Australian Open - årets første Grand Slam-tennisturnering - spilles i Melbourne, Down Under, 14.-27. januar. Læs optakten til herrernes turnering...

Se optakten til herrernes Australian Open 2017 her

Kvalifikationsturneringen er allerede i gang og natten til mandag dansk tid påbegyndes så kampene i hovedturneringen af årets første Grand Slam-turnering, Australian Open (hard court).

Som altid bliver Australian Open et festfyrværkeri med masser af skadesfri, toptunede og højt motiverede spillere, og som altid leverer Eurosport 1 og Eurosport 2 en massiv dækning af turneringen, som er den ultimative holde-sig-vågen-test for tennisnørder, som normalt ynder at bruge natten på at sove.

I denne optakt vil jeg gennemgå favoritterne, outsiderne og potentielle skuffelser. Men først præsenterer jeg på outright-oddsene for turneringen og peger på, hvor der kan være nogle mulige gode spil at sætte.

Redaktørens note: Da Lars Baes skrev denne optakt, var der endnu ikke blevet trukket lod. Det er der nu - og Lars skal nok komme med kommentarer til lodtrækningen i løbet af weekenden.

En WTA-optakt er også på vej.

ODDS OG CHANCEVURDERINGER

De bedste odds på outright-markedet giver 2,10 på Djokovic hos Betsafe, 4,00 på Murray hos Ladbrokes, og 6,00 på Federer hos Ladbrokes. Selv om jeg finder Djokovic som rimelig klar favorit, så synes jeg på ingen måde, favoritværdigheden er af en sådan karakter, at 2,10 kan retfærdiggøres. Det synes jeg derimod, at oddset på Murray kan.

Niveauet mellem de to er ikke så forskelligt, og i særdeleshed med henblik på at kunne sælge oddset senere eller bare dække sig ind, vil odds 4,00 på Murray være en fin investering. Det er dog ikke sådan, at jeg finder voldsom værdi i spillet, men jeg ligger omkring 25-27%. Djokovic får ”kun” omkring 40% i min bog, og Federer, som er lidt et åbent spørgsmål, ligger på 15-17%.

Fra næste række ligger Del Potro omkring odds 15 og Ferrer omkring odds 30. De odds finder jeg ikke værdiholdige, men jeg synes, odds 41 på Tsonga hos Ladbrokes er ret interessant. Er lodtrækningen god, og kommer han godt fra start, så bør oddset falde en del undervejs. Der vil dog først for alvor være en god gevinst i sigte, hvis én fra top 3 ryger ud, og vejen for Tsonga gøres noget lettere.

FAVORITTERNE

Favoritterne mangler desværre et enkelt navn i år. Nadal har nemlig været nødt til at melde fra til turneringen, hvilket er et meget stort tab, men mon ikke Rafa vender stærkt tilbage snarest og han som minimum er maksimalt klar til at forsvare sine French Open-titel. Det efterlader os kun med tre åbenlyse favoritter – verdens top 3.

Djokovic

Verdensetteren har vundet Australian Open tre gange og er forsvarende mester i turneringen. Hans tre titler kom i hus i 2009, 2011 og 2012, og han står helt klart som den største favorit i turneringen. Han sluttede 2012-sæsonen fremragende af med sin første Masters Cup-titel (sæsonafslutningen i London), men det sidder nok stadig i baghovedet hos de fleste, at han tabte US Open-finalen til Murray, som dermed vandt sin første Grand Slam-titel. Djokovic’ form er en smule svær at spå om, eftersom han kun har spillet opvarmning i Abu Dhabi og Hopman Cup i Perth.

Han vandt turneringen i Abu Dhabi, men han havde store problemer i finalen mod Almagro – en kamp som Djokovic helt sikkert meget gerne ville vinde. I Hopman Cup, hvor man kæmper for nationen, hvilket altid har betydet meget for Djokovic, tabte han klart til Tomic, og i finalen tabte han sammen med Ivanovic den afgørende mixdouble mod Garrigues/Verdasco.

Jeg er ikke helt overbevist omkring Djokovic’ form og kan måske være en smule bekymret for, om den sene efterårssæson, som tilmed blev krydret af farens sygdom, har taget lidt hårdere på kræfterne end normalt.

Murray

Den klare arvtager til tronen, hvis ikke Djokovic præsterer på 100% i de afgørende runder. Og selv hvis DJokovic toppræsterer kan det bestemt ikke udelukkes, at Murray kan slå ham. Efter 2012-sæsonen, hvor skotten både vandt US Open og OL samt spillede sig i Wimbledon-finalen, er vi vel efterhånden derhenne, hvor en match mellem Djokovic og Murray kan betegnes som ret lige.

