The International er verdens største eSports-event, hvor 18 deltager om en præmiepulje på langt over 100 millioner kroner i computerspillet Dota. Læs Dota-ekspert Kevin Toftegaards optakt til The International 2018 med en analyse af alle hold. 

Hvert år i august siden 2011 samles de bedste hold fra hele verden, for at kæmpe i verdens største eSports-event om endnu en rekordstor præmiepulje, der meget vel kunne nå over 30 millioner dollars i år. Det er rigtig mange penge, men det er ikke pengene, som er i fokus. Der findes ikke noget officielt verdensmesterskab i Dota, som man eksempelvis kender det fra fodbold, men The International er det, som kommer nærmest. De 18 hold kæmper om at kunne kalde sig verdens bedste hold.

Uanset hvad så er en ting sikkert. Hvis man er vild med eSport og computerspil, bør man helt klart følge med fra den 15. august, hvor det bedste Dota vil blive vist i den 10 dage lange turnering.

Turneringsformat

Sidste år blev turneringen udvidet fra 16 til 18 hold, samtidig med at regionen Sydamerika fik en fast plads. De 18 hold bliver delt ind i to grupper, hvor der er ni hold i hver. Alle hold i samme gruppe vil spille mod hinanden i en bedst af to, hvor top 4 i hver gruppe starter i "Upper Bracket", mens 5. til 8. pladsen starter i "Lower Bracket", mens sidstepladsen er elimineret.

Naturligvis ønsker man ikke at starte i lower bracket,. Det betyder, at man kun har et liv (taber du, er du elimineret), modsat upper bracket hvor man har to liv (det betyder, at hvis du taber i upper bracket, så ryger du ned i lower bracket). Første runde i lower bracket spilles bedst af én, mens alle andre kampe er bedst af tre, med undtagelse af finalen som er bedst af fem.

The International 2018 odds

Odds på vinderen af The International 2018

Bedste odds Bookmaker
Virtus Pro 4,50
PSG.LGD 4,50                        
Team Liguid 5,00
Evil Geniuses 15,00
Vici Gaming 17,00
Team Secret 17,00
OG 26,00
Newbee 26,00
Mineski 20,00
Fnativ 25,00
Team Serenity 41,00
VGJ.Storm 35,00
Optic 35,00
Winstrike 35,00
TnC Predator 45,00
VGJ.Thunder 55,00
paiN Gaming 100,00
Invictus Gaming 101,00

Odds er senest opdateret torsdag aften den 9. august.

Grupperne

Gruppe A

  • Invictus Gaming
  • PSG.LGD
  • Evil Geniuses
  • Team Liquid
  • Fnatic
  • Mineski
  • OG
  • VGJ.Thunder
  • Winstrike

Gruppe B

  • paiN Gaming
  • Vici Gaming
  • Newbee
  • Team Secret
  • Virtus Pro
  • TNC Pro Team
  • OpTic Gaming
  • Team Serenity
  • VGJ.Storm

Holdene

I det følgende vil jeg knytte en lille kommentar til hvert enkelt hold, hvor jeg nævner deres styrker og svagheder. Hvor det er relevant, vil der også være eventuelle spiltanker og spilforslag.  Som en lille disclaimer er det ikke givet, at jeg kender alle hold voldsomt godt. Jeg har naturligvis lavet research på alle hold, men kom gerne med inputs til analysen af de forskellige hold og eventuelle værdispil. 

Virtus Pro 

Virtus Pro har med afstand været det bedste hold igennem hele sæsonen. De kvalificerede sig til The International ved at komme i top 4 i syv ud af de otte majors, som de har deltaget i. De har iøvrigt  vundet fire af dem.

Resultaterne taler for sig selv, men for at skære det ud i pap, så har Virtus Pro været konsistent gennem hele sæsonen. Der har været meget få udsving i deres niveau, faktisk har det været et af de få hold, som ikke er faldet igennem på et eller andet tidspunkt. Det er hårdt arbejde, og man kan frygte, at spillerne bliver lidt udkørt. Deres kaptajn har tidligere holdt en pause ved juletid.

