Russisk bookmaker nægter at udbetale et stort beløb til dansk kunde, hvis ikke han sender et brev med personlige oplysninger til en adresse i Moskva. "De forsøger at gøre det så besværligt som muligt," siger kender af branchen.

Danske Morten Bech står lige nu i en slem kattepine.

Han har lige knap 8.000 kroner til gode hos den russiske bookmaker 1xBet, som han ikke kan få udbetalt. Bookmakeren har valgt at suspendere hans konto, indtil de får et brev sendt til en adresse i omegnen af Moskva med alle danskerens personlige oplysninger.

Det kræver de på trods af, at Morten Bech én gang har fået penge udbetalt fra sin konto.

"Jeg synes ikke, det er i orden, at de tilbageholder mine penge. Det lugter af svindel," siger Morten Bech til BetXpert.

Morten Bech oprettede konto hos 1xBet - som ikke har dansk licens - i august måned, fordi han blev tiltrukket af deres høje tilbagebetaling. Han har primært live-bettet, for her var der ofte attraktive odds at hente.

I starten gik det skidt, og han måtte indbetale penge ad flere omgange. Men så begyndte han at vinde, og efter noget tid udbetalte han ca. 5.000 kroner, som svarer til hans samlede indskud. Uden problemer.

Men så skete der noget. Oddsene blev nu sat kraftigt ned, men kun for Morten Bech. Når han via oddssammenligningssiden oddsportal.com så, at 1xBet fx havde odds 1,45 på et udfald, så var den for Morten Bech helt nede i odds 1,30.

Konto suspenderet

Derfor ville han have udbetalt resten af sine midler, men det er endnu ikke sket. Nu bliver han nemlig mødt af adskillige usædvanlige krav fra bookmakeren.

Blandt andet har de krævet, at han skulle uploade billeder af regninger, pas og ID, hvilket ikke er så usædvanligt, når bookmakerne skal verificere kunder. Men derudover skulle han også sende et billede af sit ansigt med pas og den mailkorrespondance, han havde haft med 1xBet. 

"Det var faktisk ret svært, men det lykkedes da til sidst ad to omgange," forklarer Morten Bech.

Det var dog ikke nok for bookmakeren, som til sidst bad Morten Bech om at sende de samme oplysninger i et brev til en adresse i udkanten af Moskva. Indtil da er hans konto suspenderet.

"1xBet har fået sendt alt det, de ønsker pr. mail, så det virker noget betænkeligt, at de vil have det samme pr. post. Det giver ingen mening," forklarer Morten Bech.

"Det viser bare, at det er et svindelfirma. Der var ikke noget problem, så længe jeg tabte. Men nu, hvor jeg har vundet, er der alle mulige mærkelige krav. Jeg har aldrig oplevet noget lignende," fortæller Morten Bech, der ikke umiddelbart er tryg ved at sende et brev med følsomme oplysninger til Rusland.

Morten Bech blev bedt om at maile et billede af sit ansigt, pas og mailkorrespondance med bookmakeren. Men nu lyder kravet, at han skal sende et fysisk brev med sine personlige oplysninger til adressen 141014, Mytishchi, Semashko, 35, of.19, box 1 i Moskva.

Meget udsædvanlig praksis

At bede om oplysninger sendt med posten er ikke hverdagskost. Det forklarer Claus Johnsen, der har ålelang erfaring i bookmakerbranchen og blandt andet har arbejdet hos danske Danbook. Han undrer sig over 1xBets fremgangsmåde.

"Det er bestemt ikke normal praksis, at man beder sine kunder om at sende et brev med posten. Det er faktisk ret usædvanligt," siger han til BetXpert.

Det er dog ikke første gang, han hører om, at mere "eksotiske" bookmakere stiller en lang række besynderlige krav.

"Det er tydeligt, at man forsøger at gøre det så besværligt som muligt for kunden at få sine penge. Det sker som ofte, hvis kunden har vundet en del, surebettet eller lignende," siger Claus Johnsen.

Claus Johnsen kan kun forestille sig nogle få eksempler, hvor det vil være rimeligt at bede om et fysisk brev. Det kunne være, hvis man har en kunde, hvor der er usikkerhed om identiteten eller mistanke om, at der er dobbeltkonto eller lignende. Er man i tvivl om en kundes identitet, så vil man i dag dog ofte foretage et opkald via Skype og stille spørgsmål til kundens aktivitet.

Morten Bech afviser at have forbrudt sig mod nogle regler. Han har blot gået efter de høje odds, hævder han.

Han har desuden ikke fået nogen forklaring på, hvorfor han nu skal sende brevet til Rusland. Det er betænkeligt, mener Claus Johnsen.

"En god kundeservice vil altid give dig en god forklaring."

"Waiting for the arrival of the required documents sent by post." Sådan ser Morten Bechs suspenderede konto ved 1xBet ud for tiden. 

Andre kunder udsat for lignende

Søger man på nettet, finder man lignende eksempler med kunder fra 1xBet.

Hos Sportsbookreview, som er et stort og anerkendt website, som anmelder bookmakerne, kan man læse om deciderede udmattelseskampe mellem kunder og 1xBet.

En tidligere kunde fortæller blandt andet, at der skulle to breve og to omfattende Skype-interviews til, før han til sidst fik sine penge udbetalt. Andre fortæller, at deres konti er permanent lukket, og at pengene er væk. 

Fraråder at spille ved 1xBet

Morten Bech har ikke tænkt sig at give op, og han sender nu et brev til Rusland. Han er dog indstillet på, at pengene sandsynligvis er tabt.

Han anerkender, at der selvfølgelig er en risiko ved at oprette konto hos en russisk bookmaker uden dansk licens. Han var også skeptisk i begyndelsen, men han fandt ikke umiddelbart nogen faresignaler. Det skulle dog vise sig at være en fejl.

Han understreger, at folk ikke skal have ondt af ham. Han er ikke ude efter medlidenhed.

"Jeg vil bare gerne advare andre danskere mod at åbne en konto hos 1xBet, for de kan jo risikere at ende i samme situation som mig," siger han.


"Generelt skal man passe på med at spille hos bookmakere, som ikke har licens i Danmark," siger Morten Bech.

Ønsker ikke at udtale sig

BetXpert har set Morten Bechs mailkorrespondance med 1xBet. Vi har efterfølgende været i kontakt med bookmakeren og anmodet om et interview. Vi har spurgt, hvorfor de kræver, at Morten Bech nu skal sende de samme oplysninger med post, som han flere gange har sendt via mail.

Vi har også spurgt, om det er normal praksis, og om øvrige danske kunder skal være forberedt på at blive mødt af lignende krav.

Bookmakeren ønsker dog ikke at udtale sig - hverken om Morten Bech eller om generelle spørgsmål - men svarer kortfattet:

"1xBet Bookmaker Company ønsker ikke at oplyse tredjepart om vores kunders konti."

Det er ikke ulovligt for danskere at spille hos udenlandske bookmakere uden dansk licens, men hvis ikke bookmakeren har licens i en EU-stat, skal der betales skat af gevinsterne.