Én spiludbyder er ikke nok, hvis man mener det seriøst med sin betting. Langt fra endda. Men hvor mange skal man ha’? - og hvilke?
Relevante spørgsmål for den betting-interesserede, både for ham der har en prof-gambler i maven, og for ham der simpelthen ønsker at have overskud på sit spil.

Efterhånden, som man bliver mere rutineret, og ens bankroll vokser (forhåbentligt da), vil man automatisk udvide sin palet af spiludbydere, men hvor skal man starte? De færreste lægger ud med at åbne konto og sætte penge ind hos 30 spiludbydere (hvilket ellers i princippet ville være en glimrende idé). De fleste starter lidt lavere og håber derfra at kunne ekspandere business.

Starter du ud som håbefuld profit-orienteret gambler, vil rådet herfra være at åbne fire-fem bookmaker-konti samt én spillebørs-konto. For at starte med det sidste først, så er valget let. Pga. den store omsætning, som også også gør det muligt at have et stort spiludvalg, falder valget af spillebørs på Betfair*.

Betfair*

Betfair * omsætter for mere end 70 procent af alt ”exchange”-spil på det globale sportsbetting-marked, og ingen konkurrenter når i nærheden af være ligeså brugbar for gamblerne som Betfair * (dette betyder ikke, at du med valg af spillebørs behøver lade dig nøje med Betfair * , blot at hvis du kun vælger én, så bør det være dén).

Personligt bruger jeg ikke Betfair * så forfærdeligt ofte, da det som regel er muligt at score sig et højere odds hos markedets højeste bookmakere på det pågældende væddemål, men Betfair * ligger altid placeret i den bedre ende af markedet og er ofte et godt ”second choice”-spiludbyder, hvis det skal være. Hvis man skal ”X-gardere” en kamp er Betfair * også ofte handy, da Betfair * ’s odds på uafgjort i fodboldkampe tenderer til at være markedets bedste. Ligeledes skal man i visse situationer heller ikke undervurdere muligheden af at kunne ”laye” en kamp eller spekulere i kommende odds-movements.
Alt i alt vil Betfair * være en ikke nødvendigvis så ofte benyttet, men alligevel uundværdig del af din spillepalet, så en Betfair-konto er absolut tilrådelig.

DS og andre bookies

Så resterer bookmakerne. Uden at du behøver gøre noget for det, så har du i praksis allerede en disponibel konto hos én bookmaker, nemlig Danske Spil * . Det kræver blot, at du bevæger dig ned til nærmeste online-forhandler (eller alternativt benytter sig af deres Net-spil). Det er ikke ofte, du vil lægge dine væddemål hos Danske Spil * , men de fem-seks gange om året, de er på banen med markedets højeste odds på den kamp, du har udset dig, så kan du ligeså godt spille der - det forudsat du kan finde kombinations-objekter (double-spil er jo som regel tvunget hos Danske Spil * ) uden væsentlig minus-værdi.
Danske Spil * er imidlertid ikke en bookie, du kan regne med at kunne benytte i det daglige/ugentlige, dertil er deres odds for lave, og det gælder som bekendt om altid at spille til højest mulige betaling.

Tilbage resterer at åbne konto hos minimum fire strategisk udvalgte bookmakere. Og her bør man kigge på, hvor - hvilke sportsgrene, hvilke ligaer og hvilke væddemålstyper - man plejer at lægge sine indskudskroner. Det er eksempelvis klart, at hvis man sværger til norsk 2. divisions-fodbold, så bør man ikke (udelukkende) vælge bookmakere fra Caraibien og Sydøstasien, som aldrig har hørt om norsk sekunda-fodbold. Men dette at vælge spiludbydere med henblik på dine primære gambling-områder vender vi tilbage til.

De fire bookmaker-kategorier

Det første en nyopstartet seriøst sports-better bør koncentere sig om, er at få en så ”bred” dækning som muligt i valget af bookmakere.

Holder vi fast i, at fire bookier kan gøre det i første omgang, så bør valget falde på én fra hver af følgende fire bookmaker-kategorier:

- Skandinavisk fokus
- ”Engelsk” fokus
- Asian Handicap-fokus
- Tidligt kampudbud

De fire kategorier kræve en forklaring.

- Med ”skandinavisk fokus” mener jeg, at bookmakeren har et bredt udbud af skandinaviske kampe/væddemål. Det har alle skandinavisk ejede selskaber som udgangspunkt, men også et par større bookies baseret i England, Gibraltar og Malta har de seneste år excelleret i at servicere den vigtige skandinaviske kundegruppe med relativt stort spiludbud fra Danmark, Sverige, Norge og Finland. Det gælder ikke blot fodbold ned i lavere rækker, men også typiske ”nordiske” sportsgrene som f.eks. håndbold, som ”engelske” bookier ellers ikke normalt er interesseret i.

