Flere danske bookmakere udbød odds på en hviderussisk venskabskamp, som tilsyneladende aldrig fandt sted, men som var fup og svindel. Selv om der gøres meget, kan man ikke 100 procent gardere sig - heller ikke mod spøgelseskampe - lyder det fra Unibet*.

Den 3. februar i år lavede den hviderussiske klub Slutsk et vildt comeback, da klubben i de døende minutter fik vendt 0-1 til 2-1 mod landsmændene fra Shakhter Soligorsk. Sådan kunne man læse i kamprapporterne efterfølgende.

Problemet er bare, at kampen aldrig fandt sted og sandsynligvis var opfundet af illegale matchfixere. Hele kampforløbet - inklusiv de sidste dramatiske minutter - er tilsyneladende koreograferet med det ene formål at vinde penge fra spilleselskaberne. Blandt de bookmakere som er blevet snydt findes andet Bet365* og Unibet*, som er nogle af de største på det danske marked. 

Den ene klub, Shakhter Soligorsk, har siden nægtet at være indblandet og sagt, at deres hjemmeside var blevet hacket. Flere medier og instanser har også berettet om kampen som værende fixet, fup og svindel - blandt andet her i The Telegraph, som har skrevet om spøgelseskampen. Derudover har Betradar - som er bookmakernes leverandør af data til fx liveodds - til BetXpert.com bekræftet, at kampen ikke har fundet sted. På trods af det tøver Unibet* med at registrere kampen som fup.

"Vi bemærkede ikke noget mistænkeligt spillemønster - udover at der var meget lille omsætning på kampen. Det var først senere, at vi fandt ud af, at der var tvivl om kampen på grund af noget fejlbehæftet data fra en dataleverandør," udtaler Eric Konings, Integrity Officer ved Unibet*, til BetXpert.com

Spillerne får måske pengene tilbage

Det betyder i princippet også, at kunder, som eventuelt har vundet penge på kampen kan have taget gevinsten og være løbet deres vej. Det viriker dog til, at bagmændene har brugt andre bookmakere end Unibet*. Unibet* oplyser nemlig til BetXpert, at alle indskud på kampen blev tabt. Men hvad så med de kunder, som har tabt penge på kampen?

"Selvom flere interessenter mener at have fået bekræftet, at kampen ikke fandt sted, så har vi stadig gang i vores egen undersøgelse. Lige nu står alle væddemålene som gyldige. Men hvis vores egen undersøgelse viser, at kampen ikke fandt sted, så annullerer vi alle væddemål på kampen, og alle kunder får deres indskud tilbage," lover Eric Konings og fortsætter:

"Vi er selvfølgelig kede af denne sag. Vi ønsker, at alle vores kunder skal opleve Unibet* som en topbookmaker, og sager som denne skal vi forsøge at forebygge så godt som muligt," udtaler Eric Konings fra Unibet* til BetXpert.com.

Billedtekst: Ifølge en oddssammenligningsside, som sammenligner bookmakernes odds på en kamp, kunne man før kampen få op mod odds 3,30 på "sejrherrerne" fra Slutsk. Bemærk, at selvom der ud for Unibet* står "in-play," kunne kampen ikke spilles live.

Kendt gerningsmand

Sagen om den falske fodboldkamp er ikke enstående. Spøgelseskampen fra Hviderusland er derimod den fjerde registrerede kamp af sin art, som på en eller anden måde ikke er blevet spillet og i stedet opfundet af lyssky bagmænd, som forsøger at snyde bookmakerne. Hvordan det overhovedet kan lade sig gøre at opfinde en fodboldkamp kan virke som et mysterium. Af de tidligere tilfælde er fællestrækket, at der skal være tale om en tilpas lidt eksponeret kamp - typisk en venskabskamp. Og så skal en eller flere personer fra et bettingselskab eller fodboldforbund bestikkes.

BetXpert.com erfarer, at en mand skulle være blevet anholdt i forbindelse med den hviderussiske venskabskamp - og at han er kendt for at have været involveret i lignende sager.

Svært at gardere sig

Det er selvsagt enormt ærgerligt for kunder at have penge ude på kampe, som ikke eksisterer. Og ligeledes er det dårlige sager for bookmakerne. Per Marxen, Unibets danske pressechef minder dog om, at det er meget få kampe, det drejer sig om. Men det er svært helt at gardere sig mod det.

"Vi og resten af den etablerede branche er naturligvis meget opmærksomme på disse kampe, men at vi også i fremtiden 100% kan undgå disse sager, vil nok være en kende naivt at tro."

Hvad gør I for at undgå dem?

"Men vi gør hele tiden en aktiv indsats sammen med vores mange internationale samarbejdspartnere, som eksempelvis Betradar og ESSA. Især gennem sidstnævnte gør mange licenserede spiludbydere fælles front for at komme matchfixing og andre former for svindel til livs,” siger han til BetXpert.com.

Vi ville gerne spørge Bet365* til sagen om spøgelseskampen, og om de har registreret den som fup. Men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.