Årets Australian Open for kvinder har Serena Williams som favorit, fulgt af den forsvarende titelhaver Azarenka. Caroline Wozniacki er et stykke nede på oddslisten. Læs Jakob Thomsens optakt der præsenterer de tre nævnte plus en række andre interessante spillere...

Intro: Revanche til Serena?
Hvordan gik det i 2013?

2014-lodtrækningen

Vinder-oddsene
Eksperttips

Favoritten: Serena Williams

Outsiderne: Azarenka, Sharapova, Na Li, Kvitova

Hold øje med

Hold fingrene fra

Danske briller: Caroline Wozniacki

Revanche til Serena?

Årets første Grand Slam står for døren, og den vel nok mest dominerende spiller på kvinde-touren nogensinde, Serena Williams, er klar til revanche efter sit chok-exit sidste år mod landskvinden Sloane Stephens. Alle øjne hviler på den brølstærke amerikaner, og det vil alt andet end lige være en skuffelse hvis det ikke lykkedes Serena at vinde sin 18. Grand Slam-titel. Hun har ikke vundet her i Melbourne siden 2010 og bør være topmotiveret for igen at skabe succes ”Down Under”. Lodtrækningen har været gunstig for storfavoritten, og spillere som Jankovic, Halep, Wozniacki, Radwanska, Azarenka og Sharapova er alle endt i modsatte halvdel.

Serenas værste modstander kan gå hen og blive hende selv. Hvis hun kan holde fokus og motivation igennem de to uger, er det virkelig svært at se hvem der skal kunne slå hende. Azarenka er vel det bedste bud. Hviderusseren har vundet her i Melbourne de seneste to år og besejrede Serena to gange i løbet af 2013 på hardcourt.

I diverse opvarmningsturneringer har vi set Serena vinde i Brisbane (med sejre over bl.a. Sharapova og Azarenka), Pironkova vinde i Sydney (sejre over Kerber, Kvitova og Errani), Ivanovic vinde i Auckland (sejr over Venus Williams i finalen) og det spanske supertalent Muguruza har netop vundet turneringen i Hobart uden at afgive et sæt (finalesejr over Zakopalova).

 

OP

Hvordan gik det i 2013?

Azarenka løftede trofæet i 2013, akkurat som i 2012. Hun besejrede Na Li i tre sæt i finalen, Na Li der havde overrasket positivt i både kvartfinalen og semifinalen med sejre over Radwanska og Sharapova. Turneringens helt store chok kom i en anden kvartfinalekamp mellem to amerikanere, Sloane Stephens og Serena Williams. Den 12 år yngre Stephens stod i omkring odds 14 inden kampstart mod den altoverskyggende favorit.

Alt gik også efter planen, da Serena kunne trække sig sejrsrigt ud af 1. sæt med 6-3. Men herefter kom der grus i maskineriet for Serena, og efter blod, sved og tårer tabte hun de to efterfølgende sæt, og hendes drøm om at løfte sit 6. Australian Open-trofæ, bristede. Efter kvartfinalensejren over Serena, syntes tanken tom for Stephens i semifinaleopgøret mod den senere vinder, Azarenka.

Kigger vi med danske briller, må man sige at Caroline Wozniacki præsterede godkendt. Hun havde en yderst vanskelig lodtrækning med tyske Lisicki i 1. runde. Danskeren vandt kampen i tre sæt, og de efterfølgende to runder gav sikre sejre til Wozniacki over henholdsvis Vekic og Tsurenko. 4. runde blev endestationen for Caroline, efter hun tabte tredje og afgørende sæt til Kuznetsova med 7-5.

 

OP

2014-lodtrækningen

Min kollega, Lars Baes, havde to ting at sige om mændenes lodtrækning; Heldige Djokovic. Stakkels Nadal. Jeg har kun én ting at sige om kvindernes: Serena hele vejen.

Inden lodtrækningen var hun allerede spået af de fleste eksperter til at tage titlen her i Melbourne, og efter lodtrækningen er der bestemt ikke blevet færre af disse eksperter. Tværtimod. Ivanovic/Stosur bliver umiddelbart modstanderen i 4. runde, mens kvartfinalen ser særdeles gunstig ud for Serena med potentielle modstandere som Errani eller Vinci. I semifinalen står hun til at møde Kvitova eller sidste års finalist, Na Li.

