Fy, nix spille!

Amerikanske politikere vil forhindre deres borgere i at bruge Internettet til at spille poker og vædde om sport. Derfor får USA-banker nu forbud mod at overføre penge til og fra bookmakere, casinoer og pokerrum.

Internet-gambling havde ellers udviklet sig til en fænomenal business med en årlig omsætning på 12 milliarder dollars – men eftersom det amerikanske marked står for halvdelen af spillet, risikerer det tal altså nu at blive halveret.

Loven er blevet godkendt i både kongressen og senatet. Den mangler således bare en underskrift fra Præsident Bush, og det regnes som en formssag, da George W nødigt skuffer sit konservativt-religiøse bagland.

Ud over disse puritanere, der er utrygge ved spil som sådan og mener, at internet-gambling fremmer ludomani, er der en del politikere, der simpelthen ønsker at bremse en business der ikke spytter skatte-dollars i kassen. I dag er det nemlig forbudt for internet-spiludbydere at operere direkte i USA; hvorfor de har kontor i Costa Rica, på Antillerne, etc, og dermed betaler de jo ikke skat i USA – samtidig med, at de jo via Internettet suger en masse amerikanske dollars ud af landet.

Lov kan omgås

Loven træder ikke i kraft, så snart Bush har skrevet under: 270 dage skal bruges på at specificere og præcisere – dvs. blandt andet finde ud af, hvilke firmaer der skal blokeres. Men i praksis kan det varme vand hurtigt blive lukket for de spillelystne amerikanere. Flere spiludbydere har meldt, at de lukker for amerikanske kunder når Bush har sat sin signatur på loven. Nogle har allerede lukket for USA.

Man vil i princippet kunne omgå loven og spille via Internettet. USA kan nemlig kun udstede påbud til amerikanske banker, ikke til fx NETeller, der stammer fra Canada. Så amerikanere vil altså stadig kunne flytte penge fra deres bank til NETeller eller andre elektroniske punge - og derigennem overføre penge til og fra bookmakere og pokerrum – HVIS disse altså vil acceptere amerikanske kunder.

Kæmpe-tab for spilfirmaer

Men det regnes under alle omstændigheder som sikkert, at forbuddet vil medføre en stor nedgang i omsætningen for firmaer med væsentlige amerikanske kundekredse. Det vil med den nye lov være forbudt at spille - også selv om man gør det via en mellemstation som NETeller. Og blandt andet derfor er det jo langt fra alle, der vil benytte NETeller, Moneybookers, etc. Desuden ER der også den mulighed, at loven udvides, så amerikanske banker heller ikke må overføre penge til og fra NETeller, etc (det regnes dog som mindre sandsynligt).

At USA-forbudet har store økonomiske konsekvenser for spillemarkedet, viser tal fra børsen i London, hvor fx Sportingbets aktier er blevet nedskrevet med 60% (det er dog stadig et kæmpe-firma).

Gambling forbudt

Loven forbyder ikke kun bank-transaktioner, men forbyder også selve det at gamble på internettet. Det kan altså i princippet have straf-konsekvenser for professionelle pokerspillere og bookmaker-gamblere – og for ganske almindelige mennesker, der bare spiller for sjov. Det står dog stadig uklart, om loven rent faktisk vil blive brugt til at forfølge de individuelle spillere, eller om sigtet primært/kun er rettet mod spiludbyderne og den tilknyttede industri. I hvert fald vil det fremover være forbudt at have en amerikansk affiliate-side - dvs en side, der henviser til spiludbydere. Spørgsmålet er så, hvordan myndighederne vil forholde sig til fx Google - hvor der jo er masser af links til bookies og pokerrum, etc.

Strafferammen for at bryde loven er fængsel i 5 år.

For almindelige danskere og andre europæere har den nye amerikanske lov umiddelbart ikke de store konsekvenser. Men det kan bestemt ikke afvises at have betydning for ikke-amerikanere, at diverse firmaer nu har færre penge at gøre godt med. Og for pokerhajer med hang til fisk fra USA, er det naturligvis et alvorligt slag.

En håndsrækning til mafiaen

USA havde i forvejen en lovgivning der lagde forhindringer i vejen for Internettets spiludbydere. Dels, som nævnt, ved at forbyde dem at operere direkte i landet. Dels ved at forbyde VISA-transaktioner med spiludbyderne. Men nu skærpes lovgivningen altså og gør det decideret ulovligt og meget sværere at spille på Nettet.

Italien tog i februar et lignende skridt. Under Berlusconis vise styre forbød man internet-udbyderne at give adgang til udenlandske spiludbydere. Loven blev dog afskaffet igen (afskaffelsen træder dog først i kraft 1. januar), da Silvio B flæbende røg af taburetten.

Det på papiret så frihedselskende USA har ironisk nok stolte traditioner udi sindelags- og adfærdskontrol. En tradition, som vi her vil bringe et par eksempler på. I 50’erne var senator McCarthy bannerfører for en brutal berufsverbots-kampagne mod kommunisme. Og fra 1920 til 1933 var al spiritus forbudt. Man måtte ikke importere eller brygge skidtet – og bestemt heller ikke drikke det.

Spiritus-forbudet var en fremragende grobund for den amerikanske mafia, der igangsatte illegal import og salg – og blev styrtende rig og magtfuld på det. Ganske som Hells Angels og Bandidos ærgerligt nok har tjent tykt på det danske hash-forbud...

Thumbs-up til USA

Forbuds-tiden i 20’erne og 30’erne kan sammenlignes direkte med dagens antispil-lovgivning. Fordi der igen er tale om en ekstrem og meget uliberal adfærdskontrol. Og fordi det nok igen vil være gavnligt for mafiøse elementer. Når amerikanske spillere får sværere ved at bruge Internettet, vil de i højere grad bruge de lokale (og i høj grad illegale) baglokale-bookies – med hvad dertil hører af gældsætning, gorilla-pengeindkrævning og brækkede ben og tommelfingre...

Her er en ubrækket tommelfinger: Thumbs-up til USA for at behandle sine borgere som børn og for at forbedre forholdene for mafiaen...


Læs mere om forbuddet


http://www.globeinvestor.com/servlet/story/RTGAM.20061002.wgambling1002/GIStory/

http://www.betasia.com/news/1493/what-does-the-unlawful-internet-gambling-enforcement-act-mean-and-will-it-work.html