En musiker der får Nobelprisen i litteratur? Umiddelbart ikke særlig sandsynligt – med mindre det da lige er ikonet Bob Dylan, der er tale om.

Favoritten er den amerikanske forfatterinde Joyce Carol Oates, der gentagende gange har været nomineret til de mest prestigefyldte litterære priser. Også den israelske forfatter og journalist Amos Oz er højt på listen. Ikke mindst fordi eksperter mener, at det kun er et spørgsmål om tid, inden Nobelkomitéen giver ham prisen for hans forfatterskab og engagement omkring Israel-Palæstina-konflikten.

Blandt årets outsidere finder man imidlertid også en usædvanlig, men bestemt ikke ukendt kandidat. Robert Allen Zimmerman, alias Bob Dylan. Det er professor Anna-Marie Mai fra Syddansk Universitet, der har indstillet Dylan til prisen, bl.a. med begrundelsen om at: ”Digtning er den kunst, der gøres af ord. Og Bob Dylan er ordkunstens mester. Hans sangtekster er digte, man kan opleve både med og uden musikalsk fremførelse.”

”Hvis Nobel-komitéen vælger at bryde med normerne og give litteraturprisen til en rock-poet, er det nærmest kun Dylan, der kan komme på tale,” mener pressechef Per Marxen fra Unibet*. ”Hans betydning som sin generations stemme er uomtvistelig og da Nobel-komitéen tidligere har vist, at de ikke er bange for at tænke utraditionelt, ser vi Dylan som en af outsiderne til årets Litteraturpris.”

Hvem får Nobelprisen i litteratur? (udvalgte odds)
Joyce Carol Oates 5,00
Amos Oz 7,50
Assia Djebar 8,00
Luis Goytisol 9,00
Philip Roth 10,00
Bob Dylan 10,00
Claudio Magris 12,00
Haruki Murakam 12,00
Antoni Tabucchi 14,00
Thomas Pynchon 15,00
Arnošt Lustig 18,00
Cees Nooteboom 20,00
Tomas Tranströmer 22,00
Mario Vargas Llosa 25,00
Herta Müller 50,00
Michael Ondaatje 75,00


Se den komplette liste over Nobel-kandidater hos Unibet*.