Annonce
Annonce 888
Annonce
Annonce

Folketingsvalg: Liberal Alliance % stemmer: Under 4,5 Procent

5. juni 2019 kl. 09:00 - Folketingsvalg
28. nov. 2018 kl. 13:12 (Opdateret 6. jun. 2019 kl. 00:10) 28/11
Kommentarer (17)

Antal stemmer: Liberal Alliance

Siden indeholder reklamer og henvisningslinks.
Sådan sikrer vi objektivitet.
Chance (Over-Under): 60-40%
Betvalue: 102,00%
Spilbar ned til odds: 2,50
Rigtig/forkert:
Danske Spil Spil nu hos Danske Spil

Liberal Alliances tilslutning i meningsmålingerne er faldet markant siden det seneste folketingsvalg i 2015. De sidder i regeringen, og har muligheden for at levere resultater frem mod valget, hvilket kan vende opbakningen til partiet. Liberal Alliances ministre er dog blandt de mest upopulære i regeringen, og har haft svært ved at markere sig positivt.

Det taler for spillet:

 • Liberal Alliance er faldet markant i meningsmålingerne siden valget hvor de fik 7,5% af stemmerne. Partiet ligger på de nuværende målinger omkring de 5%, mens nogle er nede omkring 4%.
 • Liberal Alliances ministre er de mest upopulære i regeringen. Ud af de mest populære ministre blandt vælgerne, ligger alle Liberal Alliances 6 ministre blandt de 8 mest upopulære.*
 • LAs ministre har haft svært ved at markere sig indenfor deres politikområde, og har udover udenrigsminister, Anders Samuelsen relativt små ressortområder.
 • Liberal Alliance har i løbet af denne valgperiode flere gange været på kollisionskurs med regeringen, og er derfor blevet upopulære både blandt de andre regeringspartier (+DF) samt hos mange borgerlige vælgere.
 • Liberal Alliances eksistensberettigelse ligger (ifølge dem selv) i høj grad i kampen for lavere skatter (især topskatten). I denne valgperiode har LA ikke formået at indfri denne mærkesag, hverken i eller udenfor regeringen.
 • Ovenstående vil højst sandsynligt blive fremhævet igen og igen i valgkampen, i særdeleshed blandt de borgerlige partier som vil gå på jagt efter utilfredse LA vælgere.
 • Liberal Alliance kan blive presset af det nye parti, Nye Borgerlige som er opstillingsberettigede for første gang. Nye Borgerliges mærkesag er en stram udlændingepolitik, men slår sig også op på at have den samme økonomiske tilgang som LA.
 • De to politikområder som lader til at blive de afgørende ved det kommende folketingsvalg, udlændinge og klima, er ikke LAs bedste områder. De kan miste vælgere til Nye Borgerlige som er enig i den økonomiske politik, men ikke mener LAs udlændingepolitik er stram nok. Samtidig kan de miste vælgere til de Konservative som har en markant grønnere profil og en lignende økonomisk politik.
 • Liberal Alliance er efterhånden blevet 10 år gammelt og har været repræsenteret i Folketinget i to perioder (3 med perioden som Ny Alliance), og er derfor ikke længere et ”nyt” parti. Efter en periode i regering, kan partiet ikke længere profilere sig som ”politiske outsidere”, hvilket ved seneste valg fx hjalp Alternativet, ligesom Donald Trump ligeså identificerede sig som uden for establishmentet.
 • Ved Folketingsvalget i 2015 gik to af de tidligere regeringspartier (SF og Rad. Venstre) tilbage med 5% og 4,9%. At LA går 3% tilbage er derfor ikke usandsynligt.
 • Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen er i denne valgperiode flere gange blevet kåret som den mest upopulære partileder, grundet LAs mange trusler om folketingsvalg hvis ikke de fik deres vilje i forbindelse med skatteforhandlinger.**
 • Der er ikke tvivl om at Liberal Alliance vil gå tilbage ved det kommende folketingsvalg. Partiet vil være i defensiven i valgkampen, og deres mål vil være at tabe så få vælgere som muligt.

Det taler imod spillet:

 • Liberal Alliance opnåede ved Folketingsvalget i 2015 7,5% af stemmerne. Det kræver således næsten en halvering af partiet for at spillet skal gå hjem.
 • Liberal Alliance ligger fortsat over grænsen på 4,5% i de fleste meningsmålinger og har ligget relativt stabilt omkring de 5% det seneste års tid.
 • Der ligger fortsat en række reformer og venter på at blive gennemført, ligesom Finansloven for 2019 også skal stemmes igennem i løbet af december, og Liberal Alliance kan fortsat nå at profilere sig inden Folketingsvalget.
 • Liberal Alliance taber ikke stemmer over midten. LA er et af de partier som ikke vil miste vælgere til rød blok. De skal derfor kun koncentrere sig om ikke at miste vælgere til de andre blå partier.
 • Liberal Alliance lader til at have en stabil gruppe af kernevælgere. Vælgere som i høj grad går ind for lavere skatter og er modstandere af topskatten. Disse kernevælgere vil næppe forlade partiet selvom de ikke har leveret på disse områder, da LA stadig er de mest aktive fortalere for lavere skatter.
 • Liberal Alliance er vokset som regeringsparti. Liberal Alliance har ved det kommende valg været i regering i over 2 år, og kan derfor slå sig an på at være et regeringsbærende og ansvarligt parti. De har fx klaret deres første periode i regering markant bedre end SF gjorde det under Helle Thorning.

Chancevurdering Over/Under 4,5% af stemmerne: 60-40

Alt i alt en mindre værdi på at Liberal Alliances valgresultat ender under 4,5%. Partiet har haft det svært i denne valgperiode, og har langt fra kunne leve op til deres vigtigste valgløfter om lavere skat og fjernelse af topskatten. I stedet har partiet flere gange været ude og true med at vælte regeringen hvis ikke de har fået deres vilje, og partileder Anders Samuelsens stålsatte øjne blev hurtigt mere pragmatiske, da han kravlede ned fra topskattetræet og ind i ministerbilen. Denne manøvre er stadig frisk i vælgernes erindring, og den LAs ultimative tilgang til forhandlinger har ikke været populær. Ved seneste valg gik de to støttepartier (inklusive SF som forlod regeringen midt i perioden) tilbage med mere end de 3% LA skal gå tilbage for at spillet går hjem. Partiet har været presset hele valgperioden og spørgsmålet er hvor mange som har mistet tilliden til deres politiske projekt, når selv en tur i regering ikke har leveret nævneværdige resultater på deres mærkeområde, skattepolitikken. Jeg er ikke i tvivl om at Liberal Alliance kommer til at gå tilbage ved det kommende valg, spørgsmålet er i højere grad hvor meget.

* https://www.altinget.dk/artikel/162300-maaling-stoejberg-og-pape-i-top-la-ministre-i-flop

** https://www.avisen.dk/anders-samuelsen-er-den-mest-upopulaere-partileder-n_484120.aspx

 • Høje odds på udvalgte kampe
 • Mange livebetting markeder
 • Stærk mobil-app
Feedback