Fodbold-Europa kommer i disse dage for alvor ud af vinterhiet.

Ottendedelsfinalerne i Champions League står for døren, og Torben N. Sørensen gennemgår her alle 16 hold og analyserer hvilke, der kan være værdi i at spille som vinder af finalen lørdag den 22. maj i Madrid.

Hans konklusion lyder på værdi i spil på Manchester United samt Bordeaux...

(Se Torben N. Sørensens tips på denne side - CL-analyser er på vej).

Barca og Chelsea? Ja, men værdien er på United
Værdien er på... ba-ba-bah-bammm... Manchester United!

Kendere af undertegnede ville sandsynligvis have forsvoret, at jeg nogensinde kunne komme frem til, at indskud på Manchester United ikke alene er forsvarligt, men formentlig oven i købet fornuftigt. Jeg er, sandt at sige, sjældent den store United-fan. Forklaringen er imidlertid den simple, at Manchester United fremme ved tærkslen til Champions Leagues ottendedelsfinaler for en gangs skyld ikke er i nærheden af at være favorit, nærmest tværtimod. Derfor er oddsene på Man. United attraktive, noget de ikke har for vane at være.

De helt tunge navne hos bookmakerne er denne gang forsvarende mester FC Barcelona, Chelsea, der har været nær-ved-og-næsten de seneste par år, samt Real Madrid, som denne sommer ikke kun har købt dyrt ind af navne som Cristiano Ronaldo, Kaka og Karim Benzema, men oven i købet, skulle de hvidklædte galacticos nå så langt, har fordel af, at finalen spilles på deres eget stadion Santiago Bernabeu.

Den slags er der naturligvis alt mulig grund til at indkorporere i ens chance-vurdering, men når jeg bliver stillet over for et odds så højt som 11,00 – elleve – gange pengene på Manchester United som turnerings-vinder, så kan jeg ikke andet end stoppe op... og efter hvad jeg mener er en grundig analyse sende nogle skillinger efter Sir Alex’ mænd til at løfte trofæet med de store ører.

Det er jo ikke fordi, Manchester United på nogen måde er uvant med de store kampe i Champions Leagues slutfase. Urutineret kan man ikke kalde de røde djævle, der vandt Champions League så sent som for to år siden, og sidste år nåede helt til finalen, hvor de dog måtte neje sig mod FC Barcelona.

Ronaldos salg har fjernet United fra favoritlyset
Én af årsagerne – den væsentligste? – bag, at United ikke længere er inde i den helt hotte favorit-inderkreds hos bookmakerne, er salget af Cristiano Ronaldo til Real Madrid. Uomtvisteligt er det, at portugiseren ville pynte på ethvert mandskab, og i og med at Manchester United ikke har hentet iøjnefaldende forstærkninger for den gode Ronaldo, så det er måske fair nok, at forventningerne til Alex Fergusons mænd er skruet en anelse ned i forhold til normalen.

Omvendt så har Wayne Rooney i denne sæson i dén grad fået tingene til at stemme, og den firskårne United-yngling ikke alene topper topscorer-listen i Englands Premier League aldeles suverænt, han virker også betydeligt mere moden i sine aktioner både på og uden for banen end tidligere set. Men sådan skulle det jo også gerne gå, når man bliver voksen.

United har de seneste par måneder været hårdt ramt af skader, især i forsvaret, men det er ved at være overstået, og netop på den del af banen ser Man. U ikke kun lige så stærke ud som favoritterne, United ligner defensivt faktisk Champions Leagues mest solide mandskab. Og mens alle kigger på Messi, Ibrahimovic, Ronaldo, Kaka, Drogba, og hvad de offensive verdensstjerner i Champions League ellers hedder, så er det en gammel sandhed, at mesterskaber vindes primært på en solid defensiv. Og en sådan har United.

Inden jeg går videre, skal vi have et blik på boomakernes odds på den kommende Champions League-vinder.

