Annonce

Bitcoins o/u 15.000 dollars: under 15.000 dollars

31. december 2018 kl. 08:00
10. jan. 2018 kl. 14:02 (Opdateret 7. jan. 2019 kl. 15:08) 10/01

Kommentarer (73)
Denne side indeholder henvisnings-links
Chance: 50%
Betvalue: 170,00%
Spilbar ned til odds: 2,00
Rigtig/forkert: 4000 dollars
NordicBet Spil nu hos NordicBet

Bemærk: Der kan være lave limits på denne form for specialspil.

At bitcoin er en finansiel boble, kan der ikke være nogen tvivl om. Denne kryptovaluta udviser alle de typiske kendetegn, som har kendetegnet finansielle bobler siden den hollandske tulipanboble i 1630'erne: Der ligger ikke nogen væsentlige reelle værdier bag, prisen er pumpet op i et helt vanvittigt niveau, og når boblen rammer det man kalder "grådighedsfasen", så taler alle om de ekstreme gevinster de har opnået, og almindelige mennesker uden forstand på investering kaster deres penge ind i håbet på at de også kan få mangedoblet deres gevinst. Man kan også kalde det en form for pyramidespil: Så længe nye penge strømmer ind og puster prisen endnu mere op, så fortsætter den eksplosive stigning, mens faldet bliver endnu mere brat, når kursen pludselig begynder at dykke, og alle vil ud.

Nordicbet har sat odds ud fra to efter min mening helt forkerte forudsætninger:

1. Bitcoin er en valuta, og opfører sig som sådan en, bare lidt mere volatilt. Det er efter min mening forkert. Du kan ikke gå ind i en almindelig butik og bruge bitcoins til noget som helst. Derfor har de sat alt for høje odds på at bitcoin ender ca. hvor den er i dag, plus 10-100 procent. Jeg tror det er helt omvendt - enten fortsætter boblen, og prisen mangedobles, eller kursen bryder helt sammen.

2. Bitcoin er en næsten sikker investering, som stort set ikke kan falde. Det tror jeg også er helt forkert. Her har de samme udgangspunkt som alle dem der smider deres penge i bitcoin i øjeblikket, fordi de kun ser på stigningstakten de seneste år. Men risikoen i bitcoin er mindst lige så stor nedad som den er opad - hvad der stiger ekstremt hurtigt kan pludselig også falde ekstremt hurtigt.

Det som er det svære ved at investere i (og dermed også bette på) bobler er, at de tit løber længere end al fornuft tilsiger. Lige nu advarer stort set alle økonomer med nationalbankdirektøren i spidsen mod at investere i bitcoins. Men så længe der strømmer nye investorer til, drevet af grådighed og drømmen om at mangedoble deres investering lige som folk før dem har gjort, kan stigningerne fortsætte. Og er man skarp nok til at komme ud lige inden boblen springer, kan der helt sikkert være god logik i at investere i bitcoins. Jeg vil på ingen måde være overrasket, hvis bitcoin fortsætter sin stigning noget tid endnu - ikke mindst fordi investering i bitcoin må forventes at blive lettere tilgængeligt når flere banker begynder at tilbyde det, lige nu er det dødbesværligt.

Men hvad er så tegnene på, at nu springer boblen, og kursen er ved at styrtdykke? Hvad kan få folk til pludselig panisk at trække deres penge ud?

1. Kursfald. Når kursen pludselig falder, og der står røde minusser ud for din investering, så begynder folk at vågne op og indse, at den gigantiske gevinst de drømte om ikke er så sikker som de troede. Bitcoin har taget mange bratte fald undervejs i sin store stigning, men det er alligevel lidt bemærkelsesværdigt, at kursen fra toppen i 20.000 dollars er faldet til pt. 14.000 dollars. Det kunne være første reelle tegn på at festen er ved at være ovre.

2. Bitcoin-boblen løber tør for nye investorer. På et tidspunkt løber sådan en boble simpelthen tør for nye personer der vil smide flere penge ind, alle som vil investere har investeret. Man plejer at sige, at når ens taxachauffør begynder at tale begejstret om en aktie, så skal man sælge - så er den kommet så langt ud til "folket" at der ikke er flere som endnu ikke er grebet af "hypen" og kunne tænkes at investere (et fænomen jeg selv har oplevet med Amagerbanken engang). Jeg bemærker her, at bitcoins pt. er allevegne i medierne, at folk jeg selv kender pludselig investerer store summer, og at hvor jeg før i tiden fik tvivlsomme spammails om en rig onkel i Nigeria jeg havde arvet millioner af, får jeg nu kun mails om at "der er indsat bitcoins på min konto" og at jeg er blevet millionær og bør investere endnu mere.

3. Offentlig regulering. Ud over spekulanter har bitcoins en sekundær målgruppe i kriminelle, der bruger valutaen til at handle våben, narko og lejemord. Det kunne man godt forestille sig det offentlige ville begynde at regulere. Desuden giver de store gevinster folk har oparbejdet ind til videre mulighed for skatteindtægter. De første tegn på offentlig regulering er allerede begyndt at vise sig.

4. En ny ting overtager hypen. Måske er det pludselig noget andet folk vil investere i. Det er i hvert fald påfaldende, at der findes et hav af nyopståede kryptovalutaer (alle kan principielt sætte sig ned og lave en). I så spekulativt et marked kan det pludselig være en anden krypto-møntfod der er det nye sort - og så vil folk glemme bitcoin og kaste sig over det nye.

Konklusion: Det er sindssygt svært at forudsige hvornår en boble springer, og der er absolut ingen garanti for at det sker i 2018. Men jeg synes alligevel der er begyndende tegn på, at nedturen ikke er så langt væk. Og til det helt absurde odds 3,4 smider jeg med sindsro skejserne ind. Med det odds kunne man principielt hedge sin bitcoin-investering hos Nordicbet og være næsten sikker på gevinst.

PS: Tror man på flere eksplosive stigninger, så er der odds 10 på at bitcoin er over kurs 100.000 dollars på samme dato.

  • Tidlige odds
  • Stort udbud af over/under
  • Stærk app
Feedback