Ikke så megen pjat, please - betting drejer sig om én ting og kun det: Værdi!
Det er helt legalt at spille... gamble... bette... som en hobby, eller bare fordi man synes det er sjovt. I samme åndedrag er det helt legalt at gamble på sit favorithold, eller på den forestående tv-kamp, fordi det giver ”lidt ekstra” at have noget på spil. MEN - det er ikke legalt at gøre den slags, hvis man samtidig forsøger at bilde sig selv eller andre ind, at man er en vindende gambler. Det holder nemlig ikke i længden.

For at vende tilbage til artiklens indledning - gambling drejer sig om én ting, og én ting kun - værdi!

Det er egentlig ganske ligetil. For at være en vindende sports-better er man nødt til at spille væddemål, hvor der er over-odds. Betalingen skal være højere (eller i det mindste ikke lavere) end risikoen for, at væddemålet kikser. På den måde vil man i længden score sig overskud.

Vi kender alle sammen mindre begavede gambling-interesserede, der fra tid til anden påstår et væddemål er stensikkert - lad det være sagt med det samme - de folk aner ikke, hvad de snakker om.
Kun en idiot tror, at han er i stand til at forudsige et resultat af en fodboldkamp. Der skal ikke ret lang tids erfaring til i sportsbetting-branchen, før man indser, at den slags er umuligt.
Det, den gode og vindende sports-better derimod er i stand til, er at identificere værdi. F.eks. at holdet vinder oftere, end oddset er sat til = værdi.

Så det lyder jo meget nemt. For at få overskud skal man altså bare spille værdi-væddemål, så er sagen klaret - ikke sandt?
Svaret er: Ja - problemet er imidlertid, at det ikke altid er så nemt at identificere den såkaldte værdi.

Værdi - samt fire andre nødvendigheder

For at lave overskud i sportsbetting er det bydende nødvendigt, at man spiller værdi-væddemål - altså over-odds - uden det bliver man en i længden tabende sports-better. Men derudover er det også nødvendigt, at man mestrer/er i besiddelse af følgende fire ting, hvis man vil have plus på kontoen.:

1. Matematisk sans
2. Research
3. Erfaring
4. Money management

1. Matematisk Sans:
De fire ting er taget i prioritets-rækkefølge med den mindst vigtige og den nemmest tilegnelige først. I virkeligheden behøver man nemlig ikke have den store matematiske sans - det kan læres.
Det er imidlertid vigtigt at være i stand til at identificere (med eller uden lommeregner), at et 1-tals-odds 1,35 betyder 74 procents sejrschance, og at holdet dermed skal være i stand til at vinde kampen minimum ”tre gange ud af fire”, før der er værdi. Når man begynder at jonglere med Asian Handicaps o.lign., er matematikken også uundværdig for at vurdere, om ”+1,25” er et bedre væddemål end ”+1,5” etc.

2. Research:
Kan ikke overvurderes - og så alligevel (se under 3. Erfaring) - men ingen tvivl om, at den er vigtig. Og her tænker jeg både på research til den enkelte kamp samt den grundlæggende research om et holds styrke, sammensætning og historik. Det sidste er et ofte overset element, men det nytter jo intet at vide, et hold har eksempelvis syv spillere udenfor med skader og karantæner, hvis man ikke er i stand til at vurdere, hvilken indflydelse det får. Alle syv spillere risikerer at være marginalspillere, eller måske er reserverne af tilsvarende klasse?

3. Erfaring:
Kan ikke overvurderes - og det passer. Alene af den grund, at det nok er de færreste gambere, der vil gå med til, at de er blevet dårligere med tiden. Erfaring er alfa og omega, når det drejer sig om at fastslå, hvor det objektive odds bør befinde sig og dermed hvad, der eventuelt er værdi.
Dette, at man ”har set det før”, er ekstremt vigtigt og sparer én for mange fejltagelser. Det gælder både i vurderingen af enkelte fodboldkampe, som det gælder i læsning af odds-markedet. Hvordan plejer holdet at reagere i netop dén situation? Eller hvorfor bevæger oddsene sig, som de gør - er der tale om relevant (inside)information, som bare ikke er nået frem til den brede offentligheds lys endnu, eller er der måske snarere tale om, at markedet er gået i ”selvsving”, så der er værdi i at spille den modsatte vej?

4. Money Management:
Ringe money management holder bookmaker-branchen i live. Der er nemlig mange flere i princippet dygtige gamblere, som burde tage penge fra spiludbyderne, end man skulle tro, hvis man læser bookmakernes regnskaber.
Det, der afholder en stor hob af ellers kompetente sports-bettere fra at tjene penge på sportsbetting, er, at de ikke ved nok (eller noget overhovedet) om money management. Derfor går de trods momentvis succesfulde perioder uværgerligt fallit på deres bookmaker-konti.
Typisk satser de efter vundne væddemål for store beløb, og kendte de til grundlæggende sandsynligheds-teori på området, ville de sikkert blive forfærdede. Mange - ellers dygtige spillere - gambler på en måde, så selvom de i starten måske har akkumuleret godt med kapital på kontoen, så dikterer deres spilleform 95 procents risiko eller højere for til sidst at gå fallit.

Plus på bundlinien

Det er mit håb at kunne bidrage til at skabe flere vindende sports-bettere på BetXpert. Ekspert-panelet med hjælp af Forum skulle gerne være ”the bread and butter” her på sitet i bestræbelserne på at score sig overskud, men lidt betting-input af generel karakter kan også være på sin plads.
Tilhører du den rutinerede skare af gamblere, kan det godt være, at at undertegnedes indlæg fra tid til anden måske vil have lidt for meget karakter af ”højtlæsning for dværge” (”det ved vi sgu’ da godt i forvejen...”), men i så fald beder jeg dig bære over. Tilhører du den måske ikke så sportsbetting-rutinerende del af BetXpert’s brugergruppe, så kan en smule ”undervisning” måske være på sin plads.
Man kan også sige det på en anden måde: - Har du oveskud på din betting, ja så er alt vel, og i så fald behøver du ikke lade dig distrahere. Har du ikke overskud... så kan jeg forhåbentlig medvirke til, at du får redskaberne til at skabe et positivt afkast og få din betting rettet ”på plads”.
For uanset om bettingen blot er et sjovt tidsfordriv eller, som det er tilfældet for mit vedkommende, ren business, så er det sjovest med plus på bundlinien.


Torben N. Sørensen er tilknyttet BetXpert som artikelskribent og tipper i juli og august. Hans tip kan findes på denne side: http://www.betxpert.com/ekspert/torben/