forsvar – afløser – Dinamo Zagreb

Saint-Etienne - Guingamp

Strasbourg

Hjemmebane: Stade de la Meinau (29.300)
Underlag: Græs

Træner: Thierry Laurey (2016)

Trupværdi, mio euro:
2017: 13 (nr 20)
2018: 34 (nr 17)

Placering:
2015/16: nr 1 i L3
2016/17: nr 1 i L2
2017/18: nr 15

Alsace-klubben overlevede oprykningssæsonen via modigt spil. Nu er 4 idealstartere plus diverse andre væk, men der er nogle interessante tilkommere, og startelleveren ser stadig ganske god ud. En plads i den tunge ende undgås dog næppe, og der skal nok kæmpes for at undgå nedrykning.

[Opdatering: 17/8: Venstreback Carole købt i Galatasaray; senest lejesvend i Sevilla. 29/8: Metz-målmand Kawashima kommet til. 30/8: den hovedstødsstærke angriber Mothiba købt i Lille]

Målmandsposten: Talentfulde Kamara (kun 21) var fast starter i sidste sæson indtil han blev skadet. Efter et par måneder ude, havde han svært ved at tilbageerobre pladsen fra sin afløser, Oukidja, der gjorde det glimrende. Nu er Oukidja væk, men stærke Sels er købt i Newcastle (senest udlejet til Anderlecht) og er nok nr 1.

Forsvaret: Sidste års startmakkerpar, rutinerede og hovedspilsstærke Mangane + Bakary Koné, er begge væk, men det er primært sidstnævnte der er et tab, for Mangane blev sat af – var for langsom og begik for mange fejl. I stedet spillede Martinez (egl back, men også en habil midterforsvarer) en pæn sæson. Faktisk vil jeg sige at midterforsvaret står stærkere nu: Til er kommet to erfarne  folk som man slår sig på, Mitrovic og Lamine Koné. Og så er der store Tschamba, blot 20 år.

På backs er Foulquier og Seka væk. Men ganske gode Lela er der stadig, nok til højre, og i den anden side kan man passende bruge Martinez, nu hvor der er flere folk at tage af i midterforsvaret.

Midtbanen: Dynamiske boks til boks-folk i fx Martin, Goncalves og Lienard. De er dog ikke vanvittigt gode defensivt, og det ligner en ret markant svækkelse at (den målfarlige) defensivmand Ahohou er draget bort. Til er kommet unge Sissoko, men kan han bare sådan tage springet fra L2?

Offensiven: Det spørgsmål kan også stilles om angriber Ajorque, men han ser interessant ud efter 15 mål i sidste sæsons L2 og kan meget vel erobre en startplads (i konkurrence med ustabile Saadi), nu hvor Bahoken (og afløser Blayac) er væk. Bagved er der stadig spilfordeler Corgnet der kan starte hvis Strasbourg vil præge spillet, mens den hurtige højrekant Da Costa er bedre hvis der skal spilles kontra. Til venstre er stortalentet Terrier væk, men han var alligevel en del skadet, og nytilkomne Thomasson er en kompetent og fleksibel kreatør der kan ligge på kanten eller centralt.

Sidste sæson
Modigt spil (målsøgende spil selv mod PSG) gav endnu en sæson i den bedste række. Defensiven var ret løst organiseret (det blev dog bedre hen ad vejen), men en stærk offensiv (inkl boks til boks-midtbanen) opvejede. 67 mål blev lukket ind (tredjeringest sammen med Lille). Holdet scorede selv 44 mål (11.-bedst) og formåede at nette mange af dem i de rigtige kampe. Topscorer blev Bahoken med 7, Aholou, Da Costa og Lienard scorede hver 5. Bedste oplægger var venstre-midtbanemand Lienard med den gode sparketeknik. Når kampklar og i form var holdets bedste helt klart venstrefløj Terrier, men han fik meget af sæsonen ødelagt af skader.

