Efter 30 kampe er EM i dag nået til højdepunktet, finalen mellem Tyskland og Spanien.

Det har været en yderst interessant slutrunde. Kampene har været en omgang blandede bolcher; sublim kvalitet side om side med gummistøvle-bold af værste skuffe. Men nervepirrende og underholdende har det været stort set hele vejen igennem.

Og overraskende. I gruppespillet havde sådan cirka halvdelen ud af de 24 kampe et uventet udfald. Blandt chokkene var den dramatiske kamp i Gruppe A mellem Tjekkiet og Tyrkiet hvor tyrkerne i de sidste minutter scorede to mål og sendte Cech og co. hjem til Prag. I "Dødens Gruppe" (C) var der også nydelige overraskelser. Forhåndsfavoritterne (og VM-finalisterne) Italien og Frankrig måtte begge nøjes med uafgjort mod Rumænien og fik bank af Holland. I Gruppe D vandt Spanien som ventet, men at russerne snuppede andenpladsen - og måden det skete på - forbavsede temmelig mange. Kun i Gruppe B var det de to forhåndsfavoritter der gik videre: Tyskland og Kroatien. Men ikke i dén rækkefølge, for Kroatien vandt overraskende det indbyrdes opgør og dermed også puljen.

Og overraskelserne fortsatte i kvartfinalerne. Kun i Spanien-Italien vandt favoritten (Spanien); i de andre tre var det underhunden der kunne gø til sidst. Rusland fejede Holland af banen, Portugal der havde imponeret i gruppespillet, måtte bøje sig mod Tyskland, og skidt spillende, men godt fightende Tyrkiet fik moslet Kroatien af vejen; i øvrigt igen med en meget sen scoring, et sidste gisp.

Den gik dog ikke i semifinalen. Her tabte et mandefaldsramt, men modigt tyrkisk hold til Tyskland i et opgør der var mere præget af intensitet end af poleret fodbold. Og også den anden semifinale endte med favoritsejr: Spanien slog Rusland (Arshavin og co. havde mistet pusten) ud.

Men altså: Bortset fra semifinalerne har det været en slutrunde præget af overraskelser. Man vidste aldrig hvad der ville ske. Ikke desto mindre står vi nu med en finale bestående af de to hold der før turneringen var bookmakernes og oddsernes favoritter til at snuppe titlen: Tyskland og Spanien. Pudsigt nok.

Og hvordan kommer det så til at gå i aftenens kamp? Godt spørgsmål.

Læs vores analyse: http://www.betxpert.com/ekspert/euro08/#65477

Og se også de øvrige tip til kampen: http://www.betxpert.com/ekspert/euro08/


Tidligere EM

1960 i Frankrig. Finale: Sovjet-Jugoslavien 2-1 efs.
1964 i Spanien. Finale: Spanien-Sovjet 2-1
1968 i Italien. Finale: Italien-Jugoslavien 2-0 (omkamp. 1-1 i første kamp)
1972 i Belgien. Finale: Vesttyskland-Sovjet 3-0
1976 i Jugoslavien. Finale: Tjekkoslovakiet-Vesttyskland 2-2 efs.; 5-3 i straffesparkskonk.
1980 i Italien. Finale: Vesttyskland-Belgien 2-1
1984 i Frankrig. Finale: Frankrig-Spanien 2-0
1988 i Vesttyskland. Finale: Holland-Sovjet 2-0
1992 i Sverige. Finale: Danmark-Tyskland 2-0.
1996 i England. Finale: Tyskland-Tjekkiet 2-1 efs.
2000 i Belgien/Holland. Finale: Frankrig-Italien 2-1 efs.
2004 i Portugal. Finale: Grækenland-Portugal 1-0