Premier League-ekspert Thomas Schyth har gennemgået de resterende runder i Premier League med henblik på at fange tidlige værdispil på baggrund af motivation. Som de afsluttende runder skrider frem, bliver motivationsforskellene mere tydelig, og er man hurtigt ud, kan man fange bookmakerne på det forkerte ben. 

Premier League nærmer sig sin afslutning, og her ser vi oftest stor forskel i klubbernes indgangsvinkel og gejst i kampene. Det er typisk i den sidste periode, at bundklubberne begynder at røre på sig for alvor, og kommer et modstanderhold ind til kampen mod disse nedrykningskandidater uden 100 % gejst og dedikation, så får de det meget svært. Den indædte kamp for overlevelse giver som regel nogle ekstra procenter over hele banen, og det kan føre til overraskende resultater, hvor en bundklub slår et hold der ellers på papiret har en bedre trup.

I den anden ende af ligaen spidser tingene også til, og de øverst placerede klubber skal kæmpe med nerver, pres og fysisk træthed efter en sæson med mange kampe. Samtidig skal de bruge maksimalt med points i kampen mod rivalerne, og det kan være svært, når man samtidig møder bundhold, der kæmper med livet som indsats.

I mellem disse yderpunkter i ligaen finder vi så den store grå masse, som ikke har mere at spille for. De klubber, der har sikret sig point nok gennem sæsonen til ikke at være i fare for at komme i nedrykning, men som samtidig heller ikke har en chance for at komme i spil til de europæiske pladser.

Intet hold i Premier League går ind til en kamp for at tabe (vi ser her bort fra mistanke om matchfixing mm.), men når man har udspillet sin rolle i turneringen, er det oplagt at bygge videre mod næste sæson ved at prøve nogle unge spillere af, give spilletid til nogle reserver eller afprøve taktiske varianter, man måske ikke har indøvet til perfektion endnu.

Vi har omkring 8 spillerunder tilbage af turneringen (nogle klubber lidt færre, nogle lidt flere), og det er endnu for tidligt at snakke om store motivationsforskelle, da der er nok kampe tilbage, til at alle klubber har en matematisk mulighed for at deltage i enten kampen om nedrykning eller kampen om de europæiske pladser.

Det er dog netop nu, at det er værd at finde spåkuglen frem og prøve at finde frem til nogle opgør længere fremme i turneringsplanen, som kan have en stor motivationsforskel. Bookmakerne udbyder endnu ikke odds på disse kampe, da de fleste kun udbyder odds til de næste 1-2 spillerunder. Til gengæld ser man ofte at bookmakerne – når de endelig åbner for odds – ikke har taget helt nok højde for den potentielle forskel i motivation, og er man på dette tidspunkt forberedt og slår hurtigt til, kan man være heldig at fange nogle rigtig gode odds, inden markedet får øjnene op for den samme forskel og dermed spiller oddset udenfor værdi. 

Eksempler fra sidste sæson

For at se på hvad der konkret menes, kan vi tage et kig på de sene runder i turneringen sidste sæson, og nogle udvalgte kampe herfra. De illustrerer, at havde man fanget motivationsforskellen tidligt, så ville man kunne lave nogle rigtig fine værdispil. I forhold til kampene er der ikke skævet til, hvad resultatet af kampene rent faktisk blev, men i stedet hvordan åbningsoddset afveg fra lukkeoddset (odds taget fra toneangivende licensløs bookmaker).

Dato Hjemmehold Udehold Åbningsodds (Hjemmehold) Lukkeodds (Hjemmehold)

10/04

Liverpool Stoke 1,83 1,65
13/04 Crystal Palace Everton 3,11 2,68
16/04 Newcastle Swansea 2,54 2,43
20/04 West Ham Watford 1,93 1,45

I de fire eksempler er det hjemmeholdet, der har motivationsfordelen, fordi man på dette tidspunkt enten kæmpede med om de europæiske placeringer, eller som Newcastle og Crystal Palace der begge kæmpede for overlevelse i ligaen. Der er her tale om en meget lille – og udvalgt – sample, så evidensen for, at dette skulle være gældende i alle lignende kampe, er ikke særlig stor, men det er nu heller ikke så vigtigt i dette tilfælde. Det, der til gengæld er vigtigt, er, at det tydeligvis ER muligt at fange markedet på motivationsforskellen, hvis man er hurtigt ude, og at der altså kan hentes ganske fin værdi på det. Det skal vi bruge til noget, og derfor skal vi have fat i spåkuglen og se på, hvilke kampe det kan være en fordel at holde øje med i forhold til motivation og åbningsodds i den resterende del af sæsonen.