Der er ingen tvivl om, at Virtus Pro er det bedste hold i verden. Det betyder også, at når andre hold skal forberede sig til The International, så er Virtus Pro helt klart et hold, som de vil kigge på og studere. Det betyder, at deres tidligere kampe vil blive nærstuderet, analyseret og vurderet ned til mindste detalje. En kinesisk træner har endda udgivet en guide til at slå Virtus Pro. Tidligere har man set hold, der ikke har formået at forny sig og derfor faldet helt igennem, når turneringen gik i gang. Det er klart en ulempe for Virtus Pro, men på den anden side, så synes jeg, at man har set dem forny sig gennem sæsonen.

Et af de største argumenter for Virtus Pro er deres tilgang til draften. Det minder på mange måder om Wings for to år siden, hvor de vælger de helte, der passer til strategien frem for helte, de er eksperter i. Vi har også set, at de har ladet modstandere få de bedste helte i vigtige kamp, simpelthen bare fordi de vil lære at spille imod dem.

Virtus Pro er meget fleksible. De kan nærmest spille alle tænkelige spillestile. De har klart en favorit i form af aggressiv Dota, hvor de vinder lanes og udnytter dette forspring. Men vi har også set dem spille passivt Dota.

Man skal ikke undervurdere det psykologiske spil, og historisk har russiske hold haft store problemer præcist her. De har været stærke op til The International, og når turneringen kommer, så falder de helt igennem.

Spillerne: Ramzes666, No[o]ne, 9pashe, RodjER og Solo

Liquid

Sidste års vinder af The International, Team Liquid, er tilbage, og de er vel nok det første hold, som ikke er faldet i niveau efter deres flotte sejr. Nu er de som sagt tilbage, og de er den bedste kandidat til at være det første hold eller person, der vinder The International to gange.

Team Liquid vandt den sidste store turnering inden The International, hvor de i finalen var oppe imod mægtige Virtus Pro. Det er en rigtig god indikator for, hvem der kommer til turneringen i bedst form.

Team Liquid er stærk3 i draften - specielt med Miracle på holdet. Ved sidste International spillede han 21 forskellige helte, og det virker som om, der ikke er en helt, som han ikke kan spille på højt niveau. Det giver rigtig meget rum til resten af holdet.

Liquid har et rigtig stærkt hold, og spillerne har spillet sammen hele sæsonen. Det gør man kun, når kemien mellem spillerne er god.

Virtus Pro og Liquid er mere eller mindre lige store oddsfavoritter. Jeg har tidligere været inde på det, men Liquid har en mental styrke og en erfaring fra The International, som Virtus Pro ikke har.

Ligesom med Virtus Pro så studerer og analyserer de andre hold også Liquid.

Spillerne: Matumbaman, Miracle-, MinD_ContRoL, gh, KuroKy

PSG.LGD 

Når man taler om The International, så kan man ikke undgå at nævne LGD. Organisationen har, med undtagelse af den første udgave af The International, deltaget alle år. Det er sjældent, at LGD ikke kommer langt i turneringen.

LGD startede denne sæson rigtig dårligt, og da året skiftede fra 2017 til 2018, måtte der ske noget drastisk. Et helt nyt hold blev sammensat, hvilket betød, at tre nye spillere kom til holdet sammen med Ame og Maybe. Det var cirka på samme tidspunkt, at LGD startede et samarbejde med den franske storklub Paris Saint-Germain.

Jeg skal være ærlig og sige, at jeg aldrig helt har forstået hypen omkring LGD. Jeg synes personligt ikke, at Maybe er så stærk, som han engang var. Det er sjældent, han vinder sin lane. Fx ved Super Major vandt han kun sin lane i tre ud af 10 kampe. Den står jeg måske lidt alene med, specielt da LGD lige har fornyet hans kontrakt med to år.

Resultatet ved Epicenter var imponerende, det var et stærkt felt og en rigtig flot sejr. Men ved MLD var konkurrencen begrænset. En trejdeplads ved Super Major taler selvfølgelig sit eget sprog, men turneringen kunne have været meget anderledes, hvis Virtus Pro ikke havde givet LGD en af deres bedste helte i begge kampe.

