I år er det rent faktisk 117. gang, der skal spilles US Open, og det skal fejres. For første gang vil vinderen af en major-turnering blive præmieret med over 2 millioner dollars, og den samlede præmiepulje er på hele 12 millioner dollars. Læs Jesper Asbirks optakt til US Open 2017 her.

Verdensranglistens nr. 1, Dustin Johnson, er forsvarende mester og den naturlige favorit til at forsvare titlen, men årets anden major ligner alligevel en mere åben affære end de sidste mange majors. Måske skal vi i år kigge lidt længere nede i feltet for at finde vinderen af US Open 2017. 

Par er en god score

US Open er kendt for at være en turnering, hvor par er en god score. Det amerikanske golfforbund, USGA, sætter en ære i at sørge for, at spillerne bliver presset til det yderste, hvilket ofte betyder, at banerne bliver sat virkelig svært op. Snævre fairways, strid rough og lynhurtige greens møder spillerne, og faktisk er det kun to gange i historien lykkedes en spiller at nå to-cifret under par.

I 2000 vandt Tiger Woods en af de mest suveræne sejre, der nogensinde er set ved at nå -12 og vinde med hele 15 slag på Pebble Beach. Men 11 år senere slog Rory McIlroy så Tigers scoringsrekord med -16 og vandt næsten lige så suverænt med 8 slag på Congressional.

Turneringen har ikke en fast ”hjemmebane” som f.eks. Masters, men roterer mellem de største og bedste mesterskabsbaner i USA. I år spilles US Open på den mindre kendte Erin Hills GC i staten Wisconsin i den nordlige del af USA.

Mickelson og Woods deltager ikke

156 spillere har kvalificeret sig til turneringen enten via deres tidligere meritter, placering på verdensranglisten eller via den såkaldte ”sectional qualifying” – en række kvalifikationsturneringer der er åbne for stort set alle. Hvem husker ikke filmen ”Tin Cup”, hvor Kevin Costner spiller Roy McAvoy, den afdankede klub-pro, som kvalificerer sig og mirakuløst spiller med om sejren i US Open i jagten på kærligheden.

Således vil der være en række mindre kendte navne på startlisten som tilføjelse til de naturlige deltagere i den sjove ende af verdensranglisten. Enkelte spillere har meldt fra, med Phil Mickelson som den højest profilerede. Hans datter graduerer og skal holde afgangstalen.

Derudover kan det nævnes, at Tiger Woods stadig ikke er i nærheden af at genindtræde på golf-scenen pga. hans fortsatte rygproblemer, og hvad der dertil hører af problemer med lovens lange arm, ”prescription drugs” osv.

US Open 2017 Odds og Tips

Lad os gå direkte til sagen og se på odds for dette års vinder. Selvom jeg stort set aldrig selv better på dette marked, vil jeg forsøge at komme med mit bedste bud på, hvor værdien kan findes.

Vinder af US Open 2017

Bedste odds Bookmaker
Dustin Johnson 8,5
Bet365
Rory McIlroy 14,0
NordicBet
Jason Day 15,03
Betfair
Jordan Spieth 15,49 Betfair
John Rahm 23,00
Bwin
Rickie Fowler 23,44 Betfair
Justin Rose 26,25 Betfair
Sergio Garcia 27,19 Betfair
Adam Scott 31,86 Betfair
Henrik Stenson 33,73 Betfair
Hideki Matsuyama 35,60 Betfair
Justin Thomas 35,60 Betfair
Thomas Pieters 46,82 Betfair
Brooks Koepka 51,49 Betfair

Odds opdateret d. 13. juni kl. 12.

Bookmakerne er forbavsende enige til dette års turnering, og der er faktisk ingen af licensbookmakerne, der på nuværende tidspunkt stikker ud fra mængden på nogen af spillerne i favoritfeltet, hvilket er en undtagelse - selv så sent op til starten. Betfairs børs har i øvrigt klart hovedparten af de markedsførende odds, selv efter beregnet kommission.