Odds-liste:
FC Barcelona Unibet* 4,10
Chelsea Pinnacle 5,75
Real Madrid Pinnacle 6,10
Manchester U bwin* 11,00
Arsenal Pinnacle 13,00
Inter Unibet* 16,00
Bayern München BetSafe 18,00
FC Sevilla Pinnacle 29,00
Bordeaux Eurobet 29,00
Milan Unibet* 30,00
FC Porto Pinnacle 76,00
Lyon Unibet* 80,00
Fiorentina Pinnacle 101,00
CSKA Moskva Pinnacle 201,00
VfB Stuttgart Pinnacle 236,00
Olympiakos Piræus Pinnacle 251,00

Og også et hurtigt blik på, hvordan holdene mødes i ottendedelsfinalerne:

Ottendedelsfinaler
Lyon – Real Madrid (26 - 74)
Milan – Manchester U (38 - 62)
FC Porto – Arsenal (33 – 67)
Bayern München – Fiorentina (65 – 35)
VfB Stuttgart – FC Barcelona (16 – 84)
Olympiakos Piræus – Bordeaux (32 – 68)
CSKA Moskva – FC Sevilla (32 – 68)
Inter – Chelsea (37 – 63)

Netop udseendet af ottendedelsfinalerne er afgørende for en del af oddsene. Selvom f.eks. Bordeaux er bedre kørende og vel også stærkere lige nu end landsmændene fra Lyon, så er springet fra odds 29 på Bordeuax op til odds 80 på Lyon som fremtidig Champions League-vinder primært forklarligt ved, at Bordeaux i sin ottendedelsfinale møder Olympiakos Piræus, mens Lyon er på en unægtelig noget vanskeligere opgave mod Real Madrid.

Det leder mig hen på de ovenstående tal i parentes efter kampene. De tal er bookmakernes gennemsnits-procenter for hvilken af de pågældende klubber, der trækker det længste strå samlet og kvalificerer sig til kvartfinalerne.

Jeg er ikke alle steder 100 procent enig med bookmakernes procenter, men generelt kan man dog næppe være uenig i, at der er tale om otte møder der alle har en relativt klar samlet-over-to-kampe-favorit. Og dermed fremstår det også som ganske logisk, at f.eks. Bordeaux som før nævnt skal give betydeligt lavere CL-vinder-odds end Lyon.

Jeg vil give en kort omtale og vurdering af alle 16 ottendedelsfinalister, som jeg vil dele ind i fire dele med behøring hensyntagen til hvad odds, de pågældende klubber står til.

De hotte favoritter – Barca, Chelsea og Real
Det er ingen overrraskelse, at forsvarende Champions League-vinder FC Barcelona er bookmakernes favorit til atter engang at løfte det eftertragtede Champions League-trofæ. FC Barcelona har gennem de seneste halvanden sæson spillet det bedste fodbold på planeten, og eneste gang Blaugrana for alvor var i problemer i en væsentlig kamp sidste sæson var i Champions League-semifinalen mod Chelsea. Den blev så med hiv, sving og dommerhjælp hevet hjem på reglen om flest scorede udebanemål, og i finalen mod Manchester United var Barcelona ikke kun bedst, de reducerede United-spillerne til statister.

Men skal man kigge på det med objektive briller, så er der dog ikke megen odds-logik i at spille Barcelona til at genvinde Champions League. Lige godt fire gange pengene er nemlig en pauver betaling.

Skal man tro bookmakernes 86 procents chance for, at Barca i ottendedelsfinalen eliminerer VfB Stuttgart, så betyder det, at Barca pr. hurdle derefter – kvart-, semi- og finale – skal tilskrives 66 procents chace for at vinde. Dén kan måske godt holde stik i kvartfinalen alt afhængig af lodtrækning, men det er vanskeligt at forestille sig en favorit-status til Barcelona længere frem på de næsten to tredjedele, som oddsene tilskriver.

Derudover bør man også holde sig for øje, at det i nyere tid har vist sig vanskeligt, for ikke at sige umuligt, for en klub med held at forsvare Champions League-titlen.

Ikke overraskende er der derfor ingen som helst værdi i spil på, at FC Barcelona genvinder Champions League, tværtimod.

