X Factor 2016 kører igen på med liveshows. Highroller ser på bookmakernes odds inden fredagens afstemning og ser på, hvem der er hot eller not. Denne uge kan Sarah meget vel ryge ud. Læs optakt med odds her.

X Factor 2016 er godt i gang med liveshows igen. Vi har en ny dommer og ny procedure for udstemning. Sidste uge røg Jacob ud, mens det denne uge meget vel kan blive Sarah. Det ser vi nærmere på senere i denne optakt.

Første skal vi nemlig lige forbi den nye procedure for udstemning, der kan få stor indflydelse på, hvor vi skal sætte vores penge.

Som altid er det seerne, som vælger hvem de gerne vil se gå videre, og de to kandidater med færrest seerstemmer skal som vanligt ud i omsang. Dommerne bestemmer herefter hvilken kandidat de vil sende hjem. 

Det nye og spændende i år er, at kandidaterne i omsangen selv må vælge en personlig 'survival song,' som de mener kan redde dem på målstregen, i stedet for at synge den samme sang igen.

Lunefuld Blachmann

Det er ikke nødvendigvis altid de bedste sangere, der fredes. Udstemningen er lunefuld, især fra Blachmans side, og beror snarere på en fornemmelse af, hvad der gives bedst underholdning/opmærksomhed, og hvem der kan klare sig med eller uden X Factor.

X Factor er med andre ord ikke en 100% sangkonkurrence, men mere en hybrid af en sang-, empati- og underholdningskonkurrence.

Sidste uge røg 'landsbytossen' Jacob ud efter omsang mod den handicappede Sarah. Der har efterfølgende været en del kritik fra DRs brugere, der ikke var helt enig i den endelige prioritering fra Blachman. Den kritik vil nok være værd at huske til næste udstemning, selvom Blachman har afvist al tale om 'medlidenhed.'

Jeg vil nu nok mene, at Jacob er en bedre sanger, men show er show, og Jacobs manglende udstråling og kropssprog var en exit værd (likeability og empati tæller tungt i tv-shows)

Oddsene røg sidste uge inden showet gevaldigt op og ned, hvilket desværre også var grunden til, at sidste uges optakt måtte opgives. Oddsene var for ustabile, og de tre planlagte spil blev slashet ned torsdag-fredag, inden optakten var skrevet færdig.

Typisk ligger odds stabilt lige, når de er lagt ud, men efter ca. en dags tid, sker der hastige udsving, og det gælder om at time sine spilforslag, hvilket glippede for undertegnede.

Historiske startodds for de enkelte, oddsudsving og liveodds vil jeg komme ind på i artiklens nederste afsnit.

Hvem vinder X Factor 2016

Bedste odds Bookmaker
Reem 1,85
NordicBet
Embrace 6,00
Betfair Sportsbook
Andrew 8,00
Bet365
Alex 11,00
Bet365
The Competition 26,00
Bet365
Mads 30,00
Unibet
Clifforth & Hein 35,00
NordicBet
Sarah 67,00
Betfair Sportsbook

Generelt har vinderodds ligget meget stabilt, med undtagelse af Reem som er faldet fra odds 3,50.

Derimod har odds på udstemning svinget voldsomt både før, under og efter showet.

Stemmes ud fredag d. 26/2

Bedste odds Bookmaker
Sarah 2,25
Bet365
The Competition 6,50
Unibet
Clifforth & Hein 7,50
Unibet
Mads 10,00
NordicBet
Alex 41,00
Betfair Sportsbook
Andrew 17,00
Betfair Sportsbook
Embrace 51,00
Bet365
Reem 151,00
Bet365

Samlede tilbagebetalingsprocenter ved spil på alle: Vinder: 96%, udstemning: 106%.

Som det ses af tbp er der teoretisk særligt værdi i at spille på udstemning.

Spilforslag og odds - X Factor 2016

Skulle jeg udpege en vinder, virker Reem til odds 1,85 som det bedste kort. Hun har mange fans og et bredt vokalt spekter. Der er dog mange runder endnu, hvorfor jeg ikke kan sige om 1,85 er godt eller ej.

Mads til odds 30 virker dog ganske pænt, den lille Justin Bieber. Det handler nemlig ikke om at vælge, hvem der er bedst i en pulje. Det handler om mange udskillelsesrunder - ligesom CL og VM fodbold playoff-kampe. Selvom favortitten nok vil fredes af dommerne ved en enkelt dårlig dag, så er rundeprincippet en lille ulempe for storfavoritter. Dog har X Factor heldigvis et dobbelt sikkerhedsnet, seere og dommere, men det sidste net kan af og til virke lidt random.

