Tyskland er favorit, fulgt af England, men Højbjerg & Co har også et godt hold, og måske kan danskerne overraske? Læs vores U21 EM optakt og byd gerne ind med inputs.

Sidst Danmark var med til U21-EM, i 2011, var det som automatisk kvalificeret værtsnation, og de rød-hvide drenge skuffede jammerligt ved blandt andet at tabe til lillebitte Island (at det nordatlantiske vikingekuld så siden har vist sin styrke i A-sammenhæng, er en anden sag).

Men nu er DK med igen, og denne gang via en imponerende kvalifikation. Det giver håb. Og faktisk er danskerne - der møder med en meget talentfuld trup - havnet i den umiddelbart nemmeste gruppe. Jep, turneringsfavoritten Tyskland er der, men den tyske defensiv virker til at tale med, og de to andre lande er mere middelmådige Serbien og Tjekket. Sidstnævnte er værtsnation, dvs har tilskuerne i ryggen, men som vi så i 2011 hjælper det ikke altid...

I den anden gruppe er England favorit foran Portugal og Italien, men også her finder vi en undertippet skandinav: Sverige. Svenskerne eliminerede Frankrig i kvalifikationen og har gjort det godt i træningskampene.

Aner vi en nordisk semifinale eller finale? Måske, men først skal en række Bundesliga-, Serie A- og Premier League-stjerner overvindes - fra Kevin Volland over Domenico Berardi til Harry Kane. Derudover rummer turneringen i øvrigt en nykåret Champions League-vinder i form af tyskermålmanden ter Stegen. Så stjernestøv er der såmænd nok af blandt turneringens spillere der skal være født 1. januar 1992 eller senere.

U21 EM ODDS OG TIPS

BetXpert dækker turneringen tæt med analyser og tips - så hold godt øje. 

Odds vinder U21 EM

Bedste odds Bookmaker
Tyskland 3,25
Bet365
England 6,00
Danske Spil
Portugal 7,00 Bet365
Italien 9,00 Danske Spil
Serbien 11,00 Bet365
Danmark 12,00 Bet365
Tjekkiet 15,00
Unibet
Sverige 15,00 Unibet

Odds U21 Gruppe A

Vinder Bookmaker Top2 Bookmaker
Tyskland 1,50 Danske Spil 1,10 Danske Spil
Serbien 6,50 Bet365 2,15 Danske Spil
Danmark 7,00 Bet365 2,15 Danske Spil
Tjekkiet 8,00 Danske Spil 2,65 Danske Spil

Odds U21 Gruppe B

Vinder Bookmaker Top2 Bookmaker
England 2,50 Bet365 1,40 Danske Spil
Portugal 2,87 Bet365 1,40 Danske Spil
Italien 4,50 Bet365 2,00 Danske Spil
Sverige 7,00 Bet365 3,50 Danske Spil

GRUPPE A

Tjekkiet

Danmark

Tyskland

Serbien

TJEKKIET

Hjemmebanefordelen er typisk tung (omend den ikke hjalp Danmark ved U21-EM i 2011...), så Tjekkiet skal bestemt ikke afskrives. Træningskampene har også givet fornuftige resultater.

Men man kommer ikke uden om at truppen ser lidt grå og kedelig ud. Næsten alle spiller i den hjemlige liga, og de få udlandslegionærer spiller i den næstbedste række i England eller Tyskland. Prangende ser det ikke ud.

Taktik

Bud på opstilling: Koubek - Kaderabek, Kalas, Brabek, Hybs - Petrak, Travnik, Zmrhal - Skalak, Kadlec, Krejci

Trup

Markante navne

Tomas Kalas. Midterforsvarer der også kan spille højreback. Ejes af Chelsea, men spillede i foråret i Championship-klubben Middlesbrough - fast starter.
Vaclac Kadlec. Centreforwarden (kan også spille på fløjen) kunne ikke slå igennem i Bundesligaen for Eintracht Frankfurt, men vendte i januar tilbage til Sparta Prag og scorede 9 mål i 13 kampe i foråret. Kadlec spiller også for A-landsholdet. Han kan i øvrigt være på vej til FC Midtjylland...

