Så blev lodtrækningen til endnu et Wimbledon foretaget, og det vil jeg i denne optakt følge op på ved at tage et nærmere kig på de fire lodtrækningsdele, som hver har en semifinalebillet til vinderen. Der vil blive udnævnt en favorit, en outsider, en potentiel overraskelse og endelig en ”bad luck” (uheldig deltager). Som konsekvens deraf, kommer jeg med en chancevurdering til hver enkelt favorit for den samlede turneringssejr.

Inden det kommer så vidt, skal vi dog først have et lille indblik i hvordan det er gået den sidste uges tid, ved de sidste to opvarmningsturneringer på græs i henholdsvis Holland og England. Uheldigvis kan vi kun nå at få resultatet af til og med semifinalen skrevet, da vi prioriterer en optakt en dag før højere, end blot det sidste resultat af to opvarmningsturneringer, som jo først finder sted lørdag eftermiddag.

Det skal dog ikke ødelægge noget, og en mulighed for selv at undersøge finaleudfaldene kan være http://www.lta.org.uk/Global/Downloads/Results/Nottingham/Singles%20Main%20Draw.pdf (England) eller http://www.ordina-open.nl/Schedules/Overall.aspx (Holland), evt. på TV2´s tekst tv side 254, hvor man også finder resultaterne fra kvindernes sidste optaktskampe.

Læs Wimbledon-optaktsartiklen der blev skrevet før lodtrækningen: http://www.betxpert.com/artikel/wimbledon-herrer-before-the-draw

Følg med i BetXperts tennis-tip hér: http://www.betxpert.com/ekspert/tennis/

The Slazenger Open


Den ene finalist ved dette års turnering i Nottingham er Fernando Verdasco, der dermed mere end indfriede forventningerne som var stillet til ham i form af en seedning som nr. 3. Undervejs blev det til sejre over Daniel, Reynolds og Simon, før det i semifinalen var Cilic der stod klar, efter at have imponeret stort, bl.a. med sejr over 2. seedede Mathieu i første runde i tre sæt og en udradering af Thomas Johansson i kvartfinalen med 6-1 6-2. Inden semifinalen var oddssætterne meget i tvivl om favoritværdigheden i den ligeværdige kamp, men med 6-3 6-1 gjorde spanieren et stærkt indtryk inden Wimbledon-turneringen starter mandag. Hvis han holder niveauet i finalen er der grund til stor optimisme på den ellers habile grusspillers vegne, inden han møder Kohlschreiber som den første forhindring i udkanten af London.

Modstanderen i finalen blev den store kroatiske servekanon Ivo Karlovic, der satte sig igennem med fine sejre over Bjørkman, Querrey og Seppi, før semifinalemødet med French Open overraskelsen Monfils. Det blev en karakteristisk Karlovic-kamp med resultatet 7-6 7-6, som indikerer at han stadig server fremragende, men omvendt har noget at arbejde med som returnerer. 8. Seedede Monfils var gået rimelig let igennem til semifinalen, da topseedede Stepanek måtte trække sig i anden runde før mødet med Spadea, der så blev Monfils’ modstander. Den anden negative overraskelse i form af en skade stod russiske Tursunov for, da 6. seedede ikke kunne stille op mod svenske Johansson.

Ordina Open

I Hertogenbosch er topseedede David Ferrer avanceret til finalen på bekostning af Galung, Dell’Acqua og Ancic inden semifinaleopgøret mod unge Del Potro. Her kæmpede argentineren godt imod i det første sæt, som spanieren måtte bruge tie-break for at vinde, men herefter var der ingen tvivl om udfaldet med knusende 6-1 i andet sæt til favoritten. Del Potro havde ellers gjort sig positivt bemærket med tre sejre over udmærkede modstandere.

2. seedede Gasquet kunne ikke holde sin spåede finaleplads med 2. runde-nederlaget til franske Marc Gicquel, som i stedet indløste billetten via en semifinalesejr over en anden argentiner der gjorde det godt på græs i denne uge, nemlig Canas der bl.a. vandt sin kvartfinale 6-2 6-2 over Troicki. Den helt store skuffelse blev Ljubicic der tabte sin første kamp til netop Troicki i tre tætte sæt. Kroaten plejer normalt at være garant for en meget stabil præstation i de turneringer han stiller op ved, men måske er det den snarlige Grand Slam opstart som spiller ind.