Hold øje med disse kampe

26/04 Middlesbrough - Sunderland

Som det ser ud lige nu, så er dette et vaskeægte bundbrag, hvor begge hold SKAL have 3 points. Det er dog ikke sikkert, scenariet er det samme, når vi rammer kampstart. Sunderland er pt. sidst i ligaen, og de har hele 10 points op til stregen. De næste to kampe bliver enormt svære mod Manchester United og West Ham, og får man ikke points i disse kampe, kan chancen for overlevelse være så forsvindende lille, når vi rammer opgøret mod Middlesbrough, at holdet vil være yderst demotiverede.

Middelsbrough til gengæld er i en smule bedre position i forhold til at kunne nå over stregen, og inden denne kamp møder man bl.a. Burnley og Bournemouth, hvor det ikke er umuligt, at man kan få points. Gør man det, vil man på tidspunktet for kampstart mod Sunderland være i tæt løb med de øvrige bundhold om at overleve i ligaen, og dette vil derfor være en must-win kamp.

30/04 Manchester United – Swansea

Kampen om top 4 er spidset til i ligaen, men Manchester United møder inden dette opgør blandt andet Chelsea, og kan på tidspunktet her være uden store chancer for at ramme top 4 der giver adgang til Champions League. Til gengæld må man forvente, at man kan overkomme Anderlecht i kvartfinalen i Europa League, og dermed vil man gennem en sejr i Europa League-turneringen alligevel kunne få adgang til Champions League næste sæson.

Det første opgør i semifinalen i Europa League spilles den 4. maj, og dermed er der ikke lang restitutionstid fra opgøret her mod Swansea, til at United skal i aktion i en turnering, de formentlig vægter højere end Premier League. Som bonus til denne kamps motivationsforskel, så møder Manchester United ærkerivalerne Manchester City blot 3 dage inden Swansea-kampen, så det kan sagtens tænkes, at United laver stor rotation hjemme mod Svanerne, når den kamp er pakket ind mellem to vigtigere kampe.

Swansea vil til gengæld på dette tidspunkt formentlig stadig være dybt involveret i bundkampen, og de bør derfor være topmotiverede for at kunne snuppe i det mindste et enkelt point. Der kan med fordel holdes øje med oddset på Swansea - måske i en form for asian-variant, så man dækker sig ind ved uafgjort.

01/05 Watford - Liverpool

Watford er i skrivende stund på 37 points i ligaen, og klubberne kan forvente at sikre sig overlevelse ved at ramme 40 points. Inden dette opgør møder Watford bl.a. Swansea og Hull, hvor det bestemt ikke er umuligt, at man kan hente minimum 3 points. Det vil betyde, at man reelt ikke har mere at spille for i sæsonen, og måske enten kan give chancen til nogle unge spillere, eller i hvert fald spille mere åben, offensivt og frit for at underholde hjemmepublikummet.

Liverpool derimod har brug for alle de points, de kan samle til topstriden resten af sæsonen, og de bliver derfor nødt til at jagte en sejr i dette opgør. I denne kamp bliver det interessant at holde øje med oddset på Liverpool-sejr eller et over-spil, hvis Watford spiller frit, og Liverpool skal jagte mål.

06/05 Hull – Sunderland

Sunderland kan på dette tidspunkt i sæsonen sagtens have fået afgjort sin skæbne og være sikre på nedrykning. Hull derimod bør være dybt involveret i kampen om de resterende nedrykningspladser, og vil derfor formentlig være ude i en must-win kamp mod et demotiveret Sunderland-hold. En Hull-sejr kan derfor vise sig at være et godt spil.

07/05 Liverpool – Southampton

Topkampen i Premier League ser så tæt ud i år, at den formentlig fortsætter indædt til sidste spillerunde., så Liverpool vil formentlig have brug for alle 3 points hjemme på Anfield i dette opgør. Southampton derimod har 37 points i skrivende stund, og skal derfor formentlig blot skaffe 3 points i deres fire opgør inden denne kamp for at være sikret ikke at have mere at spille for i sæsonen. Det bør være muligt, og dermed vil sydklubben kunne spille frit eller afprøve unge spillere, mens Liverpool vil være topmotiverede. Kig efter Liverpool-sejr og/eller mange mål.

13/05 Manchester City – Leicester

Manchester City er dybt involveret i mesterskabskampen. Alt afhængig af hvordan de fortløbende kampe spænder af, kan man stadig have en chance for mesterskabet på dette tidspunkt af sæsonen, eller også vil man være involveret i kampen for top 4. Man er derfor nødt til at skaffe points i denne kamp uanset hvad.