Ladislav Krejci. Venstrefløj fra Sparta Prag. Spiller også på A-landsholdet.

Kamptræning?

Med nogle få undtagelser spiller alle i truppen i den hjemlige liga, og de fleste er faste startere på deres klubhold. De få udlandslegionærer spiller også til dagligt: Kalas i Middlesbrough, Petrak i Nürnberg.

Afbud

Matej Vydra. Scorede 16 mål (i 42 kampe, 31 fra start) for Championship-klubben Watford i seneste sæson. Har desuden 15 A-landskampe.

A-landsholdsspillere der kunne have været med

-

Vejen til U21 EM

Som værtsnation har tjekkerne ikke været igennem kvalifikation, men træningskampene har været nydelige. I efteråret blev det 1-0 ude over Ukraine, 2-2 hjemme mod Danmark og 1-1 hjemme mod Tyskland. I marts blev det 0-1-tab hjemme mod England, men også 1-0-hjemmesejr over Portugal.

Træner

Jakub Dovalil. 41 år. I spidsen for U21-holdet siden 2009.

DANMARKS U21-TRUP

Danmark imponerede i kvalifikationen og i træningskampene - det ser lovende ud. Desværre er holdet svækket i midterforsvaret uden Okore og i angrebet uden Cornelius, men stadig ser truppen vældigt talentfuld ud, inkl A-spillere som Højbjerg og genopstandne Fischer.

Ifølge oddsene er Danmark turneringens tredjesvageste hold. Det virker ikke helt korrekt, rød-hvide briller eller ej.

Taktik

Bud på opstilling: 4-3-3: Busk - Scholz, Sørensen, Vestergaard, Knudsen - LV Christensen, A Christensen, Højbjerg - Sisto/Bech/Poulsen, Berggren/Poulsen, Fischer

DK har hidtil spillet med een frontangriber: Cornelius. Nu er han skadet og afløses nok af en anden stor gut. Emil Berggren er nok den mest oplagte, men han er tvivlsom pga en skade, og det kan give plads til Yussuf Poulsen (hurtig og kropsstærk). Den hovedstødsstærke, men ellers temmelig begrænsede Brock-Madsen bør være et stykke nede i hierakiet. Omend Randers-drengen anbefalede sig selv med 2 mål (dog 1 på straffe, og 1 i en situation hvor målmanden kunne have fået frispark) i 11. juni-kampen mod Sveriges U21-hold hvor Berggren var skadet, og Poulsen var med A-holdet.

Med Fischer klar efter lang skadespause bør der dog også være en startplads til den frække Ajax-angriber. Som makker i et tomands-angreb eller på venstrekanten i en 4-3-3/4-5-1 som er træner Thorups (og DBUs) foretrukne?

Det mest sandsynlige er vel at Fischer skal ligge på kanten, og så kunne der evt være plads til Superliga-fænomenet Sisto på den anden fløj (selv om han mest ligger til venstre i FCM). Uffe Bech - godt spil mod Sverige - er dog også et oplagt højrebud. Hvis han altså når at blive spilleklar; han er tvivlsom til 1. kamp pga skade. Førnævnte Yussuf Poulsen kan også bruges på fløjen - hvor han jo bruges på A-landsholdet.

Trup

Markante navne

Jannik Vestergaard - tårnhøj Werder Bremen-midterforsvarer.

Andreas Christensen - stort defensivtalent i Chelsea hvor han spiller i midterforsvaret; på landsholdet er han mest defensiv midtbanemand.

Lasse Vigen Christensen. Højreside-midtbanemanden spiller ”kun” i den næstbedste engelske række, for Fulham, men The Championship holder også temmelig højt niveau, og Vigen blev såmænd topscorer for Danmark i kvalifikationen med 5 mål.

