Do you want cream or rain on those strawberries?

Denne mandag starter årets udgave af verdens mest traditionsrige og prestigefyldte tennisturnering på det fantastiske anlæg i det sydlige London. Stedet hvor man kan få verdens mest berømte jordbær, og hvor Kurt Nielsen i 50´erne leverede dansk tennis’ største resultater gennem tiderne med sine to finalepladser.

Igen i år er Roger Federer kæmpefavorit til herrernes titel, og ifølge bookmakerne er det nærmest kun en skade, der kan forhindre ham i at vinde for tredje år i træk.

TV2 og Zulu dækker turneringen intensivt allerede fra mandag, og der er også lidt dansk perspektiv på turneringen da Kristian Pless og formentlig også Kenneth Carlsen er med i hovedturneringen.
I løbet af turneringen vil der selvfølgelig komme masser af kampanalyser. Nedenfor følger en vurdering af de mest markante herre-spilleres muligheder i turneringen.

BetXperts tennisanalyser (af dame- såvel som af herre-kampene, dvs både WTA og ATP) kan følges på denne side: http://www.betxpert.com/ekspert/tennis/

Wimbledons officielle hjemmeside: http://www.wimbledon.org/

Optakt, ATP

Favoritten

Roger Federer er naturligvis tårnhøj favorit, og hvis han vinder sin første match slår han Bjørn Borgs rekord med 41 sejre i træk på græs. En rekord, der måske er endnu mere imponerende end Nadals 60 sejre i træk på grus, al den stund at græstennis i langt større grad er et spil om marginaler. Federer er ubetinget verdens bedste tennisspiller, og hvad angår teknik og slagrepetoire er ingen spillere i nærheden af ham.

Federers to store mål for sæsonen var titlen i Roland Garros og forsvaret sin Wimbledon-titel. Spørgsmålet er hvor meget skuffelsen i Paris (klart finalenederlag til Nadal) påvirker Federer. Han har investeret utrolig meget i grussæsonen i år, og måske koster det lidt på græsset.

Federer har fået en ubehagelig lodtrækning til de første par runder. Første runde byder på den formstærke franske teenager Richard Gasquet, der er overraskende godt kørende på græs, og som Federer havde store problemer med i opvarmningsturneringen i Halle. Desuden har Gasquet lørdag vundet græsturneringen i Nottingham, så der er langt fra nogen walk over til Federer i første runde.
I anden runde bliver det ikke meget nemmere, for hér venter formentlig den store hjemmebanefavorit Tim Henman, som briterne stadig drømmer om at se med Wimbledon-trofæet i hænderne.
Derfra ser vejen frem til kvartfinalen overkommelig ud, men så venter der formentlig en vanskelig opgave i den for tiden forrygende Mario Ancic, der i øvrigt er den sidste spiller, der har slået Federer på græs.

Prognose: Mon ikke Federer vinder igen i år, men jeg tror sagtens han kan få større problemer i år end tidligere, og odds 1,50 på at han vinder trofæet igen ser ikke spilbart ud.

Udfordrerne

Hvis man skal tro bookmakerne, er Lleyton Hewitt den største trussel mod Federers titelforsvar, men selv om Hewitt vandt turneringen i 2002, inden Federer tog patent på titlen, så har jeg svært ved at se den australske fighter som nogen alvorlig trussel. Det virker som om formen og spillelysten er tilbage for alvor, hvilket han viste med sejren i Queens, men Hewitts sæson har været meget ujævn.

Lodtrækningen har været nådig mod Hewitt, selvom en tredje runde mod Olivier Rochus kan være farlig. Ellers ligner det en motorvej frem til kvartfinalen mod Andy Roddick.

Hewitts store problem er at han ikke har noget modtræk mod Roger Federer. De sidste mange indbyrdes opgør er han blevet fejet af banen, og skal titlen i hus skal han håbe på at Federer ikke står på den anden side af nettet i en eventuel finale.

Prognose: En kvartfinaleplads bør ikke blive det store problem og kan han komme forbi Andy Roddick, kan det sagtens blive til en finaleplads.

