Antallet af underretninger om potentiel hvidvaskning i spillebranchen er eksploderet. For fem år siden var der blot syv tilfælde - sidste år var der næsten 4.500. "Flere forsøger i dag," lyder det fra Danske Spil*, der står for næsten 9 ud 10 underretninger.

Frygten for hvidvaskning inden for spillebranchen er stor.

Hvertfald hvis man kigger på antallet af underretninger om mulig hvidvaskning, som er steget eksplosivt de seneste fem år. Mens der i 2011 blot var syv underretninger om mulig hvidvaskning, så var der sidste år registreret hele 4.435 tilfælde. Det viser tal fra SØIKs Hvidvasksekretariat.

"Markedet har ændret sig, og det samme har risikobilledet. Vi ser flere, som forsøger på hvidvaskning i dag," siger Philip Badstue, informationssikkerhedschef ved Danske Spil*, i et interview med BetXpert.

Ifølge Hvidvasksekretariatet skal den voldsomme stigning også ses i lyset af et øget fokus fra spiludbyderne samt det såkaldte 4. hvidvaskningsdirektiv fra EU, som er ved at blive implementeret i Danmark. Det forpligter blandt andet virksomhederne til at underrette om mistænksomme pengetransaktioner.

I takt med de skærpede regler så har Danske Spil* oprustet på området, forklarer Philip Badstue.

"Det er et lovkrav, og så har vi været i gang med en proces, hvor vi udfra en risikovurdering har strammet maskerne. Det er et indsatsområde ligesom meget andet, som vi løbende udvikler på," siger han.

Danske Spil* står for 9 ud 10 underretninger

BetXpert har dykket ned i tallene og kan via aktindsigt samt et kig i Danske Spils seneste CSR-rapport se, at den statslige spiludbyder står for langt de fleste af underretningerne i branchen. Nærmere bestemt næsten 9 ud af 10 tilfælde. Og det er på trods af, at Danske Spil* har under halvdelen af markedet i dag.

"Loven siger vi skal fange de ting, vi synes er mistænkelige, og kan vi ikke afkræfte en transaktion som et potentielt forsøg på hvidvask, så skal vi faktisk underrette," siger Philip Badstue.

De nye hvidvaskningsregler, der er på vej til at blive implementeret, siger nemlig, at det ikke er nok at underrette de tilfælde, som lugter af hvidvask. Såfremt man ikke kan afvise, at der er tale om hvidvaskning, så skal man indberette.

Sådan kan et hvidvaskningsforsøg se ud

Kan du give et eksempel på, hvordan der forsøges på hvidvask i dag?
"Det kan eksempelvis være der, hvor spilleren foretager handlinger, der ikke matcher et almindeligt spilmønster," siger Philip Badstue og forklarer.

"Hvis en kunde fx sætter 100 kroner ind på en konto, lader være med at spille og forsøger at udbetale 100 kroner igen. Hvis vi i det tilfælde ikke kan afvise, at der kan være tale om, at han dækker over en kriminel handling, så er vi forpligtet til underrette."
 
Philip Badstue ønsker dog ikke at afsløre for meget. For som han siger:
 
"De kriminelle forsøger altid at omgå vores imødegående foranstaltninger."
  
Trods det skærpede fokus på hvidvaskloven, så er selvsamme Danske Spil* faktisk blevet politianmeldt for at have brudt hvidvaskningsreglerne. Det meldte Danske Licens Spil ud sidste år. Sagen stammer tilbage fra 2013-2014.
 
I har jo selv en sag kørende for tiden. Med det fokus I har på netop hvidvask, så må det da irritere dig?
"Det er en sag, der ligger nogle år tilbage. Den kører nu, og den har jeg ikke yderligere kommentarer til."
 

DOGA: Det handler om at underrette rigtigt

Bookmakernes brancheforening DOGA repræsenterer ikke Danske Spil*, men derimod en lang række af de private spiludbydere som fx Unibet* og Bet365*. Fra DOGAs side har man længe haft et ønske om mere tydelige retningslinjer for, hvornår der skal underrettes om mulig hvidvaskning.

 
Og det ser ud til at komme nu, efter at udkastet til en ny hvidvaskningslovgivning har været i høring. Her bliver det nemlig defineret lidt klarere, hvornår man skal indrapportere, forklarer DOGAs direktør Morten Rønde til BetXpert.
 
Sidste år stod DOGAs medlemmer for blot en tiendedel af alle underretninger på trods af, at de indenfor kasino og betting har over halvdelen af markedet.
 
Det er dog ikke et udtryk for, at spiludbyderne nedprioriterer indsatsen mod hvidvaskning, slår Morten Rønde fast.
 
"Det er ikke i sig selv et mål at underrette meget. Det handler om at underrette rigtigt," siger han.
 

Unibet* dømt i sag om hvidvaskning

Der er allerede faldet én bøde til en spiludbyder for ikke at have haft styr på hvidvaskningsreglerne. For nylig blev Unibet* dømt til at betale 575.000 kroner i en sag, hvor en mand spillede 2,2 millioner kroner væk. 

Ingen andre brancher har oplevet så eksplosiv vækst i antallet af underretninger. Spiludbydere står i dag for knap 30 procent af alle underretninger om mulig hvidvaskning. Det er kun pengeinstitutter, som overgår dem.