US open i tennis starter mandag 27. august. Læs Lars Baes´ optakt der gennemgår favoritterne (minus skadede Nadal) og outsiderne på herre-siden..

Federer, Djokovic og Murray er de helt store favoritter, og selv om der ikke er noget nyt i det, så er det sjældent, at de tre ligger så tæt på hinanden, som jeg vil vurdere dem til at gøre pt. Federer er verdensetter, Djokovic er forsvarende mester og Murray har masser af momentum fra OL-triumfen. Og derudover er der som altid nogle mere eller mindre seriøse bud på spillere, der måske kan true den umiddelbart så uovervindelige trio.

I denne optakt vil jeg se nærmere på favoritterne, outsiderne, og hvem man måske nok bør holde fingrene fra, når der skal investeres i én af årets absolut største tennisbegivenheder.

Følg BetXperts tennistips

Asger Hess-Olesen

Lars Baes

Kjartan Nygaard

US Open 2012

Sidste års mesterskaber står ikke mejslet ind i min hukommelse som én af de helt store Grand Slam-turneringer. Der blev spillet relativt få femsættere, der var ikke særligt mange giftige matchups tidligt i turneringen, og resultatmæssigt var der ikke ret meget, der gik imod, hvad man på forhånd kunne forvente.

Således stod ”De fantastiske fire” endnu engang alle i semifinalerne, og forhåndsfavoritten, Djokovic, endte med at lukke ballet af i usædvanlig god stil efter fire sæt mod Nadal. Semifinalerne og finalen var fremragende, men forud for disse opgør var der ikke mange problemer for de topseedede spillere. Af turneringens sidste 31 kampe var der faktisk kun tre gange man kunne høste gevinst, hvis man konsekvent spillede på kampe til over odds 2.

Årets favoritter

Roger Federer

ATP-rank: 1

US Open 2012: Semifinalenederlag til Djokovic

Højeste odds til at løfte trofæet i år: 3,50 hos 24hpoker og Bet365*

Skal der partout presses noget værdi ud af én af favoritterne, så må det være hos Federer, det skal gøres. Han har vundet US Open fem gange (fra 2004 til 2008), han har lige generobret førstepladsen på verdensranglisten, han er ved at få lidt indbyrdes overtag på Djokovic, og han har normalt styr på Murray i Grand Slam-regi. Derudover kommer han med masser af selvtillid i bagagen efter en virkelig flot turneringssejr i Cincinnati, hvor han bl.a. uddelte æg til Djokovic i en finale, som endte 60 76. Federer tabte ikke sin serv én eneste gang i hele turneringen!

Sidste år afgjorde én bold, at det blev Djokovic og ikke Federer, som løftede trofæet i New York. Ved *5-3 og matchbold til Federer i femte og afgørende sæt, satte Djokovic en vanvidsretur i hjørnet, hvorefter Federer chokede, og Djokovic endte med at vinde finalen over Nadal relativt let. Selv om Nadal spillede ret godt, så var Federer klart det hårdeste matchup for Djokovic i sidste års turnering. Jeg tror, at Federer med Wimbledon-triumfen og et par sejre over Djokovic i løbet af 2012, efterhånden har lagt den småtraumatiske oplevelse bag sig, og mentalt står han meget bedre rustet i år, end han har gjort de seneste sæsoner.

Novak Djokovic

ATP-rank: 2

US Open 2012: Vinder

Højeste odds til at løfte trofæet i år: 2,60 hos 24hpoker

Djokovic er måske nok også min favorit, men 2,60 er simpelthen for lavt. Bookmakerne oddssætter ham efter min mening stadig for meget på hans fantastiske 2011-meritter, og selv om jeg da må indrømme, at også jeg kan begå den fejl at glemme, at han ganske enkelt bare ikke spiller lige så konstant på det høje 2011-niveau mere, så bør det allerede nu skrives bag øret, at Djokovic ikke er uovervindelig og derfor ikke må spilles til så lavt et odds som 2,60.