Mht udstemning ser jeg faktisk værdi i samtlige otte odds. Tbp er samlet over 106%. Især Alex til odds 41 virker højt. Skal jeg udpege nogen, vil Sarah nok næppe overleve endnu en omsang. Hun har fået få seerstemmer, har fået kritik af brugere, dommerne vil nok også lytte lidt til folket, og hun skal finde en ny 'survival song'.

Jeg tvivler på, at sympatistemmer er nok til at booste hende videre, hun er vel ikke et reelt forbillede for en stor befolkningsgruppe, og Clifforth og Hein virker bare som en 'bedre succeshistorie,' hvilket deres oddsudvikling også viser.

Desuden er det nok ikke Blachman, der vælger denne uge.

Sarah ryger ud til odds 2,25 hos Bet365*

Sarah var tæt på at ryge i sidste uge - var i omsang. Blachman valgte at frede hende, men der har været en del brugerkritik af hans beslutning, og hun vil næppe overleve endnu en omsang. Se tippet her

Husk livebetting

Sidste fredag fulgte jeg løbende med i liveodds hos Nordicbet* og Danske Spil*, og der er ganske god værdi at finde, når bookmakerne er meget uenige i deres liveodds. jeg anbefaler varmt at spille live på udstemning, også selvom de lurede Jacob sidste uge.

Vurderinger og oddshistorik

I parantes vises den sang, de optræder med fredag

Reem ('Lost In The Girl' af Kwamie Liv)

Startede sidste onsdag i vinderodds 3,5 hos bet365, hvilket virkede alt for højt. Hun røg dog lynhurtigt ned.

Hun bør være en klar favorit. Udstemningsodds sidste uge startede på odds 100 og har ligget stabilt også live.

Embrace ('Frit Land' af Ulige Numre)

 Spændende og spicy. Deres odds har ligget meget konstante - også live. Jeg ved ikke, om de er danskernes traditionelle stil. Dommerne vil dog nok gerne se lidt afveksling ift. de mange solister.

Alex ('Some Die Young' af Laleh)Han har en stærk udstråling og en fin stemme. Men jeg har ikke hørt meget variation i hans sangstil. Han har holdt den i samme stilart og har ikke samme brede vokale spekter som fx Andrew og Reem. Hans odds har været en karruseltur. Startede i odds 81 for udstemning. Blev spillet helt ned i odds 13 prematch, og endnu længere ned live. Nu er han overraskende nok helt oppe i odds 41, til trods for Jacob er røget ud.

Andrew ('Get the F**k Out of My Mind' af Tim Christensen)

Kort fortalt en rigtig dygtig sanger, og en mindre tv-show-agtig udstråling. Han er typen som traditionelt ryger ud midtvejs trods stort sangtalent. Startede i odds 35 for udstemning. Røg ned i ca. 6 live. Nu i 17.

Mads ('Uopnåelig' af Marie Key)

Mini-Justin Bieber med en stærk likeability og unik stemme, men ligesom Alex er han lidt monoton. Startede i høje odds 41 for udstemning, blev spillet ned i 11, røg endnu mere ned 6 live, og ligger nu i odds 10. Det hele afhænger af, om dommerne har fidus til ham, og om folk bliver træt af ham i længden.

Clifforth & Hein ('Hjem' af Sanne Salomonsen)

Herreduoen har udstråling, patina og virker som en god historie. Der er bl.a. lavet tv-indslag om deres nye levevej. Sidste uge startede de helt nede i odds 2,70, steg forventeligt nok 50% om fredagen og svingede lidt live, bl.a. lå oddset et tidspunkt over 15 - altså en stigning på 300-500%. Nu giver de 7,5 mens vinderoddset ikke er ændret tilsvarende, nu 35.

The Competition ('Mamma Mia' af ABBA)

De lå i odds 3,25 prematch, men live steg deres odds betragteligt. Nu giver de 6,50. Er det mon pænt odds for en næst-bundkandidat? Hold evt. øje med liveodds.

Sarah ('Vi to er smeltet sammen' af Stoffer & maskinen)

Hun startede i flotte odds 7,5 for udstemning, hvilket hun også gav i liveodds. Blachman fredede hende dog i fredags. Men det holder nok ikke evigt. Andre kandidater skal nok kikse, for at hun undgår omsang. Men det er nok ikke Blachman, der skal vælge denne uge.

Håber vi kan få en god debat i gang. Kom med jeres tanker og forslag.