Nadal vandt sit 12. French Open på majestætisk vis, og nu haster vi videre fra en flot grussæson til nogle forhåbentligt lige så spændende kommende fem uger på græs. I første omgang skal der spilles i Stuttgart og Hertogenbosch - to små ATP-turneringer, hvor hverken Nadal, Federer eller Djokovic stiller til start, men det er stadig to nogenlunde stærke deltagerfelter, der præsenteres denne uge.

Stuttgart, Tyskland

Rang: ATP 250
Underlag: Græs
Forsvarende mester: Roger Federer

Den øverste halvdel af lodtrækningen
Alexander Zverev er førsteseedet, og det overrasker mig egentlig, at han overhovedet stiller til start her. Han har spillet en masse tennis de sidste tre uger, hvor han både vandt på grus i Lyon og nåede kvarten i en for ham hård French Open. Han burde efter min mening vente med at spille græs til næste uge i Halle og så give den fuld skrue dér, men den tyske hjemmebane og det faktum, at græs ikke er så hårdt at spille på som grus, gør nok, at han alligevel har valgt at køre fuldt skema alligevel.

Jeg synes, han har en ret hård vej gennem denne halvdel af lodtrækningen for at nå finalen. Han skal op mod enten Brown, som er kommet igennem kvalifikationen og er et ret farligt kort på græs, eller Millman, som han netop har været i fem sæt med i French Open. Herefter kan Felix Auger-Aliassime vente, og i semifinalen er Basilashvili seedet til at vente, men det er nok mere sandsynligt, at enten Tsonga eller Raonic står på den anden side af nettet af dér.  

Raonic var i finalen her sidste år, og de fleste er nok bekendte med det tunge arsenal, han besidder. Det kræver ingen ørn at analysere sig frem til, at canadieren derfor er et ubehageligt bekendtskab for de fleste på disse hurtige græsbaner. Han har dog ikke været i kamp siden marts, og selv om vi ikke aner, hvorvidt han har kunnet træne 100% igennem den seneste måneds tid, så vil det undre mig, hvis han bare kommer blæsende med sit højeste niveau allerede her i Stuttgart. Han plejer ligesom stort set alle andre i øvrigt at skulle bruge lidt tid, før han finder sit spil. 

Jeg har nok mere fidus til Tsonga, som i skrivende stund netop har besejret Mischa Zverev i to komfortable sæt. Tsonga er ikke i superform, men han har dog konkurreret hele grussæsonen, og selv om en sejr over Mischa Zverev ikke siger en dyt efterhånden, så har han alligevel haft noget tid på græsbanerne og spillet om nogle tællende point. Zverev er under normale omstændigheder i øvrigt en fortræffelig græsspiller, og selv om han virker til at være mentalt stået helt af, så er det stadig ganske imponerende af Tsonga at bryde hans serv efter forgodtbefindende. 

Den nederste halvdel af lodtrækningen
De to russiske stortalenter, Khachanov og Medvedev, er seedede til at møde hinanden i semifinalen i den nederste halvdel. Mens Khachanov fik lidt opblomstring i Paris og nåede kvartfinalen, så faldt Medvedev helt igennem allerede i første runde mod Herbert. Medvedev startede grussæsonen fantastisk ud med en semifinale i Monte Carlo og en finale i Barcelona, men i maj måned vandt han ikke en eneste kamp. 

Jeg synes, der er ret mange interessante spillere i den nederste del af lodtrækningen. Kyrgios, Berettini, Monfils, Pouille, Lopez og Shapovalov er umiddelbart spillere, som trives fint på græs og som alle har gode muligheder for at gå hele vejen her. Pouille vandt her i 2017 og nåede semifinalen sidste år, men han har bortset fra en challengertitel og en noget overraskende semifinale ved Australian Open intet præsteret i hele 2019. Monfils skal formentlig stadig slikke sine sår fra et klart nederlag til Thiem i Paris. Monfils var mentalt underlegen i den kamp, og han må efterhånden mærke de mange GS-nederlag hårdt på selvtilliden. Derudover skal det som en sidebemærkning noteres, at han tilsyneladende ikke længere er sammen med Svitolina, og uden at kloge mig særligt på den slags, så kan det naturligvis sætte sig en smule på lysten til at præstere. En Monfils uden energi er intet værd.

Kyrgios vælter fortsat frem i medierne med den ene idiotiske udtalelse efter den anden, og sidst jeg så ham i kamp virkede han til at gå mere op i tweeners og underhåndserver end at vinde. "Det hele er jo bare underholdning", siger han, men han glemmer vist, at folk altid primært har været mere interesserede i at se ægte vindere kæmpe til sidste blodsdråbe end sjove klovnerier. Colosseum overgår for de flestes vedkommende Cirkus Arena, og derfor er Kyrgios heller ikke andet end en pauseklovn i sammenligningen med de sande gladiatorer som Nadal og Federer. Ærgerligt, når talentet er så stort, som det er.