I den anden halvdel finder vi Azarenka og Sharapova i hver sin fjerdedel. Sharapova møder i 1. runde en farlig modstander i Mattek-Sands, og står så til enten Suarez-Navarro eller Cibulkova i 4. runde. I kvartfinalen venter Jankovic eller Halep. Semifinalen må forventes at blive mod Azarenka.

Eller gør den? Den sidste fjerdedel (med Azarenka) er virkelig eksplosiv. 1. og 2. runde bør dog ikke blive noget problem for hviderusseren. Modstanden skærper til i 3. runde, hvor Jovanovski kan præstere på et højt plan hvis spillet fungerer. 4. runde bliver formentligt mod Kuznetsova eller Stephens, mens Radwanska (eller Wozniacki måske?) venter i kvartfinalen.

Alt i alt en fordelagtig lodtrækning for Serena, hvilket også kan ses på vinder-oddset på amerikaneren der er faldet fra ca. 1,80 til 1,65 efter lodtrækningen.

OP

Vinder-oddsene

Vinder

Odds Bookmaker
Serena Williams

1,66

Unibet
Azarenka 6,00
Ladbrokes
Sharapova 10,00 Ladbrokes
Na Li 10,00 Ladbrokes
...  
Wozniacki 101,00
Bet365
Sportingbet
...    

OP

Eksperttips

BetXperts tenniseksperter vil løbende komme med tips til Australian Open: Lars Baes (har pt et tip på Serena Williams som vinder af kvindernes AO), Asger Hess-Olesen og Jakob Thomsen (har pt et tip at Kerber ikke når kvartfinalen) Hold også øje med brugertips.

 

OP

Favoritten

Serena Williams: Den efterhånden 32-årige amerikaner har vundet hele fem gange her i Australien (2003, 2005, 2007, 2009 og 2010). Hun dominerede kvinde-touren fuldstændigt i 2013, og tabte blot fire kampe. To gange til Azarenka, som nævnt til Stephens her i Melbourne og til Lisicki ved Wimbledon. Spillestilen er hårdtslående, og hun besidder en serv der ikke er set magen nogensinde i kvinde-tennis.

Serena har netop vundet opvarmningsturneringen i Brisbane, uden at afgive et sæt. Petkovic, Cibulkova, Sharapova og Azarenka blev ofrene denne gang, inden hun kunne løfte trofæet og fortsætte sin sejrsstime fra 2013-sæsonen.

Lodtrækningen ser gunstig ud for Serena, om end der dog er forhindringer undervejs. Ivanovic/Stosur i 4. runde KAN blive vanskeligt, med Ivanovic der kommer fra en sejr i Auckland, og Stosur der nok vil have masser af opbakning på hjemmebane i Australien.

Hvis Serena er fokuseret og motiveret turneringen igennem, er det næsten umuligt at forestille sig at hun pr. automatik ikke spiller sig mindst i finalen hvor Azarenka efter alt at dømme venter. Det er i hvert fald på papiret ”drømmefinalen”, med Azarenka’s to indbyrdes sejre i 2013 og to titler her i Melbourne de seneste to år.

OP

Outsiderne

Victoria Azarenka: Hviderusseren er forsvarende mester og vandt ligeledes titlen i 2012. Hun elsker underlaget, og besejrede Serena på netop hardcourt to gange i 2013.

Azarenka havde flere gange i løbet af 2013-sæsonen problemer med skader, og fik efter US Open finalenederlaget til Serena, aldrig rigtigt gang i spillet igen. 2014-sæsonen er startet mere eller mindre som forventet, med sejre over bl.a. Vogele og Jankovic i Brisbane inden hun tabte finalen til Serena.

Lodtrækningen har ikke umiddelbart været med Azarenka. Umiddelbart overkommelige opgaver i både 1. og 2. runde, men modstanden skærpes allerede i 3. runde i form af Jovanovski, mens 4. runde kan byde på navne som Stephens og Kuznetsova. Herefter venter Radwanska muligvis i kvartfinalen.

Hviderusseren har de seneste to sæsoner været uhyre stærk på hardcourt, og med de seneste to års triumfer her i Melbourne i tankerne, bør hun bestemt være Serenas farligste konkurrent. Men odds i omegnen af 6,00-7,00 finder jeg ikke attraktivt med lodtrækningen i betragtning.