Før ny sæson
0-2-tab i Sochaux (L2), 3-2 over Dijon, 0-0 mod Nancy (L2), 0-1-tab hos Gent, 3-3 mod Reims, x-x hos Freiburg (3/8)

Bud på idealopstilling
Sels – Lala, Mitrovic, Koné, Martinez – Goncalves, Martin, Lienard – Da Costa/Corgnet, Thomasson – Ajorque/Saadi
​​​​​​​
Opdatering 17/8: Nyindkøbte Carole er startkandidat på venstre back. 30/8: Nytilkomne Mothiba ditto i angrebet

Bud på straffeskytte
Lienard​​​​​

Nøglespillere/hold øje med
Lienard, Thomasson

Skader/karantæner
http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Transfers
http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind: 
30/8: Mothiba - angriber - 22 år - Lille - starter
29/8: Kawashima - målmand - 35 år - Metz - starter
17/8: Lionel Carole - venstreback - 27 år - Galatasaray; 6 kampe i foråret som lejesvend i Sevilla
1/8: Lamine Koné - midterforsvar - 29 år - Sunderland - starter 
Matz Sels – målmand – 26 år – Anderlecht (ejet af Newcastle) - starter
Stefan Mitrovic – midterforsvar – 28 år – Gent - starter
Ibrahima Sissoko – defensiv midtbane – 20 år – Brest/L2 - starter
Ludovic Ajorque – angriber – 24 år – Clermont/L2 – starter – 14 mål/36 kampe
Adrien Thomasson – offensiv midtbane/kant – 24 år – Nantes - starter

Ud: 
Terrier – venstrefløj – starter – Lyon
Aholou – defensiv midtbane – starter – Monaco
Koné – midterforsvar – starter – Malaga – leje slut
Foulquier – højreback – starter – Watford – leje slut
Bahoken – angriber – starter/indskifter - Angers
Seka – back – starter/afløser – Nancy
Oukidja – målmand – starter/afløser - Metz
Salmier – midterforsvar – afløser – Troyes
Blayac – angriber – indskifter – Ajaccio
Mangane – midterforsvar – reserve – klubløs

Bordeaux - Strasbourg

Toulouse

Hjemmebane: Stadium Municipal (33.200)
Underlag: Græs

Træner:  Alain Casanova (2018)

Trupværdi, mio euro:
2016: 41
2017: 57 (nr 8)
2018: 69 (nr 10)

Placering:
2015/16: nr 17
2016/17: nr 13
2017/18: nr 17

Talentfulde Toulouse skuffede stort i 17/18, men undgik nedrykning via playoff. Nu er 5 idealstartere rejst. Nye er kommet til, og truppen er på papiret vældigt god (der er endda råd til yderligere forstærkninger efter salg af Lafont og Diop). Det var den dog også sidste sæson - og det kneb alligevel. Men nu er den ikke alt for skarpe caretaker-manager Debeve afløst af rutinerede Casanova (også manager i Toulouse 2018-15).

[Opdatering: 3/8: Kreative Dossevi hentet i Metz; god tilgang. 11/8: Højreback Moreira snuppet i L2-klubben Lorient. 17/8: Mbia, erfaren klassespiller på defensivmidtbanen, hentet i Kina. 30/8: højreback-reserve Michelin og angrebsindskifter Toivonen udlejet]

Målmandsposten: Væk er stortalentet Lafont, men Reynet (Dijon) der præsterede flest redninger af alle i sidste sæsons L1, ligner en fuldgod erstatning.

Forsvaret: Midterforsvarstalentet Diop – en boldfast klippe – er solgt, og indtil videre er der ikke hentet en erstatning, så makker til store og hovedstødsstærke Jullien er nok ustabile Yago (med store Fortes som afløser; meget lidt brugt i sidste sæson). Ikke ideelt. Højreback er U21-landsholdsspiller Amian (med Michelin eller Yago som afløser), med glimrende Sylla eller Moubandjé til venstre. Begge, især Sylla, kan også bruges om venstre midtbanemand.

