Hvis man vil flytte penge fra sin bookmakerkonto til sin bankkonto, vil man som regel blive bedt om at oplyse SWIFT/BIC og IBAN...

Her følger en forklaring på de mystiske begreber. Det er vigtigt, at man kan foretage grænseoverskridende betalinger hurtigt, sikkert og billigt. Derfor har man indført to internationale standarder. Hvilket i høj grad er i kundernes interesse, for dermed sikrer man sig, at pengene kommer det rigtige sted hen, når man foretager en overførsel.

IBAN

IBAN-nummeret (”International Bank Account Number”) er den internationale udgave af dit kontonummer.

IBAN-nummeret består af fire elementer: - landekode – for Danmarks vedkommende DK - et kontrolnummer på 2 cifre - bankens registreringsnummer - det normale kontonummer

Det hele skal skrives i ét, og samlet vil det fx se sådan ud: DK5000400440116243

Bemærk at det nævnte kontrolnummer varierer fra konto til konto – så man kan altså ikke selv gætte sin kontos IBAN-nr, selv om man jo har registreringsnummeret og kontonummeret – og ved, at landekoden er DK. Man er nødt til at spørge sin bank for at få oplyst IBAN-nummeret.

SWIFT/BIC

SWIFT – også kaldet BIC (”Bank Identifier Code”) - er en international bank-identifikationskode på 8 eller 11 bogstaver og tal.

Hvor IBAN fortæller hvilken konto det drejer sig om, fortæller SWIFT hvilken bank det handler om. En ekstra sikkerhedsforanstaltning.

De første 4 tegn i SWIFT-koden er altid bogstaver og betegner banken. Herefter kommer 2 bogstaver som er koden for det land, betalingen skal gå til. De første tegn for Danmarks Nationalbank vil derfor være: DKNBDK

Herefter kommer 2 tal eller bogstaver som er en betegnelse for byen. For Danmarks Nationalbanks vedkommende: KK. Koden bliver altså: DKNBDKKK

Dette er en banks hovedadresse. Skal et beløb sendes til en afdeling af en bank, KAN der i SWIFT-koden være 3 yderligere bogstaver/tal, som kaldes "branchcode" (afdelingskode).

Læg mærke til at SWIFT-koden altid skal skrives ud i ét, ingen mellemrum. Og altid 8 eller 11 tegn.

Liste over danske banker

I nedenstående liste over en række danske pengeinstitutter er filialer IKKE medtaget. Har man fx konto hos Danske Bank i Randers, bør man spørge hér, om der skal ekstra tegn på SWIFT-koden. Læg også mærke til, at visse pengeinstitutter benytter sig af andre for at foretage udenlandske overførsler. Således overfører Den jyske Sparekasse via SparNord Bank og har derfor dennes SWIFT-kode.

Alm Brand Bank: ALMBDKKK

Amagerbanken: AMBADKKK

Arbejdernes Landsbank: ALBADKKK

Bikuben Girobank: DABADKKK

Danmarks Nationalbank: DKNBDKKK

Den Danske Bank: DABADKKK

Den jyske Sparekasse: SPNODK22

Djurslands Bank: DJURDK22

Egnsbank Fyn: EGFADK22

Forstædernes Bank: FBBKDKKK

Jyske Bank: JYBADKKK

Lån og Spar Bank: LOSADKKK

Midtbank: MIBADK22

Nordea Bank: NDEADKKK

Nordvestbank: NOLEDK22

Nykredit Bank: NYKBDKKK

Nørresundby Bank: NRSBDK24

Ringkjøbing Bank: RIBADK22

Skandinaviska Enskilda Banken: ESSEDK22

Spar Nord Bank: SPNODK22

Sparbank Vest: SKIVDK22

Sparekassen Sjælland: SWESDK22

Sydbank: SYBKDK22

Unibank: NDEADKKK

Vestjyske Bank: VEHODK22