Kunderne har millioner til gode hos betalingsstandsede Canbet. De engelske myndigheder bærer en del af skylden. Kunne det ske i Danmark? Næppe...

Spillebranchen er ramt af et chok: Canbet er gået i betalingsstandsning. Branchen har oplevet fallitter før, men Canbet blev stiftet i 1995, har en kvart million kunder og reguleres af den anerkendte engelske Gambling Commission. Det er en stor spiller der forlader markedet med bøjet nakke.

Men der er ikke kun Canbet der har grund til at skamme sig. De engelske myndigheder ser også ud til at have svigtet.


UK Gambling Commission så til fra sidelinjen

Canbets økonomiske problemer bunder ifølge direktør Peter Lord i et fejlfyldt IT-system der i årevis har tilladt bonus-udbetalinger til kunder der ikke opfyldte betingelserne. Plausibel forklaring eller ej:

Problemerne begyndte at dukke op til overfladen i oktober sidste år hvor de første kunder brokkede sig over syltede udbetalinger. Men først 31. december stoppede bookmakeren med at tage imod indskud.

Hvad foretog UK Gambling Commission sig i mellemtiden? Tilsyneladende ingenting. 

Den engelske spillelov er åbenbart ikke så specifik som den danske. Men de engelske myndigheder har trods alt mulighed for at sige stop hvis et licens-firma kommer i økonomiske problemer. Men i Canbets tilfælde så UK Gambling Commission altså til fra sidelinjen mens kunderne i mere end to måneder hældte penge i et hul uden bund.


UK Gambling Commission har forklaret, at hvis de suspenderede Canbets licens, ville det sandsynligvis føre til, at Canbet ville lukke, og kunderne ville dermed ikke have en chance for at få deres penge tilbage.

Præcis hvor meget kunderne har til gode hos Canbet, vides ikke i skrivende stund. Allermindst 480.000 pund og sandsynligvis meget mere. Læs mere hos Sportsbookreview.

Hvad kan man lære?

En del af BetXperts brugere har konti hos bookmakere uden dansk licens. Det være sig bookmakere der er registreret i Malta, i England, i De Hollandske Antiller...

Fallitter er hændt alle tre steder. Det KAN altså ske – og kundernes penge er åbenbart ikke sikret. Så lad os citere brugeren "Agassi in Honor" der i forum kommer med et godt råd:


"Lad vær med at være naiv som bettor, store summer stående på en bookmakerkonto er fy fy. Hav nøjagtig det, det kræver ift en god money management strategi. Absolut ingen grund til at føle sig for sikker med særlig mange bookmakere!"


Kunne det ske i Danmark? Næppe

Spørgsmålet er – kunne en Canbet-lignende fallit ske i Danmark? Svaret er: Næppe.

Alle firmaer kan få fallit hvis de drives forkert. Det gælder også spiludbydere med dansk licens. Men den danske spillelov er meget specifik mht økonomisk kontrol, og alt tyder på at HVIS et spillefirma med dansk licens går fallit, så mister kunderne i hvert fald ikke deres penge.

Den danske spillemyndighed kræver nemlig, som forudsætning for at have dansk licens, at en bookmaker har, og dagligt ajourfører, en adskilt og fallitsikret bankkonto med et beløb der svarer til kundernes indestående.

Det vil sige at hvis er firma går fallit, så vil kunderne være sikret deres indestående – uanset hvor mange penge firmaet ellers skylder til diverse kreditorer.


Interview med Spillemyndigheden på vej

Een ting er hvad der står i Spillemyndighedens vejledninger – men føres der også nøje kontrol med om bookmakerne følger reglerne? Sandsynligvis, mener vi her på BetXpert. Det ville ligne Spillemyndigheden dårligt ikke at føre økonomisk kontrol – det er trods alt primært det myndigheden er der for.

Men for at få syn for sagn vil vi spørge Spillemyndigheden om netop dét når vi (sandsynligvis i næste uge) sender dem en række spørgsmål.