Pierre Højbjerg - Bayern-midtbanemanden (spillede i Augsburg i foråret) er allerede etableret A-landsholdspiller. Hans tilstedeværelse er et stort boost til U21-holdet.

Pione Sisto - FCM-fløjen blev årets spiller i Superligaen i 2014. Var skadet det meste af foråret, men så stærk ud da han endelig vendte tilbage.

Victor Fischer - Ajax-angriberen (evt venstrefløj) havde egentlig etableret sig på A-landsholdet da han blev langtidsskadet. Gjorde comeback i Ajax i april og scorede 3 mål i 4 kampe.

Kamptræning?

De fleste i truppen er faste eller hyppige startere for deres klubhold (det skal dog bemærkes at nogle spiller på relativt lavt niveau - Danmark, Norge, næstbedste liga i Tyskland...). Andreas Christensen spiller dog ikke ret meget for Chelseas førstehold.

Målmændene Busk og Rønnow har været væk, men har generobret startpladsen i henholdsvis Sandefjord og Horsens.

Afbud

Cornelius - angriber - fast starter

Jores Okore - midterforsvar - idealstarter (dog kun med i 2 kvalkampe, inkl den ene playoff-kamp mod Island)

Tvivlsomme
Højbjerg (midtbane - starter) blev behandlet i Tyskland for en skade efter A-kampen mod Serbien, men tog så til Prag og meldte at han trods lidt ømhed i knæ og lår er spilleklar onsdag

Y. Poulsen (fløj/angriber - mulig starter) fik et slag over benet i A-kampen mod Serbien (hvor han scorede et flot mål), men bør blive klar
Bech (fløj - mulig starter) bliver muligvis ikke klar til Tjekkiet-kampen

A-landsholdsspillere der kunne have været med

Christian Eriksen, Nicolai Boilesen

Vejen til EM

DK gik ubesejret (8 sejre, 2 uafgjorte - målscore 37-9) gennem gruppespillet hvor de øvrige lande var Rusland, Slovenien, Bulgarien, Estland og Andorra. I oktobers playoff blev det 0-0 hjemme og 1-1 ude mod Island.

Siden har DK spillet 6 træningskampe - igen uden at tabe. 2-2 i Tjekkiet, 1-0-sejr i Italien, 7-1-sejr hos Dinamo Bukarest, 0-0 i Portugal, 1-0 hjemme over USA (der stillede med et U23-hold) samt 11. juni 2-2 mod Sverige, trods en tidlig udvisning af midterforsvarer Bangsgaard.

Træner

Jess Thorup. Farlig angriber for Esbjerg omkring årtusindeskiftet. Dansk U-træner siden 2013.

TYSKLAND

Turneringens favorit kan stille et hold bestående af faste Bundesliga-startere - og kan endda krydre med en Premier League-mand og en Champions League-vinder. Et stærkt og særdeles målfarligt hold. Det er dog værd at bemærke at tyskerne - efter en ret nem kvalifikation mod middelmådige modstandere - lukkede en del mål ind i træningskampene op til slutrunden.

Taktik

Bud på opstilling: 4-2-3-1: ter Stegen - Korb, Knoche, Heintz, Günter - Leitner, Can - - Bittencourt (Geis - hvis 4-3-2-1), J Hofmann, Volland - P Hofmann

I playoff mod Ukraine, både ude og hjemme, stillede Tyskland, så vidt jeg kan vurdere, i en 4-3-3-formation (eller 4-3-2-1). Men 4-2-3-1 ser også oplagt ud - sådan stillede tyskerne i de seneste træningskampe.

I øvrigt: Eigenverantwortung (selvansvar) er et tema i den tyske lejr hvor landstræner Hrubesch forleden lod spillerne selv stå for opstilling, taktik, analyse etc i en intern testkamp.