Midtbanen: Har mistet to normalstartere i fleksible Somalia og fremdrivende Imbula. Men hentet er Bostock fra tyrkisk fodbold og Garcia fra hollandsk, og især sidstnævnte talent (ejes af Man City) ser lovende ud. Og fra sidste sæson er der stadig habile folk som Cahuzac, Sangaré, Blin og Bodiger. 

Offensiven: Væk er angriber Delort der var holdets bedste oplægger i sidste sæson, men der er stadig den stærke centreforward Sanogo samt de kvikke kantspillere/offensivmidtbanefolk Gradel (topscorer), Durmaz og Jean. Og Toivonen der kan ligge som frontangriber, men også kan agere venstrekant. Han scorede alt for lidt i sidste sæson, men et glimrende VM (fremragende mål mod Tyskland) kan måske være katalysator for den store svensker. Hentet er desuden Batshuayis 20-årige og lovende lillebror Iseka. Han får næppe mange kampe fra start, men kan være en interessant joker i angrebet.

Hold også øje med den 19-årige højrekant El Mokeddem der ser hurtig og velsparkende ud.

Sidste sæson
Den talentfulde trup rodede rundt i bunden i hele sæsonen. Trænerskifte i januar, men med 17 point i 16 kampe gjorde Debeve det ganske vist bedre end forgænger Dupraz (20 point i 21 kampe), men imponerende var det ikke. Sæsonens 54 mål imod var ikke helt skævt (det var blevet til flere hvis målmand Lafont og midterforsvarer Diop ikke havde udvirket små mirakler), men holdet formåede kun at score 38 mål selv (8 af Gradel, 6 af Sanogo, 5 af Delort – der også var bedste oplægger med 5 assists) trods en på papiret stærk offensiv. I playoff mod Ajaccio fra L2 var der dog ingen slinger i valsen.

Før ny sæson
5-2 over Villefranche (8. div), 1-0 over Ajaccio (L2), 2-1 over UNFP, 0-0 hos Nîmes, 1-4-tab hos Crystal Palace

Bud på idealopstilling
4-2-3-1: Reynet – Amian, Yago, Jullien, Moubandjé – Cahuzac, Bostock – Dossevi, Garcia, Gradel - Sanogo
​​​​​​​
Opdatering 17/8: Nytilkomne Mbia er startkandidat på den defensive midtbane

Bud på straffeskytte
Gradel/Bostock

Nøglespillere/hold øje med
Reynet, Jullien, Gradel, Sanogo

Skader/karantæner
http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Transfers
http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind: 
17/8: Stephane Mbia - defensiv midtbane - 32 år - Hebei/Kina - var starter, men ikke spillet siden oktober 2017; tidligere Rennes, Marseille, QPR, Sevilla, Trabzonspor
11/8: Steven Moreira - højreback - Lorient - starter
3/8: Matthieu Dossevi - offensiv midtbane/kant - Metz - starter
Baptiste Reynet – målmand – 27 år - Dijon – starter
John Bostock – midtbane/kant – 26 år - Bursaspor - indskifter
Manu Garcia – midtbane/kant – 20 år – Breda  (ejes af Man City) - starter
Aaron Leya Iseka – angriber – 20 år – Zulte (ejes af Anderlecht) – indskifter – 6 mål/23 kampe (12 start)

Ud: 
30/8: Michelin - højreback - reserve
​​​​​​​Lafont - målmand – starter – Fiorentina
Diop – midterforsvarer – starter – West Ham
Delort – angriber – starter/tredjetopscorer med 5 mål (bedste oplægger med 5 assists) – Montpellier
Imbula – defensiv midtbane – starter – Stoke – leje slut
Somalia – midtbane – starter – Al-Shabab

Marseille - Toulouse