Det korte svar: Ingen. Monaco rykkede næsten ned sidst, og de andre titelbejlere er svækkede i forhold til sidste sæson. Lyon har dog købt en stærk dansker, og sæsonen der går i gang denne fredag, ser interessant ud, PSG-suverænitet til trods. Læs optakten der gennemgår alle 20 klubber: transferstatus, styrker, svagheder, placeringsbud etc...

Amiens Lille Montpellier Reims
Angers Lyon Nantes Rennes
Bordeaux Marseille Nice Saint-Étienne
Brest Metz Nîmes Strasbourg
Dijon Monaco PSG Toulouse


Det lange svar er lidt mere kompliceret. PSG er jo ikke sikret mesterskabet på forhånd – faktisk har den rige hovedstadsklub ”kun” vundet titlen seks gange ud af otte siden nogle Qatar-oliemilliardærer i 2011 begyndte at sprøjte en masse penge i Eiffeltårns-holdet. Men det ser svært ud for de andre hold.

PSG er naturlig storfavorit til at genvinde mesterskabet. Dette efter en 18/19-sæson hvor dét trofæ ganske vist kom i hus, men hvor de parisiske stjerner kiksede i både ligacup og pokalturnering. Samt vanen tro i Champions League. Men træner Tuchel er klar til at prøve igen. Der er tvivl om Neymar – bliver den brasilianske superkreatør i Paris, og er han i givet fald motiveret? – men ellers ser PSG-gruppen styrket ud med en række nye klassespillere. Og fænomenet Mbappé er der stadig – fortjent favorit til at snuppe ligaens topscorer-titel igen; foran holdkammeraterne Neymar og Cavani.

Vinder Ligue 1 i 2019/2020 Udvalgte odds Bookmaker
PSG 1,14
Lyon 13,00
Marseille 29,00
Monaco 36,00 
Lille 41,00

Odds er opdateret den 8. august klokken 12:00. 

Sidste sæsons sølvvinder Lille har vanen tro solgt ud af de bærende kræfter – fx er holdets topscorer Pepe draget over kanalen til England. Men andre talentfulde offensivfolk er kommet til, så måske kan den nordfranske klub igen blande sig i toppen.

Primær-udfordrer til PSG er på papiret bronzevinder Lyon, men også gastronomi-byens klub har mistet vigtige spillere. Til gengæld er danske Joakim Andersen kommet til i forsvaret. Og et par andre nye er købt (bl.a. i Lille).

Tredjefavorit er Marseille, men også det sydfranske galehus har sagt farvel til markante folk. Det har Monaco (der vandt mesterskabet i 2017) ikke i samme grad – faktisk ser truppen stærkere ud end i sidste sæson - men fyrstedømmets klub har en del at indhente efter den elendige 17.-plads.

Nedrykningskamp

Blandt favoritterne til at rykke ned er naturligvis de to oprykkere Metz og Brest. Men i sidste sæson klarede oprykkerne Reims og Nîmes sig flot, så man ved aldrig (med svækket trup risikerer Nîmes i øvrigt at få en svær sæson nr 2). Mindst lige så truet er nok Dijon der næsten røg ned i sidste sæson og nu fremstår en del svagere efter en større åreladning i sommerferien.

Rykker ned i 2019/2020 Udvalgte odds Bookmaker
Brest 2,75
Metz 3,50
Dijon 3,50
Amiens 4,00 
Nîmes 4,33

Odds er opdateret den 8. august klokken 12:00.

Odds og værdi

Jeg har indtil videre ikke fundet værdi i hverken langtidsspil eller førsterunde-kampene, men det har knebet med tiden, så jeg kan sagtens have overset noget. Kom meget gerne med spilforslag eller spørgsmål, så skal jeg nok kigge på det. 

Hvorom alting er, skal jeg nok komme med en masse analyser og tip i løbet af sæsonen. Her i august kan det dog godt være at jeg holder lidt igen – pga ferie, men også fordi jeg traditionelt får tæv af den franske liga i sæsonstarten.

Bemærk i øvrigt at det franske transfervindue er åbent til 2. september. Meget kan altså nå at ændre sig i de forskellige trupper.

AMIENS

Hjemmebane: Stade de la Licorne (13.000)
Underlag: Græs

Træner: Luka Elsner (juni 2019)

Trupværdi, mio euro:
2017: 16 (nr 19)
2018: 32 (nr 18)
2019: 64,5 (nr 15)

Placering:
2015/16: nr 3 i L3
2016/17: nr 2 i L2
2017/18: nr 13
2018/19: nr 15

Bud: nr 11-16

Lille nordfransk klub med ny, talentfuld træner
Pikardiet-klubben, der i 2017 for første gang nogensinde rykkede op i L1, overlevede sine to første sæsoner i den bedste række og klarer sig nok også denne gang. Bemærk: Der tages en chance med ny træner ved roret, den blot 36-årige slovener Luka Elsner (der voksede op i Frankrig), hentet i belgisk andendivision. Men han har selvtillid og ligner en stor trænerkapacitet i svøb. Og truppen ser ok ud.

Transfer-status: Pil op
Rutinerede Pieters er væk på venstreback, men erstattet af Aleesami der har spillet fast for Palermo (først Serie A, så Serie B) de seneste tre sæsoner. Bort er også draget den aldrende midterforsvarer Adenon.

Gode, gamle Jallet (højreback; kan vikariere til venstre) er kommet til og kan tage den plads svenske Krafth efterlader. Og så styrker offensivmand Akolo bredden i de forreste rækker. Hvor dygtige Kakuta i øvrigt kort før sæsonstart er vendt tilbage efter en sæson i Spanien; han kan meget vel genindtage sin startplads.

OPDATERING 27/8: Midterforsvarer Calabresi hentet i Bologna hvor han fik 16 Serie A-kampe fra start i sidste sæson.

OPDATERING 3/9: Midterforsvarer Chedjou hentet. Tjah. 34 år, men han var god (i Lille) da han sidst var i Frankrig, og han var fast starter i den tyrkiske liga sidste sæson og starten af denne.

Spillestil
I sidste sæson var defensiv ikke supergod, men stod typisk kompakt. Offensiv havde en del stærke våben, men sprudlede sjældent. Forsigtighed som regel i højsædet. Hvad sker der under Elsner? Han gjorde det flot i belgiske Saint-Galloise der nåede semifinalen i pokalturneringen og blev nr 3 i andendivision. Han stod for hurtigt og direkte (men som udgangspunkt langs jorden) omstillingsspil og vil nok også gøre det i Amiens.

Opstillingsbud
4-4-2: Gurtner – Jallet, Gouano, Dibassy, Aleesami – Ghoddos/Otero, Blin, Monconduit, Kakuta – Guirassy, Konaté

Eller – især hvis Konaté smutter – 4-3-3: Gurtner – Jallet, Gouano, Dibassy, Aleesami –Blin, Monconduit, Gnahoré –Ghoddos/Akolo, Guirassy, Kakuta/Ghoddos/Otero

OPDATERING start-sept: Calabresi og Chedjou banker nok på til startpladser i forsvaret.

Straffeskytte-bud
Konaté

Frisparksskytte-bud
Ghoddos

Nøglespillere
Gurtner – erfaren keeper. Ret lille, men dygtig

Hold øje med
Timité – talentfuld offensivmand; hurtig og teknisk dygtig, kan ligge som frontløber eller på kanten. OPDATERING: Udlejet til L2-klub. For mange gode offensivfolk...

Trup-situation
Angriber Konaté var med til Afcon for Senegal (finalist: Konaté fik dog kun 2 indskiftninger i 7 kampe) i juni/juli. Dvs sen sommerferie, og form er et spørgsmålstegn i sæsonstart. Han kan i øvrigt være på vej væk.

Præ-sæson
I juli var Amiens 2-1-1 i 4 træningskampe. 3. august blev det 0-1 mod spanske Leganès.

Sidste sæson: nr 15
Efter tungt efterår gik det bedre for Amiens i foråret. Gode transfers i januar, og det tyndede samtidigt ud på skadeslazarettet. 

Transfers

Til
Chedjou - midterforsvar - 34 år - Basaksehir/Bursaspor - starter - 
Calabresi - midterforsvar - 23 år - Bologna - afløser
Kakuta - fløj/kreatør - 28 år - Rayo - indskifter
Akolo – angriber/offensiv midtbane – Stuttgart - indskifter
Aleesami – venstreback – 27 år - Palermo - starter
Jallet – højreback – 35 år – Nice - afløser
Ella – offensiv midtbane – 18 år – Red Bull Akademi (østrigsk ungdomsliga) 
Papeau – offensiv midtbane – 23 år – Genevieve - 
Gendrey – højreback – 19 år – Amiens B
Mamilonne – angriber – 27 år – leje slut - Paris FC/L2 –
Kurzawa – venstre midtbane/kant – 26 år – leje slut – FCM - 
Talal – midtbane – 21 år – leje slut - Entente/3. div 
Rabeï – offensiv midtbane – 24 år – leje slut - Avranches/3. div
Sy – venstreback – 19 år – leje slut - Tubize

Fra
Timité - offensiv - indskifter - Paris FC
Krafth – højreback – starter - Newcastle
Adenon – midterforsvar – starter/afløser – Al-Wahda
Pieters – venstreback – starter - leje slut – Stoke
El Hajjam – højreback – reserve – Troyes
Traoré – venstrefløj – reserve – Quevilly

ANGERS

Hjemmebane: Stade Raymond Kopa (17.800)
Underlag:  græs
 
Træner: Stéphane Moulin (2011)

Trupværdi, mio euro:
2016: 35
2017: 38 (nr 12)
2018: 44 (nr 16)
2019: 70 (nr 14)

Placering:
2015/16: nr 9
2016/17: nr 11
2017/18: nr 14
2018/19: nr 13

Bud: nr 11-16

Fighter-klub har solgt kreatør, men hentet andre gode
Det bør betyde fortsat overlevelse i den bedste række. Nok som sædvanligt krydret med en række fine kamp-comebacks. Angevinerne er stædige, og træner Moulin er ganske god.

Transfer-status: Pil cirka lige ud
Farvel til offensivens bedste mand, venstrefløj og kreatør Tait (og 15/8 også højrekant Adelaïde), men til gengæld har Angers hentet to dygtige folk i Nîmes, den drible- og gennembrudsstærke højrefløj Thioub og den glimrende angriber Aliou. Samlet set et plus, men spørgsmålet er hvad man gør med venstrekanten. Svar: Kort før sæsonstart har Angers hentet den dygtige venstrefløj/angriber Ninga. Også hentet: 22-årige offensivmand fra L2-klub; interessante Pereira Lage.

Midtbanekæmpe N’Doye er draget tilbage til Birmingham. Hans afgang svækker hovedspillet, men øger tempoet.

Til er kommet den store målmand Petkovic der mistede sin startplads i Lorient i sidste sæson, men som ydede stærk pokalindsats mod netop Angers, og som måske kan udfordre aldrende Butelle.

Spillestil
Stærk fysik, velorganiseret defensiv (dog tungt midterforsvar), godt hovedspil (farlig på dødbolde) og gode kontraer. Men ofte ineffektiv foran mål. Medmindre holdet er bagud; imponerende comebacks, gerne fra to mål nede.

Opstillingsbud
3-3-3-1: Butelle – Traoré, Pavlovic, Thomas – Bamba, Santamaria, Manceau – Thioub, Alioui, Ninga/Pereira – Bahoken

Eller også med fire mand i forsvaret; så er det nok aldrende Thomas der ofres.

Straffeskytte-bud
Bahoken

Frisparksskytte-bud
Hvis inde, Mangani

Nøglespillere
Pavlovic – forsvarsklippe der er lidt hurtigere end sine tunge midterforsvarskollegaer

Thioub – fysisk stærk, hurtig og gennembrudsdygtig fløj

Hold øje med
Kanga og El Melali – talentfulde offensivfolk. Med nytilkomne Ninga i truppen kan det dog knibe med spilletid, i hvert fald fra start.

Trup-situation
Midterforsvarer Traoré var med til Afcon for Elfenbenskysten. Dvs sen sommerferie, og form er et spørgsmålstegn i sæsonstart.

Præ-sæson
3-2-1 i seks træningskampe. Senest 31. juli: 1-1 mod Arsenal.

Sidste sæson: nr 13
Spilkvalitet fik nogle nøk opad i januar efter skifte fra to til tre midterforsvarere.

Transfers

Til
Pereira Lage - offensiv - 22 ¨r - Clermont/L2 - starter
Ninga - venstrefløj - 26 år - Caen - starter
Thioub – højrefløj – 24 år – Nîmes – starter
Alioui – angriber – 27 år – Nîmes – starter/indskifter
Petkovic – målmand – 26 år - Lorient – reserve
Mancini – def-midtbane – 18 år – Angers U19
Ciss – venstreback – 29 år – leje slut – Valenciennes/L2

Fra
Adelaïde - højrekant/midtbane - starter
Tait – venstrefløj – starter – Rennes
N’Doye – midtbane – starter, men misssede sidste par måneder i 18/19 – leje slut - Birmingham
Diaw – midterforsvar – reserve – Caen
Andreu – venstreback – skadet i 18/19 – karrierestop

BORDEAUX

Hjemmebane: Matmut-Atlantique (42.000)
Underlag: Hybridgræs

Træner: Paolo Sousa (marts 2019)

Trupværdi, mio euro:
2016: 70
2017: 74 (nr 6)
2018: 133 (nr 5)
2019: 131,5 (nr 7)

Placering:
2015/16: nr 11
2016/17: nr 6
2017/18: nr 6
2018/19: nr 13

Bud: Top 10

Fint potentiale i Sousas girondinere efter kaotisk 18/19
Med to trænerfyringer var sidste sæson problematisk, mildt sagt, for vinbyens klub. Men den nuværende rorgænger Sousa ser dygtig ud, og truppen er glimrende. Basis for forbedring.

Transfer-status: Pil op
Midterforsvarer Koundé er solgt for 25 mio euro, mens rutinerede Koscielny (er ikke hvad han har været, men bør stadig have niveau til at markere sig i L1) og Mexer er kommet til for henholdsvis 5 mio og ingenting. Fine handler, synes jeg. 20-årige Koundé var kvik på fødderne, men begik mange fejl.