Som nævnt er jeg meget sjældent selv ude med reelle bets på vindermarkedet, men her kommer alligevel mit bedste bud på value blandt ovenstående:

Value i favoritsejr til Dustin Johnson?

DJ er meget fortjent favorit på Erin Hills, og jeg synes markedet lægger for meget i hans "smutter" i The Memorial. Han ser i mine øjne næsten lige så stærk ud som op til Masters, og hans nærmeste konkurrenter synes alle at mangle lidt. 

Tee til green er han stadig den bedste i øjeblikket, og den lange bane med de ekstra par 5-huller spiller til hans styrker. Dustin Johnson bør have minimum 12% for at gentage succesen, og odds 8,50 hos Bet365* ser spilbart ud i mine øjne. 

Sergio Garcia var også i mine overvejelser, men jeg er tydeligvis ikke den eneste, der har ham på shortlisten, og oddset synes at være droppet en anelse for meget. Længere nede synes Pieters og Koepka at være en overvejelse værd, og vil man virkelig ud i et longshot, kan Steve Stricker være et bud til omkring odds 200. Se under afsnittet "udvalgte outsidere". 

Hvad skal tages i betragtning?

Banen

Erin Hills er en relativt ny bane fra 2006, og som nævnt kun sparsomt kendt af både spillere og alle os på sidelinjen. Den er designet med en fokus på ikke at flytte for meget rundt på landskabet, og resultatet er blevet en fantastisk bane i nord-staten Wisconsin, som umiddelbart har lidt ”in-land links”-feel over sit udtryk. Banearkitekterne ønsker ikke at sætte en links-label på banen, men det rykker ikke ved, at der er en del faktorer, som er meget lig det, man ser på reelle linksbaner.

Enkelte af spillerne er dog alligevel i nogen grad bekendt med Erin Hills, da den i 2011 var vært for US Amateur Championship. Værd at nævne fra deltagerlisten fra dengang er Ben An, Brooks Koepka, Justin Thomas, Peter Uihlein og ikke mindst selveste Jordan Spieth, der nåede kvartfinalen dengang.

Banen er den næst-længste (ca. 7700 yards) i nyere tids US Open-historie, men vil også være den første par 72 bane til en US Open i mere end 25 år, og alene af den årsag forventes der en smule lavere scores pga. de flere par 5-huller. Banen kan dog stadig fint forsvare sig på en række fronter:

  • Fairways er faktisk ganske brede visse steder, men også meget faste og ondulerede, som vi kender det fra mange linksbaner. Ondulationerne kombineret med den faste overflade vil gøre det noget sværere at holde bolden i spil fra tee, og derudover er banen beskyttet af en række velplacerede og dybe bunkers og en ganske langhåret rough. Da banen ikke spiller voldsomt langt (med forbehold for en våd vejrudsigt), tror jeg, at vi kommer til at se en del mere konservative tee-slag med 3-køller, hybrid’er eller jern, og course management bliver en vigtig faktor - specielt hvis vinden bliver frisk. Det bliver som altid til US Open ekstremt vigtigt at holde bolden i spil frem for at buldre den derudaf. 
  • Greenområderne er anderledes end de traditionelle US Open-baner. På Erin Hills er der store run-off områder, og ikke så meget rough tæt på green. Da mange af greens samtidig ligger hævet, kræver en effektiv scrambling både kreativitet og større evner til at holde bolden på jorden frem for i luften. Greenbunkers straffer hårdt. De er både relativt dybe og med mange skæve lies, hvilket kraftigt øger sværhedsgraden i bunkerslagene. 
  • Greens selv er i fantastisk stand, og ruller minimum 12 på stimpmeteren (afhængigt af, hvor meget vind der kommer). Flere greens er med flere plateauer, hvilket kræver en del omtanke i approachslagene, men ellers er den generelle konsensus, at greens er ret ligetil. I hvert fald at putte på. Forventningen er dog også, at de bliver meget faste, hvilket stiller store udfordringer til approachslagene, og det kan være svært at vurdere, hvor man skal lande bolden samt vurdere graden af spin. 
  • Der er ingen træer på banen, der således er meget åben og vindfølsom. Derudover er banen præget af relativt store ondulationer/højdeforskelle, der giver spillerne en del ”blinde slag” – altså f.eks. drives hvor man ikke kan se landingsområdet, eller approach-slag hvor man kun kan se toppen af flaget. Det i sig selv giver course-record en større betydning, og de spillere, der trods alt har spillet her før (eller har brugt lang tid på forberedelserne), vil have en pæn fordel.