Trup

Markante navne

Marc-André ter Stegen - Barcelonas Champions League-målmand. Stod godt i Tysklands seneste træningskamp, så er nok nr 1

Bernd Leno - fast starter i Leverkusen-målet og kan bestemt ikke afskrives som EM-starter frem for ter Stegen
Robin Knoche - fast starter i Wolfsburgs midterforsvar
Max Arnold - midtbaneteknikeren er temmelig fast starter for Wolfsburg, men har ikke været fast starter på U21-holdet. Bemærkelsesværdigt.

Emre Can - stærk for Liverpool, uanset om han er midterforsvarer eller defensiv midtbane. Kan sågar spille back.

Kevin Volland - den venstrebenede offensivmand der er U21-holdets anfører, blev topscorer med 8 mål i Hoffenheim i seneste sæson.

Philipp Hofmann - centreforwarden scorede kun 6 mål i 30 kampe for BL2-klubben Kaiserslautern, men han blev kval-topscorer for U21-landsholdet med 7 mål i 9 kampe.

Kamptræning?

Næsten alle startopstillings-kandidater er faste startere på deres klubhold (primært Bundesligaen). Der er dog et par undtagelser - fx har offensivmanden Jonas Hofmann ikke spillet for Mainz siden marts. Og målmand ter Stegen spiller ”kun” pokal- og CL-kampe for Barcelona. Men det gør ham så også til nybagt CL-triumfator!

Afbud

Danny da Costa - højreback - 4 kvalkampe fra start, 3 på bænken

Leon Goretzka - midtbane - ikke med siden 2013

Willi Orban - forsvar - 0 kvalkampe, men med i et par træningskampe

A-landsholdsspillere der kunne have været med

Mario Götze, Erik Durm, Skhodran Mustafi

Vejen til EM

Tyskland gik ubesejret (6 sejre, 2 uafgjorte - målscore 25-5) gennem gruppespillet hvor de øvrige lande var Rumænien, Montenegro, Irland og Færøerne. I oktobers playoff blev det 3-0 ude og 2-0 hjemme over Ukraine.

Siden har Tyskland spillet 4 træningskampe. 3-1-sejr hjemme mod Holland, 1-1 i Tjekkiet, 2-2 hjemme mod Italien samt 2-3-tab i England.

Træner

Horst Hrubesch - Das Kopfball-Ungeheuer scorede 96 mål i 159 Bundesligakampe for HSV i 1978-83. Han har været træner for forskellige tyske U-landshold siden 2008. Vandt U21-guld i 2009. Har i denne omgang haft ansvaret for U21-landsholdet siden juni 2013.

SERBIEN

Serberne sneg sig med nød og næppe videre fra kval-puljen, bl.a. på mål af Anderlecht-bomber Mitrovic, men han var ikke med i playoff-kampene mod Spanien - og er heller ikke med nu. En klar svækkelse af den serbiske offensiv, men den har stadig nogle interessante, driblestærke folk, og det blev jo altså til choksejr over Spanien.

En træningskampssejr over Italien understreger at serberne er farlige - selv om mange af dem er reserver på deres klubhold.

Taktik

Bud på opstilling: Dmitrovic - Petkovic, Pantic, Spajic, Petrovic - Jojic, Kovacevic, Causic, Djuricic/Radoja - Kostic, Pesic

Trup

Markante navne

Aleksandar Pantic. Fast starter i midterforsvaret i Primera-klubben Cordoba.

Aleksandar Pesic. Kvik angriber der i efteråret erobrede Martin Braithwaites startplads i franske Toulouse. Danskeren generobrede den dog i foråret, men Pesic nåede at starte inde i 22 kampe (plus 12 indskiftninger) og score 6 mål. God første sæson i en stor liga.

Filip Djuricic. Hurtig og driblestærk offensivmand der ikke kunne bide sig fast hos Southampton i dette forår, men trods alt nåede at få 9 PL-kampe (3 fra start).

Filip Kostic. Offensiv midtbane/fløj der var fast starter for Stuttgart i foråret.

Kamptræning?

Der er en del udlandslegionærer i den serbiske trup, og nogle af dem er sågar faste startere på deres klubhold - fx Pantic, Kostic og midtbanefolkene Radoja og Causic (henholdsvis spanske Celta og tyrkiske Eskisehirspor).