Chelsea er næstfavorit, men oddset er for lavt
Den næste på listen, Chelsea til odds 5,75, var egentlig mit bedste bud, skulle man ikke skele til odds. Jeg har stor tillid til, hvad Carlo Ancelotti har gang i i London-klubben, og efter flere års tilløb med lige-ved-og-næsten virker tiden nu moden for Chelsea.

Der er bare lige det, at prisen er for short.

Kigger man lidt på odds-listen og sammenligner Chelseas odds 5,75 med f.eks. Manchester Uniteds 11,00, så kan man ikke andet end undre sig. Jeg er helt på det rene med, at Chelsea bør være større CL-vinder-favorit end Man. United, men så meget bedre, at Chelsea kun skal give lige godt det halve i odds, dén holder næppe.

Det især ikke set i lyset af, at Chelsea nok er relativ klar favorit i ottendedelsfinalen, men hvor modstanderen Inter er klart vanskeligere end Uniteds modstander Milan (tror man ikke på den vurdering, så kan man jo passende undre sig over, hvorfor Inter kun giver odds 16, mens Milan giver odds 30 – og efter bookiernes odds på Chelsea og Man. United, skulle Milan jo oven i købet have en betydeligt lettere lodtrækning end Inter).

Jeg var ikke en af dem, der for snart to år siden nød John Terrys skrid på støttefoden, da han i Moskva kunne have afgjort straffesparkkonkurencen mod Manchester United (jeg havde Chelsea på langtids-væddemål som Champions League-vinder både for egen pengepung og som anbefaling her på BetXpert), og jeg mener egentlig, at Chelsea bør være ”due”/klar, som man siger, til at vinde Champions League, men prisen er bare ikke god nok. Holder de 63 procents chance for at eliminere Inter stik, skal Chelsea have mere end 65 procent pr. hurdle frem til og med finalen for at kunne retfærdiggøre odds 5,75, og det holder trods alt ikke.

Finale hos Real, men når Real finalen?
Så har vi Real Madrid, og her skal man være på det rene med, at ”Los Galacticos” vil stå med en ikke uvæsentlig fordel, skulle de nå frem til finalen. Den spilles nemlig på Reals eget stadion San Bernabeu.

Nu skal Real imidlertid lige nå finalen først, inden der kan blive tale om at drage fordel af at lægge stadion til den, og det store spørgsmål er, hvor megen tillid man bør have til det sammenbragte stjernehold.

Jeg har set adskillige af Real Madrids kampe i dette efterår, og ”hold-mæssigt” er jeg ikke imponeret. På den front er Real stadig et langt stykke efter ærke-rivalen FC Barcelona. Til gengæld kan man så aldrig i nogen som helst kamp afskrive Real Madrid chancen, det ganske og alene fordi de har spillerne, som på egen hånd kan afgøre kampene. Et sådant hold er altid farligt. Til gengæld er Real ofte alt for sårbar i defensiven og dét sammen med et ikke-fasttømret spil-koncept kan vise sig at koste dyrt, når/hvis kampene mod stærke velorganiserede hold (hvem sagde Chelsea og Manchester U) kommer senere hen.

Og så dette med, at finalen skal spilles på San Bernabeu. Det vil, skulle Real Madrid nå så langt, give de hvidklædte en fordel, no doubt, men man bør samtidig være OBS på, at der trods alt ikke vil være tale om en hjemmebane-fordel i nærheden af en ”normal” sådan alt den stund, at modstander-holdet vil have formentlig lige så mange tilhængere på lægterne.

Real Madrids 74 procents chance for at eliminere Lyon forekommer for mig at se en lille smule i overkanten, men selvom jeg køber de procenter, så siger Reals CL-vinder-odds på 6,10, at kongeklubben skal have 61 procents gennemsnits-chance pr. efterfølgende runde. Med henblik på hvilke hold, der venter der, ja så holder den bare ikke.

Outsiderne – United, Arsenal, Inter og Bayern
Når jeg har brugt ordet ”outsiderne”, så refererer det udelukkende til odds-størrelserne, for jeg mener egentligt, at Manchester United burde rangeres fremme blandt (eller i hvert fald lige umiddelbart efter) de hotte favoritter. Når det er sagt, er det fair nok, at Manchester United giver mere i odds end både Barcelona og Chelsea, men elleve gange pengene... det er altså ganske meget....

