Golfeksperten Jesper Asbirk fortæller her om hverdagen som professionel golftrader, kampen for at få en edge og om at sætte 200-300 bets på en enkelt eftermiddag. "Der er ingen hokus-pokus, det handler om hårdt arbejde." 

På de finansielle markeder findes et hav af tradere, som handler alt mellem kul, olie, hvede, guld og diverse aktieindekser.

Men der findes også tradere inden for sportens verden. En af dem er Jesper Asbirk, der tidligere på året vendte tilbage som golfekspert på BetXpert. Han har netop sagt sit job op for at blive fuldtids golf-trader.

Om det er guld, sølv eller golf, du trader, så er opskriften ret enkel. Det handler dybest set om at bruge principperne fra valuebetting og købe billigt og sælge dyrt. Man skal være inde i stoffet, og man skal være helt kold, når man eksekverer sine handler. 

Men hvordan gør man så det i praksis?

Jesper vil i dette interview fortælle om sin tilgang som sportstrader, og hvordan han spotter værdi. 

Value og flair for markedet

Kort fortalt, hvordan griber du tradingen an?

"Jeg trader næsten udelukkende vindermarkederne på de to store golf-tours. Jeg sidder altså og ser turneringerne live primært på finaledagen om søndagen, mens jeg hører live-radio-feed fra banen og har to PC-skærme kørende - én med min trading-software og én med live-stillingen," forklarer Jesper Asbirk og fortæller, at han finder sine spil på baggrund af to ting:

1. Den klassiske valuebetting

"Valuebets finder jeg live baseret på en vurdering af forskellige ting, som fx hvordan spilleren ligger, er det et par 5 eller par 4-hul, hvilket hul skal han spille næste gang, har en modspiller lige lavet Birdie, vurdering af chancen for at hole et put osv."

2. Viden om markedsbevægelserne

"Den anden del handler i bund og grund om at udnytte udsving i markedet uafhængigt af, hvad der sker på banen. Et godt eksempel er at spotte de tidspunkter, hvor oddset bevæger sig for meget, når en spiller laver Birdie, fange det laveste odds og trade ud, når oddset er steget lidt igen - helt uden at der er slået et slag."

Kan du give et eksempel på det? 

"Rory McIlroy ligger 230 meter fra green og skal til at slå sit 2. slag på par 5-hullet. Han slår et superslag og ender cirka 3 meter fra hullet og har nu et realistisk put for eagle. Odds på McIlroy falder naturligvis voldsomt i løbet af få sekunder og i de næste 15-20 sekunder vil oddset bevæge sig op og ned for at finde sit "rigtige" niveau i forhold til den nye situation og McIlroy's forbedrede chancer for at vinde turneringen."

Hvor mange spil laver du i løbet af sådan en søndag?

"Alt i alt vil jeg på en almindelig søndags-afslutning over 4-5 timer have 200-300 bets afsted afhængigt af, om afslutningen er tæt, eller om der er én der er stukket fra feltet."

Blev inspireret af Ole Larsen

Hvordan kom du i gang med at trade på?
"Det var en kombination af to ting: Jeg opdagede Betfair* og deres back/lay og det faktum at man ikke "spiller" mod en bookmaker, men andre tradere/puntere, med de udsving det medfører."
 
"Og så læste jeg Ole Larsens bog "Vind på sport," hvor han kort kommer ind på arbitrage. Jeg kan huske helt tydeligt, hvordan jeg i efteråret 2012 for første gang prøvede at skabe et overskud på at backe/laye Bubba Watson i en PGA Tour-turnering, han førte. Jeg brugte Betfairs hjemmeside med alle de begrænsninger, der ligger i det, men det lykkedes alligevel at vinde 34 kr. med 8-10 bets og indsatser på 30 kr. som er mindstebeløbet, man kan bruge på Betfair*. I bagklogskabens klare lys var jeg bare heldig, men ideerne spirede derfra, og siden er det kun gået én vej."
 
Hvordan ser din ROI (tilbagebetalingsprocent) ud i dag?
"Jeg bruger reelt ikke ROI i min måde at trade på af flere årsager: Primært fordi det ville være et helvedes arbejde med 200-300 bets fordelt på 4-5 timer. Det ville kræve mindst det samme antal timer efterfølgende for at få noget statistik ud af det. Dernæst er det ikke så vigtigt for mig, fordi jeg stort set aldrig taber penge på et marked. Med så mange bets/trades kommer min edge stort set altid til at træde tydeligt frem på slutresultatet," forklarer Jesper Asbirk, der dog gerne vil komme med et bud på en ROI:
 
"I 2015 omsatte jeg min bankroll 260 gange, hvilket i alt gav en ROI på ca. 101,25. Det lyder ikke af meget, men volumen af antal bets kombineret med en øgning i indsatser og en voksende bank gjorde, at jeg tjente godt."
 