Lovende Kwateng og Benito gør backbredden større. I angrebet er danske Cornelius – et par flotte mål, men alt for ustabil og meget skadet – erstattet af den sydkoreanske landsholdsangriber Hwang. Hvis han hurtigt kan vænne sig til Europa, ser det interessant ud. Dog hård konkurrence i rutinerede Briand og unge Maja. Samt den fleksible kant/angriber De Préville.

Spillestil
Træner Sousa vil gerne spille 3-4-3, men brugte 4-3-3 i L1-turneringen i USA i slut-juli. Dog stadig med backs der kan gå fremad, og udfordrende og målfarlige fløje.

Opstillingsbud
3-4-3: Costil – Mexer, Koscielny, Pablo – Kwateng/Sabaly, Basic, Otavio,  Sabaly/Poundjé – de Préville, Briand/Maja/Hwang, Kamano

4-3-3 er også en mulighed, dvs med en ekstra midtbanemand, fx Tchouameni eller, hvis det skal være ekstra offensivt, fx kreative Adli.

Straffeskytte-bud
Kamano

Frisparksskytte-bud
De Préville

Nøglespillere
Costil – stærk keeper; landsholdsreserve
Pablo – intet teknisk vidunder, men bomstærk midterforsvarer
Kamano – klassefløj der mistede humøret i sidste sæson, men genvandt det da Sousa kom 
Sabaly – dygtig Senegal-back der kom på turneringens hold under Afcon; kan spille i begge sider

Hold øje med
Basic, Maja, Adli - lovende folk

Trup-situation
Backen Sabaly og fløjspiller Kamano deltog i Afcon i juni/juli (Sabaly var endda med i finalen) og vendte derfor senere tilbage til Bordeaux end de øvrige. Deres form er et spørgsmålstegn i sæsonstarten.

Karantæne: midtbanemand Otavio

Træningskampe
2 nederlag i træk i start-juli. 19—21. juli L1-turnering i USA: 1-2-tab mod Marseille, 2-1 over Montpellier. 28. juli 1-3 mod Galatasaray og 4. august 2-3 mod Genoa.

Sidste sæson: nr 14
Kaos: To trænerfyringer. Paolo Sousa tog over i marts. Skidt sæsonafslutning efter god start, men han ligner en fornuftig mand på posten. Formåede at motivere nogle spillere der havde haft en lang, tung periode.

Transfers

Til
Koscielny – midterforsvar – 33 år – Arsenal (5 mio euro) – starter/afløser 
Ui-jo Hwang – angriber – 26 år - Gamba Osaka – starter – 4 mål/19 kampe i 2019; 15 mål/27 kampe i 2018. Sydkoreansk landsholdsstarter (17 mål/34 kampe)
Benito – venstreback – Young Boys - starter
Mexer – midterforsvar – 30 år – Rennes - starter
Kwateng – højreback – 22 år – Nantes – starter/afløser
Mancini – midtbane – 22 år – Auxerre/L2 - starter
Lottin – def-midtbane – 17 år – Bordeaux B
Cafu – fløj – 27 år – leje slut - Røde Stjerne
Vada – def-midtbane – 23 år - leje slut – Saint-Étienne – afløser
Baysse – midterforsvar – 31 år - leje slut – Caen - reserve

Fra
Koundé – midterforsvar – starter – Sevilla
Youssuof – højrefløj/midtbane – reserve – Saint-Étienne
Lewczuk – midterforsvar – reserve – Legia Warszawa
Plasil – def-midtbane – afløser – karrierestop
Cornelius – angriber – indskifter – leje slut - Atalanta/Parma
Palencia – højreback – afløser – leje slut – Barcelona
Karamoh – fløj – afløser – leje slut – Inter

BREST

Hjemmebane: Stade Francis-Le Blé (16.000)
Underlag: Græs

Træner: Dall’Oglio (maj 2019)

Trupværdi, mio euro:
2019: 28 (nr 20)

Placering:
2017/18: nr 5 i L2
2018/19: nr 2 i L2

Bud: nr 15-20

Kontrastærk oprykker med talentfuld trup – men oprykningstræner er væk, og hvad med ballast og erfaring?
Brest er tilbage i den bedste række for første gang siden 2010. Straks efter oprykningen i maj skiftede Brest træner, fra Furlan (de kunne ikke blive enige om hvor længe en ny kontrakt skulle løbe) til ligeledes L1-erfarne Dall’Oglio der stod uden job siden nytårsfyringen i Dijon.

Dall’Oglio har overtaget en trup der har en lille håndfuld L1-erfarne, men generelt er ung og talentfuld. Det ser ud som om at holdet er mere solidt end i sidste sæson, samtidig med at kontrastyrken er holdt ved lige. Brest har gjort det godt i sommerens træningskampe; nu skal det vise sig om det holder når det for alvor går løs.

Transfer-status: Pil lidt op
Den erfarne (og nok lidt over-the-hill) midterforsvarer Weber er rejst og blevet erstattet af Bain der gjorde det godt i Le Havre og scorede ikke færre end fem mål, bl.a. på hovedstød mod netop Brest.

På venstreback er der også sket en opgradering: Bernard er sendt til en L2-klub, og til er kommet både talentfulde Perraud og rutinerede Baal.

OPDATERING 12/8: Den unge angriber Cardona er købt i Monaco (hvor han ikke kunne slå igennem; han var senest udlejet til Cercle Brügge hvor han scorede 6 mål i 20 kampe).

OPDATERING 13/8: Den erfarne midtbanemand Lasne er hentet i Montpellier.

OPDATERING 3/9: Midterforsvarer Duverne hentet i L2-klub

Spillestil
Mon ikke det bliver en kompakt defensiv krydret med kontrastød og dødbolde. 

Opstillingsbud
Larsonneur – Belaud, Castelletto, Bain, Baal – Diallo, Belkebla/Lasne -  Court, Autret, N’Goma/Grandsir – Charbonnier

Straffeskytte-bud
Charbonnier

Frisparksskytte-bud
Autret

Nøglespillere
Larsonneur. Blot 22 år, men førstekeeper for Brest de seneste to sæsoner.

Belaud. Dygtig højreback der har været i klubben siden 2014.

Charbonnier. Rutineret angriber der blev ligatopscorer med 27 kasser (4 på straffe).

Hold øje med
På et ungt hold skal det bl.a. blive interessant at følge midtbaneknøsene Diallo og Mbock, 20 og 19 år.

Trup-situation
Midtbanemand Mbock, netop rykket op fra andetholdet, går glip af 1. runde. Tvivl om Belaud, men han kan sandsynligvis spille.

Præ-sæson
4-1-0 i fem træningskampe der bl.a. har givet 1-0-sejre over lokalrivalerne (og storebrødrene) Rennes og Nantes. Senest (3. august) 1-1 mod spanske Levante.

Sidste sæson: nr 2 i L2
Med 64 mål (27 sat ind af angriber Charbonnier; 4 på straffe) var bretonerne det mest scorende hold i ligaen. Til gengæld blev 35 lukket ind; hvilket kun var femtebedst.

Undervejs gjorde Brest også væsen af sig i pokalturneringen hvor klubben var tæt på at eliminere Bretagne-storebror Rennes; fik 2-2 ude via to kontramål af Charbonnier og tabte via straffesparkskonkurrence.

Transfers

Til
Duverne - midterforsvar - 22 år - Lens/L2
Cardona – angriber – 21 år – Monaco - senest udlejet til Cercle Brügge – starter/indskifter
Perraud – venstreback – 21 år – Nice (2 mio euro) – reserve
Bain – midterforsvar – 25 år – Le Havre - starter
Grandsir – fløj – 22 år – leje – Monaco – senest udlejet til Strasbourg – reserve
Baal – venstreback – 33 år – Rennes – reserve
Kiki – venstreback – 25 år – leje slut – Red Star/L2
Mbock – midtbane – 19 år – Brest B

Fra
Weber – midterforsvar – starter – Caen
Bernard – venstreback – starter – Auxerre/L2
Magnon – midtbane – reserve - Avranches/3. div
Henry – højreback – reserve - Rodez/L2
Buon – midterforsvar – reserve - Avranches/3. div
Butin – angriber – reserve - klubløs
Ayasse – midtbane – - afløser - klubløs

DIJON


Hjemmebane: Stade Gaston-Gérard (16.100)
Underlag: Græs

Træner: Stephane Jobard (juni 2019)

Trupværdi, mio euro:
2016: 22
2017: 29 (nr 17)
2018: 53 (nr 13)
2019: 43,5 (nr 18)
 
Placering:
2015/16: nr 2 i L2
2016/17: nr 16
2017/18: nr 11
2018/19: nr 18

Bud: Nedrykningskamp 

Sidste sæsons næsten-nedrykker virker markant svækket
Sennepsbyens klub har fået ny træner denne sommer (efter et halvt år med Kombouaré): 48-årige Stephane Jobard hvis CV tæller 6 år som assistent i netop Dijon samt seneste sæson som assistent i Marseille. Dvs ingen cheftræner-erfaring, men han kender klubben godt, og fans virker tilfredse med ansættelsen. Han får i øvrigt den tidligere L1-klassespiller Luyindula blandt sine rådgivere.

Kan Jobard holde Dijon oven vande? Det kan blive svært med markant svækket trup.

Transfer-status: Pil ned
Fem idealstartere er draget bort: backs Rosier og Haddad, midterforsvarer Yambere, def-midtbanemand Abeid og offensivmand Saïd. Desuden farvel til målmand Allain der kæmpede med ustabile Runarsson om startpladsen.

Offensivprofil Sliti vil også gerne væk og har ikke været med i træningskampene (dog også pga sen sommerferie efter Afcon).

Til er kommet erfarne Ecuele Manga, senest fast starter i Premier League med Cardiff (der dog rykkede ned). Ligner en forstærkning i forhold til Yambere. Og def-midtbanemand Ndong er hentet hos nedrykker Guingamp. Men samlet ser svækkelsen markant ud.

OPDATERING: Sliti er solgt til en saudi-arabisk klub for blot 5 mio euro. Mærkeligt.

OPDATERING 16/8: Den 24-årige venstreback Muzinga er hentet i Congo.

OPDATERING 20/8: Den kæmpestore målmand Gomis hentet i Serie A-klubben SPAL (hvor han mistede sin startplads i januar; til gengæld stod han for Senegal ved Afcon.

OPDATERING 22/8: Venstreback Mendyl hentet i Schalke hvor han blev lagt på is i marts pga uenighed med træneren.

OPDATERING 3/9: angriber Jeannot sendt videre.

Spillestil
At dømme efter træningskampe ser Jobard ud til at foretrække at spille 4-4-2. Det kan dog sagtens være at det i L1, mod stærke modstandere, bliver en formation med færre offensivfolk.

Opstillingsbud
Gomis – Alphonse, Ecuele Manga, Aguerd, Chafik – Balmont, Amalfitano, Marie – ?, Tavares, Sammaritano

Straffeskytte-bud
Tavares

Frisparksskytte-bud
Amalfitano

Nøglespillere
Tavares – stor og stærk angriber

Hold øje med
Keita – kvikt offensivtalent (OPDATERING: Udlejes)

Trup-situation
Karantæne: midtbanefolk Amalfitano og Balmont

Præ-sæson
2-1-0 i start- og midtjuli (mod L2-klubber) – men forvirring i defensiv og diverse fejl, individuelle og kollektive. Offensivt: Tekniske fejl, formåede ikke at holde på bolden. 27/7 mod Reims: 1-3-tab. 3/8 mod Nîmes: 2-0-sejr.

Sidste sæson
Kvikfodet og teknisk offensiv med fint potentiale, men blev vist for sjældent. Usikkert forsvar, Efter nogle hvedebrødsdagskampe med fin dynamik efter januar-trænerskifte til Kombouaré sank holdet igen ned i apati, men vågnede påny i april. Ustabilitet i maj. Undgik med nød og næppe direkte nedrykning og slog L2-klubben Lens i playoff.

Transfers

Til
Mendyl - venstreback - 21 år - leje - Schalke - starter/afløser indtil sat af i foråret pga træneruenighed
Muzinga - venstreback 24 år - Vita/Congo
Ndong – def-midtbane – 25 år – Guingamp - afløser
Ecuele Manga – midterforsvar – 31 år – Cardiff - starter
Soumaré – offensiv midtbane – 20 år – Saint-Quentin
Baldé – højrefløj/højreback – 23 år – Sporting U23
Barbet – midterforsvar – 18 år – Dijon U19

Fra
Keita - offensiv - indskifter - leje - Lens
Sliti - fløj/kreatør - starter - Al-Ettifaq
Saïd – fløj – starter - Toulouse
Haddadi – venstreback – starter – Al-Ettifaq
Abeid – def-midtbane – starter – Nantes
Yamberé – midterforsvar – starter - Al-Ettifaq
Rosier – højreback – starter, men missede foråret pga skade – Sporting
Allain – målmand – starter/afløser – Olympiacos
Kwon – angriber – indskifter – Freiburg
Kaba – angriber – indskifter – FCM

LILLE

Hjemmebane: Stade Pierre-Mauroy (50.000)
Underlag: Græs
 
Træner: Christophe Galtier  (dec 2017)

Trupværdi, mio euro:
2016: 54
2017: 55 (nr 9)
2018: 92 (nr 8)
2019: 164,5 (nr 5)

Placering:
2015/16: nr 5
2016/17: nr 12
2017/18: nr 17
2018/19: nr 2

Bud: top 5

Farvel til topscorer + et par andre, men gode tilgange, og sølvvinder har stadig stærk trup
Efter den flotte og fortjente andenplads skal Lille spille CL-gruppespil i efteråret. Truppen bør dog være bred nok til samtidig at gøre det godt i den hjemlige liga. Dygtige Galtier er der stadig til at lægge snedige kampstrategier og få det bedste ud af de unge talenter.

Transfer-status: Pil ned/cirka lige ud
Med salget af højrefløj/topscorer/primær-oplægger Pepe (9 af hans 22 mål var dog på straffe) og det 20-årige angrebs-stortalent Leâo (8 mål) er offensiven umiddelbart svækket ud. Men stortalenterne Weah og Osimhen er hentet til. De kan begge spille både angriber og fløj. I angrebet er der desuden stadig erfarne og hovedspilsstærke Rémy.

Offensiven har desuden fået den interessante tyrkiske kreatør Yazici, hentet i Tranzonspor. Ambitiøs handel der øger bredden markant.

