Bookmakernes overskud fra sportsbetting er faldet i tredje kvartal af 2016 i forhold til samme periode sidste år. Det er første kvartal, det er sket, siden liberaliseringen i 2012. "Pas på med at drage forhastede konklusioner," siger branchedirektør.

For første gang siden liberaliseringen af spillemarkedet taber danskerne færre penge på sportsbetting.

Bookmakernes overskud er således faldet i årets tredje kvartal i forhold til samme kvartal sidste år. Det viser tal fra Spillemyndighedens seneste rapport om spillemarkedet for tredje kvartal 2016.

  

Bookmakernes overskud fra betting – også kaldet bruttospilleindtægten (BSI) – var i månederne juli-september 2016 på 520 mio. kr.

Det er 40 mio. kr. mindre end for den tilsvarende periode sidste år. Her tjente bookmakerne 560 mio. kr. på spil fra væddemål.

DOGA: Slå koldt vand i blodet

Faldet i bookmakernes indtjening på væddemål sammenlignet med samme kvartal sidste år får dog ikke Morten Rønde, direktør for bookmakernes brancheorganisation DOGA, til at ryste på hånden.

Han anbefaler at slå koldt vand i blodet, før man drager forhastede konklusioner om, at festen er slut for bookmakerne på sportsbetting-markedet efter flere års kraftig vækst.

”Bookmakernes overskud fra sportsbetting er steget rigtig meget de seneste år. Vi har oplevet vækstrater på 15-25 procent fra år til år. Det har måske skabt en forventning om, at indtjeningen vil fortsætte med at stige hele tiden.”

”Men min erfaring med spillebranchen er, at udviklingen kommer lidt i bølger. De sidste to år har været båret af en voldsom vækst indenfor især livebetting og mobilspil, som næppe kan blive ved. Jeg tror, at vi vil se bookmakerne udvikle nye bettingprodukter i de kommende år, som igen vil drive udviklingen fremad,” siger Morten Rønde.

Han peger samtidig på, at 2016 på trods af faldet i tredje kvartal stadig ser ud til at blive det mest indbringende for bookmakerne på bettingfronten siden liberaliseringen.

Unibet* stadig optimistiske 

Hos Unibet*, der sammen med bet365* og Danske Spil* regnes for de største licensbookmakere herhjemme, har de ikke mærket til faldet i tredje kvartal. 

De beskriver deres år som "ganske fornuftigt" og ser fortsat vækstpotentiale i det danske bettingmarked. 

"Det er klart, at bettingmarkedet ikke kan blive ved med at gå opad. På et tidspunkt vil det nå et mætningspunkt, men vi mener, at der stadig er mulighed for at øge indtjeningen. Vi ser fortrøstningsfuldt på fremtiden," siger Per Marxen, pressechef hos Unibet*.

Det skyldes ikke mindst et benhårdt marked, hvor de store udbydere bliver stærkere, mens flere af de små bookmakere opgiver at drive virksomhed og kaster håndklædet i ringen. Det kommer Unibet* til gode.

Stor udskiftning

Sidste år trak den store britiske bookmaker Ladbrokes sig fra det danske marked. I år er Mermaidbet, Partybets, Tonybet gået samme vej. Scandicbet og Sportingbet har også trukket sig, men er istedet byttet ud med bwin*, som har overtaget alle deres kunder. Herudover er der i 2016 også kommet helt nye - men forholdsvis perifære - spillere på markedet i form af Jetbull, Tipwin*, 777 og Betstars.

"Konkurrencen på bettingmarkedet er stor i Danmark, og de lovgivningsmæssige krav og den høje skatteprocent gør, at mange bookmakere trækker følehornene til sig, fordi vilkårene ikke er attraktive nok. Det betyder, at det kun er de allerstørste, der overlever," siger Per Marxen.

Spillemyndigheden har udstedt 15 tilladelser til at udbyde væddemål i Danmark.