Men der er også fx disse: Førstekeeper Dmitrovic sidder på bænken i Charlton. Midterforsvarer Spajic og angriber Pesic mistede deres startpladser i Toulouse i april (Pesic fik dog lov at starte inde i sidste spillerunde 23. maj). Midtbanemand Mijailovic er reserve i Kayserispor. Kollega Jojic er reserve i Dortmund. Offensivmand Djuricic mest indskifter i Southampton.

Afbud

Milos Veljkovic - midterforsvarer - 4 kvalkampe, inkl de 2 playoff-kampe mod Spanien

Aleksandar Mitrovic. Anderlecht-angriberen blev belgisk ligatopscorer i 2014/15. Han blev desuden serbisk topscorer med 4 mål i kvalifikationen - han var dog ikke med mod Spanien

A-landsholdsspillere der kunne have været med

Ud over Mitrovic: Matija Nastasic, Lazar Markovic

Vejen til EM

Serbien (5-1-2, 18-10) blev kun nr 2 i indledende gruppespil, 2 point efter Italien og a point med Belgien (de andre var Cypern og Nordirland), og i første playoff-kamp blev det 0-0 hjemme mod Spanien der så var klar favorit til at snuppe kvalifikationen med en hjemmesejr. Men serberne chokerede ved at vinde 2-1 i Cadiz - sejrsmålet sat ind i 93. minut, 1 minut efter at spanierne havde udlignet til 1-1. Dramatisk. Serberne fik i øvrigt 6 gule kort i den kamp.

I marts spillede Serbien 2 træningskampe: 0-1-tab hjemme mod Sverige og 1-0-sejr ude mod Italien.

Træner

Mladen Dodic. Efter 10 år som klubtræner fik han U21-tjansen sidste år.

GRUPPE B

England

Italien

Portugal

Sverige

ENGLAND

England er havnet i en svær gruppe, men er (som sædvanlig i dette regi) favorit til at vinde gruppen og er turneringens næstfavorit. Det talentfulde hold har en imponerende Premier League-offensiv og et stærkt midterforsvar og kan godt gå hele vejen. Midtbanen ser relativt svag ud, men træningskampe har budt på sejre over Tyskland og værtsnationen Tjekkiet, så englænderne ser ud til at have gods i ambitionerne.

Taktik

Bud på opstilling: 4-3-3: Butland - Jenkinson, Stones, Keane, Targett - Hughes, Carroll, Ward-Prowse - Berahino, Kane, Redmond

Trup

Markante navne

Jack Butland - vogtede målet for Stoke i 3 Premier League kampe i maj. Har fået debut på A-landsholdet. Men hans primære erfaring er fra The Championship.

John Stones og Michael Keane - henholdsvis fast starter i Evertons midterforsvar og temmelig fast starter i Burnleys ditto.

Harry Kane - angriberen (evt fløj) blev seneste sæsons næsttopscorer i Premier League med 21 mål for Tottenham. Scorede 6 kval-mål for U21-landsholdet.

Danny Ings - angriberen (evt fløj) scorede 11 gange for bundholdet Burnley og er vældigt fysisk stærk. Netop solgt til Liverpool. En startplads i Tjekkiet er dog langt fra sikker - Norwich-offensivmand Redmond var foran i hierakiet i kvalifikationen.

Saido Berahino - den hurtige angriber/fløj scorede 14 mål for WBA. Han blev desuden kval-topscorer for U21-landsholdet med 9 mål i 10 kampe.

Kamptræning?
Venstreback Targett spillede stort set ikke for Southampton i den netop overståede sæson.

Midtbanen består af folk der er reserver til dagligt eller spiller i den næstbedste række. Den unge Chelsea-mand Ruben Loftus-Cheek hører nok som eneste midtbanespiller til kategorien kæmpetalent, men han er uerfaren på dette niveau og har lige fået en ordentlig skideballe af Jose Mourinho - så han får næppe en afgørende rolle til denne slutrunde.