På defensiv-midtbanen er Mendes solgt for 22 mio euro, og André kommet til for 7 mio euro. Glimrende handler; André er bestemt ikke 15 mio euro ringere end Mendes. 

Venstreback Koné er også solgt, men jeg tror truppen er pænt dækket ind; afløser Reinildo er der stadig, og talentfulde Bradaric er kommet til.

Endelig har målmand Magnan fået interessant konkurrence af Leonardo Jardim, og midterforsvart ditto af Djaló fra Milans ungdomshold.

OPDATERING: Dynamiske Sanches (Bayern) hentet til midtbanen. God handel. tror jeg.

Spillestil
Galtiers hold har typisk et solidt forsvar, en teknisk dygtig, men også tacklestærk midtbane, samt en hurtig omstillingsfase, hjulpet af lynsnare offensivfolk. Spillet er gerne afventende/lurende (holdet har ind i mellem problemer når defensive modstandere skal nedbrydes). Det er ikke nødvendigvis fordi der sendes mange folk frem når der slås kontra; offensivfolkenes individuelle kvaliteter betyder at kontrastødene er farlige uanset.

Opstillingsbud
Maignan – Celik, Fonte, Gabriel/Soumaoro, Reinildo/Bradaric – Xeka, André – Weah/Osimhen, Ikoné/Yazici, Bamba – Rémy/Osimhen/Weah

Straffeskytte-bud
Bamba

Frisparksskytte-bud
Ikoné

Nøglespillere
Celik – venstreback der er kontant og påpasselig i defensiven, gennembrudsfarlig og kreativ i offensiven

Xeka – intelligent og ganske målfarlig defensiv-midtbanemand

Hold øje med
Weah – 19-årig søn af George Weah og et stort offensivtalent. Kunne ikke erobre en startplads i Celtic, hvor Edouard sad på centreforward-pladsen, og fløjene også var pænt besat, men han bør få en del spilletid i Lille.

Det gælder også Osimhen – 20-årig offensivmand der scorede flittigt for Charleroi

Trup-situation
Offensivfolk Ikoné og Bamba deltog i U21 i juni hvor Bamba blev skadet. Dog klar nu. Men begge havde sen sommerferie og nåede kun at deltage i Lilles sidste træningskamp. Formtvivl. De leverede dog begge en assist i kampen mod Roma.

Def-midtbanemand Xeka blev skadet i april og når næppe at blive klar til sæsonstart.

Karantæne: angriber Rémy, offensiv-afløser Araujo (2 runder), 

Præ-sæson
3-2-1 i seks træningskampe i juli. 3. august: 2-3 mod Roma. Lille dominerede 1. halvleg og førte 1-0 ved pausen, diverse udskiftninger og mindre intensitet i 2. halvleg.

Sidste sæson: nr 2
Solidt forsvar. Hurtig, pågående offensivkæde: Pepe, Ikoné og Bamba. Centreforward-posten uskarp i efteråret, men først unge Leao og derefter rutinerede Rémy forbedrede sig i 2019.

Transfers

Til
Sanches - midtbane - 22 år - Bayern (20 mio euro) - indskifter
Yazici – off-midtbane – 22 år – Trabzonspor (16,5 mio euro) - starter
Djaló – midterforsvar – 19 år – Milan Primavera (5 mio euro) 
Osimhen – angriber/fløj – 20 år – Charleroi (12 mio euro) – starter – 12 mål/25 kampe
Weah – angriber/fløj – 19 år – PSG (10 mio) -  forårsudleje til Celtic; indskifter
André – def-midtbane – 28 år – Rennes (7 mio) – starter
Bradaric – venstreback – 19 år - Hajduk Split (6,5 mio) – starter
Leonardo Jardim – målmand – 24 år - Rio Ave (6 mio) – starter
Show – def-midtbane – 20 år – Agosto/Angola - starter
Agouzoul – midterforsvar – 21 år – Marrakech – starter
Postolachi – angriber – 19 år – PSG B
Benzia – off-midtbane – 24 år – Fenerbahce – indskifter

Fra
Pepe – højrefløj – starter – Arsenal (80 mio)
Mendes – def-midtbane – starter – Lyon (22 mio)
Koné – venstreback – starter – Lyon (9 mio)
Leâo – angriber – starter/indskifter – Milan (30 mio)
Dabila – midterforsvar – reserve – Cercle Brügge
R. Fonte – angriber – reserve – leje slut - Fulham

LYON

Hjemmebane: Groupama Stadium (59.000)
Underlag: Hybridgræs

Træner: Sylvinho (maj 2019)

Trupværdi, mio euro:
2016: 171
2017: 146 (nr 3)
2018: 352 (nr 2)
2019: 341 (nr 2)

Placering:
2015/16: nr 2
2016/17: nr 4
2017/18: nr 3
2018/19: nr 3

Bud: Top 5

Efter skuffende bronze: Storklub med ny træner og diverse trupudskiftninger (danske Andersen kommet til) 
Nye tider i Lyon hvor den stærke mand stadig er klubformand Aulas, men han har rystet posen ved at hyre den gamle storspiller Juninho (førte Lyon til syv mesterskaber i træk i 2002-08) som sportsdirektør med anseelig magt (dog med erfarne Houllier som rådgiver), og dennes brasilianske landsmand Sylvinho som træner i stedet for upopulære Genesio (højt topniveau, skidt bundniveau). 45-årige Sylvinho havde en nydelig aktiv karriere, men er helt grøn som cheftræner, bortset fra nogle måneder som brasiliansk U23-træner. Han har dog assistent-erfaring, bl.a. fra Inter og det brasilianske A-landshold. Interessant ansættelse. Og overraskende – Aulas udtalte i sidste sæson at han gik efter et stort trænernavn. Det kan man ikke kalde Sylvinho.

Bemærk: Lyon skal spille CL-gruppespil i efteråret.

Transfer-status: Pil lidt ned
Farvel til tre startere: kreatør Fekir, midtbanedynamo Ndombele og den offensivt stærke venstreback Mendy.

Sidstnævnte remplaceres af Lilles glimrende Koné der nok er mindre sprudlende fremad, men til gengæld kan være mere solid defensivt. Ganske gode Marcal er der i øvrigt stadig.

Hvad Fekir angår, er det en stor frisparkskapacitet der mistes, men som kreatør tror jeg talentfulde og mindre selviske/boldvarmende Aouar kan gøre det lige så godt.

Ndombele, derimod, ligner et markant tab. Også selv om dygtige Mendes er kommet til fra Lille (der sæson efter sæson sælger en række spillere til Lyon...). Mendes er god defensivt og også ganske intelligent fremad, men har ikke Ndombeles gennembrudskraft. Men faktisk har Lyon hentet TO def-midtbanefolk, inkl brasilianske Mendes’ unge landsmand Lucas, så bredden er styrket – og måske er der startplads til begge, med Aouar på en tredje, mere fri, midtbaneplads.

Det danske midterforsvarsstortalent Joachim Andersen er kommet til efter en stærk Serie A-sæson i Sampdoria, og jeg ser ingen grund til at han ikke også skulle kunne markere sig i Ligue 1. Han bør gå lige ind i startopstilingen hos Lyon hvor konkurrenterne er Marcelo der er erfaren, kropsstærk og god i hovedspillet, men teknisk ringe og slasklangsom, samt fysisk stærke Yanga-Mbiwa der også er ret dårlig med bolden.

Målmandsposten har fået mere bredde med tilgangen af erfarne Tatarusanu, nok udset som kompetent afløser når fremragende Lopes skal have en pause.

OPDATERING 15/8: Den stærke højrekan/midtbanemand Adelaïde er kommet til fra Angers. Stærkt køb.

Spillestil
Sylvinho ser ud til at foretrække 4-3-3 med offensive backs og fløje der gerne går ind i banen. På midtbanen nok to tacklestærke der samtidig kan spille bold, plus en mere kreativ (der også kan pille bolden fra modstanderne). Sylvinho siger at han kan finde på at bruge 4-4-2 eller 4-2-3-1, men aldrig gå væk fra fire mand i forsvaret.

Opstillingsbud
4-3-3: Lopes – Dubois, Andersen, Denayer, Marcal/Koné – Lucas/Adelaide, Mendes, Aouar – Traoré/Cornet, Dembélé, Depay

Hvis 4-4-2 er Terrier nok med fra start på venstrefløj, og Depay ligger som frontangriber ved siden af Dembélé.

Straffeskytte-bud
Depay

Frisparksskytte-bud
Depay

Nøglespillere
Dembélé – stor og stærk angriber med fremragende hovedspil. Halvskidt teknik betyder dog typisk en del brændte fodchancer

Depay – fremragende fløjtekniker der også kan ligge som spidsangriber. Humørspiller, men når han gider, så er han hypergod

Lopes – bedste shotstopper i den franske liga. Havde i sine unge år droptendenser, men det er sjældent at se ham fejle efterhånden

Hold øje med
Andersen – interessant skifte for den unge danske midterforsvarer der slog igennem i Serie A i sidste sæson, og nu kommer til en klub der deltager CL-gruppespil

Aouar – den unge kreatør bør få mere ansvar efter salget af Fekir. Kan han løfte det? Trods kun 21 er han efterhånden ganske rutineret, men der var en del udfald i sidste sæson

Lucas – lige som Aouar er han kun 21 år, og spørgsmålet er om den unge brasilianer bare sådan kan omstille sig til livet i Europa. Potentialet er der dog

Trup-situation
Fløjspiller Cornet (starter/indskifter i 18/19) spillede Afcon for Elfenbenskysten. Dvs sen sommerferie og tvivlsom form i sæsonstarten.

Præ-sæson
Efter tung start med to nederlag vandt Lyon 28. juli 2-1 over Arsenal. Men så 1-3-tab hos Liverpool og senest (3/8) 0-3 hos Bournemouth.

Sidste sæson: nr 3
Ustabiltet. Når det kørte, vældigt stærk offensiv. Angriber/fløj Depay dog humørspiller og sur når ikke bruges, og kollega Dembélé tung og teknisk svag; dog god med hovedet, fysisk stærk og topscorer med 15 mål. Typisk god gang i chanceproduktionen – også når kreatør Fekir var skadet/formsvag, men bedst når han var klar og i form. Men defensiv afgav generelt mange chancer, især ved kontra, også når der spilledes med tre midterforsvarere. Målmand Lopes dog knalddygtig.

Transfers

Til
Adelaïde - højrekant/midtbane - 21 år - Angers (25 mio euro) - starter
Joachim Andersen – midterforsvar – 23 år – Sampdoria (24 mio euro) – starter
Mendes – def-midtbane – 27 år – Lille (22 mio) – starter
Koné – venstreback – 23 år – Lille (9 mio) – starter
Lucas – midtbane – 21 år – Flamengo (8 mio) – udlejet til Santos i foråret – starter
Fofana – venstrefløj – 20 år – GFC Ajaccio/L2 – indskifter
Tatarusanu – målmand – 33 år – Nantes – starter
Thomas – 17 år – off-midtbane – Lyon B

Fra
Ndombele – midtbane – starter – Tottenham (60 mio)
Mendy – venstreback – starter – Real (48 mio)
Fekir – kreatør – starter – Betis (20 mio)
Gorgelin – målmand – reserve – Le Havre
Morel – forsvar – reserve – Rennes
Kemen – midtbane – reserve – Nort

MARSEILLE

Hjemmebane: Stade Vélodrome (67.394)
Underlag: Hybridgræs

Træner: Villas-Boas (maj 2019)

Trupværdi, mio euro:
2016: 72
2017: 136 (nr 4)
2018: 243 (nr 4)
2019: 230 (nr 4)

Placering:
2015/16: nr 13
2016/17: nr 5
2017/18: nr 4
2018/19: nr 5

Bud: Top 6

Storklub med ny træner og diverse offensiv-farvel. Mange spørgsmålstegn trods nydelige træningskampe
Fx: Kreatør Payet kan stadig trylle (har ført holdet frem til gode træningskampssejre), men kan han holde formen i top i en hel sæson? Kan Marseille? Det sydfranske galehus har hyret Villas-Boas (kun 41 år trods 10 år som træner i bl.a. Chelsea, Porto og Tottenham) som ny træner. Lægger den gamle Mourinho-protegé stadig sine spillere i taktiske spændetrøjer, eller er han blevet mindre organisations-hysterisk og kontrol-freaky med årene? ”I Marseille skal man spille med et smil på læben,” siger han, men lad os nu se. 

Det vil også vise sig om klubben kan og vil bruge de penge der skal til for at forstærke truppen efter sommerens offensive åreladning. Hvis ikke, og/eller hvis Villas-Boas spiller destruktivt, er de højtråbende fans i Velodromen klar til at protestere. De vil have resultater, men de vil også have offensive magtdemonstrationer på banen.

Transfer-status: Pil ned
Farvel til venstrefløj Ocampos, angriber/forårstopscorer Balotelli og sandsynligvis også de seneste tre sæsoners topscorer, højrefløj Thauvin. Marseille-offensiven ser mildt sagt svækket ud. Også selv om den ganske dygtige angriber Benedetto er hentet i Argentina.

En række talenter er rykket op på A-holdet, men truppen synes at mangle noget gods på en del positioner. Og bredde, ikke bare offensivt, også på midtbanen.

Midterforsvaret er styrket med tilgangen af rutinerede og stærke Alvaro Gonzalez, men målmandsposten trænger til opdatering: Mandanda og afløser Pele er begge over-the-hill. Den opdatering kommer dog næppe: Mandanda er holdets kaptajn, melder Villas-Boas.

OPDATERING 3/9: den erfarne midtbanemand Gustavo solgt. Hmm. Han havde mistet en del speed, men var stadig knalddygtig. Til gengæld er Rongier kommet til: dynamisk og kreativ.

Spillestil
Villas-Boas ser ud til at vakle mellem 4-3-3 og 3-5-2. Tidligere i sin karriere virkede han for defensivt fokuseret. Tiden vil vise om han har ændret sig (jeg er ikke fuldt opdateret med hvilken spillestil han brugte i sine seneste to klubber, Zenit og Shanghai).

