I seneste runde af Premier League var der lutter favoritsejre, og det fik blandt andet William Hill-aktien til at dykke. Men skal der virkelig ikke mere til end en weekend med favoritsejre for at ryste bookmakerne?

Endnu en stor fodboldweekend står for døren med masser af kampe på programmet og tusindvis af spilobjekter for spillekunderne. Men selvom man skulle tro, at bookmakerne har procenterne på deres side, så er det ikke altid, de går fra en weekend med gevinst. Så langt fra.

I sidste weekend var der fx ikke de store overraskelser i Premier League, da det kun var Manchester City fra top 8-holdene, som måtte se sig slået, da de tabte hjemme til Arsenal. I kølvandet på det, var der flere historier fremme om bookmakere, der havde fået en økonomisk lussing og tabt millioner af kroner.

Blandt andet bookmakeren William Hill, det største britiske spilleselskab. Her nøjedes de dog ikke med at tabe stort i weekenderne. Øretæverne fortsatte om mandagen, hvor en del investorer solgte ud af selskabet. Således dykkede aktiekursen og var en overgang nede med ca. 5 procent. Og i en meddelelse til aktionærerne indrømmede selskabet, at de havde lidt store tab: "difficult start to the new year with highly unfavourable football results in week three".

Aktiekursen rettede sig dog lidt hen af dagen og endte med et fald på 3 procent. Læs mere her

Hvor meget det kostede i kroner og ører nævner de intet om, men en lignende runde i januar sidste år førte til et tab på mere end 13 millioner pund.

Danske tæsk

Briterne var dog ikke alene om at få tæsk.

Sidste weekends favoritsejre gjorde også ondt hos bookmakere på det danske marked. Heriblandt Betsafe, siger deres Brand Manager Thomas Holm.

”Ja, det var noget værre møg. Vi tabte rigtig mange penge. Som hovedregel er det ikke godt for os, når favoritterne vinder, og der kommer mange mål,” siger han og fortsætter:

 ”Og endnu værre er det, hvis favoritterne kommer bagud, men vinder alligevel, så bliver det rigtig dyrt på grund af de mange liveodds, der går favoritternes vej."

Og faktisk skal man ikke så langt tilbage for at finde en lignende runde med store klø til spilleselskaberne. Boxing Day (26. december) var den næstværste oddset-dag for Danske Spil* nogensinde med et tab på over 12 millioner kroner. Læs mere her 

Efter sidste weekends mange favoritsejre skulle man måske tro, at bookmakerne var ekstra påpasselige og ville sænke odds på favoritterne en ekstra tand af frygt for, at spillerne vil kopiere weekendens succes. Sådan forholder det sig dog ikke.

"Nej, det gør vi ikke. For vi skal jo også være konkurrencedygtige. Det er kun særlige tilfælde, hvor vi har enormt meget risiko på et hold, at vi kan finde på det. Men i det lange løb skal vi nok klare den, og vi har jo nogle procenter på vores side," siger Thomas Holm.

Konkursfare

Det er ikke sjældent, at bookmakere går konkurs. For få dage siden skete det bl.a. for GoBetGo, som dog ikke opererer på det danske licenserede marked, men som stadig tog imod danske kunder. Læs mere her

De måtte lukke, efter at de i november og december oplevede, at spillerne simpelthen hev alle deres penge ud, og derfor var kassen til sidst tom.

Det behøves man dog ikke frygte for, hvis man blot spiller hos veletablerede spilleselskaber. Heller ikke selvom der skulle være flere weekender i træk med lutter favoritsejre, forklarer Thomas Holm fra Betsafe.

”Jeg kan jo kun tale for os selv. Betssongroup (ejer af bl.a. Betsafe og Nordicbet* og en række andre bookmakere, red.) er jo et stort børsnoteret selskab. Så det er ikke noget problem. Jo større selskabet er, jo mindre risiko er der som regel,” siger han og sammenligner bookmakere med banker.

"Er der først et selskab, der har likviditetsproblemer, så går rygterne i markedet. Kunderne bliver nervøse og hiver alle deres penge hjem. Så bliver det værre og værre, og til sidst er der ikke flere penge at tage af."