Jeg var inde på det i indledningen i denne artikel – salget af Cristiano Ronaldo til Real Madrid er hovedårsagen til, at oddsene på Manchester United her fremme ved ottendedelsfinalerne er så meget højere end set i mange år. Spørgsmålet er imidlertid, om den gode Ronaldos manglende tilstedeværelse på United-mandskabet ikke er blevet noget overvurderet – jeg tror det.

Wayne Rooney er trådt kraftigt i karakter, og Uniteds forsvar er blandt verdens bedste.... det bedste måske endda? - ikke utænkeligt.

Der er en tendens til, at de fleste fodbold-fans fokuserer på det offensive spil, og her er der bedre hold med i Champions League end Manchester United, men defensiven er mindst lige så vigtig, og på det punkt står United ikke tilbage for nogen, tværtimod. Det skal med, at United gennem sæsonen har haft store skades-problemer netop i den ende af holdet, men de lader så småt til at være en saga blot. Rio Ferdinand er vendt tilbage, Nemamja Vidic er på kanten til at være klar (han vurderes stadig som tvivlsom til det første møde med Milan, men derefter skulle han være fit for fight). Tilbage af skadede forsvarere er således kun John O’Shea. Så er veteranen Ryan Giggs til gengæld røget ind i en skade, men i den ende af banen er United godt dækket ind.

Skal man tro bookiernes odds, så har United 62 procents chance for samlet at trække det længste strå i ottendedelsfinalen mod Milan, og for at odds 11,00 på dem som CL-vinder derefter skal være attraktivt, så behøver Man. U i de følgende kampe i kvart-, semi- og finale pr. runde blot at have gennemsnitligt 53 procent chance. Dét holder udfra en værdi-vurdering snildt stik efter min mening. En sådan vurdering kan selvfølgelig ødelægges af, hvis United i kvart’en f.eks. støder ind i Barcelona, og Chelsea venter fremme i semi’en, men omvendt så er det også muligt, at betydeligt lettere hold kommer op af hatten.

Netop Barca og Chelsea er de to eneste hold, hvor jeg ser United i underhundens rolle. Noget som jeg ikke gør, hvis United undervejs til finalen f.eks. støder ind i Real Madrid. Igen kan det godt være, at Reals offensiv klinger af lidt mere, men det er ikke for intet, at man siger, et godt forsvar vinder turneringer...

Arsenals manglende gennemslagskraft
De engelske mandskaber har domineret Champions League de seneste sæsoner, men Arsenal er bortset fra en enkelt finale-plads i 2006 faldet igennem, når det er kommet til forårets afgørende cup-kampe. Sådan kunne det også godt se ud til at gå i år.

Arsenal ligner, når det kører, en slags Barcelona-lillebror-klon, og det ment på den gode måde, for Arsene Wengers mandskab spiller tit og ofte særdeles seværdigt fodbold. Bortset fra en nylig sejr over Liverpool synes det imidlertid som om, Arsenal-mandskabet kommer til kort, når de møder store hold, og her tænker jeg i England på Chelsea og Manchester United. Det virker med andre ord som om, spillestilen og spillernes kvalitet kun kan bære til et vist punkt.

Og derfor tror jeg ikke syndeligt på Arsenal som en kommende Champions League-vinder, og længere er den faktisk ikke. Knapt to tredjedeles chance for at eliminere FC Porto skal såmænd nok holde stik, men når der lidt længere fremme i foråret kommer til at stå større hold på programmet, så kommer det til at knibe.

Inter: Europa noget andet end Italien
Man kan knapt sige Inter, uden samtidig at sige Champions League-kompleks. Retteligt burde José Mourinhos tropper på papiret have klassen til ikke kun at befinde sig i denne anden outsider-kategori, men fremme i kategorien ”hotte favoritter”, men sådan spiller klaveret ikke. På papiret – og i Serie A – er Inter et uhyggeligt stærkt mandskab, men i Europa er det en anden sag. Internazionale har det seneste år-ti og lidt til ikke kunnet få tingene til at fungerer internationalt, om selvom der næppe er noget, klub-ledelsen, Mourinho, spillerne og fansene hellere vil, end at vinde Champions League, så ser mulighederne ikke lyse ud.