Opstillingsbud
4-3-3: Mandanda – Sakai/Sarr, Alvaro/Kamara, Car/Alvaro, Amavi/Sakai – Lopez/Strootman, Rongier, Strootman/Sanson – Thauvin, Benedetto, Payet

Hvis 3-5-2: hurtige og offensivt stærke Sarr er oplagt som højre-wingback. Det burde Amavi også være til venstre, men han havde en skidt 18/19-sæson

Straffeskytte-bud
Payet

Frisparksskytte-bud
Payet

Nøglespillere
Payet – snu tekniker og skudstærk kreatør der var formsvag/dårligt spillehumør i store perioder af sidste sæson, men som har markeret sig i denne præ-sæson.

Hold øje med
Lihadji – den kun 17-årige angriber er meget talentfuld. Får næppe mange starter i 19/20, men det kan godt blive til spilletid

Radonjic – 23-årig serbisk venstrefløj der ikke formåede at slå igennem i sin første sæson i Marseille, men som måske gør det nu hvor pladskonkurrent Ocampos er solgt

Trup-situation
Def-midtbanemand Gustavo blev skadet 22. juli; Tvivlsom til 1. runde. Også tvivl om højrefløj/normaltopscorer Thauvin der blev skadet i midt-juli. Han siges i øvrigt at være på vej væk.

Præ-sæson
Tung start med tab til engelsk tredjedivisionsklub og stort nederlag mod Rangers. Men i midt- og slut- juli blev det 2-1 over både Bordeaux og Saint-Étiénne, samt 8-1 over MLS-klubben DC United, alle tre kampe spillet i USA. I øvrigt en promoveringstur træner Villa-Boas var sur over. Ikke en hensigtsmæssig optakt med al det reklame-rejseri... Sidste testkamp 4/8 hjemme i Velodromen mod Napoli: 0-1-tab.

Sidste sæson: nr 5
Det offensive topniveau var imponerende, men bundniveauet lavt, både offensivt og defensivt (og målmand Mandanda er ikke hvad han har været). Dog: Mere stabilitet efter skifte til 4-4-2 i januar. Hvor offensiven blev mere slagkraftig via tilgangen af selviske, men modstanderopslidende og målfarlige Ba-lotelli. Især god med snu Germain som hængende angriber. Forsvar i klar fremgang efter unge folk fik chancen i stedet for rutinerede/mætte. Kvalitet dykkede igen i april og start-maj, men de sidste to runder blev vundet, og en femteplads kom i hus. Stadig en skuffende sæson, dog. Træner Garcia kunne ikke rigtigt få det til at hænge sammen, undtagen over korte perioder.

Transfers

Til
Benedetto – angriber – 29 år - Boca Juniors – starter/indskifter – efter 21 mål i 25 kampe i 16/17 og 9 mål/9 kampe i 17/18 dog kun 2 mål i 15 kampe (10 fra start) i 18/19
Alvaro Gonzalez – midterforsvar – 29 år – leje - Villarreal – starter
Dia – målmand – 19 år – Marseille B
Phliponeau – def-midtbane – 19 år - Marseille B
Abdallah Ali Mohamed – højreback – 20 år - Marseille B
Ake – venstrefløj – 18 år - Marseille B
Khaoui – off-midtbane – 24 år – leje slut - Caen – starter/indskifter
Sertic – def-midtbane/midterforsvar – 29 år – leje slut - Zürich - starter
Rocchia – venstreback – 21 år – leje slut - Sochaux/L2 - afløser

Fra
Gustavo - def-midtbane - starter - Fenerbahce (6 mio euro)
Ocampos – venstrefløj – starter – 15 mio euro – Sevilla
N’Jie – angriber/kant – indskifter – 6 mio – Dinamo Moskva
Balotelli – angriber – starter/forårstopscorer(8 mål/12 kampe) – klubløs
forsvarsreserver Rolando, Hubocan, Abdennour

METZ

Hjemmebane: Stade Saint-Symphorien (25.500)
Underlag: Hybridgræs

Træner: Hognon (maj 2019)

Trupværdi, mio euro:
2019: 37 (nr 19)

Placering:
2017/18: nr 20
2018/19: nr 1 i L2

Bud: nr 15-20

Oprykker med L1-erfaring, men det bliver nok til nedrykningskamp
Efter en enkelt sæson i den næstbedste række er Metz tilbage i det gode selskab. I løbet af 18/19, officielt i maj, men reelt allerede i januar, tog den L1-erfarne og karismatiske Antonetti et skridt tilbage og overlod træneransvaret til assistent Hognon, men lur mig om Antonetti (nu sportsdirektør) ikke rådgiver i ny og næ.

Transfer-status: Pil op
Ingen stamspiller-salg (endnu, i hvert fald). Omvendt er det småt med markant forstærkning, men hentet er dog midterforsvarer/højreback Centonze, venstreback Cabit og angriber Ambrose. Fra L2-klubber, men måske kan de også gøre sig gældende i L1. En enkelt L1-spiller er faktisk også hentet: Den glimrende midtbanemand N’Doram; han var dog kun reserve i Monaco.

Spillestil
Da Hognon er Antonettis ex-assistent, og Antonetti stadig er i klubben, er der pæn chance for at det er en spillestil a la Antonettis der bruges. I så fald: Antonetti vil gerne have et løbestærkt hold der presser modstanderen til at begå fejl – og slår til på hurtige omstillinger. Hans foretrukne formation er 4-2-3-1 med fløje der kan gå ind i banen, men han ændrer gerne taktik alt efter de spillere han har til rådighed, samt modstanderen og situationen.

Opstillingsbud
Oukidja – Ivan/Delaine, Sunzu, Boye, Cabit/Delaine – Maïga, Cohade, N’Doram – N’Guette, Diallo/Boulaya, Boulaya/Diallo

Straffeskytte-bud
Diallo

Frisparksskytte-bud
Boulaya

Nøglespillere
Oukidja. Den 31-årige målmand har L1-erfaring; han var førstekeeper i Strasbourg i halvdelen af 17/18-sæsonen.

J. Boye og Sunzu. To afrikanske midterforsvarere med en del L1-erfaring. Jeg synes dog at Boye (trods det nydelige navn) er over-the-hill.

Cohade. Midtbanemanden er også ved at være oppe i alderen – 34 – men han er stadig god.

N’Guette. Hurtig og kropsstærk offensivmand. Var ligesom Cohade med til at rykke ned i 2018. Offensivkollega Boulaya er også vigtig; var reserve sidst Metz var i L1, men er stamspiller nu.

Diallo. 24-årig angriber/kantspiller der blev ligatopscorer i sidste sæson. Var med til at spille L1-fodbold for Metz i 2016/17 og 2017/18, som indskifter, men virker mere moden nu.

Hold øje med
N’Doram. Han kunne ikke slå igennem i Monaco, men her bør midtbanemanden få chancen.

Trup-situation

Præ-sæson
2-2-2 i seks træningskampe. Senest, 3. august: 0-1 mod Mainz.

Sidste sæson: nr 1 i L2
Metz vandt ligaen med 7 point ned til Brest (som messinerne slog i sidste spillerunde). Med blot 23 indkasserede mål var forsvarets rækkens stærkeste, mens 60 scorede mål var næstbedst. 26 sat ind af angriber Diallo (10 på straffe).

Transfers

Til
Traoré - midtbane - 24 år - Monaco (leje) - reserve
Centonze – midterforsvar/højreback – 23 år – Lens/L2 (3 mio euro) – starter
Yade – off-midtbane – 19 år – Generation Foot/Senegal
Cabit -  venstreback – 26 år – Ajaccio/L2 – starter
N’Doram – def-midtbane – 23 år – Monaco – reserve
Ambrose – angriber – 22 år - leje – Man City – senest udlejet til Lens – starter/indskifter

Fra
Rivierez – højreback – afløser - Caen 
Hein – højrefløj – reserve - Valenciennes
Jans – højreback – reserve - Paderborn

MONACO

Hjemmebane: Stade Louis II (18.500)
Underlag: Hybridgræs

Træner: Jardim (juli 2014-oktober 2018; januar 2019)

Trupværdi, mio euro:
2016: 164
2017: 265 (nr 2)
2018: 274 (nr 3)
2019: 280 (nr 3)

Placering:
2015/16: nr 3
2016/17: nr 1
2017/18: nr 2
2018/19: nr 17

Bud: Top 8

Storklub rykkede næsten ned; bør være bedre nu – bl.a. pga  markant målmandsforstærkning
Sidste sæson var kaotisk for Monaco der oplevede to trænerændringer og vendte tilbage til udgangspunktet med Jardim. Han virkede udbrændt i efteråret og blev gået, men genfandt inspirationen og trænerposten i januar, efter Henrys katastrofale intermezzo. Holdet undgik nedrykning efter stærke transfers, og det bør blive til en nydelig sæson. Især hvis Falcao bliver, men ellers må der hentes en anden klasseangriber.

Transfer-status: Pil op
Det store spørgsmål er om klasseangriber Falcao bliver i Monaco. Ellers ser det nydeligt ud. Offensivbredde styrket efter købet af Henry, og med Boschilia og evt Baldé tilbage efter lejeperiode i henholdsvis Nantes og Inter.

Def-midtbanemand Silva er væk, men han havde alligevel ikke et særligt godt forår efter sin ankomst i januar, og det ser ud til at ganske gode Benasser er tilbage. Ny udlejeperiode kan dog ikke afvises, men den fleksible back Henrichs er i en del træningskampe blevet brugt på den defensive midtbane.

Målmandsposten forstærket markant med tilgangen af Lecomte. Midterforsvar med langsomme Glik og ustabile Jemerson trænger nok til lidt mere kvalitetsbredde – selv om der er talentfulde Badiashile, ditto Panzo og erfarne Naldo. Sker det?

Højre wingback har fået hurtige Aguilar der kan udfylde hullet efter rutinerede Sidibé der er taget til Everton.

OPDATERING 14/8: Salg af den målfarlige fløj Lopes til Sevilla. Men med Martins til højre, og Boschilia og Baldé tilbage som muligheder til venstre, er svækkelsen til at overse. Desuden er den hurtige angriber Ben Yedder købt i Sevilla.

OPDATERING: 22/8: Den giftige angriber Slimani lejet i Leicester. Skærpet kamp om frontpladsen (evt frontpladserne).

OPDATERING 24/8: Def-midtbanemand Silva, lejesvend i Monaco i foråret, er blevet lejet igen. Der er brug for ham.

OPDATERING 24/8: Midterforsvarer Maripan hentet i Alaves.

OPDATERING 3/8: Angriber Falcao er rejst. Til er kommet angrebstalent Augustin, men mon ikke han mest er tænkt som reserve for Slimani og Ben Yedder. Def-midtbanemand Bakayokos comeback til klubben ligner en klart mere markant forstærkning! Endelig er venstre wingback-talent Zagre hentet i PSG.

Spillestil
Typisk 4-2-3-1 der gerne vil have boldbesiddelse, men også kan spille på kontra. Udfordrende fløje der også kan gå ind i banen og afslutte eller stikke den i dybden til en kvik angriber.

Opstillingsbud
Lecomte – Aguilar, Glik, Jemerson, Ballo – Henrichs, Fabregas – Martins, Golovin, Baldé/Boschilia – Falcao/Ben Yedder

OPDATERING start-september: Med farvel til Falcao samt goddag til Slimani og Ben Yedder ser Jardim ud til at have besluttet sig for at skifte formation med to angribere:

Lecomte – Aguilar, Glik, Jemerson/Maripan, Ballo – Martins, Silva/Bakayoko, Bakayoko/Golovin/Fabregas, Diaz/Golovin – Ben Yedder, Ben Yedder

Straffeskytte-bud
Falcao – hvis han bliver i klubben. OPDATERING: Evt Slimani

Frisparksskytte-bud
Falcao – ellers evt Golovin eller Fabregas

Nøglespillere
Lecomte – sommerindkøbet er den nok bedste målmand i L1 og dermed en klar forstærkning af en post der led under at erfarne Subasic var blevet langsom

Fabregas – rutineret spilfordeler. Kom til i januar. Missede meget af foråret pga skade og er nok over-the-hill, men hans klasse kan stadig ses

Martins – forårets bedste monegasker efter højrefløjen kom til i januar; udfordrende, kreativ og målfarlig

Hold øje med
Henry – talentfuld offensivmand der scorede temmelig mange mål i Tyrkiet i sidste sæson. Var med til Afcon med Nigeria, så sen sommerferie og dermed formtvivl i sæsonstart, men interessant indkøb.

Badiashile og Panzo– purunge midterforsvarere med stort talent.

Sylla – 19-årig offensivmand der har fået spilletid på førsteholdet de seneste to sæsoner og meget vel kan få mere i denne sæson, især hvis Falcao forlader klubben.

Trup-situation
Formtvivl om offensivtilkommer Henry pga sen sommerferie (efter Afcon) og sen ankomst til klubben. Også formtvivl om midterforsvarer Glik der ikke skulle være skadet, men som ikke var med i de sidste tre træningskampe. Samt om angriber Falcao der vendte sent tilbage efter sommerferien og kun nåede med (45 min) i sidste træningskamp. Offensiv-afløsere Jovetic, Geubbels og Pellegri er skadede.

Karantæne: kreatør Golovin, angriber Falcao

Præ-sæson
Tung start med 3 nederlag i første 4 testkampe, men så 1-0 over Valencia, 0-0 mod Braga og 1-0 over Porto (Lecomte snuppede et straffe). 3/8: 1-0 over Sampdoria.

Sidste sæson: nr 17
Efter elendigt efterår (bl.a. pga mange skader, men også pga træner Jardims udbrændthed og afløser Henrys uerfarenhed) klar fremgang i foråret efter diverse januartransfers (tilgang, bl.a., af Fabregas og fløjspiller Martins) og Jardims tilbagevenden til trænerposten i samme måned. Der var dog stadig lakuner, især defensivt. Mange dygtige individualister og stor potentiel slagkraft, men det kneb med sammen-spillet. Nedrykning var faktisk en overhængende trussel indtil kort før sæsonslut.