Maria Sharapova; Den russiske tennis-darling er atter klar til et run her i Australien, efter skader holdt hende ude i store dele af 2013-sæsonen. En sæson, hvor Sharapova tabte 3 af de sidste 4 kampe; finalenederlag ved French Open til Serena, 2. runde ved Wimbledon til Larcher de Brito og 2. runde i Cincinnati til Stephens. Der var gode tegn at spore i 2014-åbneren i Brisbane, hvor hun tabte i semifinalen til Serena.

Sharapova vandt 2008 udgaven af Australian Open, mens hun har været i finalen i både 2007 og 2012. Tre semifinaler er det også blevet til, 2005, 2006 og senest sidste år hvor hun tabte til Na Li.

Russeren møder Mattek-Sands i 1. runde af årets turnering, hvilket kan give problemer. Sharapova fører dog 5-0 indbyrdes og kampen bør alt andet end lige resultere i russisk sejr. Den første seedede spiller hun kan møde, er Alize Cornet i 3. runde. 4. runde byder formentligt på enten Suarez-Navarro eller Cibulkova, mens kvartfinalen er virkelig tricky i form af Jankovic/Halep.

Azarenka i semifinalen og Serena i finalen. Ah, den ser svær ud for Sharapova. Man kan i skrivende stund hente odds ca. 14,00 for at russeren gentager succesen fra 2008.

Li Na. Med finalenederlag i både 2011 og 2013, hungrer kineseren efter en titel her ”Down Under”. Hun har fået en perfekt start på sæsonen, med sejr i hjemlandet i WTA-turneringen i Shen Zhen.

Lodtrækningen favoriserer dog på ingen måde kineseren. Hun møder super-talentet, 16-årige Ana Konjuh fra Kroatien i 1. runde, mens et andet stort talent, ligeledes 16-årige Belinda Bencic muligvis venter i 2. runde. I 3. runde står Li Na til at møde Safarova, mens 4. runde kan byde på navne som Venus Williams, Lisicki og Makarova. Kerber og Kvitova er potentielle modstandere i kvartfinalen. Serena i semifinalen.

Omkring odds 15,00 kan i skrivende stund hentes på kineseren, men det ligner på papiret en hård turnering for Li Na der vil møde modstand i samtlige opgør.

Petra Kvitova: Jeg vil runde min outsider-liste af med Kvitova. Måske er hun ikke helt berettiget her, men hun har trods alt leveret et par fine sæsoner på hardcourt, og hun besidder en spillestil der med ”tur-i-den” kan være farlig for en hver. Hun sluttede 2013-sæsonen ret stærkt og indledte 2014 ret overbevisende med fem sejre inden hun overraskende tabte til Pironkova i semifinalen i Sydney.

Tjekken har altid haft det svært her i Melbourne og det bedste resultat kom i 2012 med et semifinalenederlag til Sharapova. Sidste år tabte hun i 2. runde i en sand gyser til Laura Robson med 9-11 i 3. sæt.

Årets lodtrækning ser indledningsvis ret god ud for Kvitova. Pennetta i 3. runde bør ikke blive et problem, og Kerber (som jeg ikke har meget fidus til) venter nok i 4. runde. Kvartfinalen bliver interessant mod Li Na og herefter venter Serena nok i semifinalen. Om det kan betale sig at handle Kvitova til odds 26,00 (med henblik på at sælge) har jeg svært ved at vurdere.

OP

Hold øje med

Spillerne på denne liste er ikke nødvendigvis nogle jeg vurderer til at have bedre chancer end nogle jeg undlader at nævne, men er nogle navne jeg finder interessante og med mulighed for at overraske.

Eugenie Bouchard: Efter nederlaget til Mattek-Sands senest i Sydney, vil mange nok rynke på panden over dette pick. Jeg mener dog, at man skal passe på med at lægge for meget i et nederlag der leder op til en Grand Slam. Den talentfulde canadier, havde i 2013 en ”breakout-season”. Hun sluttede sæsonen særdeles stærkt, og leverede fine præstationer i de afsluttende turneringer.

