Hvem rammes af den første træner-fyring i Superligaen i den kommende sæson? Det kunne såmænd godt blive en af de to makkere fra FC Midtjyllands gyldne epoke, dvs AGF’s Erik Rasmussen eller den nuværende ulvefører Thomas Thomasberg. Umiddelbart ser de to ud til at sidde på ligaens varmeste sæder.

Bet24 har sat odds på, hvilken træner i Superligaen, der først bliver fyret, og vi har derfor gransket de elleve kandidater (SønderjyskE mangler - her er sædet pt tomt efter Carsten Broe for nyligt sagde op):

”Thomasberg er fredet”
Man plejer at sige, at en garanti mod fyring er det sidste skridt før, en træner bliver afskediget i fodboldens verden.

I så fald må FC Midtjyllands cheftræner, Thomas Thomasberg, have brugt lidt ekstra tid på jobannoncerne i søndagsaviserne, da sportsdirektør Jens Ørgaard den 1. maj i år til B.T. sagde:

”Thomas Thomasberg er fredet som cheftræner. Vi er på alle planer i klubben yderst tilfredse med hans arbejde.”

Samme dag blev Ørgaard dog også citeret i Tipsbladet, hvor tonen var lidt en anden. Her blev der ikke udstedt nogen garantier som sådan:

”Jeg er ikke så nervøs ved kvaliteterne hos trænerne og spillerne. Det er mere en utilfredshed på den korte bane. (...) Jeg kan ikke udstede garantier om det ene og det andet, men vi har fuldstændig tiltro til spillerne og lederne.”

Udtalelserne faldt oven på et 2-4-nederlag hjemme til SønderjyskE, som samtidig var ulvenes tredje tabte kamp i træk.

Siden skiftede vinden og med 13 point i sæsonens sidste seks kampe (herunder en 4-2-sejr ude over Brøndby i sæsonafslutningen) endte det hele alligevel lykkeligt for FC Midtjylland.

Sådan da.

Mesterskab inden for to år
For fusionsklubben fra Herning/Ikast har hele tiden slået sig op på de store armbevægelser, og heller ikke på transfermarkedet har FC Midtjylland holdt sig tilbage.

Spektakulære transfers med blandt andre Danny Califf og Jonas Borring forpligter. Det samme gør klubbens egen såkaldte ”Vision 2011”, der blandt dikterer, at klubben inden da skal hente et mesterskab.

Der er med andre ord automatisk pres på cheftræner Thomas Thomasberg, men noget tyder samtidig på, at han ikke skal regne med en blankocheck til denne sommers transfervindue, da FC Midtjylland som så mange andre skal spænde det økonomiske bælte ind.

Konklusionen er altså, at selvom sidste sæson sluttede hæderligt af for Thomas Thomasberg, så har manden, der tidligere blev kaldt for ”Danmarks bedste assistenttræner”, næppe uendelig snor i tilfælde af en dårlig start på den nye sæson.

Svær start (igen) for Rasmussen
Sådan er betingelserne naturligvis for enhver træner i Superligaen, men måske Thomas Thomasbergs tidligere chef, Erik Rasmussen, også sidder lidt ekstra løst i sædet.

Rasmussen, der ikke er lige vellidt blandt alle Århus-klubbens fans, startede sin AGF-karriere på værst tænkelige vis resultatmæssigt, og først i forårets sjette spillerunde hentede han og de hvide den første sejr.

Siden fulgte en god periode, inden foråret blev lukket af sådan lidt på det jævne.

Medietrommerne nåede altså både at varsle ”fyring og frelser” omkring Erik Rasmussen i foråret og spørgsmålet er, om AGF-ledelsen tør stå imod den kritik, der med garanti vil blive rejst mod træneren, hvis Århus-klubben får en kikset start på sæsonen.

Programmet kunne i hvert tilfælde være lettere, for AGF skal på hjemmebane møde AaB og OB, mens udekampene går til FC Midtjylland og Randers FC i de første fire spillerunder.

Det er altså min teori, at Thomas Thomasberg og Erik Rasmussen er de to trænere, der sidder på de varmeste sæder i Superligaen allerede nu.

Lynges ære freder Pehrsson
Mange ville måske pege på Brøndbys Kent Nielsen og ikke mindst Magnus Pehrsson fra AaB som mere oplagte kandidater, men i begge d’herrers tilfælde tror jeg, at klubledelsen har så meget prestige på spil, at man vil strække sig langt for at undgå en fyring.

Kent Nielsen fik trods alt Brøndby tilbage på medaljepladserne, mens AaB kan dække sig ind under, at Pehrsson har overtaget et hold, der knapt kunne nå højere, og som nu skal bygges op forfra.

Samtidig har sportsdirektør Lynge Jakobsen brugt så lang tid på at finde svenskeren, at al hans prestige er sat ind på cheftræneren, som – ifølge samme Jakobsen – snarere læner sig op ad kontraktforlængelse end fyring.

Kent Nielsen oplevede mishagsytringer mod sin person i sæsonens sidste kamp, men det sidste Brøndby-ledelsen ønsker, er at ende i samme kaos som sidst med trænerafgang i utide. Især fordi den evige redningsmand, Tom Køhlert, nok næppe takker ja til endnu et vikariat.

En fyring i Brøndby kan naturligvis komme på tale, hvis det sportsligt går helt galt. Det virker dog ikke sandsynligt, at en sådan beslutning bliver taget særligt tidligt på sæsonen.

Wieghorst er penge værd
De to oprykkerklubber har begge stærke navne i spidsen. I HB Køge fremstår Auri Skarbalius som en af sidste sæsons store trænerkometer, mens Troels Bechs navn er så stort, at meget skal gå rigtigt galt i Silkeborg for, han bliver fyret.