Transfers

Til
Zagre - venstre wingback - 17 år - PSG (10 mio euro) - reserve
Bakayoko - def-midtbane - 25 år (var i Monaco 2014-17) - Chelsea (leje) - senest udlejet til Milan - starter
Augustin - angriber/fløj - 22 år - Leipzig (leje) - indskifter
Maripan - midterforsvarer - 25 år - Alaves (18 mio euro) - starter
Slimani - angriber - 31 år - leje - Leicester - senest udlejet til Fenerbahce - starter - 1 mål/15 kampe
Ben Yedder - angriber - Sevilla - starter - 18 mål/35 kampe i 18/19
Aguilar – højre wingback – 26 år – Montpellier (10 mio euro) - starter
Henry Onyekuru – fløj/angriber – 22 år – Everton – senest udlejet til Galatasaray – starter – 14 mål/31 kampe
Lecomte – målmand – 28 år – Montpellier (13,5 mio euro) – starter
Millot – midtbane – 17 år – Monaco B
Jorge – venstreback – 23 år – leje slut - Santos – starter
Keita Baldé – venstrefløj/angriber – 24 år – leje slut – Inter - indskifter
Benasser – def-midtbane – 22 år – leje slut – Saint-Étienne – starter
Boschilia – off-midtbane/fløj – 23 år – leje slut – Nantes – afløser
Kan også nævnes: efter forårsleje er højrefløj Martins købt hos Porto for 30 mio euro

Fra
Traor+e - midtbane - reserve - Metz
Falcao - angriber - starter/topscorer - Galatasaray
Lopes - fløj - starter - Sevilla - 20 mio euro
Chadli - venstrekant - reserve - Anderlecht
Sidibé – højreback – starter – leje - Everton
Silva – def-midtbane – starter – leje slut – Leicester. OPDATERING: Lejeperiode forlænget
Vinicius – angriber – indskifter – leje slut – Napoli
Vainqueur – def-midtbane – afløser – leje slut – Antalyasport
Nkoudou – venstrefløj – reserve – leje slut - Tottenham
Ahoulou – def-midtbane – reserve – Saint-Étienne
Pierre-Gabriel – højreback – reserve – Mainz – 5,5 mio euro
Raggi – forsvar – reserve – klubløs
Thuram – def-midtbane – reserve - Nice
Kan også nævnes: efter forårsudleje til Leicester er midtbanemand Tielemans solgt til samme klub for 45 mio euro

MONTPELLIER

Hjemmebane: Stade de la Mosson (32.900)
Underlag: Græs

Træner: Der Zakarian (2017)

Trupværdi, mio euro:
2016: 32
2017: 46 (nr 10)
2018: 57 (nr 12)
2019: 84 (nr 12)

Placering:
2015/16: nr 12
2016/17: nr 15
2017/18: nr 10
2018/19: nr 6

Bud: Top 10

Subtop-succes kan blive svært at gentage efter salg af klassekeeper. Midtbane styrket, men ny frisparksspecialist misser sæsonstart

Transfer-status: Pil ned
Målmandsposten markant svækket med salget til Monaco af fremragende Lecomte. En ny keeper er nok på vej, men Lecomtes klasse har han næppe (OPDATERING 15/8: Real Sociedad-keeper Rulli er hentet på en lejeaftale. Ikke dårligt).

Den dygtige højre wingback Aguilar har slået følge med Lecomte. Afløser Suarez har sådan set speeden og ildhuen til at blive god, men hans temperament er iltert, og han virkede ustabil i sidste sæson. Kort før sæsonstart har Montpellier dog hentet habile Souquet til pladsen.

Midtbane styrket. Ganske vist er solide Skhiri solgt (og makker Le Tallec er nok også på vej), men til er kommet kvikfodede Ferri sammen med snu Savanier med den gode sparketeknik. Opdatering: Erfarne Lasne er draget til Brest, nok fordi han vidste at han ikke ville få ret meget spilletid i Montpellier.

Spillestil
Typisk tre midterforsvarere, en hårdtkæmpende midtbane (dog ikke uden kreativitet) og to kvikke angribere. Fokus er som regel på at stå solidt og true på hurtige omstillingere, gerne via lange bolde.

Opstillingsbud
3-4-1-2 (eller 5-3-2): Rulli – Mendes, Hilton, Congré – Suarez/Souquet, Ferri, Savanier, Oyongo/Ristic – Mollet – Laborde, Delort

Straffeskytte-bud
Delort

Frisparksskytte-bud
Savanier/Mollet

Nøglespillere
Hilton – 41-årig midterforsvarer der stadig er god; forudseende og teknisk dygtig

Mollet og Savanier – to kreative midtbanefolk og stærke banepersonligheder. Kan de finde melodien sammen efter sidstnævntes tilkomst? De bør i hvert fald sagtens kunne være på banen samtidig; Savanier er som udgangspunkt lidt længere tilbage; er en glimrende bolderobrer.

Delort – sidste sæsons holdtopscorer; hurtig og giftig angriber der altid kæmper for sagen (modsat den mere ustabile makker Laborde)

Hold øje med
Bertaud – den kun 21-årige målmand der ser ud til at være arvtager for solgte Lecomte (medmindre en mere erfaren keeper købes/lejes). Kan knøsen løfte opgaven?

Trup-situation
Angriber Delort deltog i Afcon for Algeriet, venstreback Oyongo for Cameroun. Dvs sen sommerferie og formtvivl i sæsonstarten. Ude pga skade, nok hele august: den sommerindkøbte midtbanemand Savanier. Kreatør Mollet misser 1. runde.

Præ-sæson
0-2-2 i 4 testkampe i juli. 3/8: mod Girona: 1-0-sejr

Sidste sæson: nr 6
Defensiv generelt solid via 3 midterforsvarere, og hvad der slap igennem blev typisk nappet af klassekeeper Lecomte. Offensiv virkede tynd i sæsonstart, men siden markant fremgang pga sommertilgangene Mollet, Delort og Laborde.

Transfers

Til
Rulli - målmand - 27 år - leje - Sociedad - starter
Souquet - højreback - Gent
Savanier – midtbane – 27 år – Nîmes (9,5 mio euro) - starter
Ferri – def-midtbane – 27 år – Lyon (2 mio) – senest udlejet til Nîmes – starter
Carvalho – målmand – 20 år – Toulouse B
Vidal – midterforsvar – 19 år – Montpellier B
Adoueyev – midtbane - 20 år – Montpellier B
Derudover kan nævnes at angriber Delort, lejesvend fra Toulouse, nu er købt for 4,5 mio, mens Mbenza der i 18/19 blev udlejet til Huddersfield, nu er solgt til samme for 12,5 mio.

Fra
Aguilar – højre wingback – starter – Monaco (10 mio euro)
Lecomte – målmand – starter – Monaco (13,5 mio euro) 
Skhiri – def-midtbane – starter – Köln ​​​​​​

NANTES

Hjemmebane: Stade de la Beaujoire (38.100)
Underlag: Hybridgræs

Træner: Collot (caretaker fra august 2019)

Trupværdi, mio euro:
2016: 30
2017: 38 (nr 13)
2018: 79 (nr 9)
2019: 90 (nr 11)

Placering:
2015/16: nr 14
2016/17: nr 7
2017/18: nr 9
2018/19: nr 12

Bud: Top 15

Trup lidt bedre end i foråret, men dygtig træner sagde op kort før sæsonstart
Det bretonske galehus slår til igen. Klubejer Kita er herostratisk berømt for fyre eller vækskræmme cheftrænere, og nu har han – sammen med sønnike, direktør Franck Kita – minsæl gjort det igen. Den erfarne trænerkapacitet Halilhodzic, der kom til i efteråret (efter dårlig sæsonstart og fyring af Cardoso) og gjorde holdet slagkraftigt, har forladt Nantes pga transferuenighed. Det skete 2. august. Caretaker, indtil en ny cheftræner er fundet, er assistent Collot. Der dog ikke er helt uden cheferfaring; har været caretaker i Lille to gange og var det også i foråret i en enkelt kamp mens Halilhodzic tog sig af en familiesag: Her blev det såmænd 3-2 over PSG.

OPDATERING: Kort før sæsonstart hyrede Nantes erfarne Gourcuff som cheftræner.

Transfer-status: Pil lidt op
Målmandpost styrket. Væk er sidste sæsons konkurrenter, Dupé og rutinerede (lidt over-the-hill Tatarasanu; til er kommet stortalent Lafont der blev førstekeeper i Toulouse i 2015 som blot 16-årig, og som stod fast for Fiorentina i sidste sæson.

Backbredden er styrket med Anderlechts Appiah. Midterforsvarets bredde er svækket med afgang af Carlos og Ié, men opstillingsmæssigt er det nok cirka lige så godt med tilgangen af Wagué. Pallois er dog stadig langsom.

Den defensive midtbane har fået skudstærke Abeid. Til gengæld vil Touré gerne væk og har fået grønt lys af klubledelsen der bare venter på det rigtige tilbud.

Offensiven har mistet hurtige Waris til venstre (men teknisk dygtige Mousoussamy viste sig i sidste sæson som en glimrende afløser på venstreflanken), fået Coco til højre.

OPDATERING 12/8: Offensivmand Benavente er hentet i egyptiske Pyramids (før det scorede han pænt mange mål i belgiske charleroi).

OPDATERING 16/8: fløjspiller Moses Simon hentet i Levante.

OPDATERING 3/9: den kreative midtbanemand Blas hentet hos nedrykker Guingamp. Erstatning for Rongier der tager til Marseille.

Spillestil
?

Opstillingsbud
Lafont – Fabio/Appiah, Pallois, Wagué, Traoré – Blas, Girotto, Abeid – Coco, Coulibaly, Simon/Moutoussamy/Benavente

Straffeskytte-bud
Coulibaly

Frisparksskytte-bud
Lima. OPDATERING: Væk. Så nu: ? 

Nøglespillere
Lafont – kun 20 år, men 4 sæsoners førstekeeper-erfaring på højt niveau. Imponerende talent

Pallois – forudseende midterforsvarsklippe der typisk undgår løbedueller, men når det kikser, ser han meget skidt ud. Er vældigt tung og langsom

Rongier – kvik og teknisk dygtig midtbanemand

Coulibaly – stor, stærk og forbavsende hurtig og teknisk dygtig angriber

Hold øje med
Moussouamy – kreativ tekniker. Har typisk spillet på midtbanen, men mod slutningen af sidste sæson blev han, med fin succes, brugt som venstrefløj

Trup-situation

Præ-sæson
4-1-1 i 6 testkampe, senest 2. august: 1-1 mod Genoa.

Sidste sæson: nr 12
Efter tung sæsonstart klare fremskridt efter trænerskifte i oktober til erfarne og viljestærke Halilhodzic og hans direkte spil med lav risiko for farlige boldtab. Defensiv generelt solid. Januarsalg af topscorer Sala og hans død ved flystyrt medførte sorg og en del ustabilitet, men efter sejlene blev rebet, og Sala-afløser Coulibaly fandt sig til rette som førstemand: super-resultater i april og maj hvor bl.a. Lyon, PSG  og Marseille røg rundt. Selv om Nantes kun havde æren at spille for.

Transfers

Til
Blas - 21 år - offensiv midtbane - Guingamp (8 mio euro) - starter
Simon - fløj - 24 år - Levante - indskifter
Benavente - off-midtbane/fløj - Piramids - starter/indskifter
Lafont – målmand – 20 år – leje – Fiorentina – starter
Wagué – midterforsvar – 28 år – Udinese (1,5 mio euro) – senest udlejet til Nott. Forest – starter/afløser
Coco – højrefløj – 23 år – Guingamp (3 mio) – starter/afløser
Ba – midtbane – 20 år – Nancy (1 mio) – starter/afløser
Appiah – højreback – 27 år – Anderlecht (0,75 mio) - starter
Abeid – def-midtbane – 26 år – Dijon – starter
Ndilu – angriber – 18 år – Laval/3. div -
Alégué – midtbane – 22 år – leje slut – Tours/3. div
El Ghanassy – venstrefløj – 28 år – leje slut – Al-Raed/Saudi Arabien
Ngom – angriber – 26 år – leje slut – Nancy/L2
Desuden en række talenter rykket op fra Nantes B

Fra
Lima - venstreback - starter - El-Ahli
Carlos – midterforsvar – starter – Sevilla – 15 mio
Limbombé – venstrefløj – indskifter – Standard Liège
Tatarasanu – målmand – starter/afløser – Lyon
Dupé – målmand – starter/afløser – Clermont/L2
Waris – angriber/venstrefløj – starter – leje slut - Porto
Eysseric – off-midtbane/fløj – indskifter – leje slut - Fiorentina
Kwateng – højreback – starter/afløser - Bordeaux
Ié – midterforsvar – starter/afløser – leje slut - Lille
Boschilia – off-midtbane/fløj – starter/afløser – leje slut – Monaco
Mance – angriber – reserve – Trencin

NICE

Hjemmebane: Allianz Riviera (35.600)
Underlag: Hybridgræs

Træner: Patrick Vieira (2018)

Trupværdi, mio euro:
2016: 72
2017: 109 (nr 5)
2018:  128 (nr 6)
2019: 129 (nr 8)

Placering:
2015/16: nr 4
2016/17: nr 3
2017/18: nr 8
2018/19: nr 7

Bud: 11-15

De to offensivprofiler er solgt og skadet, og træningskampe har givet store tæv. Ser tungt ud for normalt solide Nice
Karismatiske og ganske dygtige Patrick Vieira fortsætter som cheftræner i Nice efter en nydelig 18/19-sæson, og forsvaret ser stadig solidt ud. Men offensiven, der i forvejen havde problemer med effektiviteten, har sagt farvel til topscorer Saint-Maximin, mens en anden offensiv-personlighed Atal er skadet. Og hvor er klassekeeper Benitez? Han har ikke været med i sommerens sidste træningskampe der har givet store tæv, og Nice ser ikke synderligt sæsonstart-klar ud. 

Transfer-status: Pil ned
Riviera-klubben har solgt sin bedste mand, angrebs-hurtigløber Saint-Maximin – indtil videre uden at hente en erstatning. Truppen har stadig teknisk dygtige, men ineffektive Maolida, og Ganogo der er ganske god, men på på fløjen - men bør nok håbe at den alt for ofte skadede Le Bihan genfinder topformen; han har en målræv i maven.

OPDATERING start-sept: den temmelig fremragende fløjspiller Ounas hentet i Napoli. Desuden midtbanetalent Boudaoui hentet i Algeriet,  venstrebacktalent Nsoki i PSG samt offensivditto Claude-Maurice i Lorient. SAMT: Angriber Kasper Dolberg i Ajax!