Jeg er overbevist om, at serberen nok skal nok dybt ind i turneringen – faktisk kan jeg slet ikke se ham tabe til andre end Federer og Murray, men både under Wimbledon, under OL og senest i Cincinnati så vi ekstreme svaghedstegn i de kampe, hvor han virkelig skulle bevise sit værd. Helt grundlæggende har han vel kun haft fem rigtigt hårde kampe på det seneste, og han har tabt fire af dem (Federer i Wimbledon, Murray ved OL, Del Potro ved OL og Federer i Cincinnati). Ikke just den bedste opladning for Djokovic at entrere US Open med, selv om han dog også medbringer en frisk turneringssejr fra en amputeret Toronto Masters i bagagen.

Andy Murray

ATP-rank: 4

US Open 2012: Semfinalenederlag til Nadal

Højeste odds til at løfte trofæet i år: 4,33 hos Bet365*


Murray er lidt af et spørgsmålstegn i denne turnering, synes jeg. Han har spillet en fantastisk græssæson, og han vandt endelig en stor titel, da han på ”hjemmebane” i London høstede karrierens største triumf med OL-trofæet. Han var OL’s klart bedste spiller, der hersker der ingen tvivl om, men OL er ingen Grand Slam-turnering, OL spilles ikke bedst af fem sæt osv. Den manglende Grand Slam-titel spøger utvivlsomt stadig lidt, og jeg er ikke sikker på, at han bare sådan uden videre har overvundet den mentale Grand Slam-barriere, fordi han har vundet en turnering, som spilles uden samme prestige og på helt andre præmisser.

Hans optakt til US Open har heller ikke været prangende. Han måtte trække sig før et ellers ret spændende opgør mod Raonic i Toronto, og i Cincinnati tabte han 64 64 til Chardy i tredje runde. Murray, som ellers plejer at være yderst velspillende i de amerikanske hard court-turneringer kan meget vel mangle noget kamptræning, og selv om det er noget af et langskud, så kan det meget vel give mening at spille lidt imod skotten i de første par runder i form af handicapspil eller lign.

Outsiderne

Juan Martin Del Potro

ATP-rank: 9

US Open 2012: Nederlag i tredje runde til Simon

Højeste odds til at løfte trofæet i år: 11,00 hos Ladbrokes

Del Potro vandt turneringen i 2009, hvor han som kæmpe underdog spillede en helt igennem fænomenal finale mod Federer. Sjældent har jeg set så vanvittig en forhånd tordne igennem gang på gang, og selv om Federer havde vundet fem år i træk forinden, kunne han i sidste ende ikke matche Del Potros power. Desværre for argentineren blev han skadet kort tid efter, og 2010 blev et sandt mareridt for ham. 2011 var ok, men det er først i år, han for alvor har sat sig selv i scene som en alvorlig konkurrent til top 4.

Formen er fin efter semifinale i Cincinnati og bronze ved OL, men han havde problemer med håndleddet i Cincinnati, og er han endnu engang uheldig, så kan håndleddet sagtens ende med at spænde ben for en god turnering. Er han 100% fit, er han det bedst mulige bud på en titeloverraskelse blandt outsiderne, men pas på med ikke at gå amok i units, før du ved, om han er helt skadesfri.

Mardy Fish

ATP-rank: 20

US Open 2012: Nederlag i fjerde runde til Tsonga

Højeste odds til at løfte trofæet i år: 151,00 hos Ladbrokes

Jeg har valgt at medtage nogle outsidere, som jeg måske ikke nødvendigvis tror, kan gå hele vejen, men som jeg i hvert fald ser som alvorlige trusler til favoritterne langt inde i turneringerne. Fish har også bøvlet lidt med skader igennem de seneste sæsoner, men han er én af de spillere, som jeg fornemmer er ved at ramme den absolutte topform nu. Det er nok ikke helt forkert, at hans sæson skal toppe lige nu og her, og med en gunstig lodtrækning tror jeg, han kan gå rigtigt langt i turneringen.