Afbud

Luke Shaw - fast venstreback

Eric Dier - midterforsvar/højreback - mest afløser

Tom Ince - fløj - starter/indskifter

NYE SKADER, lige før EM

Berahino (angriber/fløj - starter/topscorer)

Stones (midterforsvar - starter)

A-landsholdsspillere der kunne have været med

Phil Jones, Jack Wilshire, Ross Barkley, Raheem Sterling

Vejen til EM

England gik ubesejret (9 sejre, 1 uafgjort - målscore 31-2) gennem gruppespillet hvor de øvrige lande var Finland, Moldava, Wales, Litauen og San Marino. I oktobers playoff blev det 2-1 hjemme og 2-1 ude over Kroatien.

Siden har England spillet 5 træningskampe. Nederlag i Frankrig, men sejre over Portugal (hjemme), Tjekkiet (ude), Tyskland (hjemme) og Hviderusland (hjemme).

Træner

Gareth Soutgate. Flot aktiv karriere (midterforsvar) 1988-2006 (Crystal Palace, Aston Villa og Middlesbrough - samt 57 landskampe). U21-landstræner siden 2013.

ITALIEN

Meget talentfuldt hold, men det kniber med Serie A-spilletid til dagligt for Gli Azzurrini - her står England og især Tyskland stærkere med folk der er vante til Premier League og Bundesligaen. Kvalifikation og træningskampe (dårlige bortset fra uafgjort i Tyskland) viste heller ikke et bomstærkt italiensk hold, og såvel England som Portugal ventes at lande foran i gruppen. Men - på dagen kan de azurblå talenter slå alle.

Taktik

Bud på opstilling: 4-3-3: Bardi - Zappacosta, Rugani, Romagnoli/Bianchetti, Sabelli/Biraghi - Sturaro, Viviani, Baselli/Cataldi - Berardi, Belotti, Battocchio/Bernardeschi
 

Holdet har egentlig spillet 4-2-3-1, men til denne slutrunde ligner det en mere solid 4-3-3 med 3 balancespillere på midtbanen og 2 fløje ved siden af en centreforward. Fløje der - især nok Berardi - er gode til at gå ind i banen og afslutte.

Trup

Markante navne

Daniele Rugani. Midterforsvarer der efter 38 Serie A-starter for Empoli er blevet solgt til Juventus.

Stefano Sturaro. Defensiv-midtbanemand der efter et flot efterår for Genoa skiftede til Juventus i januar. Pga mesterholdets travle forårsprogram fik han temmelig meget spilletid (12 Serie A-kampe, heraf 8 fra start) og viste gode ting, inkl et flot mål.

Domenico Berardi. Angriber (der også kan ligge på fløjen) der scorede 15 Serie A-mål (6 på straffe) for Sassusolo i 14/15 og nu er solgt til Juventus.

Andrea Belotti. Centreforward der mest var indskifter for Palermo i 14/15-sæsonen, men alligevel nettede 6 gange. Blev topscorer i U21-landsholdets kvalifikation med 4 mål.

Federico Bernardeschi. Venstrebenet fløj (kan ligge i begge sider) der ikke fik ret meget spilletid for Fiorentina i 14/15-sæsonen, men som alligevel har en god chance for at starte inde i et tremands-angreb på U21-holdet.

Kamptræning?

Målmand Bardi ser mest til fra bænken sit klubhold, men forsvaret foran ham er mere eller mindre faste startere til dagligt. Venstreback Biraghi var mest reserve i 14/15-sæsonen, men startede inde for Chievo i 3 maj-kampe, højreback Zappacosta er fast starter i Atalanta, og midterforsvarer Rugani ditto for Empoli. Midterforsvarer Bianchetti får heller ikke bænksplinter i rumpen til dagligt, men det skal dog med at han spiller for en Serie B-klub.