Det primære grundlag for min begejstring omkring Bouchards chancer, er lodtrækningen. Hun bør være overlegen i både 1. og 2. runde, mens Errani venter i 3. runde. Netop Errani sluttede 2013-sæsonen skidt, og spillet har ikke set meget bedre ud i 2014. Desuden vil underlaget nok skabe problemer for den lille italiener. Vinci eller Flipkens venter nok i 4. runde, en runde hvor jeg også her ser Bouchard med fine chancer. Serena i kvartfinalen ligner dog endestationen.

Agnieszka Radwanska: Den bundsolide polak er svær at undlade på denne liste, med kvartfinale-deltagelser de seneste tre år her i Melbourne. Hun taber meget sjældent til spillere, der ”på papiret” er dårligere. Hun bør ikke have problemer med at spille sig frem til 4. runde, hvor danske Caroline Wozniacki formentligt venter. Kvartfinalen byder nok på Azarenka, semifinalen Sharapova og finalen Serena Williams. Hård kost. Det ligner endnu et kvartfinale-exit for polakken.

Sloane Stephens: Trak sig senest fra Hopman Cup efter at have tabt første sæt mod Kvitova. Inden da havde hun besejret Cornet og Medina-Garrigues. Der KAN være fysiske spørgsmålstegn, og amerikaneren har fået en skidt lodtrækning med Azarenka, Radwanska, Wozniacki og Kuznetsova i sin fjerdedel.

Potentialet er dog enormt hos den unge amerikaner, og med sidste års sejr over Serene Williams i kvartfinalen her i Australien er det svært at se helt bort fra hende.

Jelena Jankovic: Imponerende nok, er det 12. gang i træk at Jankovic stiller til start ved Australian Open. Semifinalen i 2008 er det hidtil bedste resultat, men serberens 2013-sæson var imponerende, og hun bør have store forhåbninger her i Melbourne.

Lodtrækningen er umiddelbart gunstig, selvom fjerdedelen hvor Jankovic befinder sig er lidt svær at blive klog på. 1. og 2. runde bør være walkovers, mens Rybarikova eller Petkovic formentligt bliver modstanderen i 3. runde. 4. runde bliver muligvis mod Halep eller Cirstea, begge med stort potentiale men måske ikke helt i form. Sharapova i kvartfinalen, Azarenka i semifinalen og Serena i finalen. Man kan i øjeblikket hente omkring odds 100,00 for at Jankovic vinder turneringen (hvilket hun næppe gør), hvilket KAN være attraktivt med henblik på at handle.

OP

Hold fingrene fra

Angelique Kerber: Tyskeren har allerede spillet 8 kampe i 2014, og kommer fra et finalenederlag i Sydney. Hun har aldrig præsteret her i Melbourne og har fået en tricky lodtrækning.

Samantha Stosur: På trods hjemmebane, har Stosur aldrig præsteret ved Australian Open. Hun har deltaget 13 gange og har aldrig vundet i 3. runde. Hun er 3/4 indtil videre i 2014, efter tre nederlag i Hopman Cup. Senest tabte hun i semifinalen til Zakopalova i Hobart. I Melbourne har hun fået en mareridts-lodtrækning med selvsamme Zakopalova i 1. runde, Pironkova i 2. runde, Ivanovic i 3. runde og Serena i 4. runde. Tough luck.

OP

Danske briller

Caroline Wozniacki: Odds i omegnen af 100 gange pengene indikerer meget godt at det nok ikke bliver her i Melbourne at danskeren vinder sin første Grand Slam-titel. Ansættelsen af svenske Thomas Högstedt som træner virker spændende, men spørgsmålet er om man allerede kan forvente resultater på nuværende tidspunkt. Jeg tvivler.

Caroline præsterer normalt godt her i Australien og har deltaget de seneste 6 år. Semifinale-nederlaget til Li Na i 2011 er hendes bedste resultat. Som opvarmning til årets turnering har Caroline spillet i Brisbane, hvor hun efter at have slået tyske Goerges i 1. runde, tabte til Safarova i 2. runde. Måske ikke den bedste optakt for danskeren, uden man dog skal lægge alt for meget i det.

Lodtrækningsmæssigt er Caroline kommet i en lidt kedelig halvdel (set med danske briller). Hun bør dog forholdsvis smertefrit kunne spille sig frem til 4. runde hvor Radwanska efter alt at dømme venter. Azarenka i kvartfinalen, Sharapova i semifinalen og Serena i finalen. På papiret en svær opgave og det primære mål for danskeren må være at spille sig i 4. runde.