Leicester på den anden side skal i deres fem opgør inden denne kamp blot have skaffet 4 points for at være sikre på ikke at rykke ned – det virker sandsynligt, at de får det. Samtidig har man været igennem en lang, hård og opslidende sæson for en smal trup. Man vil forventeligt være røget ud af Champions League, omend der selvfølgelig er en mulighed for, at man på dette tidspunkt stadig er med i turneringen. Uanset hvad er denne kamp den oplagte mulighed for de trætte spillere til at kunne slikke deres sår og slappe af, mens City bør komme blæsende efter en sejr. Kig mod City sejr, evt. med handicap for højere odds.

13/05 Stoke – Arsenal

Stoke har på dette tidspunkt af sæsonen formentlig skaffet points nok til at være sikre på at undgå nedrykning, samtidig med at man ikke kan nå noget fremad i tabellen. Arsenal til gengæld har brug for så mange point som muligt i kampen for top 4, og bør gå efter alle 3 points her.

London-klubben har historisk været gode mod slutningen af sæsonerne, hvor manager Wenger formår at hive mange points hjem. En Arsenal-sejr, evt. med handicap, kan være et godt bud at holde øje med her. Arsenals deltagelse i FA Cuppen kan ændre på denne motivation, hvis de ikke er i en god position til at nå top 4.

13/05 Tottenham – Manchester United

Næstsidste spillerunde i sæsonen, som på alle måder kan blive en mærkelig kamp. Begge klubber er pt. stadig med i pokalturneringer, og det kan de dermed også være på dette tidspunkt i sæsonen. Derfor kan denne kamp blive nedprioriteret. Det kan dog også være, at man er ude af turneringen, og for Manchester Uniteds synspunkt kan man stadig være med i kampen om top 4 og dermed Champions League-kvalifikation.

Tottenham bør på dette tidspunkt være sikret en top 4-placering, men til gengæld kan mesterskabet meget sandsynligt være sikret til Chelsea. I sidste sæson så man, hvordan det påvirkede de unge Spurs-spillere, der præsterede forfærdeligt i sæsonens sidste kampe, da Leicester havde sikret sig trofæet.

Hvis United stadig har noget at spille for i ligaen og ikke har en europæisk kamp indenfor få dage af dette opgør, så kan de godt være interessante at holde øje med. Særligt hvis Spurs stadig er med i FA Cuppen, hvilket vil være ekstra grund til at klubben fra Nordlondon ikke leverer en god præstation.

Sidste spillerunde

I den sidste spillerunde (søndag d. 21/05 kl. 16.00) vil de fleste hold være sikret i ligaen uden andet end æren at spille for. Nogle få klubber kan være piskede til et resultat enten i bundkampen eller topkampen, så det kan selvfølgelig være en god idé at holde øje med dette. Ofte er den sidste runde svær at fange værdi på i forhold til motivation, fordi alle på dette tidspunkt kender til motivationsforskellene, og bookmakerne åbner derfor i odds, der er sat derefter. Markedet reagerer også lynhurtigt og fjerner værdien.

I stedet kan det være en idé at kigge mod hjemmeholdene – særligt i de kampe, hvor ingen af holdene kan nå noget. Alle hold og spillere vil gerne slutte sæsonen godt af foran egne fans, og der er som regel stor opbakning til disse kampe. Som sidenote kan indskydes, at i sidste runde af sidste sæson kom der ikke en eneste udesejr i de 10 opgør. Sæsonen før det var antallet af udesejre blot på 2 af de 10 kampe, så noget kunne tyde på, at holdene giver den en smule ekstra i sidste hjemmekamp.

Tidlig mavefornemmelse

Meget kan nå at ske i de sidste 8 runder af turneringen, og det er ikke nemt at forudsige præcist, hvornår hvilke hold har udspillet deres rolle i ligaen. Værdien forsvinder også hurtigt på dette marked i forhold til motivationsforskelle, som de fleste er opmærksomme på. Man kan dog sagtens lave værdispil – også på baggrund af motivation – men det kræver, at man er forberedt.

Bookmakerne er som regel ikke ude med odds på mere end en eller to runder frem i tiden, og derfor kan man have gjort sine udregninger og forudsigelser, allerede inden der åbnes for odds på kampen.Det betyder, at man ikke behøver se odds på kampen, når de åbner, derefter lave en analyse og cv, for så at spille på kampen, når værdien er forsvundet. I stedet kan man med forberedelse tage et hurtigt kig på åbningsoddsene, og det burde give en fornemmelse af, om bookmakerne har taget højde for motivationsforskelle eller ej.

Derudover er der selvfølgelig et hav af øvrige faktorer, der skal medregnes i vurderingen, så selvom man kan score god værdi på motivation, kan en forskel i dette ikke bruges alene til at skabe et godt spil.

Premier League-ekspert Thomas Schyth vil løbende kommentere tråden, hvis der indfinder sig interessante spilobjekter på baggrund af motivationen.