Under alle omstændigheder ligner det en spændende finale, hvor franskmanden har vundet begge hidtidige møder, men er den klart lavest rangerende af de to. Vinderen vil få tanket en masse selvtillid forud for legendariske Wimbledon, og vil uden tvivl kunne udnytte det til egen fordel, såfremt det ikke har slidt for meget på spilleren. Det er også grunden til at lørdag er valgt som finaledag, så det altså ikke bliver en hæmsko at gå langt.

Wimbledon: 1. lodtrækningsdel


I første lodtrækningsdel finder vi naturligvis favoritten og topseedede Federer, der har åbningskamp mod slovakiske Hrbaty. Han har derudover fået nogle særdeles interessante navne at skulle passere i marchen mod semifinalen, i form af French Open modstanderen Monfils, der tog sæt fra ham på gruset, australske Hewitt der er den eneste tilbageværende i feltet som har vundet turneringen ud over Federer selv, Gonzalez fra Chile som schweizeren på en eller anden måde altid syntes at skulle møde i Grand Slam sammenhæng og tabte til for ikke lang tid siden, tjekkiske Berdych der tidligere har kunnet byde Federer en smule trods, finaledeltageren fra Nottingham Verdasco, en anden French Open overraskelse Llodra, kroatiske Ancic som er den seneste til at vinde en Wimbledonkamp over Federer og endelig en anden finaledeltager fra en opvarmningsturnering i skikkelse af verdens nummer fem: Ferrer.

Det ligner med andre ord ingen walk over for den suveræne schweizer, der kan blive truet fra mange forskellige spillere som stilarter, gående fra overenergiske Monfils over servekanonen Berdych til tidligere besejrere som Ancic og Gonzalez. Det kan modsat være med til at gøre ham super skarp inden de formentlig sidste to kampe mod de helt store kanoner i verdenseliten. De første modstandere vil dog gøre alt for at slå ham, sådan som det normalt er med den tidligere vinder, men når man snakker en så suveræn spiller som Federer, er det naturligt at det ville give uanede mængder af omtale og respekt at være manden der vinder over ham i Wimbledon.

Jeg kan dog ikke komme uden om ham som favorit i den yderst interessante gruppe, og vil på baggrund af lodtrækningen ikke tøve med at uddele Federer i omegnen af de 43 % chance. Outsideren i fjerdedelen er der omvendt en del tvivl om fra min side, men Hewitt kunne være et interessant bud på en sådan, selv om han ikke har været på sit højeste i år leverer han altid 100 % til Wimbledon og kan med kampene spille sig mere og mere ind og har altid publikum med sig. Derudover besidder han en kæmpe erfaringsmæssig fordel til forskel fra næsten alle de øvrige deltagere.

En potentiel overraskelse kunne godt gå hen og blive Verdasco, der har formen pusset perfekt af inden turneringsstart med finalepladsen i den engelske opvarmningsturnering. Den mest uheldige kompetent er vel nok helt unge japanske Nishikori, der i første runde skal møde ”in form” Gicquel som for nylig har slået en række spillere og nået en finaleplads i Holland. I den eventuelle næste runde skal han møde endnu en spiller som nåede rigtigt langt i opvarmningsugen, nemlig semifinaledeltageren fra både Nottingham og French Open, Monfils. Og skulle den tapre Japaner gå videre venter højst sandsynligt Roger Federer i tredje omgang...

2. lodtrækningsdel

I den næste del finder vi den serbiske publikumsfavorit Djokovic som seedet til en semifinaleplads. Han er kommet i fjerdedel med en række udmærkede spillere, men ikke nogen som umiddelbart ser ud til at kunne gå hele vejen. Stærkeste kort ligner argentinske Nalbandian der har haft en godkendt optakt, men herudover er der åben slagudveksling blandt spillere som Safin, Ferrero, Wawrinka, Baghdatis, Karlovic og Lopez.

Russiske Safin ved man traditionelt aldrig hvor man har, men som oftest leverer han en god omgang tennis på græs når han er fit for fight. Det er i hvert fald altid underholdende at følge hans kampe, hvad enten han vinder eller taber dem. Grusspecialisten Ferrero er også en del op og ned, men sidste år klarede han sig igennem helt til kvartfinalen, hans bedste præstation til dato i Wimbledon. Han har bl.a. på den baggrund fået tildelt en seedning som nr. 21. Schweiziske Wawrinka har haft et rigtigt godt år, men ikke nået nogen resultater på græs endnu. Det gør at man ikke rigtigt kan tilskrive ham de helt store muligheder, og således heller ikke på baggrund af hans tidligere præstationer, der har været ganske middelmådige.