Det især fordi, Inter har fået en yderst uheldig lodtrækning.

Chelsea er det værst tænkelige mandskab, Inter kunne trække (Barcelona var udelukket, da de to klubber var sammen i gruppespillet), og dén der med, at ex-Chelsea-træner Mourinho ved alt om London-klubben, det tror jeg ikke, Inter kan bruge til så forfærdeligt meget, når det kommer til stykket

Inter har det ikke godt med den engelske spillestil, og sidste år var italienerne reelt chanceløse, da de røg ud mod Manchester United, og det tyder ikke godt.

Skal man tro bookiernes odds, så har Inter 37 procents chance for at eliminere Chelsea, og det betyder (odds 16 divideret med 37 %), at Inters matematiske odds for at vinde turneringen med otte hold tilbage, altså fremme ved kvartfinalerne, er 5,92. Længere behøver man vist ikke regne, gør man? Ingen værdi i Inter.

Sydtysk opblomstring
Bayern München skal der nok være en del gamblere, der har tiltro til efter det tyske storholds seneste opblomstring, men jeg er ikke en af dem. Sagt direkte, så har Bayern – selvom de har været heldige med lodtrækningen (Fiorentina var bedst mulige ”træk” af de otte gruppe-vindere) – næppe klassen til at gå helt til tops.

Det hjælper naturligvis, at Bayern München praktisk taget ingen skadesproblemer har i truppen, men jeg for min part lader mig ikke så let imponere af den seneste sejrsrække i Bundesligaen – Europas blot femtebedste liga.

Jeg er af den formening, at Bayern München i disse år er voldsomt overvurderet internationalt, og det vil vi nok få at se, senest fremme ved kvartfinalerne.

Langskuddene – FC Sevilla, Bordeaux og Milan
I denne kategori, som er bestemt af bookmakernes odds, finder vi to klubber, som har fået en forholdsvis behagelig lodtrækning, samt en historisk storklub med adskillige Champions League-titler i bæltet.

FC Sevilla er en smule vanskelig at blive klog på. Det voldte ikke andaluserne store problemer at vinde en af de ringeste Champions League-grupper med VfB Stuttgart, Unirea Urziceni og Glasgow Rangers, men det er begrænset hvor meget, man kan læse af det.

I den hjemlige Primera Division har det været en del op-og-ned for FC Sevilla, men på dagen kan Sevilla med skarpretterne Luis Fabiano og Frederic Kanoute være farlig for et hvilket som helst mandskab.

Lodtrækningen til ottendedelsfinalen, hvor FC Sevilla skal en tur til Rusland for at møde CSKA Moskva, er ikke problemløs, men Sevilla har klar fordel af, at den russiske kalenderårs-turnering endnu ikke er startet. Samlet er der derfor ingen tvivl om, at Sevilla står med gode kort på hånden for at nå kvartfinalerne.

Videre frem kan man imidlertid godt frygte lidt på Sevillas vegne. De spanske mandskaber holder som regel altid høj klasse, og det er bestemt også gældende for FC Sevilla, men når det er sagt, så er der et godt stykke op til FC Barcelona og Real Madrids niveau.

Med mindre Sevilla er meget heldig med lodtrækningen, vil klubben være underhund fra kvartfinalen og fremefter. Spørgsmålet er så, hvor stor underhund? Skal man tro bookiernes chancevurdering for at gå videre mod CSKA Moskva, så skal FC Sevilla fra kvartfinalen og frem have 38 procents chance pr. runde for, at der skal være værdi i sydspanierne som CL-vinder. Det er ikke helt ude i hampen og tæt på, men jeg mener ikke, det holder ved fintællingen.