Spillerne: Ame, Somnus, Chalice, fy, XNova

Team Secret

Team Secret er sammen med Newbee det hold, som har deltaget i flest DPC turneringer. Secret har klaret sig fint i nogle af dem, men alt i alt har det ikke været nogen køn vej til The International. De har haft deres nedture undervejs, men nu er de her. Det er værd at nævne, at Secret ikke har behøvet at kvalificere sig til nogle Majors eller Minors i hele 2018, da de blev inviteret direkte til 10 events. Man kunne godt overveje, om det havde set anderledes ud, hvis dette ikke var tilfældet. Alt andet lige så ville det ha været svære for Secret.

Resultatet af disse 10 events er en førsteplads i en Minor og en top 4-placering. Dette er ikke ligefrem imponerende.

Team Secret er vores største håb om at få en dansker som vinder af The International. Danskeren Ace spiller nemlig position 1 for Secret.

Puppey er en god kaptajn, men han er også kendt for at være en smule stædig og ikke rigtig udvikle sin draft, som turneringen skrider frem. Hvis man kigger på Secrets præsentationer ved tidligere Internationals (hvor Puppey har været kaptajn. Bemærk ingen af de andre nuværende var på disse hold), så er deres bedste placering en 7.-8. plads i 2015, og ellers har det været 13-16 og 9-12 i henholdsvis 2016 og 2017.

En ting, som taler for Secret, er, at deres form har været opadgående. De havde en lang periode, hvor de spillede dårligt, men de har formået at vende det og rent faktisk forbedre deres spil.

Jeg synes, Secret virker meget fleksibel, og man ser gerne Ace og MidOne skifte position for at få den bedste matchup.

Spillerne: Ace, MidOne, Fata, Yapz0r, Puppey

Mineski

Denne udgave af Mineski blev dannet for knap et år siden, og det har været en kombination af op- og nedture. Holdet startede rigtig godt med en andenplads i den første DPC turnering nogensinde og efterfølgende en førsteplads i PGL Open, men herefter begyndte det at gå ned af bakke. Der skulle gå næsten seks måneder, før de vandt endnu en turnering, DAC. Dette var en stor sejr for Mineski, og det var også grunden til, at de kvalificerede sig til The International.

DAC er nærmest også den eneste turnering, hvor Mineski har klaret sig godt, og personligt har jeg ikke den store tro på dem.

Generelt så har hold fra SEA en tendens til at falde helt igennem imod hold fra andre regioner. Hvis man "glemmer" DAC, så synes jeg, Mineski mangler at bevise sit værd imod de bedste hold.

Holdet har en stærk træner, "71", men mangler måske, en der kan lede og drafte holdet. Holdets fleksibilitet taler for Mineski, og de kan pludselig hive en Meepo op af hatten.

Spillestilen, der er den dominerende for tiden, har fokus på stærke lanes og at vinde disse lanes. Det er helt klart en fordel for Mineski, idet specielt Iceiceice er en rigtig stærk laner.

Man kan argumentere for, at Mineski går lidt under radaren og derfor - måske - kommer ind til The International med en lille fordel i forhold til store favoritter.

Spillerne: Mushi, Moon, iceiceice, Jabz, ninjaboogie

Vici Gaming

Vici Gaming har ikke nogen nævneværdige resultater. Men de formåede at kvalificere sig med en masse andenpladser. Det kunne godt tyde på, at holdet mangler lidt i forhold til de bedste hold.

Jeg synes, at Vici Gaming har et rigtig stærkt hold. Personligt så tror jeg, at man skal kigge imod Vici Gaming som det bedste hold fra Kina.

Vici Gaming har et rigtig stærkt hold og har en god kombination af nyt ungt talent og erfaren leder.

Paparazi er specielt værd at nævne. Han er yderst talentfuld og mekanisk stærk. Han vandt en solo-mid turnering, selvom han normalt spiller safelane.

