Danmark har haft stor succes ved OL og en lang række danske atleter har leveret imponerende præstationer. BetXpert ser her på de mest skelsættende momenter og største danske triumfer ved sommer OL.

Denne sommer går turen til Frankrig, når Paris får æren af at være vært for OL 2024. De olympiske lege bliver afvikles fra 2. til den 18. august. 

Danmark har en stolt tradition og historie med deltagelse i sommer-OL siden den første udgave i 1896. Siden da er det blevet til i alt 133 medaljer til Danmark; hvoraf 31 guldmedaljer. Det placerer Danmark på en 36.-plads på den samlede medaljeliste.

Danmark har opnået OL-succes i en række forskellige sportsgrene og i denne artikel vil vi se nærmere på de vigtigste præstationer i dansk historie.

De vigtigste OL-sportsgrene i dansk historie

Vi har fået store OL-oplevelser med danske triumfer og Danmarks sportslige præstationer har været særligt bemærkelsesværdige indenfor sejlsport, håndbold og cykling.

Der er store forventninger om dansk succes i disse sportsgrene og der er stor respekt for de danske atleter på den globale scene. Det er blevet til et samlet antal på 29 olympiske guldmedaljer for sejlsport, håndbold og cykling, hvilket fremhæver vores dominans inden for disse discipliner.

Men derudover har Danmark også vist en enestående evne til at excellere i andre sportsgrene med flotte resultater i bl.a badminton og svømning. Disse sportsgrene har givet Danmark en platform til at vise deres talent og bidrage til den voksende OL-medaljehøst.

Danske atleter i OL Håndbold

Det bliver ikke meget større end håndbold og det er blevet klart den vigtigste OL-sportsgren for Danmark. Til OL 2024 kommer Danmark med både herrer- og kvindelandsholdet, så der er udsigt til danske medaljer ved håndboldarenaerne i Paris. 

Gennem mere end tre årtier har Danmark vist sig frem som en stærk håndboldnation med nogle af verdens bedste spillere. Fra den nervepirrende finale med de jernhårde ladies i OL 1994 i Atlanta til håndboldherrernes finalesejr over Frankrig ved OL 2016 i Rio de Janeiro.

Landstræner Ulrik Wilbek fik samlet et vinderhold med Anja Andersen som den største stjerne, mens  det lykkedes kvindelandsholdet at vinde OL-guld i både 2000 og 2004, hvor landstræner Jan Pytlick havde Katrine Fruelund og målvogter Lene Rantala blandt profilerne.

Herrelandsholdet har vundet OL-guld én gang, ved OL i 2016 med Mikkel Hansen som den store profil. Derudover blev det til dansk OL-sølv i 2021 i Tokyo.

Roning - ´Guldfireren´

Guldfireren har leveret nogle af de største danske OL-oplevelser. Startende fra OL 1996 har letvægtsfireren vundet tre guld-, en sølv- og to bronzemedaljer til OL.

Derudover er det også blevet til otte guld- og tre sølvmedaljer til VM.

Guldfireren bestod af Eskild Ebbesen, Victor Feddersen, Thomas Poulsen og Niels Laulund, der i 1993 gik sammen og satte kursen mod guldet. Allerede i 1994 vandt de deres første VM-guld og indledte en vild medajlehøst.

Senere kom Thomas Ebert til letvægtsfireren og han var med til at sikre bronze i 2000 samt guld ved både OL i 2004 og 2008.

Sejlsport

Man kan ikke sige sejlsport uden at nævne Paul Elvstrøm, der har vundet 4 OL guldmedaljer. Han blev derudover verdensmester hele 11 gange.

Paul Elvstrøm er den eneste dansker med fire OL-guldmedaljer og han vandt OL-guld i Firefly i 1948, mens det blev til guld i Finnjolle ved OL 1952, OL 1956 og OL 1960.

I 1996 blev Paul Elvstrøm kåret til århundredets største danske sportsmand af Danmarks Idræts-Forbund.

Der var også god fart på Jesper Bank, der vandt bronze i Soling ved OL 1988. Han har vundet OL guld to gange. I Soling ved OL 1992 i Barcelona samt i Matchrace ved OL 2000.

Danmark har også haft succes i Laser Radial, hvor Anne-Marie Rindom vandt bronze ved OL 2016 og guld ved OL 2020 i Tokyo.

Danske ved OL Cykling

Danmark har vist sig at være stærke ved både bane- og landevejscykling og Danmark har en imponerende medaljehøst ved OL.