- ”Engelsk fokus” skal ikke tages bogstaveligt, for i virkeligheden burde jeg nok have skrevet ”global fokus”. Jeg hentyder mere til typisk engelske bookmaker (som dog snildt kan være placeret f.eks. i Gibraltar eller Malta), der naturligvis har et stort udbud af fodboldkampe fra Storbritannien, men også fra resten af det globale spillemarked. Man bør bemærke, at der ofte er interessante odds-forskelle at score sig på f.eks. danske Superliga-kampe hos de ”skandinaviske” bookmakere og de engelske/globale spiludbydere.

- Jo mere rutineret og scenevant du bliver som gambler, jo mere vil din fokus rette sig mod Asian Handicaps . Da bookmakernes profit-rate er mindre i Asian Handicaps end i traditionelle 1,X,2-væddemål, er den gennemsnitlige forretning selvfølgelig bedre for gambleren, og det kan betyde mange kroner i forskel set over en hel sæson.
Flere engelske bookmakere er ganske kompetente på Asian Handicap-markedet, men de rigtige ekspert-udbydere på området er at finde i Caraibien eller Sydøstasien, alternativt Australien. Som et plus får man med, at Asian Handicap-specialisterne som regel har et meget bredt udvalg af amerikansk sport. Mens gennemsnits-tilbagebetalingen for de bookmakere, vi har udvalgt fra de to første kategorier, sandsynligvis vil være på 90-92 procent, så vil vores udvalgte Asian Handicap-bookie typisk have en teoretisk tilbagebetaling på 96-98 procent (det er dog værd at have med i betragtningen, at hvis man benytter sig af en ikke-EU-baseret bookmaker, så er man skattepligtig af overskuddet).

- ”Tidligt” (og til ”tidligt” burde jeg føje ”bredt”) kampudbud er ikke en nødvendighed, men det er rart, omend ikke for andet så for at kunne orientere sig på markedet. Og man kan bruge det til mere end det.
Ofte kan man hos bookmakeren med det tidlige kampudbud score sig ”anticiperede over-odds” og fra tid til anden endda fede ”anticiperede sure-wins”. Det nemlig, hvis man kan fornemme, at bookmaker-markedet de kommende dage vil flytte sig væsentligt på et specifikt væddemål. Så kan man senere på ugen, når man har noteret sig, at man har fået ret - anticiperet odds-bevægelserne på markedet korrekt - surewin-gardere sig til en mindre, men sikker gevinst, eller man kan vælge at stå på sit væddemål til nu klare over-odds (det første er det sikreste og aldrig nogen dårlig idé, men på den lange bane vil der ofte vise sig mere værdi i det sidste).
Jeg har generelt valgt ikke at kommentere på konkrete bookmakere i denne feature, og det bl.a. fordi det ofte er meget lidt, der generelt skiller dem. Jeg vil imidlertid gøre en undtagelse her med ”tidligt og bredt kampudbud”, da én spiludbyder skiller sig ud som klart førende på området, Gibraltar-baserede bwin * (så kan der være andre problemer med bwin * , som f.eks. at man hurtigt risikerer at blive ”sort-listet” og slashet i limit, men dén tid, dén sorg, for den pågældende gambler).

Opretter, når behovet viser sig

Efter at have oprettet konti hos spillebørsen Betfair * samt hos bookmakere i hver af de fire kategorier, er den nystartede, men seriøse spiller klar til at søsætte sit ”prof”-gambling”-projekt. Eller et projekt der simpelthen handler om at få overskud på spil.

Relativt hurtigt vil det vise sig, at på spillerens foretrukne områder, det være sig specielle ligaer eller specielle væddemåls-typer, der får han brug for én-to ekstra bookier for at kunne score sig fordelagtige odds på markedet. Der opretter han konti, når behovet viser sig.
Det siger sig selv, at man skal spille bets til så høje odds som muligt, og dette vil ofte være vanskeligt at opnå i starten af éns gambling-karriere, da man ikke har konti hos samtlige bookmakere. Så længe, man sikrer sig, at der stadig er værdi i væddemålet, kan en anelse mindre gøre det.

Og trust me, inden længe så vil vores nystartede, men nu ikke længere helt så grønne gambling-ven som den naturligste ting i verden ikke have konto kun hos fire-fem spiludbydere, men en 10-12 stykker ... og senere 20-30 styks. Det er alt sammen kun et spørgsmål om tid, og så vil han for alvor være klædt på til at generere sin gevinst-rate i vejret.


Se BetXperts bookie-liste hér: http://www.betxpert.com/bookmakere/

Læs Torben N. Sørensens øvrige artikler: http://www.betxpert.com/articles/main.asp?cat=spil

Og se hans spilforslag: http://www.betxpert.com/ekspert/torben/