Dickson Etuhu, der har nigerianske landsholdskampe på CV’et, er blevet idømt en fodboldkarantæne på fem år, fordi han tilbage i 2017 forsøgte at matchfixe en Allsvenskan-kamp.

Den tidligere nigerianske professionelle fodboldspiller Dickson Etuhu er blevet kendt skyldig i forsøg på matchfixing af en Allsvenskan-kamp mellem IFK Göteborg og AIK Stockholm. Det beretter blandt andre The Guardian.  

Ville bestikke holdkammerat

Matxhfixingforsøget fandt sted den 16. maj 2017 på en restaurant i Stockholm. Her mødtes Dickson Etuhu og den daværende Rössjöholm-spiller Alban Jusufi med AIK-målmand Kyriakos Stamatopoulos. Dickson Etuhu var på dette tidspunkt også AIK-spiller. 

Den nu matchfixingdømte Etuhu og hans medsammensvorne tilbød angiveligt AIK-målmanden i omegnen af 1,3 millioner kroner for at ”ikke at gøre sit bedste” i storkampen mellem IFK Göteborg og AIK Stockholm. 

Det fristede dog ikke den græskfødte målmand, der har landskampe for Canada på CV’et. Han indberettede i stedet episoden, hvorfor kampen i første omgang blev udsat. 

Fem års karantæne og en bøde

Vi skal helt frem til november 2019, før Dickson Etuhu blev kendt skyldig i forsøg på matchfixing. Ved landsretten i Sverige blev han idømt en bøde på et endnu ukendt beløb. Efterfølgende har det svenske fodboldforbund valgt at udelukke begge gerningsmænd i fem år fra al svensk fodbold. 

Udelukkelsen får dog næppe den store betydning for matchfixerne. Etuhu er 37 år gammel og har ikke spillet i en professionel klub siden december 2017. Alban Jusufi er 38 år og lagde støvlerne på hylden tilbage i januar 2019. 

Flot CV

Dickson Etuhu, der primært gjorde sig på den centrale midtbane, optrådte på det nigerianske landshold fra 2007 til 2012. I den periode fik han 19 officielle kampe for de grønblusede. Han spillede blandt andre under Berti Vogts, som gav ham debut.

På klubplan har Etuhu tørnet ud for for klubber som Manchester City, Fulham, Preston, Norwich, Blackburn, Sunderland og altså AIK Stockholm. CV’et viser blandt andet 111 Premier League-kampe, 133 The Championship-kampe og ikke mindst 17 kampe i Europa Leagues hovedturnering.