Det er gået ned ad bakke de sidste par sæsoner for den tidligere verdensetter Andy Roddick . Denne sæson har desuden været plaget af en ankelskade. Roddick er dog via sin serv altid en farlig mand på græs, og selvom det ikke blev til titelforsvar i Queens, fik han vist at græsformen er i orden. Roddick har efterhånden fået udviklet sit flugtspil ganske godt, hvilket kan blive et vigtig våben i årets turnering.

Lodtrækningen byder heller ikke på de helt store farer inden en eventuel kvartfinale mod Hewitt. Dog vil briterne sikkert mene at deres overeksponerede wonderboy Andy Murray bør være en farlig mand for Roddick, men hvis serven fungerer som den skal, så bør amerikaneren ikke få problemer dér.

Prognose : En formodet kvartfinale mod Lleyton Hewitt ligner nøglen til en ny finaleplads, men Roddick har ligesom australieren et kompleks overfor Federer, som han har fået klø af de sidste mange gange.

I første runde af Wimbledon i 2002 slog Mario Ancic Roger Federer, og siden har schweizeren ikke tabt på græs. Den lange kroat med den elegante teknik og den store serv har alle redskaberne til at være en farlig trussel mod Federers græsdominans. Dog har det virket som om Ancic ikke har haft mental styrke til for alvor at blive en magtfaktor.

Efter sin skadespause har Ancic dog imponeret med en overraskende god grussæson, og lørdag hev han titlen i græsturneringen Ordina Open hjem, så det er en mand fyldt med selvtillid, der står til at møde Federer i kvartfinalen. Dog lurer en farlig tredje runde-kamp mod landsmanden Ivo Karlovic, der server endnu bedre end Ancic.

Prognose : En tredje runde kamp mod Ivo Karlovic er farlig, ellers ligner det en kvartfinale mod Roger Federer for Ancic, hvis skrøbelig psyke dog gør hver kamp farlig.

Outsiderne

Oddsmæssigt hører Rafael Nadal til blandt de værste udfordrere til Federer, men den spanske gruskonge er næppe et realistisk bud på en vinder. Dertil er hans spil for defensivt, serven for tynd og erfaringen med græsunderlaget for lille. Derfor skal Nadal formentlig være glad for hver kamp han vinder, og tredje runde mod legenden André Agassi ser meget svær ud, hvis amerikaneren ellers er fit for fight og i nogenlunde form.

Finalisten fra 2002 David Nalbandian burde være end potentiel trussel, men har ikke deltaget i opvarmningsturneringerne p.g.a. den maveskade han pådrog sig på Roland Garros. Argentineren er altid stærk i Grand Slams, og hans kontraspil kan bringe ham langt i Wimbledon, men der er store spørgsmåltegn ved om han er 100 % fit.

Sidste års komet Ivan Ljubicic har aldrig leveret noget på græs, men hans tunge serv og offensive spillestil burde kunne bringe ham langt, og bortset fra en eventuel tredje runde mod den russiske hardhitter Dmitri Tursunov ser lodtrækningen ganske overkommelig ud. Ljubicic er uhyggelig stærk i tætte afgørelser, og græstennis handler tit om små marginaler, hvilket skulle ligge godt til den sympatiske kroat.

James Blake har tidligere haft store problemer med græs, men hans flade angrebsivrige spil burde ligge godt til Wimbledon. I Queens viste han lovende takter, og hvis han først kommer i gang, kan han sagtens være en farlig mand.

Danskerne

I skrivende stund er kun Kristian Pless med i hovedturneringen efter tre sikre sejre i kvalifikationen. Pless begynder så småt at nærme sig top 100 igen, men var uheldig med lodtrækningen og møder James Blake i første runde. Det giver dog gode muligheder for at se Pless på et af de store baner, og i første runde kan en mand som Blake sagtens være rusten, mens Pless er spillet godt ind på anlægget. Chancen for en overraskelse er lille, men til stede.

Kenneth Carlsen tabte sin kvalfinale mod georgieren Irakli Labadze, men p.g.a. sin ranglisteplacering står den danske veteran som første reserve, hvis der skulle komme et afbud, og med 128 deltagere i feltet skulle der være gode muligheder, for at vi har to danskere med i hovedturneringen.