Vejret

Med de åbne vidder i Wisconsin er det svært at undgå vind, men graden af vinden kommer i høj grad til at spille en rolle i årets US Open. Vejrudsigten i skrivende stund tyder fint vejr torsdag, men fredag over middag frisker vinden op, og der kommer en del regn fredag aften og natten til lørdag. Der ser ud til at komme lidt mere vekslende vejr i weekenden, men vinden vil tiltage til søndag eftermiddag.

Prognosen for torsdag/fredag er interessant, og det kunne på nuværende tidspunkt ligne en fordel at komme sent ud torsdag og tidligt ud fredag for at undgå forværringen i vejret fredag eftermiddag. Det kan naturligvis hurtigt ændre sig, som vejrudsigter har det med at gøre.

”Major-pedigree”

Nogle spillere trives bedre end andre, når det kommer til de største scener, der findes. Det er svært at definere, hvad det præcist er, der gør det, og nogen gange kan det være virkelig svært at vurdere, hvorvidt specielt nyere spillere på scenen har den udefinerlige X-faktor, der giver dem den lille fordel i sidste ende. Andre gange er det tydeligere, og det er ikke svært at se på spillere som f.eks. Jordan Spieth og Rory McIlroy, at de er født til at præstere på de største scener.

Jack Nicklaus har udtalt, at han altid var mindre nervøs, når han stillede op i majors. Der var han i sit rette element, og på en eller anden måde gav det ham en naturlig ro, der i sidste ende gjorde ham til den mest vindende gennem tiden med sine 18 majors.

Det er heller ikke tilfældigt, at Lee Westwood har et utal af top-placeringer i majors (også selvom han ikke har vundet), ligesom det heller ikke er tilfældigt, at Rickie Fowler et år var i top 5 i alle 4 majors. Brooks Koepka har også en overraskende stærk historik i majors, og flere kunne nævnes i den sammenhæng. ”Major-pedigree” er et luftigt begreb, men absolut en faktor, der bør vurderes, når indsatserne skal placeres på disse store begivenheder.

Tjekliste

  • GIR og/eller ”Strokes gained tee to green”
  • Scrambling (evt. også “Putting inside 10 feet”)
  • Præstationer på links-/vindfølsomme layouts
  • Course-record (eller tid/ressourcer brugt på forberedelse)
  • Major pedigree

De fire store

Dustin Johnson

OWGR: 1

Bedste US Open: Vinder (2016 – forsvarende mester)

Som forsvarende mester og en suveræn nr. 1 på verdensranglisten er Dustin Johnson den naturlige top-favorit til at vinde US Open. Han har haft et fantastisk år, siden han vandt sidste år, og han har i perioder ramt et uhørt højt niveau. Han vandt tre turneringer i træk op til Masters i april, hvor han dog måtte trække sig efter et stunt på en trappe.

Efterfølgende er det ikke lykkedes ham at vinde med 2/12/13, men han udstråler stadig en enorm power og har en soliditet i spillet, som er ganske utrolig for en mand, der kan slå en golfbold så langt som han. MEN i hans sidste start i forrige uge missede han cuttet efter to meget ukarakteristiske runder i +6 og +2. Var det bare et par off-days, eller er han inde i en lille formnedgang efter hans sejrs-stime?