Fishs problem er nok, at han ikke har haft tid nok til for alvor at komme i form, eftersom han havde tre måneders pause før Wimbledon. Han har dog været med stor pil op under de amerikanske hard court-turneringer, og specielt i sidste uge i Cincinnati gjorde han det godt med en kvartfinaleplads, hvor en storspillende Federer måtte stoppe ham i en relativt lige kamp.

John Isner

ATP-rank: 10

US Open 2012: Nederlag i kvartfinalen til Murray

Højeste odds til at løfte trofæet i år: 51,00 hos Ladbrokes

Sidste år pressede han Murray hårdt i kvartfinalen, og det er bestemt ikke umuligt, at han som minimum kan gøre noget tilsvarende i år. Isner har været enestående i Davis Cup, hvor han har slået Federer og Tsonga på udebane, og nu spiller han under det amerikanske flag, som amerikanernes på papiret bedste kort i turneringen.

Det er sådan noget, der kan give ham vinger, og selv om jeg ikke er 100% overbevist om hans form nu, så er han typen, der kan spille sig i bedre og bedre form undervejs i turneringen, og med støtte fra publikum kan han vinde en masse tætte kampe. Det er bestemt heller ingen ulempe for Isner, at der spilles tiebreak i femte sæt. Isner er mentalt meget stærk og har nogle meget flotte procenter i tiebreaks. Med kvartfinale ved OL og semifinale i Toronto er formkurven opadgående, og jeg vil ikke blive overrasket, hvis Isner med den rette lodtrækning når semifinalen i turneringen.

Milos Raonic

ATP-rank: 19

US Open 2012: Deltog ikke pga. skade

Højeste odds til at løfte trofæet i år: 67,00 hos Ladbrokes


Endnu et langskud men der er én klokkeklar grund til, at Raonic er medtaget her. Serven. Kan han få det optimale ud af den serv og sætte andenboldene med forhånden, så kan han slå alle i turneringen. Spørgsmålet er, om han er mentalt stærk nok til at kunne holde hovedet koldt i de afgørende tiebreaks mod de bedste spillere – jeg tvivler, men han er bestemt ikke mentalt svag, og en ok psyke kombineret med den gigantiske serv skal man aldrig negligere.

Han har skuffet mig en smule i Grand Slam-sammenhæng, men det her bør være hans bedste mulighed for succes pga. hard court-banerne, som ligger perfekt til ham efter min mening. Formen er nogenlunde, men det skal bemærkes, at han på det seneste har tabt nogle vildt tætte kampe, som han nok burde have vundet. Han vinder nok ikke US Open, men han kan sagtens true én af de helt store i ottendedelsfinalen, og slår han eksempelvis Murray ud dér, så er vejen banet for minimum en semifinale for Raonic.

De kan skuffe

Jo-Wilfred Tsonga

ATP-rank: 6

US Open 2012: Nederlag i kvartfinalen til Federer

Tsonga har naturligvis større chancer for at vinde US Open end nogle af mine outsidere, men i det perspektiv har han også noget større chance for at skuffe. Jeg er ikke vild med Tsongas formkurve, og jeg tør med garanti ikke sætte en mønt efter ham i starten af turneringen. Han præsterede sin bedste grustennis under French Open, og selv om han var ok under Wimbledon og OL (vandt sølv i double), så synes jeg ikke, han var lige så farlig, som jeg havde forventet.

Efter OL var der mentale tømmermænd og tosætsnederlag til Chardy i Toronto, hvorefter han så måtte melde fra til Cincinnati, fordi han var involveret i et trafikuheld, uden der vist skal overfortolkes på det. Han skulle være klar til kamp, men jeg føler mig ikke overbevist om, han kan holde sin seedning, og jeg kan slet ikke se ham slå en af top 3-spillerne eller Del Potro for den sags skyld.