I HB Køge er man bevidst om, at klubben formentlig kun er på fransk visit i Superligaen, og træneren har derfor nok lang snor, mens Silkeborgs ledelse formentlig anser Troels Bech for at være så stort et scoop, at det skal gå mere end almindeligt galt sportsligt før, han får udstukket en fyreseddel. Således er Bechs eneste minus i forhold til Skarbalius, at han simpelthen står i spidsen for en mere ambitiøs klub.

I både Randers FC og Esbjerg fB har trænerne John ”Faxe” Jensen og Ove Pedersen udført de missioner, de blev sat på, til punkt og prikke, mens forretningsmanden Allan K. Pedersen næppe i sine vildeste drømme kunne finde på at fyre træner Morten Wieghorst, der er et økonomisk salgbart aktiv for klubben.

FCK har bare den bedste...
Ståle Solbakken forlader måske FC København inden for en ikke alt for fjern fremtid, men det bliver i hvert tilfælde ikke på grund af en fyreseddel fra Flemming Østergaard, der med vanlig sans for underdrivelse har kaldt nordmanden for ”Skandinaviens bedste træner”.

Tilbage står så Lars Olsen, som har måttet gå så grueligt meget igennem som træner for OB, men som reddede sig en kontraktforlængelse med sidste sæsons fine resultater.

Han har samtidig fået ”ryddet op” i baglandet, hvor Michael Hemmingsen er røget til SønderjyskE, mens Viggo Jensen fortsat indtager pladsen som højre hånd og dødboldskoreograf ved hans side.

Trods svingende popularitet blandt fansene, ligger der næppe en fyreseddel med Olsens navn klar i skuffen hos Kim Brink.


Det giver følgende rangering, som naturligvis står åben for diskussion:

Sædetemperatur: Lun
Thomas Thomasberg (FC Midtjylland) – odds 10,00
FC Midtjylland hungrer efter guld og Thomas Thomasberg har allerede én gang mærket presset. En umulig start på den ny sæson kan tvinge ledelsen til handling.

Erik Rasmussen (AGF) – odds 15,00
AGF er et notorisk galehus, der før har fyret spillere og trænere med hvidt blod i årerne. Erik Rasmussen er derfor ikke fredet, og en dårlig start på sæsonen kan bringe minder om sidste forårs start frem og presse ledelsen.

OBS! Ved at fordele sit indskud rigtigt (med halvanden gange så stor indsats på Thomas Thomasberg som på Erik Rasmussen) kan man opnå et effektivt odds 6,00 på, at en af de to trænere bliver fyret først.

Sædetemperatur: Kropstemperatur
Troels Bech (Silkeborg IF) – 7,00
Livet som oprykker er altid hårdt, men Troels Bech behøver næppe at føle sig alt for usikker. Største minus er, at han ser ud til at få sin vilje på transfermarkedet, samt at Silkeborg er ambitiøse. Og det må naturligvis ikke veksles til en uhjælpelig dumboplads i tabellen.

Kent Nielsen (Brøndby IF) – 6,00
Presset fra fansene vil være stort allerede fra dag 1. Kent Nielsen har endnu ikke imponeret de mange blå/gule fans, som sætter næsen op efter guld. Ledelsen er dog formentlig cool nok til at holde (længe) på Kent Nielsen, men en ubekendt faktor er dog storsponsor Jesper Nielsen.

Sædetemperatur: Kølig
Magnus Pehrsson (AaB) – 6,50
Egentlig burde han sidde på vippen til en fyring allerede, men sportsdirektør Lynge Jakobsen har sat hele sit mandat ind på den unge svensker, og mere fredet kan man næsten ikke blive i det nordjyske. Det skal gå helt galt, før Pehrsson bliver bedt om at hoppe på færgen hjem.

Auri Skarbalius (HB Køge) – 6,50
HB Køge ved godt, at dette bliver en umulig opgave, så hvert et point vil formentlig blive fejret som en triumf. Den slags giver god kår for træneren, der nærmest ikke kan skuffe sportsligt.

Morten Wieghorst (FC Nordsjælland) – 9,00
Udviklingen synes at være stagneret en smule i Farum, men det betyder formentlig ikke, at Morten Wieghorst er på vej ud af døren. Dels er ”Wiggo” penge værd som populært emne i andre klubber, dels har klubben netop ændret hele sit taktiske koncept fra U/14 og op til 4-3-3 med stor indblanding fra netop Wieghorst, der dermed har været med til at ”tegne butikken”.

John ”Faxe” Jensen (Randers FC) – 13,00
Der bliver oprustet på transfermarkedet og spillerne udtrykker stor tilfredshed med John ”Faxe” Jensens indsats hidtil. Direktør Jacob Nielsen håndplukkede Faxe til jobbet, så meget skal gå galt, hvis den tidligere europamester skal fyres.

Lars Olsen (OB) – 18,00
OB-træneren har ikke som mission at charmere sine omgivelser med kække kommentarer på tv, men i sidste sæson viste han, at han kan sit håndværk. OB har ikke været så tæt på guldet længe, og det ville være omsonst at fyre Lars Olsen så kort tid efter både successæson og kontraktforlængelse.

Sædetemperatur: Iskold
Ståle Solbakken (FC København) – 25,00
”Ståle Solbakken er Skandinaviens bedste træner. Og han sidder lige så sikkert i sædet som jeg.” – citat: Flemming Østergaard til B.T. den 12. maj 2008, og så er alle andre ord overflødige.

Ove Pedersen (Esbjerg fB) – 30,00
Den rutinerede Ove Pedersen har flere kasketter på hovedet i Esbjerg, hvor han næsten egenrådigt tegner butikken rent sportsligt. En fyring forekommer utænkelig.