DJ har en virkelig stærk historik i US Open, som han jo også var tæt på at vinde i 2015, da han 3-puttede sidste green og tabte til Jordan Spieth. 1/2/4 i de sidste tre udgaver (på forskellige baner) vidner om en spiller, der er stærk, når det er allermest udfordrende, og han kan meget nemt gå hen og vinde igen i år.

Jordan Spieth

OWGR: 5

Bedste US Open: Vinder (2015)

Den stadig kun 23-årige Jordan Spieth ser også rigtig spændende ud op til dette års US Open. Han har arbejdet meget hårdt på specielt sine approachslag, der tidligere har været hans svaghed, og det har resulteret i en række stærke resultater. Han vandt på Pebble Beach i februar og har allerede fem andre top 5-placeringer i år. Hans intensive arbejde på approach-gamet synes dog at have fjernet lidt fokus på hans spidskompetence, puttingen, men de sidste par uger synes det hele at nærme sig et højt niveau med en 2. og en 13. plads. Nøglen til Spieths succes i denne US Open bliver sandsynligvis hans evne til at holde bolden i spil fra tee. Alt andet ser skarpt ud.

Det bliver 6. gang Spieth tee’er den op i US Open, hvor han udover sin sejr i 2015 ikke rigtig har været tæt på. Det er blevet til et enkelt misset cut tilbage i 2013, og han sluttede lidt skuffende 37’er sidste år efter en skidt sidste runde. Han har dog om nogen ”Major pedigree”, og kan han holde sammen på spillet fra tee, er det svært at se, at han ikke skulle befinde sig i top 10 på søndag.

Rory McIlroy

OWGR: 2

Bedste US Open: Vinder (2011)

Europas bedste bud på en vinder er som altid Rory McIlroy. Men nordireren er et stort spørgsmålstegn op til dette års turnering. Han har haft et broget forår, hvor han har været påvirket af en ribbens-skade, han pådrog sig i vinters, og han har således kun spillet seks turneringer hele året. Senest i The Players Championship for en måned siden, hvor han sluttede 35’er, var tydeligt mærket af sin skade og efterfølgende holdt en ufrivillig pause for at restituere. Han har ikke vundet i år, og selvom hans resultater i de seks turneringer har været fornuftige (35/7/30/4/7/2), har jeg svært ved at se ham vinde en US Open efter det forår.

Men han er jo Rory McIlroy, og hans sejr med otte slag i US Open 2011 var helt fantastisk og satte nye standarter for, hvad man tænkte var muligt. Rory er i min bog stadig den absolut bedste i verden, når han rammer sit top-niveau. Om han gør det, ser jeg dog som værende noget tvivlsomt.

Jason Day

OWGR: 3

Bedste US Open: 2’er (2011 og 2013)

Der blæser positive vinde omkring Jason Day i øjeblikket. Hans forår var skuffende og præget af hans mors kræftsygdom, men den sidste måned er det lysnet for den tidligere verdensetter, som med en 2. plads i AT&T Byron Nelson spillede sig helt tilbage i favoritfeltet til US Open. Spillet synes at samle sig og være i fremgang, og selvom der mangler lidt for at han rammer top-niveauet igen, er det helt tydeligt, at det nærmer sig. Det bedste tegn på det er hans scrambling, som virkelig begynder at se skarpt ud igen, og han fører også PGA Tourens ”Strokes gained around the green”.

Netop hans styrker omkring og på greens er nøglen til hans fantastiske record i US Open. Kun i 2012, hvor han blev 59’er, er han sluttet uden for top 10, og kan Day holde sin til tider ustabile driver i spil, er han en meget farlig outsider i mine øjne.