Andy Roddick

ATP-rank: 21

US Open 2012: Nederlag til Nadal i kvartfinalen

Det er måske hårdt nok at gå efter Roddick her, for han kan vel næsten ikke skuffe uanset resultat, eftersom det nok er de færreste, som efterhånden fortsætter med at have forventninger til den amerikanske tidligere verdensetter. Alligevel er det nu det skal være, hvis Roddick på en eller anden måde skal efterlade et positivt aftryk på amerikansk jord. Karrieren lakker mod enden – hans nydelige kone har sågar selv luftet tanken om et snarligt Roddick-karrierestop! Amerikanerne har altid forventninger til Roddick, selv om de naturligvis ikke er urealistiske, men de risikerer at blive slemt skuffede, hvis ikke Roddick finder bedre takter frem, end det han har præsteret de seneste uger.

Bedst som det begyndte at gå den rigtige vej med titler i Eastbourne og Atlanta, faldt han helt igennem ved OL og i sidste uges Masters i Cincinnati. Der er tilmed skadesforlydender i Roddick-lejren, og spørgsmålet er, om Roddick overhovedet er med ind i anden uge af turneringen. Jeg har ingen særlig sympati for Roddick, men for turneringens skyld håber jeg, at han kan være en del af succesrig amerikansk trio (måske kvartet, hvis Querrey rammer den lige i røven), men jeg har en mistanke om, at han relativt tidligt i turneringen efterlader den tunge amerikanske arv hos Isner og Fish.

Tomas Berdych

ATP-rank: 7

US Open 2012: Nederlag i tredje runde til Tipsarevic

Berdych var genial i starten af sæsonen. På det personlige plan gjorde han det forbi med Safarova, og i stedet fremviste han noget af en ung tjekkisk skønhed. Alt kørte tilsyneladende for ham, og jeg havde selv en idé om, at kæresteskiftet havde en stor del af årsagen til den nyligt vundne mentale styrke/balance og det tennismæssige overskud. Jeg aner ikke, hvordan det går i soveværelset hos Berdych, men jeg skal love for, at tenniskarrieren har været med pil nedad i nogle måneder nu. Siden French Open har han været rædderlig med 1-3 på græs og 2-2 på hard court.

Jeg synes ellers, US Open ligger fint til ham, og selv om jeg egentlig er tilhænger af ideen om, at de store spillere, kæmper sig ud af en formkrise under en Grand Slam-turnering, så tror jeg simpelthen bare ikke niveauet er der pt. hos Berdych. Han virker ikke sulten pt., og har man ikke den gnist, så kommer man altså ikke langt i en turnering, hvor alle han møder er ude på at snuppe hans skalp. Det skal lige bemærkes, at Berdych er én af de få topspillere, som prøver at ramme noget form i Winston Salem denne uge, så det kan selvfølgelig sagtens være, at tjekken kommer bedre forberedt til US Open, end jeg lige forventer i skrivende stund.

David Ferrer

ATP-rank: 5

US Open 2012: Nederlag i fjerde runde til Roddick

Jeg havde den tvivlsomme fornøjelse at tabe penge på Ferrer i sidste års udgave, hvor spanieren chokede i uhørt grad i fjerde sæt mod en ret middelmådig Roddick, som tilmed blev blæst af banen mod Nadal i efterfølgende runde. Ferrer var mildest talt under niveau i den kamp, og jeg på fornemmelsen, at US Open og Ferrer bare ikke er det bedste match. Ferrer bygger primært sin sæson op omkring grusturneringerne, og selv om Ferrer var god i US i 2007, hvor han nåede semifinalen, så har han aldrig før eller siden formået at komme forbi fjerde runde. Det er altså en temmelig sløj statistik for verdens nummer 5, som på papiret bør være den største trussel mod top 4.

Det er såmænd ikke fordi, det vil overraske mig, hvis Ferrer alligevel spiller sig i form under turneringen – han er jo en gudsbenådet fighter – men med den ringe turneringshistorik og den dårlige form (skuffede ved OL og fik klø af Wawrinka i sidste uge), så vil det ikke overraske mig, hvis han bliver sendt noget tidligere hjem, end seedningen ellers vil. Et nederlag til en spiller fra subtoppen såsom Wawrinka, Gasquet, Raonic m.fl. kan meget vel forekomme i fjerde runde, hvis Spaniens bedste bud på en topplacering da overhovedet kommer så langt.