Hvad med vinbyens klub?
Bordeaux – og her stopper vi lige op et øjeblik. For ganske vist er den franske vinbys mandskab et relativt ubeskrevet blad i Champions League-sammenhæng, men holdet var i efteråret fuldstændig suveræn i Champions Leagues gruppe 1, hvor de sluttede med 16 point af 18 mulige. Bordeaux satte kun en uafgjort til ude mod Juventus og besejrede bl.a. Bayern München både hjemme og ude. Ét eller andet sted viser det klasse. Bordeaux slog i sidste sæson sig igennem som Frankrigs stærkeste klub efter en mangeårig Ligue 1-dominans af Lyon, og også i år ligner Bordeaux bedste bud på mesterskabet.

Jeg har set Bordeaux flere gange i denne sæson, bl.a. de fire Champions League-gruppespilskampe mod Bayern München og Juventus, og jeg er blevet imponeret af den taktiske disciplin og solide forsvars-organisation, Laurent Blancs tropper lægger for dagen. Og så har Bordeaux i den både fysisk og teknisk stærke goal-getter Marouane Chamakh en mand, som kan afgøre fodboldkampe. På plus-siden tæller desuden, at Bordeaux ikke slås med skader i spillertruppen.

Efter hvad jeg har set fra Bordeaux’ side, så kan det blive et meget vanskeligt hold at få ekspederet ud af Champions League-turneringen, og det er et hold, selv meget stærke mandskaber risikerer at slå sig på.

Når det er sagt, så er det klart, at Bordeaux ér og bliver lidt af et langskud, for holdet kan på ingen måde klassificeres værende på niveau med de rigtigt stærke mandskaber i Champions League som Barcelona, Chelsea og et par andre. Men så kommer jo lige det med oddsene. 29 gange pengene kan man få på Bordeaux som Champions League-vinder, og her trækker det jo ikke ned, at de i ottendedelsfinalen har trukket det formentlig svageste af alle 16 tilbageværende mandskaber. Nu skal man ikke forledes til at tro, de to kampe mod Olympiakos Piræus på nogen måde bliver nogen walkover, for det græske hold er efter en svaghedsperiode ved at finde sine ben igen, men uanset så skal Bordeaux dog minimum være de 68-32-favoritter, som bookiernes odds indikerer.

Tror man på de procenter, så skal Bordeaux have i gennemsnit 38 procents chance i hver hurdle fra kvartfinalen og frem, hvis odds 29 på dem som turnerings-vinder skal være spilbart. Og i modsætning til FC Sevilla, så tror jeg bedre, at defensivt stramme Bordeaux vil være i stand til at leve op til de procent-forventninger.

Med en lille smule yderligere held (Olympiakos-trækket var super for Bordeaux’ chancer), så kan Bordeaux blive et vanskeligt mandskab at få smidt ud af Champions League. Jeg mener, at odds 29,00 på de franske mestre er et langskud, javist, men et langskud med værdi.

Milan: Over-the-hill?
Milan er ikke, hvad Milan har været. Hverken Berlusconi, Italien eller italiensk klubfodbold oplever sine bedste år, og Milan er i mine øjne langt fra det niveau, hvor de med dengang giftige Andrej Sjevtjenko og Filippo Inzaghi samt ikke mindst den til Real Madrid solgte Kaka dominerede Champions League.

Sat på spidsen er Milan oven i købet heldig med overhovedet at være nået videre fra gruppespillet. 3-2-sejren ude over Real Madrid ser god ud på papiret, men reelt var Milan udspillet, og heldet var også med dem i de to gruppespils-kampe mod Marseille.

Der er bagt op til en hel del lir, når Milan med David Beckham på holdet i ottendedelsfinalen kommer op imod Manchester United, men reelt tror jeg, at milaneserne er overmatchede. Skal Milan videre, bliver det alfa og omega at få en sejr, og helst en stor én af slagsen, i det første møde hjemme på San Siro, men jeg har svært ved at se det ske. Sidste år pillede United fuldstændig pynten af et betydeligt stærkere Inter-hold, og selvom man skal have respekt for Milans Champions League-historik og -rutine, så ligner ottendedelsfinalen endestationen. Alessandro Nesta i centerforsvaret er stadig en verdensklasse-spiller, men ellers sejler forsvaret for ofte, og angrebs-mæssigt, Ronaldinho eller ej, så er Milan faldet en klasse med afgangen af Kaka.