Apropos cirkus, så har den gamle cirkushest - eller nok rettere cirkushingst - Feliciano Lopez kvalificeret sig til hovedturneringen her. Lopez er en formidabel græsspiller, og selv om lodtrækningen er hård med Pouille i første runde, så kan han sagtens skabe ravage hele vejen igennem dette felt. Kommer han igennem Pouille, skal man ikke afskrive, at det er ham, der ender med at komme igennem denne halvdel.

Hertogenbosch, Holland

Rang: ATP 250
Underlag: Græs
Forsvarende mester: Richard Gasquet

Den øverste halvdel af lodtrækningen
Forsvarende mester, Gasquet, har været så uheldig med lodtrækningen, at han allerede i kvartfinalen kan løbe ind i Tsitsipas, som er turneringens klart største stjerne. Grækeren kan dog stadig være mærket af det ret smertefulde nederlag mod Wawrinka i French Open i en kamp, som af mange betegnes som årets bedste i French Open. Tsitsipas spillede en fremragende kamp, men igennem hele French Open var der en smule træthed at spore, synes jeg, og jeg er ikke sikker på, det vil være det smarteste af ham at køre hårdt på op til Wimbledon, hvis han som forventet har et håb om at toppræstere i London.

Sandsynligheden, for at enten Tsitsipas eller Gasquet ender i semifinalen, er ganske stor efter min mening, og her har jeg lidt svært ved at give et kvalificeret bud på en modstander. De Minaur er seedet 3, men han har intet ramt meget længe, og selv om græs bør ligge bedre til ham end grus, så har han spillet så lidt og fået så få sejre under bæltet de sidste mange måneder, at jeg tvivler på, han har selvtilliden eller kampformen til at gå langt her. Tiafoe er seedet 6, men han imponerer mig heller ikke ligefrem pt., og det efterlader os med spillere som Seppi og Thompson, som i mine øjne har lige så fine muligheder for at nå semifinalen som f.eks. Tiafoe og De Minaur.

Den nederste halvdel af lodtrækningen
Coric og Verdasco står til at møde hinanden i denne semifinale, og selv om Verdasco er en vældig kompetent græsspiller, så er han ikke favorit til at komme igennem sin fjerdedel. Goffin, der tog sæt fra Nadal ved French Open, er nemlig placeret her, og det lader til, belgieren er ved at finde formen igen. Goffin har mange brugbare evner på underlaget og var da også i finalen i Hertogenbosch for fire år siden. Verdasco var i kvarten ved Wimbledon i 2013, men de seneste sæsoner har han ikke haft den store succes på græsset, og jeg ser ham ikke som en spiller, der kommer til at ramme topniveau denne uge.  Mannarino og Herbert er to andre spillere, som gør det fint på det hurtige underlag med hver deres våben, og det kan tænkes, at én af dem stjæler semifinalebilletten fra Goffin og Verdasco.

Coric skuffede fælt med et nederlag til Struff ved French Open. Kroaten kunne serve en lang femsætter hjem, men han gik død og endte med at tabe med mindst mulige margin til tyskeren, som ellers selv har for vane at have lidt problemer med at tage de afgørende stik hjem. Om Coric, som vandt Halle sidste år og ved den lejlighed slog Federer i finalen, er kommet ovenpå igen, vides af gode grunde ikke, men når man kan slå Federer i en finale på græs, så har man om ikke andet et skyhøjt topniveau på underlaget. Coric har dog samtidigt et titelforsvar i Halle i næste uge at tænke på, så det kunne godt indregnes, at han i denne uge "bare" prøver at finde lidt form og vænne sig til underlaget.

Garin, Fritz, Humbert og Haase er de fire øvrige kandidater til en semifinaleplads, og her har jeg nok mest fidus til Garin, som dog ikke er nogen naturlig græsspiller, men som alligevel har nogle ganske brugbare evner på underlaget. Chileneren har vundet to ATP-titler i år, og han er fine 7-2 på græsset, hvilket dog dækker over seks kvalsejre til Wimbledon og to førsterundenederlag i samme turnering. Fritz' serv er altid en faktor, der skal medtages på hurtige underlag, men jeg synes ikke, han hverken server eller returnerer helt godt nok til, at det kan bringe ham hele vejen i græsturneringerne på højeste niveau. Meget afhænger af, hvorvidt Coric kommer ind til Hertogenbosch med masser af motivation og niveau. Gør kroaten dét, så tror jeg ikke, Fritz kan sætte en kæp i hjulet for ham her.