Spillerne: Paparazi, Ori, Eleven, LaNm, Fenrir

Newbee

Newbee kom sidste år på en andenplads efter at blive slået i finalen af Team Liquid. De startede den nye sæson stærkt, hvor de red på bølgen fra The International 2017. Men så gik luften lidt af ballonen.

Newbee har sammen med Team Secret deltaget i flest DPC turneringer, og derfor har de haft flest muligheder for at vinde point. Alligevel var det på et hængende hår, at de kom med.

Historisk har Newbee altid klaret sig godt ved The International, og generelt klarer de sig godt i disse store turneringer. Jeg har tidligere kaldt dem et godt turneringshold, og det skyldes, at de kun blive bedre, jo længere turneringen skrider frem. Holdet er gode til at tilpasse sig de andre holds spillestil og "stjæle" de taktikker, der er gode.

Baseret på det spil jeg indtil nu har set fra Newbee, så har jeg svært ved at se dem komme langt i The International 2018. De har dog haft en rigtig lang pause, og det kan gøre underværker.

Newbee er et af de bedste hold til at spille Dota, når de er meget bagud. Det ses på deres tålmodige spil, hvor de kan blive inde i deres base i flere minutter for at vente på det helt rigtige tidspunkt.

Newbee har et stærkt hold omkring sig, og specielt deres træner SanSheng er uvurderlig for Newbee. Hvis man er i tvivl om hans styrker, så kan man bare læse hans warding guide på, hvordan man slår verdens bedste hold, Virtus Pro.

Spillerne: Moogy, Sccc, kpii, Kaka, Faith

VGJ.Thunder 

Jeg tror ikke, at jeg træder nogle over tæerne, når jeg siger, at de klart er det dårligste hold, som er direkte kvalificeret til The International. De klarede sig godt i nogle få turneringer, hvorefter deres niveau faldt voldsomt.

VGJ.Thunder kvalificerede sig kun til The International, fordi Team Optic ikke har haft ligeså lang tid til at indsamle DPC point, og Optic var uheldig at løbe ind i Virtus Pro flere gange.

Det taler for VGJ.Thunder, at de har en del veteraner tilknyttet holdet både i form af r0tk som træner og Sylar og ddc som aktive spillere. Det giver rigtig meget, at nogle ældre og erfarne spillere kan guide holdet igennem en så lang turnering som The International er.

En af VGJ.Thunders største problemer er deres drafts og deres relative begrænset heropool. Selv med en veteran som r0tk er det meget svingende, og meget skal ske, hvis de skal komme langt i turneringen.

Spillerne: Sylar, Freeze, Yang, Fade, ddc

OG 

OG, i deres nuværende form, blev sammensat to uger før kvalifikationen til The International. De spillede overraskende godt. Naturligvis var det imod dårligere modstandere end dem de møder nu.

Danskeren Notail er tilbage til support-rollen efter at have spillet carry i flere år. Han var knaldgod som support, men det er lang tid siden, og hans absolutte bedste helt er slet ikke i nærheden af det gamle niveau.

Deres tidligere træner spiller stadig for holdet, nu som offlane. Han har egentlig klaret det ret godt som professionel Dota-spiller igen, men han har stadig været væk i rigtig lang tid. Jeg synes tit, at han får problemer imod de rigtig gode hold.

OG mistede deres kaptajn til Evil Geniuses, og han stod både for draft og taktik. Han er savnet på holdet.

De har fået en uprøvet spiller som position 2. Dette er hans første store turnering. Det kan meget nemt blive overvældende, og det vil uden tvivl giver nerver.

Jeg tror, vi kommer til at se OG få store problemer imod de bedste hold, mens de kan virke dominerende imod holdene fra anden hylde.

Spillerne: ana, Topson, 7ckngMad, JerAx, N0tail

Win Strike

Holdet var tidligere kendt som FlytoMoon. Jeg synes, de har et rigtig godt hold,  som består af en kombination af gamle erfarne spillere og nye spillere, der har et rigtig højt niveau.

Igennem hele CIS kvalifikationen tabte de kun tre kampe. Nu kommer de til The International, og selvom modstanden er meget større, så har de tidligere slået de bedste af bedste hold. Det store spørgsmål for mig er, om de kan stå for presset.