En af de største OL-stjerner er Lasse Norman Hansen, der ved OL i Tokyo 2020 vandt guld i parløb sammen med Michael Mørkøv. Det blev til sølvmedaljer i holdforfølgelsesløb, hvor det danske hold var regerende verdensmestre og verdensrekordholdere.

Ved OL i 2016 i Rio de Janeiro fik Lasse Norman bronze i både Omnium og holdforfølgelsesløb, mens han ved OL i 2021 vandt guld i Omnium.

Foto: OSCAR DEL POZO CANAS / AFP

Svømning

Danmark har også stolte traditioner i OL-bassinet. Ragnhild Hveger og ”lille henrivende" Inge Sørensen var blandt de første store danske stjerner indenfor svømning. 

Ved OL 1948 vandt Greta Andersen guld medlaje ved 100 meter fri og sølv i 4x100 meter fri. Ved samme OL fik Karen Margrete Harup guld i 100 meter rygcrawl, sølv i 400 meter fri samt bronze i 4x100 meter fri.

En af de mest overraskende OL-guldmedaljer kom, da Pernille Blume tog guld i 50 meter fri ved OL 2016 i Rio de Janeiro. Det var Danmarks første svømmeguld i 68 år. Mindre end en time efter den triumf, var Pernille Blume med til at vinde bronze i 4 x 100 meter medley sammen med Jeanette Ottesen, Rikke Møller Pedersen og Mie Ø. Nielsen.

 Ved OL 2021 fik Pernille Blume bronze i 50 meter fri.

Danske Atleter ved OL Badminton

Danmark er en magtfaktor inden for badminton, hvor Viktor Axelsen har været dominerende efter at have vundet verdensmesterskabstitlen i 2017 og 2020.

Viktor Axelsen fik bronze i herresingle ved OL 2016, og i 2021 blev han så en helt suveræn olympisk mester efter en sikker finalesejr.

Poul-Erik Høyer vandt OL-guld i herresingle i 1996, og han huskes især for at rive sin trøje i stykker efter sejren over Heryanto Arbi i semifinalen.

Camilla Martin fik sølv ved OL i Sydney 2000, mens Thomas Stuer-Lauridsen fik bronze i 1992 ved OL i Barcelona.

Foto: ADEK BERRY / AFP

Danske OL-darlings

Harald Nielsen

Guld-Harald blev Danmarks helt store superstjerne efter OL 1960, hvor det blev til sølvmedajler i fodbold. Hans enorme udstråling og talent på fodboldbanen gjorde Harald Nielsen til Danmarks første teenage-idol. Harald Nielsen var blot 18 år, men alligevel klart den bedste spiller på sølv-holdet og han blev nummer to på topscorerlisten med seks mål ved OL 1960.

Wilson Kipketer

Det skabte stor sympati, da 800 m-løberen Wilson Kipketer valgte at stille op for Danmark selvom det betød, at han blev udelukket fra at deltage ved OL i 1996. Kenyanskfødte Wilson Kipketer havde endnu ikke fået sit danske statsborgerskab, men han kunne dog stille til start ved OL 2000. Her fik Kipketer sølv og 4 år senere fik han bronze i 800 meter-løb ved OL 2004.

Brian Nielsen

Der blev både vrikket med rumpeten og uddelt øretæver, når den danske boksebamse Brian Nielsen gik i ringen ved OL 1992 i Barcelona. Det blev til bronzemedalje til Brian Nielsen, der nok havde mere charme og hjerte end elegance og teknik.

De seneste danske fanebærer

  • OL 2020 i Tokyo: Sara Slott Petersen, atletik og Jonas Warrer, sejlads
  • OL 2016 i Rio de Janeiro: Caroline Wozniacki, tennis
  • OL 2012 i London: Kim Wraa, kajak
  • OL 2008 i Beijing: Joachim B. Olsen, kuglestød
  • OL 2004 i Athen: Eskild Ebbesen, roning
  • OL 2000 i Sydney: Jesper Bank, sejlads
  • OL 1996 i Atlanta: Thomas Stuer-Lauridsen, badminton

Ofte stillede spørgsmål

🔎 Hvilken dansker har vundet flest OL-guldmedaljer?
Rekorden for flest vundne danske OL-guldmedaljer tilhører Paul Elvstrøm, der har vundet fire guldmedaljer i træk fra 1948 til 1960.

🔎 I hvilken sport har Danmark vundet flest OL-medaljer?
Danmark har vundet flest medaljer ved sejlsport, hvor det i alt er blevet til 30 OL- medaljer (12 guld, 9 sølv, 9 bronze). Herefter kommer cykling med 26 medaljer og roning med 24 danske OL-medaljer.