Udvalgte outsidere

I stedet for at beskrive ”the usual suspects”, går jeg til denne turnering lidt længere ned i favoritfeltet for at finde mine personlige outsidere. First up er dog John Rahm (OWGR: 10), der i den grad synes at være på vej mod toppen. Det ville være en underdrivelse at sige, at den kun 22-årige spanier har fået sit gennembrud i denne sæson. Han er braget ind i verdenstoppen med store resultater i store turneringer, og han besidder både en Dustin Johnson’sk power og en spansk finesse, som man så hos den store Seve Ballesteros. Rahm synes i høj grad at besidde ”major pedigree” med bl.a. store WGC-resultater, og 2. pladsen for et par uger siden vidner om, at han er klar til den store scene.

US Masters 2017 blev enden for mange års lidelser og ”close calls” i majors for Sergio Garcia (OWGR: 7). Jeg tror virkelig meget på Garcia til denne US Open, og det bunder mest af alt i faktorer uden for banen. Masters-sejren har gjort noget ved Sergio. Alle, der har været sammen med ham siden den aften i april, fortæller den samme historie: Han er blevet lettere, gladere og mere fri. Mere end for nogen anden har Sergios humør betydning for hans succes på golfbanen, og specielt hans putting, der har været akilleshælen gennem hele karrieren. Sergio kommer til at vinde flere majors, og årets US Open, der spiller til hans styrker tee til green, er et godt bud.

Han missede cuttet i to af hans tre første major-starter, men siden har Brooks Koepka (OWGR: 22) kun været ude af top 20 i to af 11 starter. Han er stærk, når det er svært i de store turneringer, og selvom hans nuværende form ikke er voldsomt imponerende med 37/31/50 i de sidste 3, har der været gode tegn i spillet. Og ser vi en måned længere tilbage, blev han 11’er i Masters, 2’er i Valero Texas Open og 16’er i The Players. 4/18/13 hedder hans sidste tre i US Open, og Brooks Koepka har gode muligheder for at blive majorvinder. Måske allerede i weekenden.

Jeg tror, jeg har undervurderet Thomas Pieters (OWGR: 25). Hans 4. plads til Masters overraskede mig alligevel en del, og han synes at tage et trin op på rangstigen, hver gang muligheden opstår. Ryder Cup, 2’er på Riviera, 5’er i WGC Mexico og nu Masters. I hans sidste start blev han 14’er i Europa Tourens største turnering, BMW PGA Championship, uden at spille op til sit bedste, og selvom det er hans debut i US Open, er jeg ved at være overbevist om hans berettigelse i top 30 på verdensranglisten. Måske kan han overraske igen.

Der skal også være plads til et longshot, og med et vinderodds på omkring 200 synes jeg, det er det værd at smide en 50’er på Steve Stricker (OWGR: 85). Ja, han er blevet 50 og har taget fat på karrierens efterår på Champions Tour, men der er alligevel en del, der indikerer en god præstation i denne uge. Han er i god form. En 78’er i sidste runde ødelagde chancen for en topplacering i hans seneste start i The Memorial, men ugen før blev han 7’er i Dean & Deluca Invitational, og hans 16. plads i Masters indikerer også, at han stadig kan. Tre top 10-placeringer i fire starter på Champions Touren trækker ikke ned, og på en bane der spiller til hans spidskompetencer på og omkring greens samt hans stabilitet fra tee, skal han ikke afskrives.

Cut- og omspilsregler

Cut: I US Open er der som vanligt cut efter to runder (36 huller), hvor kun de 60 bedste (and ties) får adgang til de to finalerunder. Vær opmærksom på, at 10-slags reglen IKKE er i spil til US Open. Der skelnes i øvrigt heller ikke mellem amatører og professionelle.

Omspil: Omspil afholdes, hvis to eller flere spillere er lige efter 72 hullers slagspil. I US Open er dette anderledes end alle andre turneringer. Her spilles der et 18 hullers omspil om sejren dagen efter, og hvis to eller flere spillere stadig er lige, spilles herefter sudden-death hul for hul.

Links

US Open (Official)

Banen

Livescore

Official World Golf Ranking

Vejrudsigt   

TV-oversigt

Den officielle app, "117th U.S. Open Golf Championship", kan hentes på både Google Play og i Appstore.