Den cypriotiske åbenbaring Baghdatis henrykker altid de mange medrejsende tilskuere, og specielt til Wimbledon har han gjort det godt de sidste to år, med en kvart- og semifinaleplads til følge. Han har været med i hele to opvarmningsturneringer på græs, hvilket indikerer at han igen satser på en god præstation. Karlovic har også været med to gange de seneste to uger, først ved Queens Club med en kvartfinale der endte i tre tie-break’s mod Nadal, og derefter en finaleplads i Nottingham. Formen er altså rigtig god pt. og med den nærmest ubrydelige serv og det medfølgende hav af esser er der gode muligheder for en overraskelse fra kroaten. Lopez har på nær en enkelt gang været garant for mindst to sejre ved Wimbledon, og en enkelt gang nået til kvartfinalen, men i år har han ikke været for heldig, og der skal ske noget radikalt hvis han skal ændre på det forventede resultat af hans 31. seedning.

Djokovic ser ud til at have fået en ønskelodtrækning og der er formentlig ikke ret mange der stiller spørgsmålstegn ved at han bærer favoritværdigheden i denne lodtrækningsdel. Sammenlagt giver det ham en fordel i forhold til vindermuligheder, der kan skrues op til ca. 15 %. Den alligevel lille chance er en konsekvens af at han som den eneste af de tre storfavoritter højest sandsynligt skal vinde over begge de to konkurrenter pga. seedningen som nr. 3.

Outsideren i denne lodtrækningsdel ligger mellem Nalbandian og Karlovic, men jeg vælger den i øjeblikket skarpeste af de to, nemlig Karlovic. Den potentielle overraskelse kunne komme fra en lidt uventet kant, Nalbandians landsmand Del Potro har vist fin græsform på det seneste, og lodtrækningen taget i betragtning er det ikke nogen umulig opgave med udsigt til Snobel, Wawrinka og Ferrero i de første kampe.

Gruppens uheldige spiller var lidt vanskelig at udpege i den jævnbyrdige blanding, men just heldig har italienske Fognini dog ikke været, med en ubehagelig første runde mod Mr. X himself Safin i udsigt, og hvis han har en dårlig dag, så en sulten Djokovic i en evt. anden runde er vel heller ikke ligefrem ønskemodstanderen.

3. lodtrækningsdel

Her har vi så fjerdedelen uden topfavorit, men det gør jo ikke det hele mindre spændende. Roddick, Tursunov, Almagro, Blake, Nieminen, Ljubicic og Davydenko er alle navne som vil kunne gøre en god figur, men kendetegnende for de fleste af dem er at de ikke har leveret på græs endnu i sæsonen. Lige på nær Andy Roddick formodentlig. Den rekordholdende superserver var helt i semifinalen ved Queens Club hvor Nadal fik god modstand, og med den rigtig gode Wimbledon-statistik han har i baghånden kan man umuligt afskrive ham fra igen at gå hele vejen til finalen. Semifinalen bliver dog mit umiddelbare gæt for sympatiske Roddick, og for turneringssejren tildeler jeg ham omkring 5 % chance.

Outsiderrollen er Davydenko seedningsfavorit til, men den tidligere skandaleombruste spiller har ikke præsteret noget på græs endnu, slet ikke i Wimbledon, så den ære tilfalder ikke ham. Hans landsmand Tursunov har helle ikke været prangende i år, men er som regel stabiliteten selv i Wimbledon. Det kan dog ikke give ham mere end et mindre håb om bedre tider for den 25. seedede.

Grusspecialisten Almagro har fået en nogenlunde lodtrækning for i hvert fald de første to runder, og det er før set med egentlige grusspillere at hvis de først får spillet sig varme på græsset kan de få sig omstillet, og en med Almagro’s arsenal af slag og ungdommeligt gåpåmod ville godt kunne overraske positivt. Finske Nieminen er en anden der altid er god for en stabil indsats ved Grand Slam-turneringerne, og på den baggrund kan man godt give ham en mulighed for at nappe en plads blandt de sidste, men det er næsten altid som om han spiller for konstant og ikke som en rigtig turneringsspiller der spiller sig i form, naturligvis bliver han bedre fra kamp til kamp, men ikke i samme tempo som konkurrenterne. Derfor bliver heller ikke han outsideren.

