FC Barcelona og Real Madrids to stjernespækkede mandskaber mødes søndag aften i et brag, der er et must for enhver fodboldfan eller blot personer, der har hang til spansk temperament, højspændt dramatik og et hav af lækre tekniske detaljer.

El Clásico er meget mere end blot en fodboldkamp om point og håneret. Det er en kamp, hvor alt går i stå i Spanien og millioner af tv-seere overalt i verden spændt følger slagets gang mellem to af verdens mægtigste klubber. De forsvarende mestre fra Barcelona har længe virket uovervindelige, men i år har ærkerivalerne fra Real Madrid oprustet med spektakulære indkøb af stjerner som Ronaldo og Kaká og dermed sat alt ind på at generobre mesterskabet.

Der findes talrige klassikere inden for fodbold, og mange steder i verden gør man da også krav på at kunne præsentere den mest fornemme af disse. Sådan er det eksempelvis i Skotland, hvor opgørene mellem Glasgow-rivalerne, Rangers og Celtic, med rette rangerer højere end alt andet, eller i Argentina, hvor River Plate og Boca Juniors deler nationen på langs, når de brager sammen.

Set gennem en international optik findes der imidlertid intet mere skelsættende derby end den iberiske Clásico mellem Real Madrid og FC Barcelona. Ikke alene er der tale om de to største og mest succesrige fodboldhold i Spanien. Duellerne rækker også langt uden for grønsværen.

Real Madrid er således notorisk blevet opfattet som en repræsentant for centralmagten – en opfattelse, der kun blev forstærket i rædselsårene under Franco, men som ikke er blevet formindsket i de 34 år, der er gået siden diktatorens død. Madrid er først som sidst Spaniens hovedstad og nationens kulturelle centrum. Det er her, kongen har sit hovedsæde, og det er herfra landets 17 autonome regioner kontrolleres. Én af disse er Catalonien, som har sit eget sprog og sin helt egen kulturelle identitet. Begge dele blev groft undertrykt af Franco-diktaturet, hvilket har bevirket, at der i brede catalanske kredse hersker et dybtfølt ønske om at blive løsrevet fra det øvrige Spanien.

I den forbindelse opfattes FC Barcelona som en samlende faktor for befolkningen, mens fodboldklubben udadtil omtrent præsenteres som Cataloniens udenrigsministerium.

Det kan blandt andet udledes af det legendariske motto: ”Més que un club” – Mere end en klub...

Livestream El Clásico: Her kan du se Barcelona - Real MadridDet 153. ligamøde

Søndag aften står FC Barcelona og Real Madrid igen mano a mano, når Europas største fodboldstadion, Camp Nou i Barcelona, slår portene op for det 153. ligamøde siden 1928 mellem de evige rivaler. Som altid finder man nogle af verdens bedste fodboldspillere på de to storhold, men i år blinker de stjernespækkede trupper stærkere end nogensinde. Navne som Messi, Ronaldo, Kaká, Zlatan, Henry, Raul, van Nistelrooy, og Xavi vidner om to hold, der har spillerne, som kan gøre det uventede og udføre de tekniske detaljer, der gør de to hold så elskede for alverdens fodboldfeinschmeckere.

Som altid har også den forestående duel sin egen distinkte historie. Ikke alene ligger Real Madrid og FC Barcelona nummer ét og to i Primera División; hovedstadsholdet tillod sig i den seneste spillerunde at snuppe førstepladsen fra Barca, der skuffede ved kun at spille uafgjort 1-1 på udebane mod Athletic Bilbao. Det var naturligvis en streg i regningen for Barcelona-træner Pep Guardiolas disciple, der i sidste sæson ryddede bordet i såvel ligaen, Copa del Rey og ikke mindst Champions League, og som i denne sæson har lagt ud med både at vinde den spanske og den europæiske Super Cup. Søndag aften skal der rettes op på miseren, når Los Galácticos, der atter har verdens dyreste spiller, Cristiano Ronaldo, til disposition, kommer på besøg i Cataloniens fodboldkatedral.

Al respekt for det skotske Old Firm, Argentinas Superclásico, det tyske Rewier-Derby, og hvad klodens øvrige arvefjendeopgør ellers hedder. De har alle deres historik og iøjnefaldende kvaliteter, men ingen af dem kan måle sig med El Clásico mellem FC Barcelona og Real Madrid.

Den næste spilles på søndag den 29. november 2009 og klokken 19:00 med optakt fra kl. 18:30 kan du være med på første parket på Danmarks nye fodboldkanal, CANAL9...

Kilde: canal9.dk

El Clásico optakt: FC Barcelona - Real Madrid er begge i krise