Spillestil
4-3-3. Vieira vil gerne have et boldfast hold – med et forsvar der kan spille sig ud af problemer. Opspillet kan dog også være hurtigt hvis omstillingssituationen er den rigtige. Offensivfolkene er typisk hurtige, teknisk stærke og gode til at lægge op – men der kan mangle nogen der simpelthen sparker læderet i rusen.

Opstillingsbud
4-3-3: Benitez – Burner, Hérelle, Dante, Sarr – Tameze/Lees-Melou, Danilo, Cyprien/Tameze – Atal, Ganago/Le Bihan, Maolida/Ganago

OPDATERING, start-sept: Der bør være plads til Ounas og Dolberg (+ evt Claude-Maurice)i offensiven, og evt Nsoki i forsvaret.

Straffeskytte-bud
Cyprien

Frisparksskytte-bud
Cyprien

Nøglespillere
Atal – den 23-årige hurtigløber var egentlig (en vældig offensiv) højreback, men i sidste sæson fik han chancen – og greb den – som fløjspiller, dvs med mindre defensivt ansvar; mere fokus på at udfordre modstanderforsvarerne.

Dante – 35 år er han efterhånden, men den brasilianske midterforsvarer er stadig en klassespiller. Ikke just hurtig, men forudseende, elegant og teknisk god. Plus hovedstødsfarlig.

Benitez – en mur af en målmand. Stor og reaktionsstærk. Ikke fremragende som boldfordeler, men heller ikke dårlig.

Hold øje med
Sylvestre – 19-årig midtbanemand der ser vældigt lovende ud

Le Bihan – en farlig angriber der har fået sin Nice-tid (ankom i 2015; har fået 25 kampe, 5 fra start, scoret 5 mål) smadret af skader. Hvis han kan holde sig skadesfri, kan han blive interessant. OPDATERING: Sendt væk

Trup-situation
Højrekant Atal blev skulderskadet under sommerens Afcon. Spiller næppe i 1. runde. Offensivkollega Srarfi (starter/afløser) deltog også i Afcon, dvs sen sommerferie og formtvivl i sæsonstart. Og hvad med målmand Benitez? Ikke med i de sidste tre træningskampe.

Karantæne: midtbanemand Lees-Melou

Præ-sæson
Efter 2-0-2 i sommerens første fem træningskampe, blev det sidste tre tabt, de sidste to med grufulde cifre: 1-6 mod Burnley og 3. august 1-8 mod Wolfsburg (dog ”kun” 5-1 efter 90 min; af een aller anden grund bestod kampen af to gange 60 minutter).

Sidste sæson: nr 7
Nice havde generelt svært ved at producere chancer, og offensiven virkede ret så afhængig af den lynhur-tige (men ustabile) angriber/kantspiller Saint-Maximin samt den ligeledes hurtige og udfordrende højrekantsmand Atal. Der manglede en målædende centreforward. Men når det kørte, var Nice-spillet hurtigt og teknisk stærkt. Defensiv generelt solid. Godkendt første sæson af træner Vieira.

Transfers

Til
Dolberg - angriber - 21 år - Ajax (20,5 mio euro) - indskifter
Claude-Maurice - fløj/off-midtbane-  21 år - Lorient (7,5 mio) - starter/14 mål i 35 kampe
Nsoki - venstreback - 20 år - PSG - reserve
Boudaoui - midtbane - 19 år - Paradou/Algeriet (4 mio euro) - starter
Ounas - fløj - 22 år - Napoli (leje) - indskifter
Thuram – def-midtbane – 18 år – Monaco - reserve
Marcel – midtbane/kant – 22 år – leje slut – Troyes/L2 – indskifter

Fra
Le Bihan - angriber - indskifter - Auxerre
Saint-Maximin – angriber/fløj – starter – Newcastle – 18 mio euro
Boscagli – venstreback – afløser - PSV – 2 mio
Makengo – midtbane – afløser – Toulouse – leje
Jallet – højreback – afløser – Amiens – fri transfer
Hassen – målmand – reserve - klubløs

NÎMES

Hjemmebane: Stade des Costières (18.500)
Underlag: Græs

Træner: Bernard Blaquart (2015)

Trupværdi, mio euro:
2018: 29,6 (nr 19)
2019: 48 (nr 17)

Placering:
2015/16: nr 14 i L2
2016/17: nr 6 i L2
2017/18: nr 2 i L2
2018/19: nr 9

Bud: nr 15-20

Lille klub i svær sæson nr 2 efter flot sæson nr 1; har mistet fem idealstartere
De sydfranske Krokodiller imponerede i sidste sæson med en frisk offensiv (der opvejede en usikker defensiv), men nu er de fleste offensivfolk væk, og tilkommerne ser ikke ud til at kunne fylde hullerne.

Transfer-status: Pil ned
Farvel til fem idealstartere: venstreback Maouassa, midtbanefolk Savanier (spilfordeler) og Ferri, fløje Bouanga (topscorer) og Thioub. Desuden den hyppigt brugte angriber Alioui.

Blandt de tilkomne, er det nok primært den rutinerede midterforsvarer Martinez og måske angriber Stojkanovski (hvis han kan omsætte sin makedonske målfarlighed til L1) der kan forstærke holdet. 

Blandt de nye er dog også venstrefløj Duljevic samt midtbanefolk Sarr, Ferhat og Philippeaux. Sidstnævnte har en del L1-erfaring.

OPDATERING 22/8: 4 mio euro for def-midtbanemand Fomba fra L2-klubben Auxerre.

OPDATERING 23/8: Den erfarne def-midtbanemand Deaux hentet hos nedrykker Guingamp.

Spillestil
I sidste sæson var defensiven løs, offensiven modig. Spørgsmålet er om det var trænerens dessiner der blev fulgt, eller offensivfolkene bare var udfordrende. Det vil vise sig nu hvor de fleste af dem er væk. Der spilles nok enten 4-3-3 eller 4-4-2.

Opstillingsbud
Bernardoni – Alakouch, Briancon, Martinez, Miguel – Ripart, Bobichon, Paquiez/Valls, Stojanovski/ Philipppoteaux – Depres, Duljevic

Straffeskytte-bud
Bobichon

Frisparksskytte-bud
Bobichon

Nøglespillere
Bernardoni – stort målmandstalent. Ikke synderligt sikker i luftspillet, men der er fremgang, og som shotstopper er han fremragende

Briancon – stærk midterforsvarer. Nu får han rutinerede Martinez som makker, men han ser stadig vigtig ud for holdet

Ripart – fysisk stærk og fleksibel fighter der kan spille alt fra back til fløj til angriber

Hold øje med
Depres – 24-årig angriber der efter et efterår som indskifter i dec-jan trådte i karakter som klubbens bedste frontløber, men så fik sæsonen smadret af en knæskade. Forhåbentligt genvinder han hurtigt formen efter skadespausen

Trup-situation
Angriber Depres – havde netop scoret 2 mål da han blev skadet i januar – er nok først klar i slut-september/start-oktober.

Præ-sæson
1-2-1 i sommerens træningskampe (3 af disse mod hold fra lavere rækker), senest sidste lørdags 0-2 mod Dijon.

Sidste sæson: nr 9
Oprykkerklubbens topniveau var imponerende. Bundniveauet er temmelig elendigt, og indsatserne var ustabile, men de mange sejre – 15 – gav en flot placering i den bedste halvdel. Offensiv dynamisk og mo-dig. Defensiv ofte hullet. Målmand Bernardoni hurtig på stregen, men usikker i luftspillet.

Transfers

Til
Deaux - def-midtbane - 30 år - Guingamp - starter
Fomba - def-midtbane - 21 år - Auxerre/L2 - starter/indskifter
Sarr – def-midtbane – 23 år – Lorient - indskifter
Duljevic – venstrefløj – 25 år – Dynamo Dresden/2BL (1 mio euro) – starter/indskifter
Stojanovski – angriber – 22 år – Renova/Makedonien (0,3 mio) – starter – 18 mål/32 kampe
Philippoteaux – venstre midtbane – 31 år – Auxerre/L2 (0,3 mio) - starter
Martinez – midterforsvar – 30 år – Strasbourg – starter
Ferhat – midtbane – 26 år – Le Habre/L2 - starter
Dias – målmand – 20 år – Nîmes U19 - 
Buades – højreback – 21 år – Nîmes B
Sainte-Luce – venstreback - 20 år – Nîmes B
Guessoum – midterforsvar - 20 år – Nîmes B
Denkey – angriber - 18 år – leje slut – Beziers/L2 - indskifter

Fra
Savanier – midtbane – starter – Montpellier – 9,5 mio euro
Bouanga – venstrefløj – starter - Saint-Étienne – 4,5 mio
Thioub – højrefløj – starter – Angers – 3,5 mio
Alioui – angriber – starter/afløser - Angers 
Ferri – def-midtbane – starter – leje slut – Lyon
Maouassa – venstreback – 20 år – starter – leje slut - Rennes
Bozok – angriber – indskifter – Lorient
Lybohy – midterforsvar – afløser – Nancy
Harek – forsvar – reserve – karrierestop
Guillaume – angriber – indskifter – leje slut – Angers

PARIS SG

Hjemmebane: Parc des Princes (48.428)
Underlag: Hybridgræs

Træner: Thomas Tuchel (2018)

Trupværdi, mio euro:
2016: 413
2017: 412 (nr 1)
2018: 832 (nr 1)
2019: 985 (nr 1)

Placering:
2015/16: nr 1
2016/17: nr 2
2017/18: nr 1
2018/19: nr 1

Bud: nr 1

Neymar evt på vej væk, men mestrenes defensive midtbane er endelig forstærket
Tuchel blev siddende i det parisiske trænersæde trods tvivlsom sæson der ganske vist gav ligamesterskab, men gav fiasko på alle andre fronter. Tuchel kunne dog – til dels med rette – hævde at det skyldtes skader samt en trup med vigtige mangler. Nu har han fået folk til 6’er-pladsen. Måske fordi Antero Henrique – meget transfer-uenig med Tuchel i sidste sæson – er blevet erstattet af Leonardo (der også var i Paris i 2011-2013).

Bemærk: PSG skal spille CL-gruppespil i efteråret.

Transfer-status: Pil op
Farvel til aldrende Alves, men via Meunier og Dagba er højre back fint dækket ind, og til gengæld er midterforsvaret styrket med Diallo, og midtbanen med Gueye og Herrera. Begge kan både spille boks til boks og udfylde rollen som 6’er (især Gueye er en god bolderobrer). Den plads spillede midterforsvarer Marquinho i store dele af sidste sæson, og efter en sløv start gik det fremad for ham. men det er godt for holdet at have flere balancemands-muligheder. Også fordi så kan Marquinhos bruges i midterforsvaret hvor Silva nok nærmer sig karrierestop. Træner Tuchel kan godt lide hurtige Kehrer, men han begår altså stadig for mange fejl.

Desuden har offensiven fået den ganske dygtige Sarabia.

Endelig er forsvarstalent Bakker kommet til (primært venstreback, men kan også spille til højre)

Det store spørgsmål er: Bliver kreatør/næsttopscorer Neymar i Paris? Han vil tilbage til Barcelona, men Barca vil umiddelbart ikke betale hvad han koster.

OPDATERING 3/9: målræv Icardi hentet i Inter. Dygtig angriber hvis han kan holde sit ego (og manageren/konen) i ro. Samtidig er den erfarne målmand Navas hentet i Reeal Madrid - mens Areola er sendt den modsatte vej. Tjah. Det styrker posten, synes jeg. Navas er ret lille, men har springkraft og rutine. Areola er et stort talent, men leverer lidt mange drops. Navas er dog ikke sikker på startpladsen i Paris hvor også Rico er kommet til.

Spillestil
Typisk masser af boldbesiddelse, og der presses typisk højt for at erobre bolden så hurtigt som muligt. Forsvaret der er temmelig hurtigt, står også højt og slår de fleste kontraangreb ihjel hurtigt og effektivt. For at kunne knække de defensive modstandere bruger PSG Verrattis spilfordelerevner – han er fremragende til at finde sine medspillere med kreative, fremadvendte afleveringer - men også de hurtige offensivfolks evne til at sætte en mand eller to af.

Opstillingsbud
Navas/Rico – Meunier, Marquinhos, Diallo, Bernat – Herrera, Verratti, Gueye – Mbappé/Sarabia, Cavani, Neymar/Di Maria/Mbappé

Alternativt: Silva eller Kehrer i midterforsvaret; Marquinhos som midtbaneoprydder, og Herrera og Gueye må så slås om een midtbaneplads ved siden af Verratti.

Straffeskytte-bud
Neymar (eller Cavani)

Frisparksskytte-bud
Neymar (eller Cavani)

Nøglespillere
Mbappe – kun 20 år, men etableret stjerne (og verdensmester med Frankrig): Lynhurtig og vel-afsluttende. Stærk oplægger via kant-udfordringer og fremragende til at løbe i dybden og modtage lange bolde. Vil helst spille frontangriber, men bruges ofte på kanten

Verratti – dygtliggende spilfordeler a la Pirlo (har ikke dennes skudevner, men er til gengæld hurtigere på fødderne og har samme blik for medspillerne)

Neymar. Når klar og i spillehumør, er han en klar forstærkning. Holdets bedste kreatør

Hold øje med
Dagba – 20 årig venstreback der udmærkede sig i sidste sæson når han fik chancen, og han bør få mere spilletid nu hvor Alves er væk – selv om førstevalget nok er Meunier 

Trup-situation
Kreatør Neymar (vil væk) har ikke deltaget i PSGs sommer-træning og -kampe. Det har det sene indkøb, midtbanemand Gueye, heller ikke.

Et andet midtbane-indkøb, Herrera, går glip af ligakampene i august pga en skade pådraget kort før sæsonstart.

Karantæne: offensiv-afløser Draxler

Præ-sæson
2-2-0 i 4 juli-træningskampe. 2-1 over Rennes i Supercup lørdag 3. august (i Kina). Kamplangt pres på Rennes der kom foran tidligt og holdt fin stand i 1. halvleg, men måtte bøje sig i 2. halvleg. God assist af Sarabia ved Mbappés mål plus flot frisparkskasse af Di Maria.

