EFL Cup-finalen mellem Manchester United og Southampton på Wembley byder på fin værdi. Find ud af hvor i denne optakt til weekendens finale. Thomas Schyth har kigget på kampen her.

Den engelske ligacup er den "lille" af de to store engelske cupturneringer, hvor FA Cuppen står som den ældste og mest prestigefyldte cup-turnering i verden.

Det har i mange år også betydet, at de større hold ikke vægter succes i denne turnering så højt, og derfor ofte spiller med deres reserver eller unge talenter et langt stykke ind i turneringen. Når vi rammer finalen er det dog som regel slut med at spare spillere, og så giver klubberne den alt, hvad de har, i jagten på pokalen.

Turneringen blev afholdt første gang i sæsonen 1960/61 og blev dannet som svar på den stigende interesse for fodboldspillet i Europa. Turneringen blev arrangeret således ,at alle kampene skulle afholdes som midtuge-kampe, så folk ikke skulle vente til næste weekend med at se deres hold spille. Kun finalen bliver spillet i weekenden.

Selvom Manchester United i en lang årrække har domineret engelsk fodbold i forhold til pokaler, så er det faktisk Liverpool, der sidder enerådigt på tronen som den historisk bedste klub i ligacuppen. Hele 8 gange har Liverpool trukket sig sejrrigt ud af finalen, mens de nærmeste forfølgere (Aston Villa og Chelsea) hver har vundet turneringen 5 gange.

Manchester United er altså på dette punkt bagefter deres arvefjender fra Merseyside, og der er ingen tvivl om, at hvis de får chancen, så vil Manchester United hellere end gerne overhale rivalerne i denne turnering også. I dette års finale har Manchester United chancen for at løfte pokalen for femte gang i historien, mens modstanderne fra Southampton endnu aldrig har været velsignet med trofæet.

Skulle finalen og en udsigt til en pokal ikke være nok motivation i sig selv, kan Southampton få et ekstra boost på den front af, at vinderen af turneringen samtidig kvalificerer sig til næste sæsons Europa League. Da Southampton pt. er placeret som nr. 11 i Premier League – langt fra de europæiske pladser – og samtidig er sendt ud af FA Cuppen, er denne turnering dermed den eneste mulighed klubben har for at komme i Europa til næste sæson.

 

Gennemgang af denne sæsons turnering

Inden denne sæson skiftede ligacuppen navn til EFL Cup, og allerede fra 1. runde under det nye navn kom overraskelserne. De fire League Two-klubber Luton, Stevenage, Exeter og Cambridge formåede alle at slå fire Championship-klubber ud.

I 2. runde trådte de lavestseedede Premier League-klubber ind i turneringen. Det blev en kort fornøjelse for Watford og West Bromwich, der blev ekspederet ud af turneringen af Gillingham og Northampton fra League One. Den største overraskelse i runden stod Accrington fra League Two dog for, da de formåede at sende Burnley ud.

I 3. runde var det så tid til, at de øverstseedede hold fra Premier League trådte ind i turneringen. Det betød samtidig et farvel til samtlige af de deltagende klubber fra niveauerne under Championship, der måtte strække sværd mod giganterne.

Herefter fulgte ottendedelsfinalerne, hvor der blev sagt farvel til nogle af de største klubber, da Tottenham, Chelsea og Manchester City alle måtte give fortabt mod andre Premier League-hold.

Fra kvartfinalen og frem var det Southampton, der overtog favoritdræberrollen, og formåede at spille sig til finalen, mens Manchester United ikke viste svinger i valsen og ligeledes marcherede til Wembley - dog mod svagere modstandere.

Finalisterne: Favoritdræberne Southampton og finalevante Mourinho

I finalen står vi således med to stærke klubber i sydkystens yndlinge fra Southampton, der står overfor historisk mægtige Manchester United.

United har på sin vej slået bysbørnene fra Manchester City ud, men har derudover mødt mere overkommelige modstandere i Northampton, West Ham og Hull, der da heller ikke har vist sig at være den store trussel for Mourinhos mandskab. Manchester United har gennem hele turneringen stillet med et stærkt hold og ikke roteret så meget, som man nogen gange ser hos de store hold.