Ljubicic skuffede fælt ved sin seneste opvarmningsturnering, men er en farlig herre hvis han får de berygtede server til at fungere ordentligt. Jeg tvivler dog lidt på den kroatiske hardhitter, sammenlignet med hans landsmand Karlovic. Blake viste til gengæld god form senest i Halle hvor han nåede semifinalen, og med de sidste to Wimbledon exitter i tredje runde har han noget at bygge videre på. Lodtrækningen er ham også gunstig, og med den sult han udviser efter det trods alt skuffende French Open bliver Blake outsideren.

Den mulige overraskelse kunne være unge Cilic, der har vist rigtig gode takter på det sidste og bl.a. nået semifinalen i Nottingham efter imponerende præstationer. Han har faktisk imponeret længe, men det er først nu det virkelig har været flot på græs fra hans side. Det vil nok være nemmere at nævne den heldigste end mest uheldige deltager er fra denne gruppe, men i mangel af bedre har Eduardo Schwank fra Argentina nok trukket nitten med et møde med Roddick i første runde. Han har næppe følt sig tilsmilet af lykkens gudinde...

4. lodtrækningsdel


I den sidste lodtrækningsdel findes førsteudfordreren til Federer i skikkelse af Nadal, der efterhånden er blevet vant til græstennis. Han har sågar vundet en hel turnering for nylig, og vist rigtig god tennis på det hurtige underlag. Han står klar til at møde en blanding af forskelligt spillende spillere, deriblandt Gasquet, Grosjean, Simon, Robredo, Murray, Stepanek, Youzhny, Kiefer og Gulbis. Gasquet tabte overraskende hurtigt i sin seneste opvarmningsturnering, men har før vist sig som en fortrinlig græsspiller når alt spinder for ham. Han bliver spændende at følge, selv efter den kedelige exit i Holland.

Gode gamle Grosjean skal man ikke undervurdere for han har et eminent fighterhjerte, og på sine gode dage kan han stadig være med lige under toppen. Spørgsmålet er om han finder formen i tide, for når først han får spillet sig varm, kan det gå hen og blive svært at skulle møde manden der oftest trækker kampene i langdrag med stribevis af femsætskampe. Simon og Robredo er begge seedede, men jeg kan ikke forestille mig nogen af dem levere noget ud over sædvanen.

Til gengæld er der store forhåbninger til hjemmebanefavoritten Murray, der omsider skal til at bevise hvilken fantastisk spiller han er. Det vil samtidig være en stor gevinst for turneringen at beholde en englænderne kan sætte deres lid til så længe som muligt. Tjekken Stepanek har muligheder for at levere en række gode resultater. Han har været i opvarmningskampe i modsætning til mange andre i denne lodtrækningsfjerdedel, og står som regel for udmærkede præstationer i Grand Slam sammenhæng.

Russiske Youzhny er en ubekendt faktor, men han formår som enhver anden topspiller at slå til når det gælder. Indtil videre har han dog ikke leveret noget bemærkelsesværdigt, og han bør nok være taknemmelig for den lidt bløde lodtrækning han har fået i starten, som måske kan få ham spillet i form. Kiefer har fået en af de lavere seedninger, og det er mest af alt en enten eller type der skal op mod i svær modstander i Benneteau i første runde. Det kan godt blive tidlig exit for tyskeren, men hvis han klarer sig igennem kan han godt gå hen og blive svær at have med at gøre.

Sidste nævneværdige indslag står Gulbis for. Letten overraskede alt og alle under French Open, og det bliver interessant at se om han kan følge det op på græs. Med sin spillestil og lethed er der noget der tyder på det, men forvent alligevel ikke for meget, unge spillere kan godt få en mindre downperiode efter en stor succes.

Favorit er selvfølgelig Nadal, med en vinderchance på omtrent 27 % for den forventede lodtrækningssammensætning. Outsiderrollen tilfalder Murray der har alle muligheder for et godt Wimbledon, med stor opbakning og et mindre forventningspres end vanligt pga. de ikke helt stabile resultater den seneste tid. Hvis han får hevet sig selv op, er der bestemt muligheder for en semifinale, med den lille faktor der hedder Nadal i samme del.

Overraskelsen kan komme fra mange i denne fjerdedel, men jeg har mest fidus til serbiske Troicki der har vist et spil der kan holde mod de bedste, men omvendt falde igennem mod underdogs. Han ser dog ud som at ville satse stort på Wimbledon (hvem vil ikke det?), så chancen for et overraskende resultat er større end risikoen får det modsatte. Gruppens ”bad luck” er klart Andreas Beck som møder en både toptændt og supertrimmet udgave af verdens fortiden måske bedste spiller, Rafael Nadal.