Den store kamp i Serie A’s sidste spillerunde står i Firenze mellem Fiorentina og Milan. Inter og Juventus er sikker på at spille Champions League, og med dem følger enten Milan eller Fiorentina. Den uheldige af de to klubber vil også have Champions League-gruppespillet indenfor rækkevidde, men bliver nødt til at gå vejen gennem en måske tricky kvalifikation.

I bunden følger enten Bologna eller Torino med Lecce og Reggina ned i Serie B. Bedst er udsigterne for Bologna, der selv kan afgøre forbliven i rækken med sejr hjemme over Catania.

Inter på sommerferie

De nu fire gange i træk scudetto-indehavere Inter synes at være gået på sommerferie. Sidste weekend gav trods føring nederlag til Cagliari, men den slags bør ikke overraske nogen. Motivationen er væk.

Spænding er der derimod om pladserne efter Serie A-etteren.
Lige nu deler Juventus og Milan andenpladsen tre point foran Fiorentina, men det fortæller ikke hele sandheden. I Italien er man som bekendt fløjtende ligeglad med målscoren, men tyr til indbyrdes kampe, når placeringerne skal skilles i tilfælde af point-lighed. Og her står Juventus stærkt.

De fem hidtidige indbyrdes kampe mellem Juventus, Milan og Fiorentina:

Juventus - Milan, 4-2
Milan - Juventus, 1-1
Juventus - Fiorentina, 1-0
Fiorentina - Juventus, 1-1
Milan - Fiorentina, 1-0
Fiorentina - Milan, ??

I det regnskab har Juventus altså otte point, Milan fire, og Fiorentina ét. Opgøret mellem Fiorentina og Milan resterer.

Uanset, hvad Juventus præsterer i sidste spillerunde hjemme mod Lazio, så er de sikker på minimum en tredjeplads og direkte Champions League-kvalifikation. Vinder de over Lazio, er andenpladsen sikker.
I Italien går man ikke alverden op i anden- og tredjepladser, med mindre de fører andet med sig, men alligevel vil man formentlig se et relativt motiveret Juve-mandskab hjemme i Torino søndag.

Juve kan øve afgørende indflydelse

Pudsigt nok kan Juventus’ indsats få stor betydning for Milan og Fiorentina. Scorer Juventus point mod Lazio, bliver den tredje direkte Champions League-plads udelukkende et opgør mellem Fiorentina og Milan, og Firenze-holdet skal vinde søndag for at komme på point-omgangshøjde. Opgøret på San Siro i Milano mellem de to klubber sluttede med Milan-sejr 1-0, så derfor vil en ny 1-0-sejr denne gang til Fiorentina ikke være nok for toscanerne. I så fald slutter de to klubber lige også i indbyrdes kampe, og i så træder den samlede målscore (mod alle klubber) i kraft. Her er Milan 68-35 (+33), mens Fiorentina blot er 53-36 (+17). Det betyder altså, at Fiorentina skal vinde med to mål for at snuppe tredjepladsen fra Milan.

Det dog under forudsætning af, at Juventus ikke taber! Sker der, involveres Juventus’ målscore i regnskabet, og da Milan tabte udekampen i Torino med to mål, mens Fiorentina kun måtte ned med én, betyder det, at Fiorentina pludselig kan nøjes med at vinde med ét mål over Milan.

Med det ikke altid lige hjertelige forhold mellem Juventus og Milan er det lige før, man kunne spekulere i, at Juve måske ikke ville have så meget imod at tabe...? (det skal dog understreges, at dén tror jeg dog ikke på - jeg tror, at Juventus gerne vil have andenpladsen).
Kigger man lidt længere ned i tabellen, finder vi Genoa tre point efter Fiorentina, men selvom Fiorentina skulle tabe til Milan og Genoa samtidigt vinde hjemmekampen over Lecce, så hjælper det dem pga. indbyrdes kampe ikke. Genoa tabte nemlig 0-1 i Firenze, mens de hjemme (efter ellers at have ført 3-0) kun fik 3-3.

Europa League-billetterne er således uddelt. Genoa, pokalvinder Lazio, samt Roma, der sidste weekend vandt 3-2 ude over Milan, tager sig af dem.

Bologna eller Torino?

I bunden er alt afgjort bortset fra én nedrykningsplads. Reggina og Lecce må ned, og med følger enten Bologna eller Torino.
Ikke overraskende sluttede Bolognas udekamp i næstsidste spillerunde mod Chievo uafgjort (0-0), og Bologna-spillerne regnede rigtigt på ”calculatoren”. Det ene point var nemlig nok til at sikre dem alle trumfer på hånden.

Bologna og Torino er før sidste spillerunde på pointhøjde, men da Bologna er bedst indbyrdes - hjemmesejr 5-2 og 1-1 i Torino - kan de med sejr hjemme over Catania selv afgøre tingene.
For Torino tegner det derimod dystert. Ikke blot skal de håbe på, at Bologna dummer sig hjemme, men de bliver selv nødt til at få noget, og helst en sejr, med hjem fra udekampen mod Roma.

Positivt for Torino er det, at Roma med sjettepladsen og Europa League-billetten sikret ikke har noget at spille for, men på negativ-siden tæller det, at adskillige Torino-spillere gik amok i slutminutterne og efter weekendens 2-3-nederlag til Genoa og nu er karantæne-spærret i, hvad der kunne ligne klubbens sidste kamp i Serie A i denne omgang.

Angelo Ogbonna og Marco Pisano er blevet spærret for fire kampe, Rolando Bianchi, Aimo Diana og Francesco Pratali i to, og Ignazio Abate samt Blerim Dzemaili i én. Når man så dertil føjer, at Torino pga. skader må se bort fra Eugenio Corini, Paolo Zanetti og Roberto Stellone, ser det umiddelbart svært ud for dem.

Pas på med Torinos reserver...

Karantæne- (og skades-) situationen hos Torino vil nok medføre mange indskud på Roma, men jeg må klart melde op, at jeg for min part ikke skal nyde noget af at kaste penge dén vej. Tværtimod kunne det blive interessant at følge odds-markedet og se, hvor langt Roma-oddset egentlig falder. Bliver det for meget, er jeg klar til at gå på Torinos reserver.

I Italien betyder motivation om ikke alt, så dog rigtigt meget. Desuden skal man have med, at der stadig resterer en spinkel sidste mulighed for, at det italienske fodboldforbund vil se nådigt på Torinos anden og seneste anke for at få flere af spillernes karantæner ophævet eller i det mindste udsat. Det burde være umuligt efter reglerne, men sligt ér set før i Italien.

Sidste spillerundes ”calcio calculato”-kampe, søndag den 31. maj, med spillemarkedets gennemsnits-odds i skrivende stund:

Bologna - Catania 1,30 - 4,64 - 9,45
Juventus - Lazio 1,37 - 4,23 - 8,17
Roma - Torino 1,66 - 3,88 - 4,34

Bemærk, at disse ikke er deciderede spille-anbefalinger fra min side. Jeg er ikke sikker på værdien alle steder. Og værdien (fornuftigt forhold mellem odds og chance) SKAL være til stede; intet er jo sikkert, heller ikke i Italien.Læs Torben N. Sørensens øvrige artikler (markeret med TNS).

Og se hans spilforslag.