Vi har været godt forvænte med grustennis i verdensklasse den seneste tid, men i denne uge skruer vi en anelse ned for blusset, når der i denne mellemuge inden French Open spilles to 250'ere i Geneve og Lyon. Der er gode spillere med i begge turneringer, hvor både Zverev og Wawrinka f.eks. stiller til start i Geneve, men de helt store gruskonger har fået pudset formen af de seneste uger og gør sig i stedet klar til ét af årets højdepunkter; French Open, som starter på søndag.

Geneve, Schweiz

Rang: ATP 250
Underlag: Grus
Forsvarende mester: Marton Fucsovics

Alexander Zverev har haft en temmelig skuffende sæson i 2019, og efter endnu et hurtigt exit i Rom åbnede han en smule op for, at han mentalt ikke er helt, hvor han skal være ift. sin tennis pt. Det kan ikke overraske nogen, der har set ham spille, og selv om jeg godt kan følge logikken i, at han i denne uge prøver at få nogle succesoplevelser med i rygsækken inden French Open, så undrer det mig alligevel lidt, at han ikke bare står helt over og koncentrerer sig om at koble af og træne i Paris i stedet.

I bedste fald så spiller han en lang uge og vinder turneringen i Geneve, hvilket betyder, at han kan komme ind til French Open med en anelse mere selvtillid, men også med en mærket fysik. I værste fald får han banket endnu et søm i sin gruskiste, når han taber til en lavere rangeret spiller. Han kan nærmest kun skuffe denne uge. Lodtrækningen er dog god for tyskeren, der møder Gulbis i sin første kamp, og reelt skal vi frem til semifinalen, hvor forsvarende mester, Fucsovics, kan vente, før han på papiret kan møde en modstander, som ikke bare sådan lige er til at vælte. Fucsovics er gået rigtig meget frem de seneste par sæsoner, og selv om han ikke har ramt topniveau den seneste måneds tid, så er han alligevel en spiller, der har løftet sig meget mod de bedste, og som ikke skal afskrives i sit titelforsvar.

Fucsovics skal dog igennem en fjerdedel med blandt andre Dimitrov, der har spillet kvalifikation her for at få nogle tiltrængte sejre med sig inden French Open. Har Dimitrov tanket lidt selvtillid ovenpå sine to sejren i kvalifikationen, så er han en dødsensfarlig spiller at have rendende som useedet i en turnering som denne, men der skal formentlig også en del mere til, før bulgareren for alvor begynder at finde troen og niveauet igen. Jeg kan dog sagtens se Dimitrov gå igennem til semifinalen her.

I den anden semifinale kan vi få et spændende opgør mellem Wawrinka og Garin. Wawrinka vandt turneringen i Geneve i både 2016 og 2017, og han er langsomt men sikkert ved at finde nogenlunde tilbage til sit gamle jeg. Han blev dog rundbarberet godt og grundigt af Nadal i Madrid, og selv om Nadal spillede godt i den kamp, så var det alligevel tydeligt, at der stadig er et stykke vej til Wawrinkas allerhøjeste niveau. Han er ikke helt ung længere, og jeg tvivler på, vi nogensinde får Wawrinkas topniveau at se igen. Det ligger i hvert fald ikke ligefrem i kortene, at han skal ende med at få flere Grand Slam-titler på cv'et.

Garin har langt om længe fået forløst sit potentiale, og han er vel én af grussæsonens helt store positive overraskelser med turneringssejre i både Houston og München, og særligt hans sejr over Zverev i München, hvor han ellers var godt nede i sækken i tredje sæt, imponerede mig. En semifinale mellem Garin og Wawrinka vil være et drømmescenarie for arrangørerne, men det vil kræve, at Wawrinka kommer igennem en fjerdedel med spillere som Sonego og Londero, mens Garin blandt andet kan komme op mod sin landsmand, Jarry, som slog både Dimitrov og Zverev i Barcelona.

Lyon, Frankrig

Rang: ATP 250
Underlag: Grus
Forsvarende mester: Dominic Thiem

Tsonga startede turneringen ud i går, hvor han slog Lajovic i to relativt tætte sæt. Tsonga er useedet og farlig at løbe ind i for enhver i disse små turneringer hjemme i Frankrig, som han nærmest har gjort en karriere ud af at vinde. Han kan rende ind i førsteseedede Basilashvili i kvartfinalen, men jeg kunne sagtens forestille mig, at georgieren ikke kommer topmotiveret ind denne uge. Han fik læsterlige klø af Nadal i Rom, og det kan meget vel have sat sig på stoltheden. I forvejen er han ikke en spiller, vi kan regne med ift. motivation, og skal man tale om en åbenlys mulighed for at tanke, så må det næsten være denne uge i Lyon. Det er dog som at spå om vejret  - vi ved ikke sådan rigtigt for alvor, hvilken Basilashvili der dukker op denne uge.

Jeg tror, Tsonga kommer igennem til semifinalen uanset, hvilken Basilashvili der møder frem i Lyon, men så begynder det også at blive svært for franskmanden, som har været meget igennem med skader de seneste sæsoner og bl.a. måtte trække sig mod Fritz i Monte Carlo forleden. Tsonga er ikke på 100 %, og det er vigtigt at skrive sig bag øret, så man ikke sætter sine penge blindt på, hvem og hvad Tsonga plejede at være. I semifinalen er der lagt op til et opgør mod Auger-Aliassime eller Herbert, men netop i denne fjerdedel af lodtrækningen vælter det med spillere, som alle har niveauet til at gå videre til semifinalerne. Chardy, Millman og Klizan kan sagtens "overraske" og gå videre på bekostning af både Auger og Herbert. 

I nederste halvdel vil seedningerne det således, at Shapovalov og Bautista-Agut er forventet til at spille semifinale, men sådan går det næppe. Shapovalov har haft en voldsomt skuffende grussæson, og selv om det ikke er hans foretrukne underlag, så er der intet i hans spil og bevægelse, som burde blokere for, at han kan blive en rigtigt god grusspiller på sigt. 

Jeg synes, han er endt i en svær fjerdedel. Spillere som Cuevas, Paire og Hurkacz er at finde her, og de er alle tre i bedre form og måske også mere naturlige grusspillere end Shapovalov. Det unge canadiske stjerneskud har brug for nogle sejre inden French Open, men spørgsmålet er, om han overhovedet behøver succes ved French Open i år og ikke allerede har sigtekornet rettet mod græssæsonen og de nordamerikanske hard court-turneringer. Jeg tvivler i hvert fald stærkt på, at Shapovalov går helhjertet efter noget stort i hverken Lyon eller Paris, men det er klart, at en god lodtrækning i Paris kan få ham på andre tanker lynhurtigt. Optakten har dog været meget skidt, og jeg tror ikke, det bliver meget bedre her i Lyon.

I nederste fjerdedel ligner det en semifinale mellem Bautista-Agut og Gasquet, men også her går det ikke nødvendigvis, som præsten prædiker. Bautista har skuffet mig lidt på det seneste, og Gasquet er lige kommer tilbage fra en lang skadespause. Jeg synes dog, han er vendt rimelig fornuftigt tilbage og kan godt se ham udgøre en trussel på hjemmebanen denne uge, og selv om Bautista-Agut selvsagt er oddsmæssigt favorit til at gå igennem til semifinalen.