Etape-cykelløbet Tour of California køres 12.-19. maj. Læs Jesper Sørensens optakt der gennemgår ruten,  favoritterne og outsiderne...

Giro d'Italia er i fuld gang, men der cykles også andre steder i verden. Således i Californien 12.-19. maj.

Årets Tour of California har bestemt ikke det stærkeste felt. Den helt store favorit er Tejay van Garderen (sidste års nr 4), men han er ikke den fødte vinder, og spørgsmålet er om han kan vinde sit første etapeløb nu, hvor han SKAL vinde. Et nederlag vil i hvert fald være et slag i ansigtet for en rytter med Tour de France-ambitioner.

Tips

I skrivende stund har de danske licens-bookmakere ikke odds på Tour of California, men det kommer forhåbentligt. Hold øje med tips fra BetXperts cykeleksperter:

Jacob Nordestgaard


Jesper Sørensen

feltet.dk

Ruten

Tour of California starter med en velkendt første etape. Etapen er 165 kilometer lang, og undervejs skal de over en række stigninger, blandt andet Mt. Palomar – men etapen slutter fladt, og det bør ende med at de sprintere, der er tilbage, bør kæmpe om sejren. Meget lig det vi så sidste sæson.

Anden etape slutter i Palm Springs. Igen er der en større stigning undervejs, men så er der fladt hen til finalen, hvor der venter en skrap lille stigning. Klassementsfavoritterne kan miste en håndfuld sekunder her, men den er ikke så lang eller helt vildt stejl – det er en lille sag, der er en udfordring.

Herefter venter tredje etape, der helt afgjort ligner en etape for sprinterne. Den er 177,5 kilometer lang, og den er lidt småkuperet, men vi ender sandsynligvis med en spurt med feltets hurtigste ryttere.

fjerde etape venter der en fladere etape, der også er noget kortere. Med 134 kilometer kommer den næppe til at give de store problemer, og det bør blive en massespurt.

Femte etape er en anelse længere (185 kilometer), men udover en stigning, der topper efter cirka 25 kilometer, er der heller ingen udfordringer her. Atter engang en massespurt.

Sjette etape er en 31,6 kilometer lang enkeltstart i San Jose. De første 29 kilometer er flade, mens den slutter med en 2,6 kilometer lang stigning, hvor bjergrytterne kan hente lidt tid tilbage på enkeltstartsspecialisterne.

Løbets konge-etape kommer på syvende etape, der er 147 kilometer lang. Der er ikke de store forhindringer før de sidste to kilometer, hvor Mount Diablo så til gengæld venter. Den stiger i snit med 5,7 % og er således ikke den hårdeste stigning, men det bør være nok til at få klassementet sat på plads.

Ottende og sidste etape er endnu en massespurt. Etapen er 131,4 kilometer lang, og indeholder så godt som ingen udfordringer.

Storfavoritten

Tejay van Garderen, BMC

Det er nok første gang, at jeg har sat Tejay van Garderen som decideret storfavorit – men det er han i årets Tour of California. Normalt vil han ende lige efter de bedste, men startlisten er på forhånd så ringe hos klassementsrytterne, at han simpelthen bør være storfavoritten i dette løb.

Der er en 31,6 kilometer lang enkeltstart, hvor han er favoritten hos klassementsrytterne, og så er der i resten af løbet kun én stigning, hvor han for alvor kan blive udfordret. Han har et solidt hold med fx Pinotti og Frank. Hvis han virkelig har ambitioner om at blive holdets kaptajn i Tour de France, så bør han afgjort lege med her.

Sidste år blev han nummer fire, men siden fik han et stort gennembrud i Tour de France, og i år bør han træde endnu et skridt videre i karrieren – og det bør ske med en sejr i Tour of California.

Outsiderne

Rytterne i denne kategori bærer præg af at løbet har et svagt felt. Jeg forventer at Tejay van Garderen nupper sejren, men i tilfælde af at han skulle fejle, så er det nogle af disse ryttere, der skal kunne gøre sig. De er listet i tilfældig rækkefølge.

Francisco Mancebo, 5-hour Energy

37 år. Francisco Mancebo kører ikke længere Tour de France, men han rokker stadig sidelæns på cyklen.

Og så kører han stadig fine resultater hjem.

I denne sæson er han blevet nummer to i Vuelta a Castilla y Leon, hvor Ruben Plaza (Movistar) vandt, og han blev nummer tre i Tour of Gila, hvor han også vandt en etapesejr.

Vinder han løbet? Nej, det gør han nok ikke, men han kan blive en aktør i bjergene. Han har kørt på lavt niveau siden han var impliceret i Operacion Puerto og primært kørt for mindre hold, og selvom det er ti år siden, at han kørte med i Tour de France på højt niveau, så tror jeg bestemt ikke, at vi kommer til at se en gammel, slidt Mancebo. Faktisk virker han stærkere end de seneste par år.