De ”chanceløse” - Porto, Lyon, Fiorentina, CSKA Moskva, Stuttgart og Olympiakos
Nu skal man ikke tage termen ”chanceløse” alt for bogstaveligt, for selvfølgelig har alle tilbageværende 16 hold en chance, og taler vi om FC Porto, Lyon og Fiorentina, så er det bestemt ikke dårlige hold. Problemet er bare, at det, selvom det skulle blive til en enkelt overraskende videre-kvalificering eller to, næppe rækker alligevel.

Jeg vil her starte lidt ”bagfra”, idet jeg ganske enkelt vil eliminere Olympiakos Piræus, VfB Stuttgart og CSKA Moskva – det er for urealistisk, at de klubber på det afgørende Champions League-niveau har formatet til at kunne gå hele vejen. Og så vil jeg sådan set ikke spilde mere krudt på de tre.

Så har vi FC Porto, Champions League-vinderne fra 2004 med dengang en vis hr. Mourinho ved roret, som jeg egentlig ellers godt kunne være fristet af et lille langskud på, men det holder næppe. FC Porto er et gennemrutineret Champions League-hold, og odds 76 lyder derfor af meget, det da ikke mindst, da Porto slet ikke gjorde det så dårligt i de to kampe mod Chelsea i gruppespillet, blot var marginalerne imod, men lad os kigge lidt på sagerne.

Hvad der taler imod FC Porto er bl.a., at holdet fremstår som ikke helt så så stærkt som sidste år (ikke voldsomt svækket måske, men i hvert fald ikke stærkere). Ottendedelsfinalen mod Arsenal er chancemæssigt næppe skudt helt ved siden af fra bookiernes side ved at give Porto en tredjedels chance for succes, men problemet er bare, at odds 76 derfor er for lavt. Det er nemlig næppe tænkeligt, at Porto (gennemsnitligt) i en kvart-, semi- eller finale skulle have bedre chancer end i ottendedelsfinalen mod Arsenal, og så fortæller matematikken, at odds 76 er i underkanten.

Lyon faldet i niveau
Odds 80 på Lyon ville for én eller to sæsoner siden have lydt af et veritabelt over-odds, men sådan stiller det sig desværre ikke i denne ombæring à 2010. Lyon er faldet i niveau, tronen i Frankrig er givet over til Bordeaux (det er ikke engang sikkert, at Lyon formår at kvalificere sig til næste sæsons Champions League), og lodtrækningen mod Real Madrid er ikke den bedste. Med en retur på San Bernabeu lugter det af, at Lyon skal præstere særdeles godt i det første møde hjemme på Stade Gerland for at have en chance i det samlede regnskab.

Det er oplagt at sammenligne Lyon og Bordeaux´ chancer og odds. Lyon står til odds 80 og Bordeuax blot til odds 29, men ”fratrækker” vi bookiernes odds/chancevurdering i de to holds respektive ottendedelsfinaler mod henholdsvis Real Madrid og Olympiakos Piræus, så når man frem til, at Lyon fremme ved lodtrækningen til kvartfinalen skulle stå til odds 21, mens Bordeaux skulle stå til odds 20, og det er, som de to mandskaber har præsteret, ikke stor nok en forskel til at overveje indskud på Lyon.

Fiorentina frister en smule
Slutteligt er der italienske Fiorentina, og her må jeg blankt indrømme, at jeg er en smule fristet af det høje odds 101. Fiorentina vandt trods alt sin gruppe foran Lyon og Liverpool, og holdet spiller på gode dage rigtigt godt fodbold. Problemet er bare de dårlige dage... samt at lodtrækningen mod Bayern München ikke var særlig heldig. Bayern var absolut dårligst mulige ”træk” for Fiorentina blandt gruppe-toerne (da Fiorentina ikke kunne trække landsmændene Inter). Bookiernes chancevurdering med blot 35 procents chance til Fiorentina for at gå videre er måske en kende pessimistisk, men der er ingen tvivl om, at Bayern er favoritten.