Sidste sæson: nr 1
Klar mester trods 6'er-problemer, skader og dårlig stemning mellem træner Tuchel og sportschef Hen-rique, samt mellem Tuchel og nogle af spillerne; især de unge lidet brugte. Men mesterskab til trods, en dårlig sæson: elimination mod bundhold Guingamp i ligacuppen i januar, uheldig, men også dum (og arro-gant), CL-elimination mod Man Utd i marts, pokalfinalenederlag mod Rennes samt en række dårlige ligaresultater i april, både før og efter mesterskab kom i hus (kom det via sejr mod Monaco, efter nederlag mod Lille og Nantes). Skal også med: Neymar og Cavani ude med skadet i det meste af foråret.

Transfers

Til
Rico - målmand - 26 år - Sevilla (leje) - senest udlejet til Fulham - starter
Navas - målmand - 32 år - Real Madrid (15 mio euro) - reserve
Icardi - angriber - 26 år - Inter (leje) - starter/topscorer indtil sat af i foråret pga egovrøvl (dårligt forvaltet af manageren; hustruen)
Diallo – midterforsvar – 23 år – Dortmund (32 mio euro) – starter
Gueye – def-midtbane – 29 år – Everton (30 mio) – starter
Sarabia – off-midtbane/fløj – 27 år – Sevilla (18 mio) – starter
Herrera – def-midtbane – 29 år – Man Utd – starter
Bakker – venstreback – 19 år – Ajax - reserve
Bulka – målmand – 19 år – Chelsea U23
Soh – midterforsvar – 18 år – PSG U19
Jesé – angriber/venstrefløj – 26 år – leje slut – Betis - indskifter

Fra
Areola - målmand - starter - Real Madrid (leje)
Diaby – venstrefløj – afløser – Leverkusen (15 mio)
Nkunku – midtbane – afløser – Leipzig (13 mio)
Buffon – målmand – afløser – Juventus
Rabiot – midtbane – sat af i dec pga kontraktuenighed – Juventus
Alves – højreback/kant/def-midtbane – starter – Sao Paolo

REIMS

Hjemmebane: Stade Auguste-Delaune II (21.700)
Underlag: Hybridgræs

Træner: David Guion (2017)

Trupværdi, mio euro:
2018: 22,35 (nr 20)
2019: 62 (nr 16)

Placering:
2015/16: nr 18 i L1
2016/17: nr 7 i L2
2017/18: nr 1 i L2
2018/19: nr 8

Bud: Top 15

Gjorde det flot som oprykker og virker trods åreladning stadig slagkraftig
Reims overraskede i sidste sæson, som oprykker, med solidt spil og en ganske farlig offensiv. Og klubben har også overrasket denne sommer: Fire stamspillere er rejst væk, og to andre er skadede. Alligevel er træningskampene gået godt. Imponerende.

Transfer-status: Pil ned
Bort er draget en række stamfolk: målmand Mendy, midterforsvarer Engels, venstreback Baba og angriber Chavarria.

Og hvem er kommet til? Bl.a. tre unge målmand hvoraf Rajkovic ser nogenlunde ud, men han har næppe Mendys klasse.

Defensivmand Munetsi fra Zimbabwe ser interessant ud, men det kan tage tid at vænne sig til den franske liga.

OPDATERING 27/8: midterforsvarer Maresic hentet i Sturm Graz.

OPDATERING 3/8: angriber Donis (ex-reserve i Nice, senest indskifter i Stuttgart) hentet.

Spillestil
Solid defensiv der gerne presser højt. Hurtige omstillinger.

Opstillingsbud
4-2-3-1: Rajkovic – Foket, Disasi, Abdelhamid, Kamara – Chavalerin, Romao – Oudin, Cafaro/Dingomé, Zeneli/Doumbia – Suk/Dia

Straffeskytte-bud
Zeneli/Oudin

Frisparksskytte-bud
Cafaro/Oudin

Nøglespillere
Romao – 35 år, men still going strong. Teknisk dygtig, men ikke bleg for at tackle igennem

Oudin – målfarlig højrekantsspiller (sidste sæsons Reims-topscorer) der kan ligge som frontangriber, men er farligst når han kan komme bagfra, time sit løb og afslutte på indlæg

Hold øje med
Zeneli. Kosova-venstrefløjen brændte banerne af i begyndelsen af foråret efter sit januarskifte til Reims, men faldt i kadence mod slutningen af sæsonen hvor modstanderholdene satte ekstra folk af til at dæmme op for hans speed og udfordringer. Har han lært at håndtere det nu, fx ved at spille bolden på rette tidspunkt? Måske, men først skal han lige komme sig over en operation og genoptræning der holder ham ude indtil 2020.

Trup-situation
Midtbanemand Cafaro er skadet til ind i september, mens venstrefløj Zeneli først er klar i det nye år.

Præ-sæson
3-2-0 i fem træningskampe. Senest sidste lørdag hvor det blev 3-1 over Sheffield United.

Sidste sæson: nr 8
Oprykkerklubben imponerede, især i foråret. Efter et offensivt spagt (men defensivt solidt) efterår med mange uafgjorte, var der diverse sprudlerier i anden sæsonhalvdel, bl.a. pga januartilgang af den hurtige og udfordrende venstrefløj Zeneli. Dog offensiv kadencenedgang fra april – bl.a. fordi modstandere gerne doubleteamede Zeneli der så selvisk driblede sig i vanskeligheder. Men defensiv stadig generelt pænt sol-id: Stærkt højpres gjorde det ofte svært for modstanderen at få bolden konstruktivt væk fra egen bane-halvdel.

Transfers

Til
Donis - angriber - 23 år - Stuttgart - indskifter
Maresic - midterforsvar - 19 år - Sturm Graz - starter
Nkada - angriber - 20 år - Rennes - reserve
Rajkovic – målmand – 23 år – Maccabi Tel Aviv (5 mio euro) – starter
Diouf – målmand – 20 år – Troyes/L2 - reserve
Ndiaye – målmand – 19 år - Cayor Foot/Senegal - 
Munetsi – def-midtbane/midterforsvar – 23 år – Orlando Pirates/Sydafrika - starter
Pinson – angriber – 23 år – Reims B

Fra
Engels – midterforsvar – starter – Aston Villa – 8 mio euro
Mendy – målmand – starter – Rennes – 4 mio
Chavarria – angriber – starter – Mallorca
Baba – venstreback – starter – leje slut - Chelsea
Fontaine – midterforsvar – reserve – Lorient
Martin – off-midtbane – afløser – klubløs
Carrasso – målmand – reserve – klubløs
Ojo – fløj – indskifter – leje slut – Liverpool

RENNES

Hjemmebane: Roazhon Park (29.800)
Underlag: Hybridgræs

Træner: Julien Stéphane (dec 2018)

Trupværdi, mio euro:
2016: 68
2017: 42 (nr 11)
2018: 122 (nr 7) 
2019: 152 (nr 6)

Placering:
2015/16: nr 8
2016/17: nr 8
2017/18: nr 13
2018/19: nr 10

Bud: Top 10

Glimrende trup og træner, men en del nye der skal falde til, samt en del formtvivlsomme
Rennes har en god træner og en glimrende trup – også efter nogle markante stamspiller-afgange. Men der er en del nye der lige skal falde til, og samtidig er der en del af sidste sæsons bærende kræfter der havde sen sommerferie pga Afcon. Sommerens kampe var temmelig tunge, og det risikerer sæsonstarten også at blive.

Bemærk: Rennes skal spille EL-gruppespil i efteråret.

Transfer-status: Pil lidt op
Fem idealstartere er rejst: målmand Koubek, midterforsvarer Mexer, def-midtbanemand André, kantspiller Sarr og kreatør Ben Arfa. Men glimrende folk er kommet til:

Mendy er yngre og, synes jeg, helt basalt en bedre keeper end Koubek. Morel er ikke yngre end Mexer, men er stadig glimrende trods 35 og passer fint ind som venstremand i et tremands-midterforsvar (er nok for lille hvis et tomandsmidterforsvar). Tait er lige så kreativ og mindre egoistisk end Ben Ara.

André er derimod ikke umiddelbart blevet erstattet med en ny, men i fx Johansson eller talentfulde Camavinga har truppen allerede glimrende erstatninger.

Den hurtige offensivmand Sarr er heller ikke umiddelbart erstattet, men fx Bourigeaud kan udfylde en kantplads. Han er ikke hurtig, men han slår knaldgode indlæg.

Endelig er venstrebacken forstærket af hurtige Maouassa, tilbage (modnet) efter lejeophold i Nîmes. Han bør kunne true den lidt ustabile Bensebaini.

OPDATERING 27/8: Midterforsvarer Gnagnon, der forrige sommer blev solgt til Sevilla, er vendt tilbage på en lejeaftale. Det kneb med at få spilletid i Spanien, men en glimrende bredde-forstærkning af et i forvejen nydeligt midterforsvar i Rennes.

OPDATERING 3/9: den erfarne midtbanemand Martin (hård hånd, men også god boldspiller) kommet til fra Strasbourg. God handel. Samtidig er der lagt en masse penge på bordet for den talentfulde Sporting-fløj Raphinha. Interessant. Til er også kommet angrebstalent Güclü fra PSGS andethold.

Spillestil
I Supercup-kampen mod PSG stillede Rennes med et tremandsmidterforsvar, stod meget kompakt og forsøgte, uden ret meget held, bortset fra ved føringsmålet, at true på kontra. Der spilles nok mindre defensivt mod de fleste andre L1-hold, men det skulle ikke undre mig hvis der i en del kampe holdes fast i tremands-midterforsvaret. 

Opstillingsbud
5-3-2: Mendy – Traoré, Da Silva, Gelin, Morel, Maouassa/Bensebaini – Bourigeaud, Grenier, Camavinga/Martin – Sarr/Niang, Tait

4-3-3: Mendy – Traoré, Da Silva, Gelin, Maouassa/Bensebaini – Martin, Grenier, Camavinga – Bourigeaud, Niang, Tait

OPDATERING start-sept: Raphinha (21 mio euro) bør der være plads til i offensiven

Straffeskytte-bud
Niang/Sarr

Frisparksskytte-bud
Tait/Grenier

Nøglespillere
Mendy – reaktionsstærk målmand

Grenier – rutineret og kreativ midtbanemand. Ikke ret hurtig, men fint overblik og teknik

Tait – gennembrudsfarlig og kreativ offensivmand med god sparketeknik

Hold øje med
Camavinga. Def-midtbanemanden er kun 16 år, men spiller som een på 26. God fysik og nydeligt overblik.

Trup-situation
De hurtige offensivfolk Niang og Sarr, målmand Mendy samt de to backs Traoré og Bensebaini deltog i Afcon. Dvs sen sommerferie og formtvivl i sæsonstart.

Mendy blev endda skadet og går glip af første runde.

Præ-sæson
0-1-2 i sommerens træningskampe hvor bretonerne ikke formåede at score. 1-2-tab mod PSG i Supercup lørdag 3. august (i Kina). Kamplangt pres på Rennes der kom foran tidligt på kontraangreb og holdt fin stand i 1. halvleg, men måtte bøje sig i 2. halvleg. Generelt havde bretonerne (manglede Sarr og Niang) ikke ret meget at byde på fremad – især efter startopstillingens eneste angriber (og målscorer), Hunou, blev udskiftet i pausen til fordel for en wingback. Ideelt set havde der været flere kontratrusler.

Sidste sæson: nr 10 + pokal
Pokalvinder. Med unge, men dygtige, Stéphan ved trænerroret siden start-december fremstod Rennes som et velorganiseret hold der samtidig via dribler Ben Arfa og hurtige folk som Sarr og Niang var dygtigt til at bringe modstanderne ud af balance. En del boldtab af fx Ben Arfa betød dog også omstillingsmuligheder til modstanderen, men godt forsvar bremsede de fleste.

Transfers

Til
Güclü - angriber - 20 år - PSG B
Raphinha - fløj - 22 år - Sporting (21 mio euro) - starter - venstrebenet; kan ligge i begge sider
Martin - midtbane - 29 år - Strasbourg (4 mio euro) - starter
Gnagnon - midterforsvar - 22 år - leje - Sevilla - reserve
Tait – venstrefløj/offensiv midtbane – 26 år – Angers (9 mio euro) – starter
Mendy – målmand – 27 år – Reims (4 mio) – starter
Morel – venstreback/midterforsvar – 35 år – Lyon – afløser
Maouassa – venstre wingback – 20 år – leje slut – Nîmes - starter
Salin – målmand – 34 år – Sporting – reserve
Boey – højre wingback – 18 år - Rennes B
Sakho – angriber – 29 år – leje slut – Bursaspor - starter
Tell – angriber – 22 år – leje slut - Orleans/L2 - afløser
Poha midtbane – 22 år – leje slut – Nancy/L2 - starter
Andet: angriber Niang, lejet hos Torino i sidste sæson, er nu købt for 15 mio euro

Fra
Sarr - højrekant - starter - Everton - 30 mio euro
Ben Arfa – off-midtbane – starter - klubløs
Koubek – målmand – starter – Augsburg – 7,5 mio euro
André – def-midtbane – starter – Lille – 7 mio
Mexer – midterforsvar – starter – Bordeaux
Zeffane – højreback – afløser - klubløs
Diallo – målmand – reserve – Genclerbirligi
Baal – venstreback – reserve – Brest
Danze – højreback – reserve – karrierestop
Nkada - angriber - reserve - Reims

SAINT-ÈTIENNE

Hjemmebane: Stade Geoffroy-Guichard (42.000)
Underlag: Græs

Træner: Ghislain Printant (juni 2019)

Trupværdi, mio euro:
2016: 79
2017: 63 (nr 7)
2018: 69 (nr 11)
2019: 110 (nr 9)

Placering: 
2015/16: nr 6
2016/17: nr 9
2017/18: nr 7
2018/19: nr 4

Bud: Top 6

Ny cheftræner fortsætter nok forgængers fine kurs, og trup er forstærket
Dygtige Gasset er stoppet som cheftræner i helgenklubben, men afløser er hans assistent, ligeledes rutinerede Printant, så det betyder næppe det helt store. Og med en stærk trup til rådighed bør Printant have gode chancer for at føre Saint-Étienne til endnu en top 5-placering. Det kan dog være at det tager lidt tid før holdet er spillet ordentligt sammen, og Khazris formtvivlsomhed efter sen sommerferie kan også være et problem i sæsonstarten.

Bemærk: Saint-Étienne skal spille EL-gruppespil i efteråret.