Southamptons vej til finalen har været præget af en noget større udfordring, idet de har skullet overkomme Premier League-klubber i samtlige af deres kampe. Særligt kvart- og semifinalen de to seneste runder har man skulle kæmpe mod giganterne Arsenal og Liverpool. Southampton har dog formået at vinde samtlige af sine kampe i turneringen, og med deres svage indsats i ligaen i denne sæson, byder turneringen her på en kærkommen mulighed for noget oprejsning.

Det er Southampton-manager Claude Puels debutsæson som manager i England, og det ville være en flot bedrift at krydre sit første år i England med en titel. Det kan dog blive svært, da han i finalen står overfor en særdeles rutineret mand i forhold til ligacup-finaler. Jose Mourinho har tidligere været i finalen i denne turnering tre gange, og alle gange har han kunnet løfte pokalen efter kampen.

Odds-historik - 1X2: Kig mod krydset  

Ser man på historikken for turneringens tidligere finaler (de seneste ti sæsoner), har der tegnet sig et billede af, at der spilles tætte kampe.

Fire af finalerne er endt med uafgjort efter ordinær spilletid, mens favoritterne har trukket det længste strå indenfor ordinær spilletid fem gange. Blot en enkelt gang har en underdog formået at vinde i ordinær tid. 

Det var Birmingham, der overraskede alt og i 2011, da de slog Arsenal. Oddset på Birmingham-sejr dengang var 7,95. Ved flatbetting på underdoggen i de seneste ti finaler ville man altså stå med et underskud   

At spille blindt på favoritterne på 1X2-mrkedet hvert år har dog også været en skidt forretning, da der ofte har været meget lave odds på de forventede vindere. Odds 1,41, og 1,29 giver eksempelvis ikke det store overskud i kassen, når det blot er fem gange, der er kommet favoritsejre de seneste ti år.

Til gengæld kan det være en god idé i at kigge mod krydset, hvis vi udelukkende ser på oddshistorikken for de seneste ti år. Havde man hvert år flatbettet 1 unit på krydset i ordinær spilletid, havde man efter det uafgjorte resultat sidste sæson stået med et samlet plus på 6,31 units for de ti års finaler.

Ud fra den logik kan det måske være interessant at kigge mod krydset til odds 3,70 hos Unibet*, Bwin* og Nordicbet*.

Odds-historik - over/under 2,5 mål: Mål i vente  

I forhold til spil på antallet af mål dukker der en ganske interessant ting op.

Finaler har ry for at være taktisk prægede. Holdene vil ikke satse for meget, og af samme grund bliver det også ofte kedeligt og målfattigt.

Det er helt klart også bookmakernes mening om dette års finale, idet under 2,5 mål er favorit hos markedet generelt.

Ser man på de seneste ti sæsoner, så har finalerne i ordinær spilletid indeholdt tre eller flere mål halvdelen af gangene. Hvis den tendens fortsætter, er der fin værdi i odds 2,20 hos Unibet* for over 2,5 mål.

Er man til specialspil, er der et utal af muligheder til denne kamp. Eksempelvis kan man let blive fristet af et målscorer-spil - måske på den brandvarme Zlatan Ibrahimovic, som brugeren thesigs har fundet værdi på i denne analyse.

Den bedste værdi

For at finde de bedste spil på weekendens finale tager vi udgangspunkt i Mourinhos erfaring med disse finaler, hans tilgang til dem samt Uniteds umiddelbart stærkere trup.

Southampton under 0,5 mål - Odds 2,20 hos Bet365*

Mourinho er enormt dygtig til at holde modstanderne fra chancer og diktere kampene tålmodigt. Det vil han formentlig bede sit hold om at gøre i denne kamp, og det kan betyde, at Southampton – ligesom i det første indbyrdes opgør – må ende med at gå målløse fra banen. I Mourinhos fire seneste engelske cup-finaler (én FA Cup- og tre Liga Cup-finaler) har hans hold skaffet clean sheet i halvdelen. I to af fem liga cup-kampe i denne sæson har man også formået at holde modstanderne fra fadet. Jeg lander på 47 % for spillet.

Manchester United vinder i ordinær tid til odds 1,80 hos Nordicbet*

Dagens spil bliver dog den rene favoritsejr. Underdogs har generelt haft det svært i turneringens foregående finaler. Mourinho ved, hvordan han skal sætte sit hold op til denne kamp, han har masser spillere, der på egen hånd kan afgøre kampen, og det må forventes, at Southampton vil satse på omstillinger, hvilket vil passe Manchester United udmærket.