McIlroy misser

Det virker som om, at du har et godt tag på golfmarkedet. Hvordan er du kommet dertil?
"Jeg har bettet og spillet golf i mange år, så det er helt sikkert grundlaget for min "edge". Og så har jeg lært at se mønstre i markedet og udnytte de mange udsving til min fordel. Men det har krævet tid og mange erfaringer. Det er hårdt arbejde at studere bevægelserne i odds i forhold til, hvad der sker på banen. Det tager tid helt at forstå, hvornår og hvorfor der sker bevægelser, men jo mere man øver sig, jo mere rammer man rigtigt på sine forudsigelser om bevægelserne. Og den del af det er rigtig spændende, fordi man principielt kan lave profit uden, at der sker noget på banen."
 
Lad os komme tilbage til eksemplet med Rory McIlroy. For hvordan ved du helt konkret, hvornår markedet overreagerer?
1) "Den golf-kyndige bettor ved, at chancen for at han holer sit eagle-putt fra 3 meters afstand er under 50 % statistisk set (PGA Tour gennemsnit). Meget ofte overreagerer markedet på sådan en hændelse, hvilket betyder, at når odds er nogenlunde stabilt efter 15-20 sekunder, så layer man (sælger odds på McIlroy) - når så det går op for markedet i løbet af de næste par minutter, at puttet jo faktisk er 3 meter, og at han sagtens kan misse den, vil oddset ofte langsomt kravle lidt op. Det giver nogle gange kun 1-2 ticks (oddstrin), men andre gange 15-20 ticks. Inden McIlroy slår sit putt, trader man ud (køber McIlroy igen) og scorer fortjenesten, uden at der er slået et slag."
 
2) "Den anden strategi handler udelukkende om at navigere i den volatilitet, der er i markedet, efter han har slået slaget, dvs. i sekunderne efter, hvor alt er panik, hvor andre tradere der har layet ham for dyrt vil ud af markedet så hurtigt som muligt osv. Oddset vil som sagt bevæge sig op og ned i et omfang, der meget handler om, hvor tæt på afslutningen det er. Det kan man med den rette timing og strategi udnytte."
 
Så et enkelt godt indspil fra Rory McIlroy skaber altså rav i det hele?
"Ja, det kan man sige. For det er desuden ikke kun McIlroy's odds, der falder - hans modspilleres chancer vil selvfølgelig også forringes, så mulighederne er mange. I forhold til den sidste del af det, er det min påstand, at langt de fleste med en lille smule flair for tal og betting-psykologi kan tillære sig en edge på langt de fleste typer af markeder og sportsgrene. Det undrer mig derfor, at det danske trading-samfund er så uendeligt lille."
 
Hvad betyder softwaren her - for man skal vel være hurtig på knapperne?
"Jeg bruger 3. parts software på Betfair*. Tingene foregår så hurtigt, at man er nødt til at benytte software, som selv beregner den vægtede indsats, så man kan "one-click-bette"! Det betyder, at man sætter sin software op med indsatser, inden man går i gang. Hvis jeg skal spille for 100 kroner pr. bet indtaster jeg det, og når så muligheden opstår, skal jeg bare clicke én gang og bettet bliver lagt. Softwaren i dag kan alt muligt og umuligt, hvilket giver gode muligheder for folk, der er lidt mere nørdede end gennemsnittet."
 

Ingen mystik, bare hårdt arbejde

Hvilken strategi for money management bruger du?
"Jeg er relativ konservativ i min tilgang. Jeg har bygget min bank op fra 1.500 kroner i 2012 til de seks cifre jeg bruger som bank i dag uden indbetalinger. Det er meget sjældent, at jeg har en risiko, der er større end 20 % af min rulle, og når vi nærmer os afslutningen på turneringen, hvor udsvingene er meget større, vil jeg helst sige 10 %."
 
"Det hænder, at der er en mulighed, der er for god til at lade gå, men det er udgangspunktet. Det er jo aldrig en reel risiko på 20 % med mindre, det er turneringens allersidste slag. Man taber ikke hele sit bet, men vil trade ud med tab."
 
Hvad er efter din mening fordelen ved at trading fremfor klassisk valuebetting?
"I 2015 havde jeg to tabende turneringer ud af mere end 70, så jeg taber meget sjældent penge på et marked og oplever slet ikke en bettors udsving i succes og de her losing streaks. Udsvingene er der selvfølgelig, men pga. volumen i antal trades vil de blive udvisket over en hel turnering, og edgen vil træde frem, hvis ikke jeg dummer mig groft."
 
Hvad er hemmeligheden bag en god trader?
"Ligesom med betting så er edge og value nøglen til profit. Så der er ikke noget hemmeligt eller skummelt over det. Det kræver hårdt arbejde at få en edge, og det kræver en fast strategi at kunne trade."