Murray spillede også Abu Dhabi, hvor han tabte klart til Tipsarevic, men efterfølgende tog han til Brisbane, hvor han forsvarede sin titel til trods for en masse slinger i valsen i de første runder. Murray har formentlig tanket en masse selvtillid efter succeserne i 2012, og når man tænker tilbage på den utroligt tætte Australian Open-finale i 2012, så må man nok samtidigt spørge, om ikke Murray er gået det ekstra skridt op siden dengang.

Jeg tror, Murray vil være max. klar til denne opgave, og er de andre favoritter ikke 100% skarpe, så vinder Murray – det er i hvert fald ham, jeg fornemmer, der er mindst usikkerhed omkring ift. det øjeblikkelige niveau.

Federer

Hele fire gange har Federer vundet Australian Open. I 2004, 2006, 2007 og 2010 var han meget overlegen (kun én femsætter i de fire turneringer tilsammen), men de seneste par sæsoner er han røget ud i semifinalen til Djokovic og Nadal. Federer er helt oplagt en trussel til titlen, men jeg synes ikke, han er lige så stor favorit som Djokovic og Murray.

Jeg har ikke været vildt imponeret af Federers niveau i starten af sæsonen de seneste år, mens de to andre har set lidt skarpere ud fra start. Federer virker bedre spillende i anden halvdel af sæsonen, men det giver naturligvis sig selv, at han er en meget farlig titelkandidat, hvis han rammer sit topniveau. Jeg må dog erkende, at jeg har vanskeligt ved at se ham slå både Murray og Djokovic, hvis han skulle være så uheldig med lodtrækningen.

OUTSIDERNE

Outsiderne er seriøse kandidater til titlen, hvis favoritterne mod forventning skulle svigte eller outsiderne overpræstere. Afhængigt af lodtrækningen, så er det nok iblandt disse tre, at vi skal finde turneringens fjerde semifinalist, og det er bestemt heller ikke umuligt, at to af dem når så vidt.

Ferrer

Han sluttede 2012 helt fantastisk af med titlen i Paris Masters og to stensikre Davis Cup-sejre, men selv om han er tourens sejeste fighter, så kan den hårde sæsonafslutning måske give bagslag nu. Måske har han ikke fået den nødvendige hvile… Han har i hvert fald ikke set lige så overbevisende ud i årets første tre turneringer, hvor han fik klø af Djokovic i Abu Dhabi, tabte sæt til Brown i Doha og blev smadret af Davydenko i semifinalen i samme turnering.

I skrivende stund er han i semifinalen mod Monfils i Auckland, men også i New Zealand har han været svingende med en meget middelmådig præstation og sættab mod Lu. Alligevel fortjener han at være med som outsider til at levere en potentiel sensation, hvis favoritterne svigter, for Ferrer kan spille sig i form, og så kan han slide de fleste helt ned under underlaget, som for øvrigt passer spanieren vældigt godt.

Del Potro

Argentineren har faktisk aldrig rigtigt imponeret mig i sæsonstarten, og han holder kun en beskeden rekordliste på 14-6 i Australian Open. Han har været i kvarten to gange, og begge gange er han blevet ydmyget af Federer. Ved samtlige 14 sejre har han været ret stor favorit, og jeg synes, jeg mangler at se ham løfte niveauet i Australien, før han kan tillade sig et større favoritstempel end værende outsider.

Når han så alligevel er med i denne gruppe, så skyldes det, at vi ved, han har et helt uhyggeligt højt topniveau, og underlaget bør passe ham ganske udmærket. Varmen kan måske drille ham lidt, men kan han få lov at spille sig i form uden at tilbringe for meget tid i middagssolen, så kan han bestemt være en trussel mod alle.

Tsonga

Selvfølgelig venter vi med spænding på lodtrækningen, som kan vende op og ned på mange profetier, men umiddelbart føler jeg faktisk bedst for en stor overraskelse af Tsonga i dette års turnering. Han spillede godt under Hopman Cup, hvor han vandt 3/3 singler, og bortset fra en halvringe baghånd, så har han helt klart topniveauet og attituden til at gå forbi én af de store og som minimum nå semifinalen.

Tsonga har ydermere gode minder fra denne turnering, eftersom det var her, han i 2008 nåede finalen efter at have udraderet Nadal i semifinalen. I 2010 slog han Djokovic ud i kvartfinalen, så det er bestemt et underlag og nogle forhold, som passer franskmanden fint.

OVERRASKELSERNE

Overraskelserneer spillere, som jeg på ingen måde forventer kan løfte trofæet, men det er stadig spillere, som kan efterlade et meget positivt indtryk og har spillet og formen til at skabe en stor overraskelse eller to.

Davydenko

Jeg skal ellers love for, at Davydenko genopstod i Doha i årets første turnering. Det var som at se ham, da han var bedst, når han trykkede til alt og gik efter linjerne, men selv om han smadrede Ferrer i semifinalen, så er det lige før, at choket mod Gasquet i finalen står endnu klarere. To breakbolde til at komme op med sæt og dobbelt break blev formøblet, og så var der ingen vej tilbage for russeren.