Personligt mener jeg, at Win Strike har niveauet til at lave upsets imod de store hold. Jeg tror de får svært ved at vinde turneringen, men de har en spillestil og en fandenivoldskhed, der kan fange modstanderen på det forkerte ben.

Win Strike har en spillestil, som passer rigtig godt til denne patch. De spiller lynhurtigt, prøver at køre modspilleren over tidligt i kampen, og de har fokus på stærke lanes. Problemet er, at de ofte kan gå all in på denne strategi, og hvad der kan vinde dem kampen på 25 minutter, kan også gøre de taber stort på samme tid.

Spillerne: Silent, Iceberg, Nongrata, Nofear, Alwayswannafly

Overvej at spille live mod Win Strike

Win Strike er et klassisk russisk hold. Deres strategi og spillestil gør, at de kan smide ellers sikre kampe. Hvis forholdene ellers er til det, så bør man overveje at gå imod Win Strike, når de fører, hvis man spiller live på dem.

Team Serenity 

Ud af det blå kom dette hold og kvalificerede sig til The International i den kinesiske region. Holdet blev dannet for 11 måneder siden, så de er stadig et nyt hold.

Team Serenity spiller rigtig hurtigt Dota.

Team Serenity er ikke et hold, som jeg har det store kendskab til. De har helt sikkert potentiale, men spørgsmålet er, hvor meget det kan blive til?

Spillerne: Zhizhizhi, Zyd, XinQ, Pyw, XCJ

Invictus Gaming

Invictus Gaming er lidt af en sjov størrelse. De havde et rigtig godt løb op til sidste års International, så skete der radikale ændringer på holdet, og de har siden kæmpet om at komme tilbage på toppen.

Invictus Gaming har to spillere fra det gamle CDEC , som kom hele vejen til finalen i 2015. Holdet er sammensat af nogle rigtig stærke spillere, der alle sammen på et tidspunkt har haft niveauet til toppen. 

Agressif blev engang spået til en af de bedste position 1 i Kina på grund af hans spil til The International 2015, men det er aldrig lykkes ham at komme tilbage på det niveau siden. Han er talentfuld, og hvis han rammer dagen, kan det gøre underværker for Invictus Gaming.

En af de store ting for Invictus Gaming er deres kaptain "Q". Han var hjernen bag CDEC 2015, og han var også hjernen bag Invicuts Gamings gode spil sidste sæson.

Spillerne: Agressif, Xxs, Srf, BoBoKa, Q

Fnatic

Fnatic er en sjov størrelse. De nævnes som en darkhorse flere steder. Holdet befinder sig lige uden for toppen. Personligt har jeg svært ved at se dem gå specielt langt. Fnatic har gang på gang vist, at de har haft store problemer imod de bedste hold.

Mit bedste argument for Fnatic er også mit største argument imod. Eternalenvy… Eternalenvy er og bliver bare eternalenvy, og der vil komme underlige beslutninger i løbet af kampen. Nogle vil vinde dem kampen, mens andre gør, at de taber kampen.

Jeg har min tvivl på, om Fnatic kan klare presset. De slår mig ikke som et hold, der håndterer pres særlig godt, selvom det er blevet bedre, efter at Universe er kommet til holdet.

Tendensen i denne patch er fokus på stærke lanes, og der kan jeg have mine tvivl omkring Fnatic. I langt størstedelen af kampene er Fnatic kommet ud med en tabt safelane. Det er meget anderledes end mange andre tophold, hvor deres safelane som udgangspunkt kommer ud som vinder.

Spillerne: Eternalenvy, Abed, Universe, Dj, pieliedie

TnC Predator 

Det var meget tæt på, at TnC slet ikke kom med til The International. I sidste og afgørende kamp mod deres søsterhold TnC Tigers var de bagud med 25.000 guld, men alt flaskede sig for TnC, og de endte med at vinde kampen.

