CS:GO-eliten, herunder danske North og Astralis, er samlet i Atlanta og Boston for at dyste om årets første Major. BetXperts esports-ekspert, Jesper Carstens, guider dig i denne optakt.

De allerbedste CS:GO-hold indleder året akkurat som i 2017: Der skal spilles en kæmpe ELEAGUE Major-turnering i USA. Det er en turnering, der har en særlig dansk betydning, da Astralis vandt majoren i Atlanta sidste år, hvilket for alvor satte CS:GO på dagsordenen i Danmark.

Det danske mandskab er én af kandidaterne til at vinde igen i år, men efter en svær afslutning på 2017 må de se favoritværdigheden gå til rivalerne fra FaZe og SK, der sammen med Astralis dominerede alle større turneringer i 2017 - lige med undtagelse af den anden Major, der højst overraskende blev vundet af Gambit.

Det er tredje år i streg, at ELEAGUE hoster en Major, og det er der en grund til: Det hele kører på skinner, når amerikanerne står i spidsen. Produktionen er fantastisk, stemningen er ganske forrygende, og spillerne elsker det. Det kan alt sammen mærkes hjemme i stuerne.

Majors er som regel garanti for forrygende Counter-Strike. Tænk blot tilbage på sidste års finale mellem Virtus.Pro og Astralis, hvor alt tydede på en sikker polsk triumf. Astralis kæmpede bravt, og anført af et par ballsy calls af gla1ve endte det alligevel med en dansk triumf, og så var CS:GO pludselig mainstream i Danmark. Det var noget, man for alvor så resultatet af i slutningen af 2017, hvor der blev afholdt hele to danske turneringer med kæmpe opbakning.

Lad os kigge nærmere på årets Major. Måske kan turneringen være et springbræt for endnu et dansk CS:GO-gennembrud?

Odds & Tips

Hold øje med tips fra BetXperts CS:GO-ekspert: Il_Falco. Tiden kniber lidt for Jesper Carstens, men dukker der en ledig stund op, kan der muligvis falde et tip af. Ellers har vi før set, at der er masser af spiltanker i forummet til disse events.

Hvem vinder ELEAGUE Major: Boston 2018?

Bedste odds Bookmaker
FaZe 3,75
Bet365
SK 5,00
Danske Spil
Astralis 6,75
Danske Spil
G2 10,00
Bet365
North 15,00
Danske Spil

Favoritterne ved ELEAGUE Major 2018

To hold skiller sig umiddelbart ud: FaZe og SK Gaming. Begge hold så meget stærke ud i slutningen af 2017.

FaZe Clan var i store dele af 2017 ét af de tre bedste hold, siden de tilknyttede NiKo i starten af året. En overgang spillede de sig frem til finalerne efter behag, og da majoren i Krakow skulle afholdes, var det med FaZe som én af favoritterne. De skuffede dog stort, hvilket efterfølgende førte til ændringer på rosteren. Ind kom GuardiaN og Olofmeister, og næsten lige siden har FaZe været flyvende. De vandt i New York og Atlanta umiddelbart efter udskiftningerne og tabte i finalerne i Oakland og Odense (ESL), men vandt så afslutningsvist ECS i Cancun. De sluttede året af som ét af de stærkeste hold.

Det andet hold, der sluttede stærkt af, var SK Gaming. Op til majoren i Krakow dominerede de fuldstændig, men de røg ud til Astralis i Krakow, og herefter havde de en middelmådig periode, som først rigtig blev brudt i slutningen af året, hvor de udskiftede felps med boltz. Det har dog givet SK et problem til majoren: De skal spille med felps, ikke boltz, og det er to vidt forskellige spilletyper. I et interview har TACO udtalt, at skiftet skyldes både ingame og outgame-situationer, og det må stå klart, at det er noget af en bet for SK. Man må dog ikke glemme, at felps også var en del af deres bedste periode i 2017, så hvis skiftet primært skyldes ingame-problemer, så kan de fortsat præstere med ham.