Michael Rogers, Team Saxo-Tinkoff

Team Saxo-Tinkoffs Michael Rogers har vundet løbet før, og havde han kørt på samme niveau, som han gjorde i 2012, så havde han været en større favorit. Men en skade har forsinket hans form, og indtil videre har han været en stor skygge af sig selv.

Hvis han er ved at være på rette vej forud for Tour de France, så får han en oplagt chance for at hente et resultat, før han skal være vejkaptajn og oppasser for Alberto Contador. Han har enkeltstarten, og han klatrer jo egentligt ganske udmærket.

Leopold König, NetApp-Endura

Unge König har et kæmpe potentiale, men han mangler stabiliteten. I det nyligt overståede Giro del Trentino blev han nummer 20, og i denne sæson har han ikke rigtigt vist alverden. Men König har talent, og hvis han har toppet formen efter Tour of California, så kan han få en god tur ud af løbet.

Sidste år blev han blandt andet nummer tre i Tour of Utah, så han har ikke det store problem med at køre i de amerikanske højder. Samtidigt vandt han en etape i Tour of Britain. NetApp-Endura har fået et wildcard til Vuelta a España, hvorfor det ville passe fint med et formtop nu fra König – dermed kan han stadig nå at komme i form til Vueltaen senere på året.

David Zabriskie, Garmin-Sharp
Zabriskie er ikke den bedste klatrer, men i Tour of California gør han det altid godt. Han vandt enkeltstarten sidste år og klarede sig efterfølgende fint på konge-etapen, og det bliver nok også hvad han får ud af det i år – et respektabelt resultat.

Men Zabriskie har næsten ikke kørt løb i år, og spørgsmålet er hvor formen er. Jeg tvivler meget på ham, men hvis han har fundet frem til formen uden at køre løb, så kan han godt køre top5-placering hjem.


Haimar Zubeldia, RadioShack-Leopard-Trek

Spanske Haimar Zubeldia er altid stabil, og han kan gøre det godt her i Tour of California, hvis holdet kører for ham. Man har dog også hjemmebanerytteren Matthew Busche, der formentligt har lidt ambitioner, ligesom Andy Schleck fortsætter formjagten i USA.

Men Zubeldia er deres bedste bud, fordi han er evigt stabil. Det var samme stabilitet, der gav ham en sjetteplads i sidste års Tour de France, men samtidigt mangler han lige det sidste, før han er et reelt vinderbud. Han er solid i bjergene og solid på enkeltstart – men en decideret vinder? Nej, det er han ikke.

Lieuwe Westra, Thomas de Gendt og Tomasz Marczynski, Vacansoleil
Tejay van Garderen største udfordring kommer muligvis fra Vacansoleil. Det største navn er muligvis Lieuwe Westra, der på en god dag kan vinde enkeltstarten og køre solidt på bjergetaperne, men til gengæld er han ustabil i hans kørsel.

Thomas de Gendt kan angribe løbet, som han er så god til, og det er måske deres reelle styrke – de kan sætte BMC under massivt pres ved at lade Thomas de Gendt angribe på et kritisk tidspunkt, og så har man Lieuwe Westra og Tomasz Marczynski – der imponerede stort under sidste års Vuelta a España – kan vente med at affyre et angreb til sidst. Men de skal angribe løbet, for så skal BMC for alvor tage ansvar, og kan man isolere Tejay van Garderen, så er han til at lege med i bjergene.


Cameron Meyer, Orica-GreenEDGE

Man skal også nævne Cameron Meyer, der af og til viser, at han er en god klassementsrytter. Han kan fyre en fantastisk enkeltstart af, og samtidigt kan han på en god dag godt køre med i bjergene. Han viste det lidt i Tirreno-Adriatico sidste år, hvor han blev nummer 10, og han var flere gange under Vuelta a España i udbrud på hårdere etaper, men han fik ikke ret meget ud af det.

Sejren tror jeg er uden for rækkevidde, men jeg tror godt på, at han kan få et lille gennembrud i klassementssammenhæng ved at køre en solid placering hjem her i Tour of California. Men det kræver et par gode dage i bjergene. Han kommer fra en sjetteplads i Tour of Turkey.

Philip Deignan, UnitedHealthcare Presented by Maxxis

Deignan har været lidt anonym i et par år, men han kommer fra en sejr i Tour of Gila og bør således nævnes. I 2009 blev han nummer ni i Vuelta a España og vandt en etape undervejs, men herefter ventede flere års tørke nærmest.

Nu begynder han dog så småt at vise evnerne igen, og med den form han har i øjeblikket, er han bestemt en rytter der skal nævnes. Tour of Gila er naturligvis ikke det største løb, men Mancebo var der blandt andre, så helt svagt var feltet jo trods alt ikke.