Transfer-status: Pil op
Kreatør Cabella er solgt, men erstattes (endda med penge i overskud) af den – synes jeg – lige så dygtige Boudebouz der har en fremragende venstrepote. Et andet dygtigt venstreben er hentet i fløjspiller Bouanga.

Offensivens højreside har mistet afløser Salibur, men fået (nok også udset som afløser) talentfulde Youssouf (der også kan lille på midtbanen).

Væk (medmindre man beslutter at købe ham) efter endt lejeperiode er den solide forsvarer Kolo, men stortalent Saliba, der er solgt til Arsenal for en masse penge, men bliver på lån i et år, kan passende tage stampladsen. Og ellers er der ligeledes talentfulde Moukoudi, hentet i L2. Ah ja, og store Lacroix, tilbage efter lejeophold i HSV, men han er altså for tung og klodset til at gøre meget gavn.

På venstreback var Silva meget skadet i sidste sæson, men her har SE hentet den kvikke peruvianske landsholdssspiller Trauco. Der er også hentet gode afløsere til den anden side hvor Debuchy nu bides i hælene af Palencia og Sissoko.

På den defensive midtbane er Benasser (og afløser Vada) væk, men til er kommet ganske gode Aholou. Nok med færre spilfordelerevner (han kan bare give bolden til makker M’Vila) end Benasser, men til gengæld nok fysisk stærkere og hurtigere. Desuden er Dioussé vendt tilbage efter ophold i Chievo.

OPDATERING: Midterforsvarer Kolo er påny blevet lejet af Saint-Étienne.

OPDATERING start-seept: Den erfarne midtbanemand Cabaye hentet.

Spillestil
Jeg forventer at Printant fortsætter den spillestil han og Gasset stod for i seneste sæson, dvs boldbesiddelsesbaseret offensivbold udført at teknisk dygtige spillere. Med evne til at skifte taktik til kompakt defensiv med kontrastød, alt efter modstander og kampsituation. I nogle kampe kan der blive brugt en falsk nier (Khazri) frem for en decideret centreforward.

Opstillingsbud
4-2-3-1: Ruffier – Debuchy, Saliba/Kolo, Perrin, Silva/Trauco – Aholou, M’Vila – Khazri/Hamouma, Boudebouz, Bouanga - Beric/Khazri

OPDATERING start-sept: Der bør være plads til erfarne Cabaye på midtbanen - i stedet for teknisk ringe Aholou

Straffeskytte-bud
Khazri/Boudebouz

Frisparksskytte-bud
Khazri/Boudebouz

Nøglespillere
Ruffier. Afløser Moulin er en glimrende keeper, men bomstærke Ruffier betyder meget for holdet med sin rutine, sin udstråling og sin reaktionsstyrke.

Perrin. Rutineret forsvarsstyrmand med imponerende evne til at komme i vejen for modstandernes skud. Skal dog helst have en hurtig makker.

Khazri. Teknisk dygtig og skudstærk angriber der også kan ligge på kanten eller som kreatør. Sidste sæsons topscorer for SE.

Beric. Truppens eneste deciderede centreforward. Fysisk stærk og god med hovedet. Også god til at komme frem til afslutninger med fødderne, men brænder gerne en del af disse chancer.

Hold øje med
Boudebouz. Kreatøren med den kælne venstrepote er tilbage i den franske liga (tidligere Sochaux, Bastia og Montpellier) efter to sæsoner i Spanien. Han bør passe fint ind i Saint-Étiennes kvikke og tekniske spillestil.

Nordin. Den 21-årige offensivmand kan få svært ved at erobre en startplads, men en del spilletid bør falde af, og den driblestærke hurtigløber kan udnytte en jokerrolle til at terrorisere trætte modstanderforsvar.

Trup-situation
Offensivmand Khazri deltog i Afcon. Dvs sen sommerferie og formtvivl i sæsonstart.

Præ-sæson
2-2-1 i fem træningskampe (inkl 4-2 over Montpellier i midt-juli). Senest lørdag 3. august hvor helgenklubben tabte 1-2 i Newcastle.

Sidste sæson: nr 4
Helgenklubben spillede gerne positiv, boldbesiddende fodbold under Gasset – med driblestærke Cabella og Khazri som iøjnefaldende offensivfolk. Og det gik generelt godt (ind i mellem kostede det mod gode kon-trahold, men det hjalp da den langsomme midterforsvarer Subotic blev sat af); dog mest slagkraftigt når centrerforward Beric var med. Men Saint-Étienne kunne også være solid og forsigtig.

Transfers

Til
Cabaye - midtbane - 33 år - Al Nasr - starter indtil sat af i slut-2018
Bouanga – venstrefløj – 24 år – Nîmes (4,5 mio euro) – starter
Boudebouz – kreatør – 29 år – Betis (3,5 mio) – senest udlejet til Celta – starter/indskifter
Youssouf – midtbane/kant – 19 år – Bordeaux (2 mio) – reserve
Palencia – højreback – 23 år – Barcelona (2 mio) – senest udlejet til Bordeaux – reserve
Trauco – venstreback – 26 år – Flamengo (1 mio) – starter/afløser
Sissoko – højreback – 22 år – Clermont/L2 – starter/afløser
Moukoudi – midterforsvar – 21 år – Le Havre/L2 – starter
Aholou – def-midtbane – 25 år – leje – Monaco – reserve
Camara – midtbane – 21 år – leje slut – Laval/3. div - starter
Lacroix – midterforsvar – 27 år – leje slut – HSV/2BL - afløser
Dioussé – def-midtbane – 21 år – leje slut – Chievo – starter/afløser

Fra
Cabella – kreatør – starter – Krasnodar – 12 mio euro
Kolodziejczak – midterforsvar – starter – leje slut - Tigres (OPDATERING: Lejemål forlænget)
Benasser – def-midtbane – starter – leje slut – Monaco
Subotic – midterforsvar – reserve – Union Berlin
Polomat – venstreback – afløser – Genclerbirligi
Gueye – angriber – reserve – Nancy
Salibur – højrefløj – indskifter – leje slut – Guingamp
Vada – def-midtbane – afløser – leje slut – Bordeaux
Andet: Forsvarer Saliba (midterforsvar/højreback) er solgt til Arsenal for 30 mio euro, men tilbringer 19/20 hos Saint-Étienne som lejesvend.

STRASBOURG

Hjemmebane: Stade de la Meinau (29.300)
Underlag: Græs

Træner: Thierry Laurey (2016)

Trupværdi, mio euro:
2017: 13 (nr 20)
2018: 34 (nr 17)
2019: 93,5 (nr 10)

Placering:
2015/16: nr 1 i L3
2016/17: nr 1 i L2
2017/18: nr 15
2018/19: nr 11

Bud: Top 10

Ligacup-vinder kan gøre det bedre i ligaen end i sidste sæson
Trup ser lidt stærkere ud end i sidste sæson hvor ligacuppen blev hentet hjem til Alsace, og hvor Strasbourg ydede diverse fine indsatser i ligaen – men valgte at fokusere på ligacuppen.

Transfer-status: Pil lidt op
Væk er venstremanden i tremands-midterforsvaret, Martinez, men til er kommet pænt hurtige og fysisk stærke Djiku der ganske vist er højrebenet, men som er vant til at spille til venstre.

Rejst er også def-midtbanemand Prcic, men der er diverse andre gode folk til den bageste midtbane. OPDATERING: Prcic bliver alligevel.

Hentet er den meget talentfulde offensiv-midtbanemand Bellegarde. Ser særdeles lovende ud.

OPDATERING 3/9: den erfarne og benhårde midtbanemand Martin smutter til Rennes. Stort tab, synes jeg

Spillestil
Solidt 3mands-midterforsvar og direkte offensivspil.

Opstillingsbud
3-4-1-2: Sels – Koné, Mitrovic, Djiku – Lala, Prcic, Sissoko, Caci – Thomasson/Bellegarde – Zohi/Da Costa, Ajorque

Straffeskytte-bud
Ajorque

Frisparksskytte-bud
Hvis inde: Liénard

Nøglespillere
Sels – solid målmand
Ajorque – stor og forbavsende hurtig angriber
Martin – erfaren boks til boks-midtbanemand

Hold øje med
Bellegarde og Zohi – kvikke offensivtalenter

Trup-situation

Præ-sæson
4 sejre i 4 træningskampe. Europa League, 2. kvalifikationsrunde: 25/7: 3-1 hjemme over Maccabi Haifa. Returkamp 1/8: 1-2-tab. 3. kvalrunde, første kamp: 8. august mod Lomotiv Plovdiv.

Sidste sæson: nr 11 + ligacup-gevinst
Strasbourg havde en glimrende 18/19-sæson efter oktober-skifte til solidt 3mands-midterforsvar og direkte offensivspil. Effektiviteten var bemærkelsesværdig og delvist heldig, dvs de mange mål var nok lidt for mange i forhold til antal chancer, men der var diverse gode indsatser. Imponerende nok næsten lige så mange på udebane som på hjemmebane (hvor der typisk er udsolgt; 26.000).

Europa-adgangsgivende triumf i ligacuppen (eliminerede bl.a. Lyon), og Alsace-klubben havde nok fået en betragteligt bedre ligaplacering end nr 11 hvis det ikke havde været for heftigt ligacup-fokus i foråret.

Transfers

Til
Djiku – midterforsvar – 24 år - Caen – starter
Bellegarde – offensiv midtbane – 21 år - Lens/L2 - starter

Fra
Martin - midtbane - starter - Rennes (4 mio euro)
Martinez – midterforsvar – starter – Nîmes
Goncalves – højrekant – starter/indskifter – Caen
Saadi – angriber – reserve – Cercle Brügge
Tchamba – midterforsvar – reserve - Strømsgodset
Grandsir – fløj – reserve – leje slut – Monaco

TOULOUSE

Hjemmebane: Stadium de Toulouse (33.200)
Underlag: Græs

Træner:  Alain Casanova (2018)

Trupværdi, mio euro:
2016: 41
2017: 57 (nr 8)
2018: 69 (nr 10)
2019: 79 (nr 13)

Placering:
2015/16: nr 17
2016/17: nr 13
2017/18: nr 17
2018/19: nr 16

Bud: nr 11-16

Seneste sæson var endnu en flirt med nedrykning, men en forstærket trup kan betyde en lidt bedre sæson denne gang. Forsvar ser dog temmelig smalt ud.

Transfer-status: Pil op
Først og fremmest har Toulouse mistet (tjent gode penge på) den store og stærke midterforsvarer Jullien. Til er kommet talentfulde Rogel fra Uruguay (senest den russiske liga), men kan han bare lige tage over?

Venstreback Moubandjé er også rejst, men han mistede alligevel sin startplads i marts, og Sylla virker mindst lige så kompetent.

Den defensive midtbane har fået erfarne Vainqueur og habile Makengo, og offensiven driblestærke Saïd plus en græsk målæder i Koulouris. Den franske liga er stærkere end den græske, men alligevel – han ser interessant ud. Holdet har i forvejen gode angrebsnavne i Sanogo og Iseka, men de scorede kun 3 og 4 mål i seneste ligasæson.

Endelig er kreative Boisgaard vendt tilbage efter lejeperiode.

OPDATERING 22/8: Midterforsvarsbredde styrket med Isimat-Mirin.

Spillestil
I sidste sæson spillede Casanovas Toulouse-hold gerne positiv, fremadrettet fodbold – hvikket kostede en del modscoringer samtidig med at egen effektivitet foran mål haltede en del. Denne sæson ser det også ud til at blive en formation med to defensiv-midtbanefolk.

Opstillingsbud
4-2-3-1: Reynet – Amian, Rogel, Shoji, Sylla – Sangaré/Sidibé, Vainqueur/Makengo – Said, Dossevi, Gradel – Koulouris

Men det kan også blive 4-3-1-2 med to angribere og en ekstra mand (dog nok kreativ) på den bageste midtbane.

Straffeskytte-bud
Gradel

Frisparksskytte-bud
Gradel/Dossevi

Nøglespillere
Amian. Fleksibelt talent der egentlig er højreback, men også ligge i centralforsvaret.

Gradel. Holdets sædvanlige topscorer. Hurtig og rutineret venstreflankemand der kan skifte side eller ligge centralt. God, uanset.

Hold øje med
Rogel og Koulouris. To interessante tilkommere i forsvar og angreb.

Sangaré og Sidibé. To unge – 21 og 20 år – def-midtbanefolk der begge fik mange kampe i sidste sæson. I denne skal de kæmpe med erfarne Vainqueur om pladserne.

Trup-situation
Topscorer Gradel og def-midtbanemand Sangaré deltog i Afcon. Dvs sen sommerferie og formtvivl i sæsonstart.

Præ-sæson
2-1-1 i fire træningskampe (inkl 1-3-tab i Strasbourg i midt-juli). Senest lørdag 3. august: 0-1-tab i Norwich.

Sidste sæson: nr 16
Mange sommerudskiftninger, inkl på trænerposten. Kvikke offensivfolk, især Gradel. Men problemer i efteråret, bl.a. pga forsvarsskader. Spil generelt en del bedre i 2019.

Transfers

Til
Isimat-Mirin - midterforsvar - 27 år - Besiktas - starter
Saïd – fløj – 24 år – Dijon (8 mio euro) – starter
Koulouris – angriber – 23 år - PAOK Salonika (3,5 mio) – senest udlejet til Atromitos – starter – 19 mål/2 straffe/28 kampe
Rogel – midterforsvar – 21 år – Krylya Sovetov/Rusland (2,5 mio) – starter/afløser
Makengo – midtbane – 21 år – leje - Nice – afløser
Vainqueur – def-midtbane – 30 år – leje – Antalyaspor – senest udlejet til Monaco – reserve
N’Goumou – højrefløj – 19 år – Toulouse B
Boisgaard – off-midtbane – 22 år – leje slut – Pau/3. div
Yaago – midterforsvar – 26 år – leje slut – Le Havre/L2

Fra
Bostock - def-midtbane - afløser - Nottingham Forest
Julien – midterforsvar – starter – Celtic – 8 mio euro
Moubandjé – venstreback – starter indtil marts; sat af - Dinamo Zagreb
Garcia – midtbane – starter/afløser – leje slut – Man City
Durmaz – fløj/kreatør – afløser – Galatasaray
Cahuzac – def-midtbane – afløser – Lens
Mubele – angriber – indskifter – leje – Astana
Vidal – målmand – reserve – klubløs