Det sidste af de tre store hold er danske Astralis. Danskerne holdt et højt niveau hele året, men fik resultatmæssigt mest ud af det i starten af året, hvor de vandt ELEAGUE og IEM Katowice. De nåede langt i de fleste turneringer, men havde en tendens til at have problemer med at afslutte det. I slutningen af 2017 måtte dev1ce melde afbud til et par turneringer på dansk jord grundet sygdom, og det er ikke til at vide, hvordan han står her før majoren. Han skriver dog på Twitter, at han ser frem til at gentage sidste års bedrift, og måske er han bare mere sulten end nogensinde før. I hans fravær excellerede mange af hans holdkammerater, og Astralis buldrede sig i finalen i BLAST Pro Series med en anderledes spillestil, hvor især Dupreeh var flyvende. Coach zonic snakkede om, at den periode viste dem, at de skal lære at spille mere løst og ustruktureret. Og noget er der kommet ud af dev1ces fravær: Han er officielt meldt klar til turneringen, men han får en "ny" rolle på holdet. Dupreeh vil således være main AWP'er, mens dev1ce er holdets nye lurker, hvilket er en rolle, han tidligere har haft.  

Spiltanker: FaZe ser skarpest ud af de tre store

Mens Astralis har været ramt af sygdom i slutningen af 2017, og SK spiller med en spiller, de egentligt helst vil have skiftet ud, så har FaZe deres drømmehold til rådighed og har haft det i månederne op til denne major. Men odds 3,75 er jeg ikke nødvendigvis alt for interesseret i. De klarede sig fint i kvalifikationen, men en Major er en lang og krævende turnering.

Andre hold

Vi så det i Kraków: Alt kan ske i CS:GO. Niveauet blandt de bedste er tårnhøjt, og det kræver ikke andet end én stærk turneringsdag af nogle af holdene i subtoppen, før der er vendt op og ned på styrkeforholdet. 

Franske G2 er et af de hold, der ofte banker på til toppen. De er der ikke helt, men ShoX og kennyS har begge et tårnhøjt topniveau. De har vundet turneringer på et lavere niveau, men det er klart, at de er lidt efter de allerbedste hold. De har nogle udfordringer - synes jeg - når det kommer til deres strategier, og så er jeg ikke helt sikker på, at det nuværende roster er det bedste for dem.

Danske North har et godt mandskab, men de har en tendens til ikke at toppe samtidig. K0nfig har i perioder været vanvittigt flyvende, men så har andre på holdet skuffet. Kan de få alle fem til at præstere samtidigt, kan de nå langt i turneringen. De har potentiale.

Man finder også meget potentiale hos mousesports anført af oskar og ropz. Jeg synes, de er ret interessante, men de er stadig ret unge. De forsvarende major-vindere fra Gambit har siden mistet sin igl, Zeus, men har fortsat et ganske fint hold. Jeg har svært ved at se dem gentage bedriften, men hvem ved. Der er også Na'Vi, der har s1mple, men 2017 fungerede ikke rigtigt for dem.

Turneringsstruktur

ELEAGUE Major er inddelt i tre dele:

  • The New Challengers Stage (12/1 - 15/1)
  • The New Legends Stage (19/1 - 22/1)
  • The New Champions Stage (26/1 - 28/1)

16 hold deltager i The New Challengers Stage. De otte bedste går videre til næste del, The New Legends Stage, hvor yderligere otte hold - de nuværende Legender - (inkl. Astralis og North) kommer ind i turneringen. Herfra går igen otte hold videre til The New Champions Stage, der er turneringens playoffs.

De to første dele af turneringen spilles på samme måde: der spilles BO1-kampe i swiss-formatet. Det betyder, at hold møder andre hold, der har samme record som en selv. Hvis et hold har vundet de to første kampe, møder de således et andet hold, der har en 2-0-record, og tilsvarende hvis de har tabt de første to kampe. Ved tre sejre går man videre til næste fase, mens tre nederlag resulterer i et exit. 

Sådan ser første runde ud ved The New Legends Stage:

TidspunktHoldHold
19/1 - 16:00 BIG

 Team Liquid

19/1 - 17:15   Virtus.pro

Quantum Belabor Fire

19/1 - 18:30  Gambit

 Natus Vincere

19/1 - 19:45  Astralis

 mousesports

19/1 - 21:00  North

 Vega Squadron

19/1 - 22:15  SK Gaming

 Space Soldiers

20/1 - 00:45  FaZe Clan

 Fnatic

20/1 - 02:00  G2

 Cloud9