Ikke desto mindre kommer han til at stå som et spøgelse i lodtrækningen. Ingen seedede har lyst til at møde Davydenko, fordi topniveauet er så højt, at det kan slå de fleste ud. Til gengæld er bundniveauet skræmmende lavt, og det vil næppe overraske nogen, hvis Davydenko ryger ud til et ukendt ansigt hurtigt i turneringen, selv om jeg faktisk tror på en god Davydenko-præstation i Melbourne. Der hersker i hvert fald ingen tvivl om, at Davydenkos bedste niveau er godt nok til at skaffe ham rigtigt langt her.

Tomic

Det australske problembarn bragte næsten ikke andet end problemer for sig selv og australsk tennis i sidste halvdel af 2012, men der er sket noget godt med ham her i sæsonpausen, for han er som forvandlet, og pt. har han stadig sit første nederlag i sæsonen til gode. Således vandt han 3/3 i Hopman Cup, hvor det både blev til sejre over Haas og Djokvovic. Nu er han så i semifinalen i Sydney, og det er helt tydeligt, at han leverer varen og nyder sin tennis her i den australske sommersol.

Kan han fastholde sit niveau og motivationen, så spår jeg en top 20-sæson, og her i Melbourne, hvor han sidste år nåede fjerde runde, kan han formentlig også få lov selv at sammensætte programmet, så de lange uger i Perth og Sydney ikke får den store betydning for hans muligheder i Melbourne.

Baghdatis

Tidligere finalist og stort set altid på toppen af sin karriere, så snart han rammer Australien. Han nåede semifinalen i Brisbane, hvor han forinden havde slået både Mayer og Simon. Endestationen, Dimitrov, spillede en fantastisk turnering, og det er ingen skam for Baghdatis at tabe til ham.

I denne uges opvarmningsturnering, Kooyong Classic, har han indtil videre slået Tipsarevic, som dog måtte trække sig efter at have fået tæsk i første sæt. Del Potro venter i næste runde, og det kan blive et meget interessant opgør, for selv om det kun er en opvarmningsturnering, så er der en særlig fin prestige omkring Kooyong, og spiller bedste med motivation, så vil jeg spændt følge, hvor de hver især rammer formen.

Dimitrov

Det ser ud til, at Dimitrov – også kaldet Young Federer – endelig er ved at forløse sit potentiale. Tæt finalenederlag til Murray i Brisbane borger i høj grad for kvalitet, og jeg tror ikke, man behøver lægge alverden i de tæsk, han fik af Fognini i Sydney i denne uge. Kan han få det hele sat rigtigt sammen, så venter der os med god sandsynlighed en overraskelse og en Dimitrov, som først siger farvel til Melbourne, når han møder den helt hårde modstand i form af top 10-spillerne. Desværre ser man ofte med de unge stortalenter, at de ikke helt formår at sætte deres mange valgmuligheder sammen til en kompakt stabil omgang tennis, og en sådan form for ustabilitet har Dimitrov vel nærmest også været garant for i sine første sæsoner på touren.

SKUFFELSERNE

Skuffelserne er gode spillere, som jeg ikke forventer rammer topniveauet i denne Grand Slam. Det er ikke nemt at gætte sig frem til, hvem der skuffer i en turnering som denne, for alle gode spillere kan spille sig i form undervejs i turneringen, men ud fra spillernes nuværende form synes jeg, man kan danne sig et nogenlunde realistisk billede af, hvem der måske ikke er helt klar i Melbourne.

Berdych

Tjekken har skuffet mig her i sæsonåbningen, ligesom han også var alt for påvirket i Davis Cup-finalen i november, hvor Stepanek måtte redde hans ende i både double og single. Godt nok har han præsteret fint tidligere i Australien, men jeg kan godt forestille mig en Berdych under par i dette års udgave.

Han virker ikke veloplagt, og jeg synes, Berdych fra januar 2012 så langt mere determineret ud end den nuværende Berdych. Topniveauet er dog højt, så kan han få selvtilliden tilbage, så har han ligesom alle andre i top 10 selvsagt gode muligheder for at nå rigtig langt.

Wawrinka

Jeg er egentlig ret vild med Wawrinkas tennis, men det bliver bare ikke rigtigt til noget for ham. Ind imellem vinder han en masse kampe i mindre turneringer, men selv om han kan spille lige op med alle, så er det sjældent, at han slår de bedste. Det sætter sig selvfølgelig mentalt hos manden, som for evigt vil blive husket som den næstbedste i hjemlandet.

Jeg tror, de mange nederlag (ofte tætte) til Federer rider ham som en mare efterhånden, og jeg vil ikke blive overrasket, hvis han underpræsterer en stor del af denne sæson.

Isner

John Isner skulle have været min tredje skuffelse, men jeg har netop fået at vide, han har trukket sig fra Australian Open. Der er tilsyneladende en grund til de ringe resultater, han har leveret de første uger af sæsonen.