TnC har et hold, som er sammensat af nogle stærke spillere fra SEA-regionen, men de mangler at vise deres værd mod hold fra andre regioner. De har deltaget i nogle internationale turneringer, men det har ikke været noget imponerende.

Det er næsten ved at være kendetegnet ved hold fra SEA-regionen, at de er meget svingende i niveau. TnC har svært ved at holde et højt niveau over længere tid, og det kan specielt blive et problem i så stor en turnering.

Spillerne: Raven, Tims, Kuku, Armel, SamH.

VGJ.Storm

VGJ.Storm er et søsterhold til kinesiske Vici Gaming. Denne udgave af holdet blev dannet i starten af 2018, men startede ud med begrænset succes. Der skulle ske endnu en ændring ved holdet, før det tog fat. Ud gik Timado, og ind kom Resolution. Efter denne udskiftning begyndte resultaterne at vælte ind.

VGJ.Storm har stor fleksibilitet på deres hold, og vi har flere gange set, at deres kernespillere har byttet rundt på kryds og tværs. Det giver VGJ.Storm en stor fordel i deres drafts, og kan fange modspilleren på det forkerte ben.

Som helhed har holdet ikke stor erfaring med The International, men Resolution har tidligere været i finalen. 

Spillerne: Resolution, Yawar, Sneyking, MMS, SVG

Evil Geniuses 

Jeg har gennemgået Evil Geniuses i det spilforslag, som kan læses her. Siden jeg oprettede det spilforslag, har Evil Geniuses deltaget i The Summit, hvor de viste rigtig flot spil og faktisk vandt turneringen.

I løbet af optakten har jeg nævnt vigtigheden af stærke lanes, og det har Evil Geniuses. Både Arteezy og Sumail er kendt for at være dominerende i deres lanes.

Spillerne: Arteezy, Sumail, S4, Fly, Cr1t

OpTic Gaming

Optic Gaming er et af de tre hold fra Nordamerika, som er kvalificeret til The International 2018. Holdet klarede lige præcis ikke cuttet til at blive direkte inviteret. Det kan forklares med, at Optic endte med at spille i kun én ikke-major turnering, som de i øvrigt vandt. Deres placeringer i disse major-turneringer var dog ikke ligefrem imponerende.

Modstanderne, som Optic blev slået ud af, var Virtus Pro tre gange og Liquid og TnC en gang hver. Det belyser historien en smule, idet der er meget få hold, som kan slå Virtus Pro og Liquid. Når det så er sagt, så skal disse hold slås, hvis Optic Gaming ønsker at vinde The International.

Optic spillede ikke specielt godt under The Summit. Resultaterne derfra skal tages med et gran salt, idet deres bootcamp og træning sandsynligvis først lige var gået i gang.

Jeg har tidligere kaldt ppd for en af de bedste kaptajner i verden. Der er kommet hård konkurrence på den plads nu, men jeg synes stadig, at han er blandt toppen. Generelt så har Optic et rigtig stærkt hold, hvor zai skal fremhæves.

Spillerne: Pajkatt, CCnC, 33, zai, ppd

PaiN Gaming 

PaiN Gaming er et af de mindst erfarne hold ved dette International, de bliver med rette vurderet som store underdogs. Det er dog værd at nævne, at PaiN Gaming tidligere har slået hold som Fnatic, Mineski, og Liquid.

W33 er forholdsvis ny på holdet, og efter hans ankomst steg niveauet hos paiN Gaming meget. Men det har også medført sprogbarriere spillerne imellem. De fire andre spillere snakker ikke for godt engelsk, og så vidt jeg ved, forstår w33 ikke spansk.

paiN Gaming havde ikke nogen imponerende præsentation ved The Summit, men på daværende tidspunkt havde de lige fået en ny træner i form af danske Misery. Man kan godt forvente et dyk i niveau, efter nye idéer og helte bliver implementeret på holdet. I det lange løb skulle det gerne forbedre niveauet. Det er en af grundene til, at paiN ikke klarede det så godt.

Holdet mangler erfaring, og jeg tror, at de kan få det svært foran et stort publikum. 

Spillerne: Hfn, w33, Tavo, Kingrd, Duster