Det gør midtbanefolkene Viviani og Battocchio også, mens Baselli og Crisetg der ser ud til at kæmpe om den sidste plads på den defensive midtbane, ganske vist er i Serie A, men uden at spille ret meget.

I angrebet kniber det med klub-spilletid for Belotti og Bernardeschi, mens Berardi var fast mand hs Sassuolo.

Afbud

Samuele Longo. Angriber - indskifter.

A-landsholdsspillere der kunne have været med

Verratti, El Shaarawy, De Sciglio

Vejen til EM

Italien tabte 2 kampe, men vandt 6 (målscore 19-7) og blev nr 1 i pulje med Serbien, Belgien, Cypern og Nordirland. I playoff blev det 1-1 i Slovakiet og 3-1-sejr hjemme (her fik slovakkerne 3 mand vist ud, den første i 34 minut - da stod der dog allerede 2-0).

Siden har Italien spillet 4 træningskampe, med tvivlsomme resultater: 0-1-tab hjemme mod Danmark, 4-1-sejr over eget andethold, 2-2 i Tyskland og 0-1-tab hjemme mod Serbien.

Træner

Luigi Di Biagio. Spillede blandt andet i Roma i sin aktive karriere og opnåede 31 A-landskampe. Har været U21-landstræner siden 2013, efter 2 år som U20-træner.

PORTUGAL

Portugiserne gjorde rent bord i kvalifikationen. Nem pulje, men derefter scorede de 7 mål i 2 kampe mod Holland, så der er virkelig tale om et farligt hold. Det har man ikke set meget til i træningskampene op til slutrunden, men det kan være at de portugisiske talenter har gemt kræfterne til det går løs. De synes at mangle en ægte bomber i front, men til gengæld er der mange der kan nette.

Taktik

Bud på opstilling: 4-3-3: Sá - Esgaio, P Oliveira, Ilori/Figureiredo, Guerreiro - Neves, Carvalho, S Oliveira - B Silva, Pereira/Paciencia, Cavaleiro

Trup

Markante navne

Raphaël Guerreiro. Markerede sig i 14/15-sæsonen som kreativ og målfarlig venstrefløj hos franske Lorient, men kan også ligge som wingback - og det kan meget vel være back han spiller i denne slutrunde.

Bernardo Silva. Driblestærk offensivmand. Blot 20 år, men tilspillede sig alligevel en temmelig fast startplads i storklubben Monaco i 14/15-sæsonen, også i holdets Champions League-kampe. Er også udtaget til A-landsholdet.

William Carvalho. Stor og stærk defensiv-midtbanemand der er fast starter i Sporting og også er blevet del af A-landsholdet.

Neves. Blot 18 år, men stortalentet på den defensive midtbane gjorde sig flot bemærket hos Porto, i både CL og liga, i den forgangne sæson.

Kamptræning?

Truppens målmænd, førstekeeper Sá og reserverne Varela og Heuer, spiller til daglig på relativt lavt niveau, nemlig i den næstbedste portugisiske liga og den tredjebedste tyske.

Afbud

Armindo Bruma. Fløj - stort talent der af nogle kaldes den nye ”Ronaldo”. Han var dog kun med i 1 kvalkamp (hvor han til gengæld scorede), i 2013.

A-landsholdsspillere der kunne have været med

-

Vejen til EM

Portugal scorede maksimumpoint i kval-puljen med otte sejre ud af otte mulige, målscore 22-6. Modstanderne var Israel, Norge, Aserbaidsjan og Makedonien. I playoff blev det 2-0 ude og 5-4 hjemme over Holland.

Bemærkelsesværdigt, med så mange mål, at ingen på holdet scorede flere end 3 gange i puljespillet. Det siger noget om at holdet nok mangler bombere i front (omend angriber Pereira med 2 mål mod Holland kom op på 5 i alt), men til gengæld har et hold hvor mange spillere er målfarlige.

Træningskampene har været uimponerende: 1-3-tab i England, 0-0 hjemme mod Danmark og 0-1-tab i Tjekkiet.