Normalt lyder det af tenmeligt meget – og også for meget – at give 100 gange pengene på et italiensk hold fremme ved ottendedelsfinalerne (og et italiensk hold, der i gruppespillet hjemme fuldstændigt udspillede Liverpool), men Fiorentina er ikke i bedste forfatning. Adrian Mutu har tilsyneladende atter haft næsen for langt nede i kokain-dåsen og er ude. Ganske vist er Gilardino og Jovetic et fuldgodt angrebspar, men optimalt er det ikke.

Realistisk set vil Fiorentina næppe stå med meget mere end gennemsnitligt 30 procents chance pr. runde fremover, skulle de klare sig videre mod Bayern, og det gør en eventuel værdi tvivlsom. Matematisk set er indskud på Fiorentina ikke helt ude i hampen – det holder måske lige vand, men højst helt marginalt. Til 101 gange pengene behøver man selvfølgelig ikke det store indskud for at gøre det umagen værd, men der er tale om et virkeligt langskud her, og personligt afstår jeg.

Konklusion: United + Bordeaux
Anbefalingen herfra er primært indskud på Manchester United til odds 11,00. Alex Fergusons tropper er ikke oppe i det højeste favorit-niveau som FC Barcelona og Chelsea, men forskellen er ikke så stor, som oddsene antyder. Et godt eksempel er, at odds på United er næsten dobbelt så højt som på Chelsea, og selvom jeg også vurderer Chelsea lidt højere, så er det alt for voldsom en forskel. Ydermere har Chelsea en vanskeligere ottendedelsfinale-modstander i Inter, end United har i Milan.

Dén sammenligning er let at forstå, og det var den, der først faldt mig i øjnene, da jeg søgte efter værdi i spil på den kommende Champions League-vinder.

Udover Manchester United gør jeg også indskud på Bordeaux. Det franske mandskab gør et super-solidt indtryk, de har i Olympiakos Piræus det formentlig svageste hold som modstander i ottendedelsfinalen, og selvom meget peger på, at Bordeaux fra kvartfinalen og frem vil stå som underhunden, så kan det blive et vanskeligt hold at få ekspederet ud af turneringen.

Med 73 procent af det samlede indskud på Manchester United til odds 11,00 og de resterende 23 procent på Bordeaux til odds 29,00 får vi et samlet odds for, at én af de to klubber vinder Champions League, på 8,00. Det kan man selvfølgelig også kalde for lidt af et langskud, men det er i mine øjne et langskud med værdi.

Kamp-program:
Ottendedelsfinaler, 1. kamp
Tirsdag den 16. februar (returkampe ondag den 10. marts):
Lyon – Real Madrid
Milan – Manchester U
Onsdag den 17. februar (returkampe tirsdag den 9. marts):
FC Porto – Arsenal
Bayern München – Fiorentina
Tirsdag den 23. februar (returkampe onsdag den 17. marts):
VfB Stuttgart – FC Barcelona
Olympiakos Piræus – Bordeaux
Onsdag den 24. februar (returkampe tirsdag den 16. marts):
CSKA Moskva – FC Sevilla
Inter – Chelsea
Fredag den 19. marts vil der i Nyon blive trukket lod til kvart- og semifinalerne.
Kvartfinaler, 1. kamp:
30-31. marts.
Kvartfinaler, returkampe:
6-7. april.
Semifinaler, 1. kamp:
20-21. april.
Semifinaler, returkampe:
27-28. april.
Finale:
Lørdag den 22. maj på Santiago Bernabeu, Madrid.

De seneste 10 års finaler
2009: FC Barcelona – Manchester 2-0
2008: Manchester U – Chelsea 1-1
Manchester U vandt 6-5 i straffesparkkonkurrence
2007: Milan – Liverpool 2-1
2006: FC Barcelona – Arsenal 2-1
2005: Liverpool – Milan 3-3
Liverpool vandt 3-2 i straffesparkkonkurrence
2004: FC Porto – Monaco 3-0
2003: Juventus – Milan 0-0
Juventus vandt 3-2 i straffesparkkonkurrence
2002: Real Madrid – Leverkusen 2-1
2001: Bayern München – Valencia
Bayern München vandt 5-4 i straffesparkkonkurrence
2000: Real Madrid – Valencia 3-0