Træner

Rui Jorge. Vandt selv VM-sølv som U21-spiller i 1994 og fik siden 45 A-landskampe (venstreback). U21-landsholdstræner siden 2010.

SVERIGE

Ligesom Danmark virker Sverige undervurderet ved denne slutrunde. Kvalifikationen var humplet, men puljen var også temmelig stærk, og i playoff eliminerede svenskerne på imponerende vis et godt (omend lidt arrogant) fransk hold. Det blev fulgt op i marts af flotte træningskampsresultater.

Umiddelbart ser svenskerne - med få undtagelser - ikke ud af noget særligt (de fleste spiller på ret lavt niveau til dagligt), men de synes at have fået banket et slagkraftigt hold sammen.

Det er dog værd at bemærke at Sverige ydede en ret dårlig indsats i 11. juni-træningskampen mod Danmark (der var markant svækket af A-udtagelser). Mange boldtab og manglende evne til at udnytte en tidlig dansk udvisning. Desuden en skade til højreback Krafth der nu misser EM.

Taktik

Bud på opstilling: 4-4-2: Carlgren - Lindelöf/Baffo, Milosevic, Helander/Holmén, Augustinsson - Khalili, Hiljemark, Lewicki, Quaison/Larsson/Hrgota - Guidetti, Thelin

Sverige ser ud til at spille 4-4-2 med to angribere, en relativt stor og en relativt lille, og to fløje.

Trup

Markante navne

John Guidetti. Angriber der ejes af Manchester City, men som har været lejet ud i de seneste sæsoner. I 2011/12 scorede han 20 mål for Feyenoord i Holland. I seneste sæson nettede han 8 gange for Celtic i den skotske Premier League.

Isaac Thelin. Angriber der var starter for Bordeaux i dette forår. Scorede kun 1 mål i 15 kampe, men lagde op til en del. Pga en skade måtte han melde afbud til A-landskampen mod Norge (og han var heller med mod Montenegro, men det fordi holdlederen havde glemt at skrive ham på holdkortet), men skaden er næppe alvorlig.

Ludwig Augustinsson. Venstreback. Han var kun med i 3 kvalkampe, men som fast starter i FC København i dette forår bør han være med i den svenske startopstilling i Tjekkiet.

Kamptræning?

Midterforsvarer Milosevic har spillet meget lidt for Besiktas siden sit januarskifte fra AIK. Ditto for midtbanemand Hallberg siden han sidste sommer udskiftede Kalmar med Udinese. Og kollega Kristoffer Olsson fik kun 4 kampe (2 fra start) for FC Midtjylland dette forår.

I øvrigt spiller de fleste i truppen i den svenske liga - dvs ikke på superhøjt niveau.

Afbud

Krafth (højreback - starter) misser EM efter at være blevet skadet (dvs en rygskade brød op igen) i træningskampen mod Danmark

Isak Ssewankambo (højreback/midterforsvar - reserve) var egentlig udset en trupplads efter Krafths skade, men Isak er ikke i form, og pladsen går til Victor Lindelöf fra Benficas andethold.

Tvivlsom

Thelin (angriber - starter)

A-landsholdsspillere der kunne have været med

-

Vejen til EM

Sverige (5 sejre, 1 uafgjort, 2 tab - målscore 20-14) vandt en tæt og målrig pulje foran Grækenland, Polen, Tyrkiet og Malta. I playoff blev det til 0-2-tab i Frankrig, men 4-1-sejr hjemme. Frankrig scorede til 3-1 i 87. minut og var dermed kvalificeret pga reglen om udebanemål, men svenskerne fik nettet igen i 88. minut.

Siden har svenskerne spillet 6 træningskampe. Efter uafgjort hos Cypern og Østrig i efteråret, blev det i marts til 3 sejre: 1-0 i Serbien, 2-0 hjemme over Rusland og 6-0 i Norge. Og 11. juni blev det 2-2 i Danmark.

Træner

Håkan Ericson. 55-årig der har været U21-træner siden 2009 (efter mange år som klubtræner).